boję się ruszać pod górkę! pomocy - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Auto Marianna

Notka

Auto Marianna Lubisz auta i motocykle? Fascynuje cię motoryzacja? Dołącz do forum Auto Marianna, podziel się swoją pasją i wiedzą.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-01-04, 01:49   #1
Cytrynowy_Sorbet24
Zadomowienie

boję się ruszać pod górkę! pomocy

Bardzo lubię prowadzić samochód, teoretycznie mam to we krwi, dobrze się czuję za kierownicą i zrobiłam prawo jazdy po to, żeby jeździć, nie po to, żeby leżało w szufladzie.

Ale jest ten jeden problem, który mnie dołuje! Nie umiem i bardzo się boję ruszać pod górkę... Gdyby polskie drogi były "płaskie" mogłabym pojechać chyba wszędzie! Może nie czuję się super pewnie, bo prawo jazdy mam dopiero od 3 lat, ale od roku mam własny samochód i w miarę możliwości staram się z niego korzystać najlepiej jak potrafię.

Gdy jeżdżę po swoim mieście za wszelką cenę staram się wybierać trasy bez wzniesień. Zakorkowane w godzinach szczytu drogi pod górkę omijam najszerszym łukiem. Wizja ruszania co kilkadziesiąt centymetrów, żeby samochód się nie stoczył doprowadza mnie do szaleństwa Strasznie jest męczące i stresujące takie coś i odbiera pełną przyjemność z jazdy.

Czy ktoś jeszcze tak ma lub miał i sobie z tym poradził??? Mój samochód ma mały silnik benzynowy, więc trzeba go trochę podgazować, żeby sprawnie ruszył na tych górkach. A ja chyba boję się pedału gazu i dodaję go za mało. I mam ciągły strach, że samochód mi zgaśnie i się stoczy na samochód stojący za mną. Próbowałam nawet ćwiczyć ruchy nogami podczas wciskania pedałów... Pojechałam sobie w samotności na sporą górkę za osiedlem. Jak ruszałam na spokojnie to tragedii nie było. Ale kiedy mam to zrobić nagle np. wyjeżdżając z uliczki ze znakiem stop dodatkowo na ruchliwej drodze to wtedy stresuję się jak cholera. Przecież przez taką pierdołę nie mogę się poddać

Edytowane przez Cytrynowy_Sorbet24
Czas edycji: 2016-01-04 o 01:59
Cytrynowy_Sorbet24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-04, 03:00   #2
4d88b8945be75952c39c61b9b17b2a8019c982be_5fd16501de8d4
Konto usunięte

Dot.: boję się ruszać pod górkę! pomocy

Treść usunięta
4d88b8945be75952c39c61b9b17b2a8019c982be_5fd16501de8d4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-04, 12:50   #3
Cytrynowy_Sorbet24
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez 4d88b8945be75952c39c61b9b 17b2a8019c982be_5fd16501d e8d4 Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Kumam, kumam, mnie też uczyli ruszać z ręcznego. To faktycznie przydatna umiejętność, którą mam opanowaną. Ale czasami trzeba ruszyć szybko i wydaje mi się, że użycie ręcznego trochę dłużej trwa. Przydaje się na pewno na stromych górkach, ale na lekkich chyba można sobie poradzić z nożnym. Mój tata i chłopak umieją ruszać moim samochodem na wzniesieniach bez ręcznego stąd strasznie też chciałabym się tego nauczyć. Dla nich to takie proste i banalne a mi ze stresu bardzo rzadko wychodzi..
Stary 2016-01-04, 14:32   #4
kokila
Raczkowanie

Ćwicz na tamtej górce co mówiłaś, aż opanujesz to na tyle, żeby nie bać się w ruchu. Jeśli samochód po puszczeniu hamulca stacza się podnoś wyżej sprzęgło. Korzystaj z ręcznego, jeśli tak czujesz się pewniej, ale i tak polecam ćwiczyć. Wiadomo, praktyka czyni mistrza. Albo kup automat i problem z głowy.
Yesterday.

Edytowane przez kokila
Czas edycji: 2016-01-04 o 14:54
kokila jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-04, 19:07   #5
Cytrynowy_Sorbet24
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kokila Pokaż wiadomość
Ćwicz na tamtej górce co mówiłaś, aż opanujesz to na tyle, żeby nie bać się w ruchu. Jeśli samochód po puszczeniu hamulca stacza się podnoś wyżej sprzęgło. Korzystaj z ręcznego, jeśli tak czujesz się pewniej, ale i tak polecam ćwiczyć. Wiadomo, praktyka czyni mistrza. Albo kup automat i problem z głowy.

Poczekam aż puszczą mrozy i spróbuję jeszcze poćwiczyć...

