|
Notka |
|
Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
Laktoza, ból brzucha, gazy, problemy, jedzenie
A więc pora najwyższa może zająć się zdrowiem...
Otóż nie toleruję laktozy, prawdopodobnie. Nigdy tego nie badałam, nie wiem nawet jak i gdzie. Nabiał mnie odpycha, mam odruch wymiotny, ale jak już zjem to czuje się fatalnie. Po parmezanie na spaghetti boli mnie żołądek, gazy, po pizzy mogę iść i umierać. Zażywałam Ulgix, Espumisan, ale nic nie pomaga. W dzieciństwie podobno miałam skazę białkową. W zasadzie to mój żołądek niczego chyba nie akceptuje. Jak zjem coś innego niż z oliwy to źle się czuję. Po smażonym najbardziej. Czasami wykluczam i smażone i zupełnie nabiał i po cebuli zaczynam źle się czuć... Sama już nie wiem co robić. Poszłam kiedyś do lekarza, powiedziałam, że mnie boli żołądek i mam ogromne gazy. Dał mi jakieś leki, nie trafił, zmienił je i też nie trafił, wysłał mnie na kolonoskopię, ale stchórzyłam... Może czas najwyższy się tym zająć, ale jak? jakie badania wykonać? A może odstawić zupełnie laktozę o ile to możliwe na jakiś czas i sprawdzić, jak żołądek zareaguje? Czy są jakieś leki, które wspomogą tę nietolerancję? Uprzykrza mi to życie okropnie... chociaż to brzmi pewnie śmiesznie, ale każde wczasy, kolonie, wycieczki muszą spać w pokoju sama bo w nocy się nie umiem kontrolować albo jak już z kimś dzielę pokój to muszę na plecach leżeć całą noc i tak spać, bo wtedy mam pewność, że będzie okej. Męczy mnie to, jak tu mieć faceta, jak w każdej chwili mogę bąka puścić i to jeszcze jak już się dzieje to bardzo długo... Proszę o poważne odpowiedzi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Laktoza, ból brzucha, gazy, problemy, jedzenie
Cytat:
Do lekarza gastrologa po badania - USG brzucha, gastroskopia, kolonoskopia + pełna morfologia krwi (najlepiej razem z poziomem żelaza, witaminy D, cholesterol) + badanie ogólne kału i na pasożyty. To takie podstawowe badania, które pokażą, co się dzieje w Twoim przewodzie pokarmowym. Oczywiście, badanie na nietolerancję różnych produktów też możesz zrobić - najlepiej popytaj w przyszpitalnych laboratoriach. Możesz przejść na pseudodietę-wegetariańską - większość dnia jedz owoce i warzywa + jeżeli Ci nie szkodzą to pieczywo żytnie + ryże, kasze + czasami dobre, upieczone mięso lub ryba. I sprawdź, jak na takiej diecie się czujesz. Możesz też włączyć kurację probiotykową. Jeżeli nie stać cię teraz na kupno esencji probiotycznej, to polecam kupić sobie probiotyk z dużą ilością bakterii (ja od siebie polecę Biopron 9 - najlepszy na rynku i jeszcze Microflor). Zapisz się do lekarza, a w międzyczasie przejdź na dietę i zobacz, jak się będziesz czuła. Jeżeli masz nietolerancję laktozy, ulgę powinnaś odczuć po około dwóch tygodniach bezlaktozowej diety. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Ok, a mam takie pytanie - jestem zapisana do ScanMedu jako studentka. Przysługuje mi wtedy wizyta u gastrologa? I czy muszę najpierw iść po skierowanie do pierwszego kontaktu?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:24.