|
Notka |
|
Chirurgia plastyczna Interesujesz się chirurgią plastyczną? Poddałaś się zabiegowi lub go rozważasz? Dołącz do nas. Podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Rekonstrukcja piersi
Witam.
Mam szereg pytan zwiazanych z zabiegiem rekonstrukcji piersi. Zaczne od tego, ze zbliza sie czas, kiedy najprawdopodobniej bede miec usunieta piers wraz z wezlami chlonnymi. Mam nadzieje, ze jakos to przezyję, ale... co dalej? Chcialabym sie dowiedziec jak najwiecej o procesie gojenia oraz o samym zabiegu rekonstrukcji (od czego zalezy, jak szybko mozna miec nową piers) Bardzo proszę o odpowiedz. PS Jezeli sa tu panie, ktore przez to przeszly (zabieg, leczenie,rekonstrukcja) - także bardzo prosze o odpowiedz. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Rekonstrukcja piersi
Witam,
moja mama miala raka piersi, operacja sie udala, teraz jest w trakcie chemioterapii. Ma usuniete wezly chlonne, ale zostawione "cos" w miejscu piersi, w ktorej byly guzy. Na chwile obecna ma nadal problemy z noszeniem stanika, poniewaz miala rowniez wyciety kawalek skory i tkanki z plecow, by moc zostawic to "cos" zamiast piersi, a strup sie strasznie dlugo goi (operacja byla w kwietniu). Jednak szwy na biuscie zagoily sie szybko. Na razie mama ma silikonowa proteze do wkladania do biustonosza, ktory rowniez musi byc bardziej zabudowany niz te co kiedys nosila. Jak sie dowiedziala w szpitalu w ktorym ma rehabilitacje, o rekonstrukcji moze pomyslec juz za rok-poltora roku, jak skonczy chemie, radioterapie, leczenie hormonalne i zrobi wszystkie badania, i nie wykaza one zadnych przeciwwskazan. Pomimo ze nei mieszkam z mama, to jestem z nia w stalym kontakcie, czesto ja odwiedzam w moim rodzinnym miescie, wiec jestem na biezaco z jej choroba, nawet jesli nie moge byc osobiscie to przez telefon dostaje relacje z tego co ja akurat tego dnia boli lub nie boli ![]() Trzymam kciuki za Ciebie, Vicky!!! Zanim mamy to nie dotyczylo naprawde nie zdawalam sobie sprawy jak wiele kobiet przez to przechodzi. Powodzenia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Halinko, bardzo Ci dziekuje za odpowiedz
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Bardzo mnie ciekawi co u Ciebie, Vicky. Od czasu choroby mojej mamy bardzo osobiscie odbieram wszystkie wzmianki dot usuniecia piersi przez inne kobiety. Trzymam za Ciebie kciuki! Odezwij sie, prosze i napisz jak dajesz sobie rade.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
[quote=Vicky31;8149885]Witam.
Mam szereg pytan zwiazanych z zabiegiem rekonstrukcji piersi. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
Witam, dziekuje za odpowiedzi
![]() Pod koniec lipca przeszlam zabieg mastectomii - piers i wezły chlonne. Obecnie wygląda to tak, ze rana sie zagoila, mam protezke, wiec nie widac stopnia okaleczenia. Jestem w trakcie chemioterapii, nie ominely mnie rowniez atrakcje z nią zwiazane. Po zakonczonej chemioterapii czeka mnie radioterapia. Dopiero potem okaze sie, jaki sposob rekonstrukcji bedzie odpowiedni. Gozilka - myslalam o tym, co pisalas, tzn przemyslalam juz dawno kilka sposobow. Podejrzewam, ze w moim przypadku przeszczep skory bedzie konieczny. Halinko - napisz, proszę, jak sie czuje Twoja mama? Jezeli masz ochote napisac prv - bedzie mi milo, moge tez podac nr gg. Pozdrawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
mama w miare ok. Wlasnie skonczyla chemie, za kilka dni zaczyna radioterapie. Teraz ajkos dochodzi do siebie, ale pierwsze dni po wlewie sa tragiczne. Nie wiem co Ci moge dokladnie opisac... jesli masz jakies pytania, a bede znala odpowiedz na podstawie doswiadczen mamy to z przyjemnoscia Ci odpowiem. Czekam na pw jesli cos bys chciala wiedziec.
Pozdrawiam! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
Dzień dobry,
Jestem studentką V roku psychologii, piszę pracę mgr dotyczącą kobiet po mastektomii. Chciałabym w niej porównać funkcjonowanie emocjonalne Pań, które poddają się rekonstrukcji piersi z tymi, które nie decydują się na taka operację. Jest to praca empiryczna, zatem potrzebuję mieć zrobione badania. Stąd moja wielka prośba do Pań o Waszą pomoc w wypełnieniu kwestionariusza. Chciałabym zwrócić uwagę na fakt, że badań takich jest w Polsce bardzo niewiele, a ich wyniki mogłyby się przyczynić do powiększenia stanu wiedzy na ten ważny temat. Bardzo proszę o kontakt mailowy: ann-ya@wp.pl Serdecznie pozdrawiam, Ania |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
witajcie
![]() Mimo, ze juz przeszlo 2 lata po zabiegu - na rekonstrukcje się nie zdecydowalam. A jezeli, ktos jest zainteresowany, co u mnie, jak leczenie - bardzo skrótowo: chemii 2 cykle, radioterapia tez była, obecnie w trakcie hormonoterapii. A jutro dowiem sie, jakie mam wyniki ze scyntygrafii... Trzymajcie kciuki Pozdrawiam Edytowane przez Vicky31 Czas edycji: 2010-09-20 o 21:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
BAN stały
|
Witajcie ja właśnie czekam na rekonstrukcje piersi u doktor Grzesiak. Jestem zdecydowana ,wiele czytałam na internecie (dla zainteresowanych: http://www.rekonstrukcjapiersi.com.pl/) ale mimo wszystko boje się jak ja to zniose. Czy któraś z Was też to przechodziła??? Jak sie czujecie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
Hej, mozesz zdradzic cene tej rekonstrukcji piersi u dr Grzesiak?
![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
BAN stały
|
Ladulcynea , wiec tak - musisz kupić sobie aparat Brava to jest koszt 3,5 tys zł no ale on jest niezbędny. Nosi go się przed i po wstrzyknięciu, on rozciąga skórę . Cena wstrzyknięcia to 8 tys , ja będę miała 2 wstrzyknięcia w sumie. Teraz jestem po pierwszym, nosze aparat i już czuje że to jest TO
![]() ![]() Ale co muszę napisać - JAK JA SIĘ CIESZĘ !!!!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
czy rekonstrukcje pieris sa juz refundowane przez nfz? bo czytalam ze koszt to ok 10 tys i oacjentka placi ale to informacje sprzed kilku lat, nie wiem jak to wyglada na chwile obecna?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
Są to zabiegi refundowane, o takich słyszałam np w Warszawie, gdzie rekonstruowały się koleżanki.
Może zależy to od szpitala? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:08.