![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
dużo dużo paczuli
Pytanie do znawczyń i nie tylko.
![]() Poszukuję perfum o wyraźnie wyczuwalnym, dość mocnym zapachu paczuli i to najlepiej w typie, jak to idealnie określiła w którymś poście Elve "piwnicznej stęchlizny" ![]() ![]() Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam wszystkie zapachowe koneserki, w których postach zaczytuję się ostatnio niczym w jakiejś biblii perfum ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: dużo dużo paczuli
Hmmm, rzucam tak na ślepo bo nigdy tego nie wąchałam - wydaje mi się że jeden z zapachów Etro idealnie odpowiada Twojemu opisowi - nazywa się Patchouly. Nie udało mi się tego nigdy powąchać, ale zdaje się że to może być coś, czego szukasz.
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
Ja bym dorzuciła Youth Dew EL, paczula jest w nim bardzo intensywna (choć nigdy nie myślałam o nim jako o zapachu stęchlizny, wiem, że wielu osobom pachnie "starą szafą"
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Najpiękniejsza paczula w perfumach
Dzięki Smoczyco, spróbuję go namierzyć
![]() A wiesz coś może o zapachach (bo nie wiem czy można je nazwac perfumami) Taberna Saponaria? Mają zestawy kąpielowe o różnych zapachach, w tym i paczuli, z wodą, chyba toaletową; ale nie wiem, czy są warte zainteresowania? A może któraś z wizażanek używała zapachów Saponarii? Super Pixie, dzięki- cos mi się przypomina w związku z Youth Dew- wąchałam je dość dawno, ale jak na nie zwróciłaś uwagę, to coś mi tak intuicyjnie zaskoczyło ![]() Edytowane przez tulipanka Czas edycji: 2007-09-28 o 00:16 Powód: post pod postem |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
Kajol, na mnie tak pachnie Kenzo Jungle Elephant po kilku-nastu godzinach, za to m.in. zresztą tak go kocham. tak przyjemnej piwnicy nie znalazłam nigdzie indziej. ale jeszcze pogrzebię w pamięci i coś dopiszę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
A może zwyczajny olejek paczulowy
![]()
![]() |
#7 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
drugie co mi przyszło na myśl to Pamplelune - tu paczula jest w towarzystwie grejpfruta. baaardzo lubię ten zapach, niektórym on kojarzy się z przepoconą koszulką czy kocimi siuśkami. cóż, nie trzeba lubić paczuli
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
Dzięki Pixie, byłabym bardzo wdzięczna za próbkę
![]() Olejków paczulowych to mam całą kolekcję z różnych firm i różnych części świata (udało mi się nawet upolować taki aromatyzowany wanilią)- ja wariuję za paczulą, jak koty za walerianą ![]() Dzięki Elve- na Słonika Kenzo bym nie wpadła, mimo iż wydawało mi się, że dobrze znam te perfumy- muszę je chyba sobie przypomnieć ![]() Edytowane przez tulipanka Czas edycji: 2007-09-28 o 00:16 Powód: post pod postem |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Witam panie.
Pytanie jest proste: Gdzie (tzn. w których perfumach) szukać najwierniejszego i najpiękniejszego odzwierciedlenia paczuli ? Tej nieziemskiej woni bagiennego zielska ![]() Czekam na posty. Pozdrawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Noc żywych, dzikich tru(p)skawek
|
Dot.: Najpiękniejsza paczula w perfumach
Dosyć interesująca jest w Aqua Allegoria Pamplelune, ale ostrzegam, że niektórzy czują w niej kocie siuśki
![]() Połączona za zgniłymi truskawkami ![]() ![]() W Coco Mademoiselle taka, jak lubię najbardziej: czyściutka i przyjemna, jeśli naprawdę szukasz bagiennego zielska - to nie tu Bardzo podobnie ma się sprawa w przypadku Chance W Emporio City Glam z czarną porzeczką Więcej paczuli nie przypominam sobie w tej chwili. Oczywiście wiele niszowych firm ma zapachy zatytułowane po prostu paczula (Patchouly i.t.d. ...) ale nie miałam przyjemności ich poznać, więc nie wymieniam. Niech zrobi to ktoś bardziej kompetentny ![]()
"Kobieta, która się nie perfumuje nie ma przyszłości" Coco Chanel Rozpaczliwie poszukuję chociaż kropelki:Guerlain Aqua Allegoria Rosa Blanca, Thierry Mugler A*Men: Pure Coffee, Pure Malt Creation, Pure Energy, Pure Wood, Ultra Zest |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Paczula idealna, królewska wręcz, to (moim zdaniem
![]() ![]() Bardzo ciekawą paczulę wyczuwam też w "Le Baiser Du Dragon" Cartier i "Neonatura Cocon" YR ![]()
"Są takie chwile, gdy się nie śmie badać swej własnej duszy, bo się człowiek lęknie, że ani jednej nie znajdzie w niej struny, co potrącona, jeszcze czysto dźwięknie." Edytowane przez Szara Róża Czas edycji: 2007-09-26 o 19:27 Powód: dopisek |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
Na mojej skórze interesująco wypada ta z A men, ziemista, bagienna, wtopiona w karmel. W otoczeniu pizma i fiołków też ciekawie wspłgra w NR for him.
Jestem zainteresowany czystą jej formą, tak jak piszesz Truskawko chyba w formie jakiegoś niszowca, do których, niestety mam ograniczony dostęp ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Nie znam innego zapachu, który by pozwolił jej tak fikać, majtając bawełnianymi reformami babci (prababci?) - Borneo 1834 Lutens'a
![]() Ja wysiadam ![]() ![]()
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
UUU! Brzmi bosssko! <ciary na plerach> ![]() Tylko szkoda wielka, że tego Lutysława tak trudno dorwać ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
O książkach Edytowane przez mariolasl Czas edycji: 2007-09-26 o 20:31 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale i tak ją lubię ![]()
![]() |
![]() |
#18 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Oj, nie kochamy się z paczulą ![]() AA Pamplelune Prada New Haarlem (może coś jeszcze, ale w tej chwili nic nie przychodzi mi do głowy) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Borneo 1834 to perfumowe dzieło sztuki...
Czy czasem Il Profvmo nie ma paczuli? Edit: ma.
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Najpiękniejsza paczula to Patchouli - M.Micallef
![]() ![]() Mi Paczula podchodzi jedynie w werscji ciepłej,osłodzonej. Nie pasują mi w żaden sposób ostre odmiany zapachów paczulowych - Etro, czy Viloressi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#24 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny, ale mi narobiłyście smaka
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Santorio, mi też Borneo kojarzy się z A*Men.
Ciężko będzie go dostać - należy do linii ekskluzywnej Lutensa i jest sprzedawany tylko w kilku miejscach. Ciekawe, czy kiedyś zawita na Allegro ![]()
![]() |
#26 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Pamiętam jak raz pewna Pani skropiła się tymi perfumami to hmm myślałam, że ubranie wyciągnęła z piwnicy i spryskała je czymś odświezającym ![]() A innym razem poczułam piękny zapach na futrzanym kolnierzu innej Pani. Zapytałam co to i dowiedziałam się,że... C. Mademoiselle ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Wiedźma
|
Olaboga!
Kobity, cóż Wy tu wyprawiacie?! Przyszedł człowiek, zapytał o paczulę, a Wy mu tu wyskakujecie z kocimi siuśkami, zgniłymi truskawkami, zatęchłymi piwnicami, bagnami i reformami prababki... ![]() Ja się dziwę, że nie zwiał gdzie pieprz... przepraszam... paczula rośnie. Prada i Coco (Coco szczególnie) mają owszem taką nutę podwannowości, przymydlonej stęchlizny, przeterminowanej, leżącej odłogiem cielesności. Nie dla mnie, oj nie dla mnie... ![]()
![]() |
#28 | |
Noc żywych, dzikich tru(p)skawek
|
Cytat:
"Kobieta, która się nie perfumuje nie ma przyszłości" Coco Chanel Rozpaczliwie poszukuję chociaż kropelki:Guerlain Aqua Allegoria Rosa Blanca, Thierry Mugler A*Men: Pure Coffee, Pure Malt Creation, Pure Energy, Pure Wood, Ultra Zest |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Patchouli Patch- slodkawa paczula z domieszka bialego pizma i przypraw.
Voleur de Roses- paczula wilgotna, miesista za sprawa aksamitnych platkow roz, z delikatna owocowa nuta. Angel- na mojej skorze ujawniaja intensywna, wytrawna nute paczuli, doslodzona wanilia. Aromatics Elixir- paczula wsrod (suchych) kwiatow i ziol. Le Baiser du Dragon- sucha, przydymiona paczula z kropelka ambry, na cedrowym tle. Na mojej skorze paczula ukazuje najpiekniejsze swe oblicze 10-12 godzin od aplikacji tych perfum ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
Dla mnie najpiękniejsza paczula jest, jak na razie,w Knowing, Angelu, Opium, Youth-Dew, Pampelune,Coco M., A*Men.
Prada mnie rozczarowała. Ale to nic, moja skóra bardzo ostatnio kaprysi. Le Baiser du Dragon bardzo ładnie się rozwija i leży ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:47.