|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Siostra Nastolatka
Mam takie pytanie może ktoś przerabiał podobny temat. Otóż moja siostra 17 lat od pewnego czasu pisze pamiętnik i oczywiście nie było tu nic w tym złego gdyby nie to że w ów pamiętniku opisuje jak odwiedzają ją różne postacie czy nawet czuje czyjąś obecność gdy jest w różnych miejscach i również opisuje dokładnie te doznania. Teraz zastanawiam się czy to wyobraźnia dziacka-nastolatki i tak bardzo może fantazjować czy jest się może czym się przejmować i może to być początek czegoś niedobrego co może mieć swoje skutki niekoniecznie teraz, a za jakiś czas w przyszłości w dorosłym życiu. Prośba o opinię czy ktoś z was zetknął się z podobną sytuacją i czy warto zaprowadzić siostrę do psychologa/psychiatry aby zbadał temat czy to po prostu młodzieńcza fantazja która z biegiem czasu minie....
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Siostra Nastolatka
a w jej zachowaniu normalnym nie zauważyłaś zmian ? Nie jest osoba skrytą ktora ukrywa uczucia ? Nie jestem psychologiem ale po samym pamiętniku mozemy miec tylko domysły a to jak sie zachowuje w codziennym życiu głownie moze dawać sygnały.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
A co Cię skłoniło do przeczytania tego pamiętnika?
W tym wieku sama pisałam mnóstwo pamiętników i złość mnie ogarnęła, gdy domyśliłam się, że one wszystkie były skrupulatnie czytane, choć nie było ku temu powodów, bo uczyłam się dobrze i nic złego nie robiłam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Czemu czytasz pamiętnik siostry?
![]() Ja też pisywałam różne dziwne rzeczy w pamiętnikach, czasem po prostu coś sobie wymyślałam i tyle. Jak siostra się zachowuje normalnie, to jej pamiętnik może nic zupełnie nie znaczyć. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Ja w moim pamiętniku często opisywałam alternatywną rzeczywistość w ktorej np chciałabym się znajdować. Mysle, że nie ma w tym nic nienormalnego. Nie rozumiem też dlaczego czytasz jej pamiętnik ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
Myślę, że większość ludzi w samotności robi rzeczy, w których nie ma nic złego, ale wyrwane z kontekstu przez innych zostałyby co najmniej uznane za dziwne. Inaczej zachowujemy się wiedząc, że nie będziemy musieli nikomu się z tego tłumaczyć. I to wygląda właśnie na taki przypadek.
Może to jej literackie ćwiczenia, albo po prostu napisała to, co akurat miała kaprys napisać, z myślą, że nikt tego nie zobaczy. Wtrącanie się w tę jej prywatność jest moim zdaniem ohydne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
Lub był to test na wścibstwo domowników
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
[1=2cfaa0a5c37026ea4ab814c 74c2acc8bc9bbc2c1;5705135 6]Lub był to test na wścibstwo domowników
![]() Też o tym pomyślałam. Drugą rzecz, jaką bym obstawiała to nieśmiałe próby literackie dziewczyny; sama takowe uskuteczniałam mniej więcej w podobnym wieku, a przestałam - taaak, po dobraniu się do pamiętnika osoby z rodziny. Teraz trochę żałuję i może nawet wrócę do tej rozrywki. Jedna rada do Autorki - przestań wtykać nos tam, gdzie nie proszą, czytanie cudzych pamiętników jest jak czytanie cudzej korespondencji - wstrętne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Czytanie cudzego pamietnika jest paskudne,
![]()
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
Też pisałam coś w tym rodzaju, traktowałam to jako mój prywatny Rpg....
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
[1=2cfaa0a5c37026ea4ab814c 74c2acc8bc9bbc2c1;5705135 6]Lub był to test na wścibstwo domowników
![]() Też mi to przyszło do głowy. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
Może to nie pamiętnik, tylko książka, a Twoja siostra ma zapędy literackie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Konto usunięte
|
Jakby mi ktoś przeczytał pamiętnik, to przestałabym się do niego odzywać, do końca życia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;57066616]Jakby mi ktoś przeczytał pamiętnik, to przestałabym się do niego odzywać, do końca życia.[/QUOTE]
Ja tak samo!
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Twoja siostra zaraz będzie pełnoletnia, więc bawienie się w mamusię jest dość nie na miejscu. A w pamiętniku może sobie pisać cokolwiek i nikt nie ma prawa tego czytać. Jakaś nadopiekuńcza jesteś.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Sama idz do psychologa bo czytanie PRYWATNYCH pamietników nie jest normalne.
![]() |
#17 |
Konto usunięte
|
Po 'nastolatce' się spodziewałam jakiegoś 13-letniego dziewczątka, a tu prawie dorosła baba, a Ty się w mamę bawisz :/ Jak można czyjś pamiętnik czytać?!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Mogła to napisać specjalnie, gdy np: zorientowała sie, ze ktoś czyta jej pamiętnik
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
Chcę wszystkich uspokoić, pamiętnik został przeczytany za pełną zgodą siostry wręcz na jej prośbę - więc proszę zachować spokój w komentowaniu tego faktu ponieważ i tu rodzi się kolejne pytanie dlaczego dała przeczytać bo jak widać po waszych dość żywych komentarzach nie jest to dla większości prostą sprawą. Dlatego zastanawiam się czy w ten sposób nie chce czegoś przekazać lub jak zauważono chciała po prostu aby ocenić jej zdolności literackie ponieważ ostatnimi czasy bierze udział w różnych konkursach w szkole więc może nie ma się czym martwić.....
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
Bardzo mnie ciekawi jak brzmiała ta prośba
![]() ![]()
![]() |
#22 |
Konto usunięte
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;57066616]Jakby mi ktoś przeczytał pamiętnik, to przestałabym się do niego odzywać, do końca życia.[/QUOTE]
Moja matka przeczytała mój pamiętnik, od deski do deski. Opisywałam w nim nasze kłótnie, jak jechała po mnie jak po burej suce, wyzywała a mnie było przykro. I jeszcze się obraziła na mnie o to. Ale totalnie mnie to grzało, bo dobrze wiedziała że miałam rację, ale nawet w tej sytuacji nie potrafiła wyjść z twarzą. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Konto usunięte
|
A skąd pomysł, że to jest jej pamiętnik, a nie opowiadanie w formie pamiętnika?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:34.