|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Uwielbiam mleko - czy to problem?
Jak w tytule.
Nie tylko mleko ale i wszystkie przetwory mleczne - serki, jogurty itp. Mam tak od zawsze ![]() ![]() Jednak nie mam z tego powodu żadnych zaburzeń w pracy układu pokarmowego (jak większość dorosłych, która takie ma). Czy coś ze mną jest nie tak? Jaki wpływ na organizm ma taka dieta? (Oczywiście jem też inne rzeczy, a przynajmniej staram się.) Czy taka dieta sprzyja tyciu? Czy mleko i przetwory mleczne są wysoko kaloryczne? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: Uwielbiam mleko - czy to problem?
Nie jestem żadnym fachowcem, więc nie wyłożę Ci tu teorii. Mogę za to powiedzieć, że ja też uwielbiam mleko i mogę je pić litrami!
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Ufff, nie jestem sama
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Z tego co wiem, i znam z doświadzceń znajomych starszych osob, bo im lekarz tak powiedział, mleko jest szkodliwe w starszym wieku, bo może odwapniac kości, ale w młodszym jak najbardziej można pić. Jak ludzie kawę piją litrami , mieloną , i sie nie przejmują, to tym bardziej mlekiem nie trzeba
![]()
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
Też bardzo lubie wszelkie przetwory mleczne i jem je bez zastanowienia czy tuczą, czy nie! A nawet nie wiedziałam, że można mieć jakies problemy z ich trawieniem!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
Kiedyś czytałam, że spożywanie mleka krowiego po pewnym czasie przynosi więcej szkód, niż pożytku. Jesteśmy jedynymi ssakami, które spożywają mleko całe życie, a nie tylko w okresie dzieciństwa. I to nie swojego gatunku mleka. Bo na dobrą sprawę krowa wytwarza mleko dla cielaków, a ludzie upodobali sobie picie tego mleka i tak zostało. Podobno to mleko zawiera składnik, który przyczynia się do tworzenia kopyt u cielaków
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#9 | |
Raczkowanie
|
![]() Cytat:
Heheee, dobre ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
Też bez mleka nie wyżyję dnia a nie zauważyłam, aby mi kopyta wyrastały
![]()
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
To jedyny temat jaki znalazłam, w którym w miarę pasowało by moje pytanie: Ile trawi się szklanka mleka 1,5% u osoby 50kg? Teoretycznie?
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
Niestety, picie w nadmiarze może stanowić problem. Wiem, ponieważ z tym pytaniem (m.in.) udałam się do dietetyka. Podstawowe pytanie brzmiało dlaczego pomimo permanentnego odchudzania nie tracę na wadze. Po analizie mojego dziennego jadłospisu otrzymałam odpowiedź, że problem może stanowić właśnie mleko, ponieważ zawiera laktozę, a wszystko co kończy się na "toza" (fruktoza, glukoza, sacharoza itd...) sprzyja tyciu
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Ja piję mleko zawsze 1,5 %. krowie
Ale kozie podobno zdrowsze, ale mam jakoś uprzedzenie do niego. Dodatkowo łykam wapń w tabletkach.
Pamiętaj dziewczyno, jak chłopu zależy, to żeby skały srały, a mury pękały, to znajdzie czas i sposób, żeby się z Tobą skontaktować. Więc przestań tu siedzieć jak ten ostatni osioł z telefonem w ręce tylko idź i zapomnij o nim i przestań się łudzić . ![]() Edytowane przez Normalnie_Nienormalna Czas edycji: 2010-09-25 o 10:22 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Ja lubię mleko, ale niestety nie mogę go pić, bo źle się po nim czuję. Ale u mnie mleka nie toleruje moja grupa krwi (A Rh+).
Edytowane przez cosmos Czas edycji: 2010-09-28 o 12:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
To pytanie sprowokowało mnie do spróbowanie mleka sojowego i... smakuje mi
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
Mleko - to temat rzeka..... Bardzo lubię kawę z mlekiem
![]() Jednak specjaliści twierdzą, że mleko źle wpływa na organizm człowieka, jest wręcz trucizną. Informacja ta poparta badaniami, więc nie jest to sensacja wyssana z palca, coś w tym musi być. Co o tym myślicie? Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2015-11-09 o 00:02 Powód: Link. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |||
pan dietetyk :-)
|
Cytat:
Po części jest w tym prawda - laktoza to cukier prosty, który szybko podnosi poziom cukru we krwi, ale jeśli nie pije się litra na raz to nie będzie to duży problem. Ale z tym tyciem to jest GRUBA PRZESADA (!!)... Przecież każdy polecany "cukier złożony", nawet ten z pełnoziarnistych produktów, będzie rozłożony do glukozy, bo tylko w takiej formie wchłaniamy węglowodany w jelitach... A węglowodany to podstawa diety. Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Podana przez niego interpretacja to według mnie naginanie faktów - tak jakbym stwierdził, że picie mleka zwiększa ryzyko wypadku samochodowego o 25%, bo zaobserwowałem, że samochód potrącił kogoś kto pił rano mleko, a 3 osób, które nie piły mleka nie potrącił... Mleko wcale nie jest trucizną i nie jest tak pozbawione składników odżywczych jak się powszechnie mówi. Utrwalanie metodą UHT (mleko stojące w marketach poza lodówką z długim terminem przydatności) faktycznie niszczy dość dużo składników mleka (ale na pewno nie wapnia jak podaje pan irydolog), ale przecież może wybierać inne rodzaje - najlepsze będzie mleko poddane mikrofiltracji. Jeżeli nie ma problemów z tolerancją mleka, wg mnie nie ma przeciwwskazań do jego picia.
Krzysiu powiedział mi jak żyć: racjonalne żywienie, 5 posiłków dziennie, uśmiech, moc, fitness, sport! ![]() Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2015-11-09 o 00:03 Powód: Link w cytacie. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() W moim przypadku mój organizm np. nie potrzebuje zupełnie słodyczy, mogę się bez nich obejść spokojnie, nawet mnie mdli na ich widok, toleruję tylko lody, ale mięso muszę mieć codziennie, bo inaczej zwariowałabym chyba... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
Dokładnie, jeśli nie masz nietolerancji laktozy. A przy tym nie będziesz zjadac codziennie wielkiego opakowania lodów wszystko jest ok.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Przyczajenie
|
Mleko w nadmiarze może być problemem, bo zawiera dużo szkodliwych dla organizmu tłuszczów trans. Lepiej unikać...
Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2015-11-27 o 16:12 Powód: Link. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
Jak we wszystkim najlepiej zachować umiar. Jeśli mleko pijesz ciągle i nic Ci nie jest to znaczy, że dobrze je trawisz i nie masz problemów. więc po co się przejmować?
![]() |
#22 |
Zadomowienie
|
Wiekszy problem by był jakby się okazalo ze masz nietolerancje laktozy, ale sadzac po opisie nie masz
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:34.