|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
Wolontariat zaangażowany społecznie - szukam pomysłu
Moi znajomi i Wizażanki na podobnym etapie wygrywają własne życie, ja jestem na etapie poszukiwania pracy/kończenia studiów (ostatni semestr mgr przegrywowego kierunku)/dosyć słabego okresu życiowego. Wczoraj byłam na rozmowie w pewnej fundacji, praca w 'zawodzie', właściwie podejrzewam, że dostałam tą pracę... ale myślę, żeby zrezygnować, jak dostanę telefon (pensja niewspółmierna do pracy i brak możliwości rozwoju/większej pensji w perspektywie nawet kilku lat). Poza tym jakoś sobie radzę finansowo (nawet dobrze).
Myślę więc o rozgraniczeniu normalnej pracy zawodowej i ew. jakiegoś wolontariatu (jak temat wskazuje, interesuje mnie wolontariat zorientowany na ludzi i tyle, nie piszcie mi więc o pracy na rzecz zwierząt). Dodam też od razu, że nie interesuje mnie pseudo-wolontariat wyjazdowy, żadna wolonturystyka itd. Nie wiem jeszcze, czy uda mi się pogodzić pełen etat + codzienne czynności, nauka języka czy siłownia + kilka godzin tygodniowo na wolontariat, ale chcę spróbować (nie jestem osobą, która lubi siedzieć w domu). Dotychczas mam tylko niewielkie doświadczenie w wolontariacie przez internet (forum onkologiczne, kilka "projektów" w życiu realnym), w pracy z dziećmi (pomoc w nauce) i przyznam, że chyba szukam czegoś innego - aczkolwiek może to kwestia organizacji tego wolontariatu, potrzeba mi chyba czegoś bardziej intensywnego. Z drugiej strony już wiem, że praca chociażby w hospicjum nie jest dla mnie (nie jestem w stanie sobie pogodzić z czyjąkolwiek śmiercią). Jakiegoś miejsca dla siebie szukam już od dawna (myślałam między innymi o lokalnym "ośrodku socjalnym", ale pracownikom tegoż ośrodka chyba nie bardzo zależało na moim zaangażowaniu, kontakt na bardzo słabym poziomie, ostatecznie zrezygnowałam), mieszkam na Górnym Śląsku i nie wykluczam przeprowadzki w najbliższym czasie do innego miasta. Załóżmy, że mogę nie znać nawet wszystkich projektów lokalnych - mimo że wertuję chociażby ngo.pl. Szukam jakiejś inspiracji, pomysłu na zaangażowanie mojego czasu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Wolontariat zaangażowany społecznie - szukam pomysłu
Nie wiem jaki kończyłaś kierunek konkretnie ale moja koleżanka pomaga przy terapii sensorycznej dzieci, z kolei inna pracowała w domu dziecka. Swego czasu widziałam też organizowane przez jakąś fundację wolontariaty mające na celu pomoc osobom niewidomym w załatwieniu spraw, pomoc w organizacji wycieczek, szkoleń itp.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
[1=bb410bd1fbb42d2edea92b1 ada01ce79bf3cfb02_603add0 278cd5;56051091]Nie wiem jaki kończyłaś kierunek konkretnie ale moja koleżanka pomaga przy terapii sensorycznej dzieci, z kolei inna pracowała w domu dziecka. Swego czasu widziałam też organizowane przez jakąś fundację wolontariaty mające na celu pomoc osobom niewidomym w załatwieniu spraw, pomoc w organizacji wycieczek, szkoleń itp.[/QUOTE]
Jestem po finansach, więc nie mam wiedzy pedagogiczno-psychologicznej. Jeszcze dodam, że na bieżąco śledzę fanpage Aktywne Śląskie - można tam znaleźć informacje na temat różnych aktywności prospołecznych w woj. śląskim (i w sumie nie tylko). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
wańka wstańka
|
Przede wszystkim kwestia istotna co cię interesuje, w czym czujesz się komfortowo.
Na poczatek czy istnieje grupa wiekowa, z którą chcesz/nie chcesz pracować dzieci, młodzież, dorośli zagadnienia, które interesują bardziej niż inne: bezdomność, pomoc osobom chorym, biednym, niepełnosprawnym, doświadczającym przemocy domowej, osobom przebywającym w więzieniu, po wyjściu z więzienia, ofiarom przestępstw itd. Jak już to będziesz wiedzieć będzie łatwiej znaleźć odpowiednią organizację, z która mogłabyś współpracować.
![]() |
#5 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Dodam jeszcze, że ja naprawdę aktywnie szukam jakiegoś miejsca i widzę, że wykluczając w moim odczuciu fundacje należące do nieetycznych korporacji, pracę w szpitalach/hospicjach, dzieci i pomoc im w nauce, ciężko mi coś znaleźć. Założyłam wątek z myślą, że poczytam o miejscach działania innych, ciekawych projektach, które nie są nagłaśniane (widzę, że właśnie wiele lokalnych projektów jest niewidocznych). |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
wańka wstańka
|
Myślę, że może cię zainteresować fundacja
Rak and Roll http://www.raknroll.pl/ Dzieci Niczyje http://fdn.pl/ Fundacja mam marzenie http://www.mammarzenie.org/ Fundacja L'Arche pomagająca osobom z niepełnosprawnością intelektualną http://www.larche.org.pl/ (dla nich pracowałam, ale poza Polską, więc w razie czego mogę udzielić informacji) nie jestem pewna czy La Strada zajmująca się handlem ludxmi szuka wolontariuszy,ale tu ich strona http://www.strada.org.pl/index.php/en/about-us/48 Możesz tez zajrzeć na stronę siepomaga https://www.siepomaga.pl gdzie istnieje lista organizacji (równeiz tych mniejszych)
nauczycielu, zajrzyj ![]() Edytowane przez ajah Czas edycji: 2016-02-20 o 21:18 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
Finanse to przegrywowy kierunek?
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Ja się aktualnie udzielam w Akademii Przyszłości.
Praca głównie z dziećmi (chociaż można udzielać się na wyższych szczebelkach organizacyjnych zamiast bycia tutorem), ale za to nie musisz patrzeć na cierpienia czy choroby. Zajęcia raz w tygodniu po godzinie + dodatkowe eventy, więc czasowo powinnaś spokojnie z pracą pogodzić. Edytowane przez Pantegram Czas edycji: 2016-02-25 o 17:21 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Konto usunięte
|
Wizaż tak twierdzi, odniosłam się tak tylko
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() W ogóle teraz u mnie na uczelni jest jakiś lokalny program wspierania dzieciaków, ale wygląda trochę inaczej. A że to mój wątek to napiszę, że moim marzeniem za 10-15 lat jest założenie spółdzielni socjalnej, w żadnej fundacji raczej na stałe się nie widzę. Nie wiem, na ile to utopijne ![]() Wysłane z mojego D5503 przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:33.