Automat na pewno rozważę jak będę mieć własne pieniądze Na razie mój mały samochodzik bardzo mi się podoba i jestem do niego przywiązana
Stary 2016-01-05, 08:48   #6
kokila
Raczkowanie

Nie próbuj, tylko ćwicz jak najwięcej i się nie poddawaj.

Jeszcze co do wyczucia sprzęgła to gdzieś na YT jest filmik, w którym generalnie chodzi o to, żeby znaleźć lekko pochylony teren i pozwolić sobie trochę "się stoczyć" i wtedy manewrować sprzęgłem. Pewnie przydatne, ja z górką nie mam problemów.

Automat milion razy wygodniejszy, aczkolwiek warto i tak umieć takie manewry wykonać, nigdy nie wiadomo czym jeszcze przyjdzie Ci jeździć.
Yesterday.
Stary 2016-01-05, 19:45   #7
Cytrynowy_Sorbet24
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kokila Pokaż wiadomość
Nie próbuj, tylko ćwicz jak najwięcej i się nie poddawaj.

Jeszcze co do wyczucia sprzęgła to gdzieś na YT jest filmik, w którym generalnie chodzi o to, żeby znaleźć lekko pochylony teren i pozwolić sobie trochę "się stoczyć" i wtedy manewrować sprzęgłem. Pewnie przydatne, ja z górką nie mam problemów.

Automat milion razy wygodniejszy, aczkolwiek warto i tak umieć takie manewry wykonać, nigdy nie wiadomo czym jeszcze przyjdzie Ci jeździć.
Skoro nie masz problemów z górką to możesz mi powiedzieć jak to robisz? Najpierw puszczasz sprzęgło aż samochód zacznie drżeć a potem gaz czy sprzęgło i gaz jednocześnie? Chyba, że masz samochód z silnikiem diesla i wystarczy ci samo sprzęgło, żeby ruszyć. Jest też opcja, że robisz to odruchowo nawet nie zastanawiając się jak, bo nigdy nie miałaś z tym kłopotu

Wybacz, pytam z ciekawości, bo są różne szkoły co do wykonywania czynności podczas ruszania, żeby było "łatwiej".

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2016-01-06, 09:33   #8
kokila
Raczkowanie

Generalnie nie zastanawiam się w trakcie jazdy, ale najpierw sprzęgło potem gaz. Jak chce się staczać to puszczam więcej sprzęgła. A na ręcznym to już w ogóle prościzna, bo spuszczasz hamulec jak auto się podnosi.
Yesterday.
Stary 2016-01-06, 16:37   #9
Konto usunięte

Treść usunięta
4d88b8945be75952c39c61b9b17b2a8019c982be_5fd16501de8d4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-06, 18:45   #10
kokila
Raczkowanie

No, właśnie tak. :-P
Yesterday.
Stary 2016-01-07, 01:52   #11
Cytrynowy_Sorbet24
Zadomowienie

Okej, w takim razie pozostaje mi chyba ćwiczyć aż do skutku

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-01-07, 02:02   #12
M00nka
Przyczajenie

Heh, znam Twój ból. Kiedyś utknęłam na sporej górce, stojąc na czerwonym świetle, w czasie gdy trzeba było umożliwić przejazd karetce na sygnale... Samochodów mnóstwo, wszyscy się porozjeżdżali, tylko ja jak ten debil się ruszyć nie mogłam...

Ogólnie miałam problem, ponieważ mam 'końcówkę' sprzęgła.
Miałam, bo teraz 'gazuje' auto, i nie zdarzają mi się takie przygody
M00nka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-07, 20:49   #13
scary_mary
Raczkowanie

Lacze sie w bolu, nie lubie gorek

Sama mieszkam na gorze i hamulec reczny jest moim najlepszym przyjacielem. Pod domem parkuje na gorce - auto jest zawsze zaparkowane ne recznym i pierwszym biegu, gdy wyjezdzam z parkingu - wyjazd jest pod gorke i trzeba przepuscic samochody na drodze glownej, dopiero wyjechac na plaskie. I po drodze do pracy mam zdazd z autostrady, gdzie trzeba stac w korku pod gorke i tez zazwyczaj ruszam z recznego, zwlaszcza, gdy za mna stoi jakies nowe audi, porshe lub ciezarowka stoi prawie na moim bagazniku. Podejrzewam, ze ruszylabym pod gorke na noznym (auto mi nie gasnie przy ruszaniu wcale), ale wole nie ryzykowac.
musialabym tez poprobowac, by mi sie wbilo do mozgu, ze potrafe, ale mi sie nie chce
scary_mary jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-08, 22:16   #14
Konto usunięte

Treść usunięta
Stary 2016-01-08, 22:18   #15
201604251028
Konto usunięte

Lepiej ruszyć wolniej ale się nie stoczyć Ja pod większe górki zawsze ruszam z ręcznego, nawet jesli to dluzej trwa

sent from Tapatalk
201604251028 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-01-09, 17:36   #16
Cytrynowy_Sorbet24
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez M00nka Pokaż wiadomość
Heh, znam Twój ból. Kiedyś utknęłam na sporej górce, stojąc na czerwonym świetle, w czasie gdy trzeba było umożliwić przejazd karetce na sygnale... Samochodów mnóstwo, wszyscy się porozjeżdżali, tylko ja jak ten debil się ruszyć nie mogłam...
Ojej, aż mnie ciarki przeszły, takie historyjki nieraz przechodzą mi przez myśl i jedynym rozwiązaniem, które widzę to wysiąść z samochodu i uciekać

A tak serio to zestresowałabym się cholernie, ogólnie zawsze jak słyszę karetkę to w myślach od razu szukam drogi ucieczki i nieraz się boję, że nie dam rady jakoś sensownie zjechać na bok.

Cytat:
Napisane przez yonce Pokaż wiadomość
Lepiej ruszyć wolniej ale się nie stoczyć Ja pod większe górki zawsze ruszam z ręcznego, nawet jesli to dluzej trwa

sent from Tapatalk
Prawda. Na ręcznym większa pewność, że nie uszkodzę kogoś z tyłu i że nie narobię sobie wstydu na środku drogi. Jednak na delikatnych podjazdach umiejętność ruszania z nożnego też jest potrzebna, kurczę, muszę to opanować

Wyjazd z osiedla do głównej drogi mam właśnie pod górkę, dość konkretną, zawsze jadę i się modlę, żeby nikt akurat nie przechodził przez pasy Czasami się jednak zdarza, że idzie pieszy, więc jak mus to mus, zaciągam ręczny.

Czas edycji: 2016-01-09 o 17:38
Stary 2016-01-13, 22:17   #17
AnnBlus
Rozeznanie

A ruszałyście do tyłu pod górkę? To jest czad
Stary 2016-01-14, 19:33   #18
scary_mary
Raczkowanie

Wczoraj musialam. Na parkingu z jednej strony mialam wielkiego jeepa, na przeciwko ktos zaparkowal blisko sporego wana. Aby w nic nie walnac musialam zrobic cos w stylu zawracanie na trzy, czego czescia bylo cofanie pod gorke (stromy parking). A dostac mogly 3 samochody - dwa wspomniane wyzej plus Clio. Udalo mi sie swietnie - w nic nie walnelam. A wszystko dzialo sie na rozciapkanym sniegu.
Stary 2016-01-15, 01:25   #19
Cytrynowy_Sorbet24
Zadomowienie

Na samym początku użytkowania mojego auta miałam raz przyjemność ruszać pod górkę do tyłu i nie było to udane Teraz nauczyłam się parkować wjeżdżając tyłem przez wysoki krawężnik na takie wyjeżdżone miejsce na trawie. O ile przodem wjechać tam bardzo łatwo, z rozbiegu na "dwójce", tak na "wstecznym" musiałam się trochę namęczyć, żeby złapać równowagę gazowo-sprzęgłową i przetoczyć się przez ten krawężnik, żeby nie zlecieć na sąsiada zaparkowanego prostopadle...

Jeszcze taki mały szczegół i w sumie też pytanie. Zauważyłam na osiedlu, że mężczyźni zawsze parkują tyłem a kobiety przodem, natknęłam się na jakiś artykuł o kobietach za kierownicą i właśnie mi się o tym przypomniało. Umiecie parkować tyłem? Bo ja czasem mam wrażenie, że umiałabym, ale wolę nie ryzykować. Może kiedyś spróbuję jak będą 2 wolne miejsca obok siebie, na wszelki wypadek

Czas edycji: 2016-01-15 o 01:28

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-01-15, 18:49   #20
scary_mary
Raczkowanie

Ja raczej nie parkuje tylem, chyba, ze sa 3 zatoczki kolo siebie.
Parkowanie tylem to przede wszystkim dobra obserwacja dookola, kontrola samochodu i robienie tego z jak najmniejsza predkoscia. Trzeba tez pamietac, ze samochod ma wieksza skretnosc przy cofaniu. Generalnie, cos w stylu praktyka czyni mistrza
Stary 2016-03-12, 11:52   #21
OrdynatMichorowski
Raczkowanie

Lokalizacja: Z centrum Polski każdy jak zerknie na mapę będzie wiedział.

Ale jest ten jeden problem, który mnie dołuje! Nie umiem i bardzo się boję ruszać pod górkę...

C4 picasso z hamulcem elektronicznym,naciskając hamulec na wzniesieniu masz czas 3 sek aby ruszyć nie zjedzie Ci i nie trzeba zaciągać ręcznego.

Edytowane przez OrdynatMichorowski
Czas edycji: 2016-03-12 o 11:59
OrdynatMichorowski jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Auto Marianna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości