|
Notka |
|
Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Termin ważności zaświadczenia o odbyciu nauk przedmałżeńskich.
Jako że jest to mój pierwszy post na forum, to chciałam bardzo serdecznie przywitać się z Wami, kochane Wizażanki
![]() Chciałam się Was poradzić w sprawie moich niejasności dotyczących nauk przedmałżeńskich i poradni życia małżeńskiego. Po prawdzie szukałam na forum odpowiedzi na moje pytania, ale jednak nie do końca je znalazłam. Jeśli moim postem zaśmiecam forum to bardzo przepraszam ![]() Otóż z moim narzeczonym zamierzamy w najbliższym czasie wybrać się na owy kurs. Wprawdzie do ślubu zostało nam jeszcze sporo czasu ( bo mniej więcej rok ), ale to chcieliśmy załatwić wcześniej. Wiem, że zaświadczenie o odbyciu nauk przedmałżeńskich wydawane jest bezterminowo, ale jak jest z tą poradnią do życia małżeńskiego ? Czy też takie zaświadczenie jest ważne dożywotnio, czy może tylko 3 miesiące ? Bardzo liczę na Wasze odpowiedzi. Wprawdzie mój narzeczony ma jutro dzwonić do naszej parafii i wszystkiego się dowiedzieć, ale ciągle nie daje mi to spokoju. Mam jeszcze jedno pytanko na koniec : jakie dokumenty są wymagane przy zapisywaniu się na te nieszczęsne nauki ? Pozdrawiam serdecznie ![]()
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Termin ważności zaświadczenia o odbyciu nauk przedmałżeńskich.
Żadne dokumenty nie są potrzebna do zapisania się na nauki przedmałżeńskie. Poradnia jest chyba ważna bezterminowo - nie spotkałam się z tym żeby był jakiś termin ważności, a często czytałam na stronach kursów czy tam poradni, żeby tego nie odkładać, bo na wiosnę trudno o terminy. My z TŻ zrobiliśmy poradnię pół roku przed ślubem. Jakby ksiądz mi powiedział, że mam to robić 3 miesiące przed ślubem to bym go wyśmiała. Na 3 miesiące przed ślubem i tak jest co robić. Natomiast warto zadzwonić do parafii, w której wy chcecie wziąć ślub i dopytać, bo sama wiem, że księża mają różne wymagania i zwyczaje, niekoniecznie zgodne z tym co powszechnie się przyjmuje w innych parafiach.
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Żadnych dokumentów
![]() U nas np w parafii robiło się poradnię ze 'skierowania księdza'. Dopiero po spisaniu protokołu, mniej niż 3 mce przed ślubem. Ale myślę że jakbyśmy mieli zrobioną w innym miejscu (za kasę) to problemu by nie było. Ale woleliśmy zrobić na miejscu, za darmo ![]() Co do terminu - najlepiej zapytajcie w parafii w której bierzecie ślub. Każda ma inne zasady i w jednej Wam powiedzą że możecie robić już, a w innej że ważne pół roku.
![]() Tyle zmienił mały człowiek, niemal lżejszy od powietrza. 11tc[*] 11.04.2017 6tc[*] 5.12.2017 Edytowane przez Nemmireth_ Czas edycji: 2016-02-16 o 20:12 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Żona Gargamel
|
Tak naprawdę to wszytko zależy od upierdliwości księdza
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Dziewczyny, bardzo dziękuję za odpowiedzi
![]() ![]()
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
ponoć bez terminowe
Edytowane przez fanybany Czas edycji: 2016-09-28 o 20:05 Powód: zły temat |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:38.