Uwielbiam mleko - czy to problem? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-08-03, 21:51   #1
MyNameIs
Raczkowanie

Question

Uwielbiam mleko - czy to problem?

Jak w tytule.
Nie tylko mleko ale i wszystkie przetwory mleczne - serki, jogurty itp. Mam tak od zawsze Mleko mogę pić litrami, a resztą mogłabym się żywić cały czas
Jednak nie mam z tego powodu żadnych zaburzeń w pracy układu pokarmowego (jak większość dorosłych, która takie ma).
Czy coś ze mną jest nie tak? Jaki wpływ na organizm ma taka dieta? (Oczywiście jem też inne rzeczy, a przynajmniej staram się.) Czy taka dieta sprzyja tyciu? Czy mleko i przetwory mleczne są wysoko kaloryczne?

MyNameIs jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-04, 08:18   #2
fafronishy
Przyczajenie

Dot.: Uwielbiam mleko - czy to problem?

Nie jestem żadnym fachowcem, więc nie wyłożę Ci tu teorii. Mogę za to powiedzieć, że ja też uwielbiam mleko i mogę je pić litrami! Jestem dorosłą osobą (mężczyzną) i nigdy, ale to nigdy nie miałem problemów z trawieniem mleka (zdziwiłem się, gdy dowiedziałem się o tym, że to jest podobno powszechne...). Mleko mogę pić jako napój chłodzący, uzupełniać nim poziom płynów, popijać posiłki, a do tego przetwory mleczne stanowią większość mojego jadłospisu (kefir przynajmniej raz dziennie! ). I jest bardzo ok z moim zdrowiem.
fafronishy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-04, 10:10   #3
MyNameIs
Raczkowanie

Ufff, nie jestem sama
Stary 2010-08-04, 13:32   #4
iloneczka1
Wtajemniczenie

Z tego co wiem, i znam z doświadzceń znajomych starszych osob, bo im lekarz tak powiedział, mleko jest szkodliwe w starszym wieku, bo może odwapniac kości, ale w młodszym jak najbardziej można pić. Jak ludzie kawę piją litrami , mieloną , i sie nie przejmują, to tym bardziej mlekiem nie trzeba
Kotka Trufelka z białaczką, przygarnij..........
iloneczka1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-04, 14:47   #5
kiciakasia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez fafronishy Pokaż wiadomość
Nie jestem żadnym fachowcem, więc nie wyłożę Ci tu teorii. Mogę za to powiedzieć, że ja też uwielbiam mleko i mogę je pić litrami! Jestem dorosłą osobą (mężczyzną) i nigdy, ale to nigdy nie miałem problemów z trawieniem mleka (zdziwiłem się, gdy dowiedziałem się o tym, że to jest podobno powszechne...). Mleko mogę pić jako napój chłodzący, uzupełniać nim poziom płynów, popijać posiłki, a do tego przetwory mleczne stanowią większość mojego jadłospisu (kefir przynajmniej raz dziennie! ). I jest bardzo ok z moim zdrowiem.
jak nie boli to na zdrowie
Stary 2010-08-04, 16:04   #6
cerveza
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MyNameIs Pokaż wiadomość
Jak w tytule.
Nie tylko mleko ale i wszystkie przetwory mleczne - serki, jogurty itp. Mam tak od zawsze Mleko mogę pić litrami, a resztą mogłabym się żywić cały czas
Jednak nie mam z tego powodu żadnych zaburzeń w pracy układu pokarmowego (jak większość dorosłych, która takie ma).
Czy coś ze mną jest nie tak? Jaki wpływ na organizm ma taka dieta? (Oczywiście jem też inne rzeczy, a przynajmniej staram się.) Czy taka dieta sprzyja tyciu? Czy mleko i przetwory mleczne są wysoko kaloryczne?

ciężko na etykietkę spojrzeć ? albo sprawdzić w tabeli kalorii?
cerveza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-04, 22:03   #7
mynia3e
Przyczajenie

Też bardzo lubie wszelkie przetwory mleczne i jem je bez zastanowienia czy tuczą, czy nie! A nawet nie wiedziałam, że można mieć jakies problemy z ich trawieniem!
mynia3e jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-08-05, 14:47   #8
tagogirl
Wtajemniczenie

Kiedyś czytałam, że spożywanie mleka krowiego po pewnym czasie przynosi więcej szkód, niż pożytku. Jesteśmy jedynymi ssakami, które spożywają mleko całe życie, a nie tylko w okresie dzieciństwa. I to nie swojego gatunku mleka. Bo na dobrą sprawę krowa wytwarza mleko dla cielaków, a ludzie upodobali sobie picie tego mleka i tak zostało. Podobno to mleko zawiera składnik, który przyczynia się do tworzenia kopyt u cielaków ale ile w tym prawdy to nie wiem. Sama piję dużo mleka, wychowałam się na mleku i do dziś nie umiem bez niego żyć. Mleko u nas w domu jak woda idzie

Bogu serce, ludziom uśmiech, sobie Krzyż.

Coraz bliżej Ciebie być, tego pragnę. Chociaż czasem trzeba iść, pod prąd.

tagogirl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-05, 20:15   #9
MyNameIs
Raczkowanie

Talking Dot.: Uwielbiam mleko - czy to problem?

Cytat:
Napisane przez tagogirl Pokaż wiadomość
Kiedyś czytałam, że spożywanie mleka krowiego po pewnym czasie przynosi więcej szkód, niż pożytku. Jesteśmy jedynymi ssakami, które spożywają mleko całe życie, a nie tylko w okresie dzieciństwa. I to nie swojego gatunku mleka. Bo na dobrą sprawę krowa wytwarza mleko dla cielaków, a ludzie upodobali sobie picie tego mleka i tak zostało. Podobno to mleko zawiera składnik, który przyczynia się do tworzenia kopyt u cielaków ale ile w tym prawdy to nie wiem. Sama piję dużo mleka, wychowałam się na mleku i do dziś nie umiem bez niego żyć. Mleko u nas w domu jak woda idzie

Heheee, dobre
Stary 2010-08-06, 00:44   #10
iloneczka1
Wtajemniczenie

Też bez mleka nie wyżyję dnia a nie zauważyłam, aby mi kopyta wyrastały
Kotka Trufelka z białaczką, przygarnij..........
iloneczka1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-19, 00:34   #11
Nerchie
Zakorzenienie

To jedyny temat jaki znalazłam, w którym w miarę pasowało by moje pytanie: Ile trawi się szklanka mleka 1,5% u osoby 50kg? Teoretycznie?

„Prawdopodobnie nie powiedziałbym wszystkiego, o czym myślę, ale na pewno przemyślałbym wszystko, co powiedziałem.”
Nerchie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-21, 21:57   #12
franka99
Przyczajenie

Niestety, picie w nadmiarze może stanowić problem. Wiem, ponieważ z tym pytaniem (m.in.) udałam się do dietetyka. Podstawowe pytanie brzmiało dlaczego pomimo permanentnego odchudzania nie tracę na wadze. Po analizie mojego dziennego jadłospisu otrzymałam odpowiedź, że problem może stanowić właśnie mleko, ponieważ zawiera laktozę, a wszystko co kończy się na "toza" (fruktoza, glukoza, sacharoza itd...) sprzyja tyciu Zatem pomimo kupowania odtłuszczonego mleka, wprowadzanie "tozy" do organizmu w wypijanych przeze mnie litrach mleka dziennie ma taki efekt, że nigdy nie schudnę. Bo niestety, zrezygnować z niego nie umiem... Mam jeszcze nadzieję, że dietetyk nie był pilnym studentem i się myli
franka99 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-25, 10:20   #13
Normalnie_Nienormalna
Raczkowanie

Ja piję mleko zawsze 1,5 %. krowie
Ale kozie podobno zdrowsze, ale mam jakoś uprzedzenie do niego.
Dodatkowo łykam wapń w tabletkach.
Pamiętaj dziewczyno, jak chłopu zależy, to żeby skały srały, a mury pękały, to znajdzie czas i sposób, żeby się z Tobą skontaktować. Więc przestań tu siedzieć jak ten ostatni osioł z telefonem w ręce tylko idź i zapomnij o nim i przestań się łudzić .

Edytowane przez Normalnie_Nienormalna
Czas edycji: 2010-09-25 o 10:22
Normalnie_Nienormalna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-28, 12:53   #14
cosmos
Raczkowanie

Ja lubię mleko, ale niestety nie mogę go pić, bo źle się po nim czuję. Ale u mnie mleka nie toleruje moja grupa krwi (A Rh+).

Edytowane przez cosmos
Czas edycji: 2010-09-28 o 12:56
cosmos jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-29, 12:37   #15
mynia3e
Przyczajenie

To pytanie sprowokowało mnie do spróbowanie mleka sojowego i... smakuje mi , ale na kozie chyba się nie skuszę. A mleko puki doraźnie mi nie zaszkodzi będę pić
mynia3e jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-07, 23:46   #16
penelopowna
Przyczajenie

Mleko - to temat rzeka..... Bardzo lubię kawę z mlekiem

Jednak specjaliści twierdzą, że mleko źle wpływa na organizm człowieka, jest wręcz trucizną. Informacja ta poparta badaniami, więc nie jest to sensacja wyssana z palca, coś w tym musi być. Co o tym myślicie?

Edytowane przez Trzepotka
Czas edycji: 2015-11-09 o 00:02 Powód: Link.
penelopowna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-08, 12:04   #17
slawomir_kula
pan dietetyk :-)

Cytat:
Napisane przez franka99 Pokaż wiadomość
Niestety, picie w nadmiarze może stanowić problem. Wiem, ponieważ z tym pytaniem (m.in.) udałam się do dietetyka. Podstawowe pytanie brzmiało dlaczego pomimo permanentnego odchudzania nie tracę na wadze. Po analizie mojego dziennego jadłospisu otrzymałam odpowiedź, że problem może stanowić właśnie mleko, ponieważ zawiera laktozę, a wszystko co kończy się na "toza" (fruktoza, glukoza, sacharoza itd...) sprzyja tyciu Zatem pomimo kupowania odtłuszczonego mleka, wprowadzanie "tozy" do organizmu w wypijanych przeze mnie litrach mleka dziennie ma taki efekt, że nigdy nie schudnę. Bo niestety, zrezygnować z niego nie umiem... Mam jeszcze nadzieję, że dietetyk nie był pilnym studentem i się myli

Po części jest w tym prawda - laktoza to cukier prosty, który szybko podnosi poziom cukru we krwi, ale jeśli nie pije się litra na raz to nie będzie to duży problem. Ale z tym tyciem to jest GRUBA PRZESADA (!!)... Przecież każdy polecany "cukier złożony", nawet ten z pełnoziarnistych produktów, będzie rozłożony do glukozy, bo tylko w takiej formie wchłaniamy węglowodany w jelitach... A węglowodany to podstawa diety.

Cytat:
Napisane przez cosmos Pokaż wiadomość
Ja lubię mleko, ale niestety nie mogę go pić, bo źle się po nim czuję. Ale u mnie mleka nie toleruje moja grupa krwi (A Rh+).

Dieta związana z grupą krwi to tylko mit dietetyczny.

Cytat:
Napisane przez penelopowna Pokaż wiadomość
Mleko - to temat rzeka..... Bardzo lubię kawę z mlekiem

Jednak specjaliści twierdzą, że mleko źle wpływa na organizm człowieka, jest wręcz trucizną. Informacja ta poparta badaniami, więc nie jest to sensacja wyssana z palca, coś w tym musi być. Co o tym myślicie?

Przepraszam, ale tego pana nie można uznać za specjalistę . Zajrzałem do oryginalnego artykułu, a także do jedynego badania naukowego podanego w jego bibliografii (reszta to zwykłe artykuły internerowe). Jest to badanie obserwacyjne (a nie eksperymentalne) i w jego wnioskach używano zwrotu "may be", a także stwierdzono, że ich wyniki mogą być prawdziwe, ale POTRZEBA badań eksperymentalnych aby je potwierdzić. Cyt.: "The results should, however, be interpreted cautiously given the observational design of our study" - wyniki powinny być interpretowane ostrożnie, mając na uwadze ich obserwacyjny charakter.

Podana przez niego interpretacja to według mnie naginanie faktów - tak jakbym stwierdził, że picie mleka zwiększa ryzyko wypadku samochodowego o 25%, bo zaobserwowałem, że samochód potrącił kogoś kto pił rano mleko, a 3 osób, które nie piły mleka nie potrącił...

Mleko wcale nie jest trucizną i nie jest tak pozbawione składników odżywczych jak się powszechnie mówi. Utrwalanie metodą UHT (mleko stojące w marketach poza lodówką z długim terminem przydatności) faktycznie niszczy dość dużo składników mleka (ale na pewno nie wapnia jak podaje pan irydolog), ale przecież może wybierać inne rodzaje - najlepsze będzie mleko poddane mikrofiltracji.

Jeżeli nie ma problemów z tolerancją mleka, wg mnie nie ma przeciwwskazań do jego picia.

Czas edycji: 2015-11-09 o 00:03 Powód: Link w cytacie.
slawomir_kula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-09, 09:21   #18
Weronikapzo
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez MyNameIs Pokaż wiadomość
Jak w tytule.

No, to raczej nie problem są osoby, które tolerują mleko i nabiał, a są, które nie tolerują masz to szczęście, że twój organizm toleruje i potrzebuje tego nabiału i nie, nie jest to kaloryczne
W moim przypadku mój organizm np. nie potrzebuje zupełnie słodyczy, mogę się bez nich obejść spokojnie, nawet mnie mdli na ich widok, toleruję tylko lody, ale mięso muszę mieć codziennie, bo inaczej zwariowałabym chyba...

Weronikapzo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-09, 11:50   #19
maalinkaa90
Zadomowienie

Dokładnie, jeśli nie masz nietolerancji laktozy. A przy tym nie będziesz zjadac codziennie wielkiego opakowania lodów wszystko jest ok.
maalinkaa90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-11-10, 12:04   #20
awangardowy
Przyczajenie

Mleko w nadmiarze może być problemem, bo zawiera dużo szkodliwych dla organizmu tłuszczów trans. Lepiej unikać...

Czas edycji: 2015-11-27 o 16:12 Powód: Link.
awangardowy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-10, 15:45   #21
NaturalniePiekna
Raczkowanie

Jak we wszystkim najlepiej zachować umiar. Jeśli mleko pijesz ciągle i nic Ci nie jest to znaczy, że dobrze je trawisz i nie masz problemów. więc po co się przejmować?
Stary 2015-11-12, 08:26   #22
maalinkaa90
Zadomowienie

Wiekszy problem by był jakby się okazalo ze masz nietolerancje laktozy, ale sadzac po opisie nie masz
maalinkaa90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości