perfumy z niesłodką lilią - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Perfumy

Notka

Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji.
Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-08-02, 15:57   #1
ulicznica
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to ulicznica

perfumy z niesłodką lilią

Cześć, może doradzicie. Nie mogłam znaleźć tematu tylko o liliach.
Tak jak w temacie. Ostatnio oszalałam na punkcie tej nuty, lubię ją na równi z irysem, kadzidłem i drzewem. Ideałem byłoby połączenie wszystkich wymienionych w jednym zapachu. Chodzi o to, żeby był zarówno świeży, ale i wytrawny, przyciągający uwagę (żeby nie było to mydło).

Znalazłam kilka zapachów, które odpowiadałyby może moim wymaganiom, ale nie wszystkie znam nosowo. Wpadły mi w oko:
  • Demeter Funeral Home (nie wąchałam, ale po nutach wygląda dobrze)
  • Kenneth Cole Black edp (przynajmniej kiedyś jak wąchałam, czułam w nich lilię)
  • Baiser Vole Cartier (niuchałam, ładna, czysta lilia, ale bez dodatków - przynajmniej na blotterku)
  • Donna Karan Gold (nie znam osobiście)

Który z nich może być najbardziej zbliżony do takiej kościelnej lilii, i w ogóle takich klimatów?
A może coś zupełnie innego?

KSIĄŻKOWE NOWOŚCI W WĄTKU - KLIK!

Biżu i ciuchy M, L, XL

"Bo gdy Bóg zamyka drzwi, otwiera okno..."

Edytowane przez ulicznica
Czas edycji: 2013-08-02 o 16:05
ulicznica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-02, 18:30   #2
Parabelka
Panaroja

Dot.: perfumy z niesłodką lilią

Lilia i kadzidło są w Belle d'Opium .

-Morza się zagotują , krainy Dysku pękną , królowie runą w proch , a miasta będą niczym jeziora szkła . Uciekam w góry.
-Czy to pomoże ?[...]
-Nie , ale stamtąd będzie lepszy widok .
Terry P.
Parabelka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-02, 18:34   #3
ulicznica
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Parabelka Pokaż wiadomość
Lilia i kadzidło są w Belle d'Opium .
Dziękuję za propozycję - odpada jednak, bo Belle jest na mnie strasznie słodka i nie czuję na sobie w składzie lilii - już je miałam i poszły dalej w świat

Biżu i ciuchy M, L, XL

Stary 2013-08-03, 18:32   #4
ulicznica
Zakorzenienie

Nikt nic nie wie?

Biżu i ciuchy M, L, XL

Stary 2013-08-08, 10:08   #5
Efie
Raczkowanie

Ja czaję się właśnie na Black KC. Nie znam tego zapachu, ale mnie strasznie kusi . Lilia i raczej niesłodka (ale to już kwestia indywidualnego odbioru) jest w Eternity. Kupiłam mojej mamie te perfumy na dzień Matki i jest zachwycona. Pachną na niej przepięknie kwiatami i wiosną. Ja w nich czuję najbardziej konwalię, lilię, ale niektórzy czują niestety mydło... Z tego co pamiętam lilia jest również w Dolce Vicie (nuty drzewne również , bo dla mnie to zapach kwiatowo-orientalny z nutą owocową)- ale to są słodkie perfumy. Lilię wyczuwałam też w Jesus del Pozo in Black i Ange ou Demon, ale to też cięższe i słodsze zapachy. Powąchaj jak nie znasz Bright Crystal - wprawdzie nie ma tam lilii, ale jest przepiękna piwonia i magnolia ,jest to świeży, wiosenny zapach - najbardziej lubię go używać w maju i czerwcu, a jedna z moich koleżanek twierdzi, że pachną liliami. Prawie wszystkie perfumy (oprócz in Black i Black) powąchasz w Sephorze.

---------- Dopisano o 11:08 ---------- Poprzedni post napisano o 11:01 ----------

No i wreszcie znalazłam nazwę zapachu który chodził mi po głowie a niestety zapomniałam nazwy, ale pogrzebałam i jest- Aire Sensual Loewe - pamiętam, że go wąchałam i czułam kwiaty m. in lilię i frezję- to jest delikatny, kwiatowy zapach - nawet miałam na niego ochotę jak tylko pojawił się w Sephorze, ale na mnie był dość nietrwały niestety... Życzę powodzenia w poszukiwaniach
Efie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-08, 10:17   #6
ulicznica
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Efie Pokaż wiadomość
Ja czaję się właśnie na Black KC. Nie znam tego zapachu, ale mnie strasznie kusi . Lilia i raczej niesłodka (ale to już kwestia indywidualnego odbioru) jest w Eternity. Kupiłam mojej mamie te perfumy na dzień Matki i jest zachwycona. Pachną na niej przepięknie kwiatami i wiosną. Ja w nich czuję najbardziej konwalię, lilię, ale niektórzy czują niestety mydło... Z tego co pamiętam lilia jest również w Dolce Vicie (nuty drzewne również , bo dla mnie to zapach kwiatowo-orientalny z nutą owocową)- ale to są słodkie perfumy. Lilię wyczuwałam też w Jesus del Pozo in Black i Ange ou Demon, ale to też cięższe i słodsze zapachy. Powąchaj jak nie znasz Bright Crystal - wprawdzie nie ma tam lilii, ale jest przepiękna piwonia i magnolia ,jest to świeży, wiosenny zapach - najbardziej lubię go używać w maju i czerwcu, a jedna z moich koleżanek twierdzi, że pachną liliami. Prawie wszystkie perfumy (oprócz in Black i Black) powąchasz w Sephorze.

---------- Dopisano o 11:08 ---------- Poprzedni post napisano o 11:01 ----------

No i wreszcie znalazłam nazwę zapachu który chodził mi po głowie a niestety zapomniałam nazwy, ale pogrzebałam i jest- Aire Sensual Loewe - pamiętam, że go wąchałam i czułam kwiaty m. in lilię i frezję- to jest delikatny, kwiatowy zapach - nawet miałam na niego ochotę jak tylko pojawił się w Sephorze, ale na mnie był dość nietrwały niestety... Życzę powodzenia w poszukiwaniach
O, nie wpadłabym na to, żeby powąchać Aire, a ostatnio go widziałam.

Lubię też zapachy, które "trzymają" długo, nawet jeśli tylko przy skórze.
Black Kennetha Cole spodoba Ci się, jeśli lubisz kościelne klimaty - kojarzy mi się z zapachem białych kwiatów w chłodnym kościele i był dość "kwaśny" (dość orzeźwiający i świeży) w odbiorze.
Bright Crystal znam, ale na mnie jest za mało skomplikowany, na mnie pachnie banalnie. Dolce Vita brzmi ciekawie, mimo, że jest słodka - nigdy nawet do niej nie podchodziłam, bo kojarzyła mi się z ciężkim, wieloskładnikowym pachnidłem z lat 80.
A resztę powącham - i czekam na dalsze propozycje.

Biżu i ciuchy M, L, XL

Stary 2013-08-08, 11:09   #7
Efie
Raczkowanie

Loewe może Ci się nie podobać bo to jest jednak prosty i raczej banalny zapach. Dolce Vita przeszła kilka lat temu reformulację i zmienił się jej zapach. Ja miałam starą i była cięższa, bardziej esencjonalna. Kilka razy testowałam nową m.in wczoraj. Jest bardziej przestrzenna, chociaż nadal słodka - jej trzeba dać szansę na rozwinięcie bo początek ma specyficzny - pamiętam, że jak kiedyś pierwszy raz wąchałam to aż mnie odrzuciło. Potem robi się coraz bardziej kwiatowa z domieszką przypraw i korzenną nutą. Mnie trochę drażni syropowo-owocowa słodycz. Kiedyś uwielbiałam zapachy mocne, esencjonalne, teraz często boli mnie od nich głowa i używam czasami. Black powinien mi się podobać, ponieważ jest podobno chłodny i kwiatowy. Aktualnie mam fazę na chłodne, kwiatowe zapachy i na pewno kliknę go w przyszłym tyg. Twój opis mnie jeszcze bardziej przekonał, że musi być Mój, dzięki

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-08-08, 18:34   #8
ulicznica
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Efie Pokaż wiadomość
Loewe może Ci się nie podobać bo to jest jednak prosty i raczej banalny zapach. Dolce Vita przeszła kilka lat temu reformulację i zmienił się jej zapach. Ja miałam starą i była cięższa, bardziej esencjonalna. Kilka razy testowałam nową m.in wczoraj. Jest bardziej przestrzenna, chociaż nadal słodka - jej trzeba dać szansę na rozwinięcie bo początek ma specyficzny - pamiętam, że jak kiedyś pierwszy raz wąchałam to aż mnie odrzuciło. Potem robi się coraz bardziej kwiatowa z domieszką przypraw i korzenną nutą. Mnie trochę drażni syropowo-owocowa słodycz. Kiedyś uwielbiałam zapachy mocne, esencjonalne, teraz często boli mnie od nich głowa i używam czasami. Black powinien mi się podobać, ponieważ jest podobno chłodny i kwiatowy. Aktualnie mam fazę na chłodne, kwiatowe zapachy i na pewno kliknę go w przyszłym tyg. Twój opis mnie jeszcze bardziej przekonał, że musi być Mój, dzięki
Ja tylko mówię o moich wrażeniach sprzed paru lat - moja pamięć zapachowa może szwankować.
Psiknę sobie z ciekawości tą Dolce Vitę, choć zapowiedź cynamonu (http://www.fragrantica.com/perfume/D...-Vita-222.html) mocno chłodzi moje oczekiwania

Biżu i ciuchy M, L, XL

Stary 2013-08-09, 08:51   #9
Efie
Raczkowanie

Mnie zwykle pamięć zapachowa płata niezłe figle. Poza tym zmienił mi się strasznie gust zapachowy, bo kiedyś uwielbiałam cięższe zapachy, używałam Dolce Vity, Shalimara, In Black, Hypnotic Poison - oczywiście nie w upalne lato. Wtedy nawet nie wydawały mi się ciężkie . Teraz zdarza się, że nawet Euphoria (którą kiedyś uważałam za zapach w miarę świeży) mnie dusi. A wymieniany przez Ciebie dom pogrzebowy Demeter wąchałaś, bo ja
czytałam trochę na temat tego zapachu, gdy szukałam info. o Black i tam na pewno jest lilia i pewnie nie jest słodka. Poszukiwania są trudne, ale jakże ekscytujące można się nawąchać różnych zapachów . To trochę jak z tym gonieniem króliczka...
Stary 2013-08-09, 09:57   #10
justynaneyman
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ulicznica Pokaż wiadomość
Znalazłam kilka zapachów, które odpowiadałyby może moim wymaganiom, ale nie wszystkie znam nosowo. Wpadły mi w oko:
  • Demeter Funeral Home (nie wąchałam, ale po nutach wygląda dobrze)
  • Kenneth Cole Black edp (przynajmniej kiedyś jak wąchałam, czułam w nich lilię)
  • Baiser Vole Cartier (niuchałam, ładna, czysta lilia, ale bez dodatków - przynajmniej na blotterku)
  • Donna Karan Gold (nie znam osobiście)
  • Zdecydowanie Demeter jest niesłodką zimną lilią z krypty, mogę przesłać próbkę (pw), co do Golda - pamiętam, że początkowo robił wrażenie interesującego, potem niestety mdło ogórkowy (na mnie). Baiser jest w porządku, Blacka nie znam. Jeszcze fajna lilia jest w Donnie Villoresiego, ale z wyraźnym dodatkiem goździka.

BRULION MALARSKI. Justyna Neyman.
http://justynaneyman.blogspot.com/

justynaneyman jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-09, 11:02   #11
ulicznica
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez justynaneyman Pokaż wiadomość
Zdecydowanie Demeter jest niesłodką zimną lilią z krypty, mogę przesłać próbkę (pw), co do Golda - pamiętam, że początkowo robił wrażenie interesującego, potem niestety mdło ogórkowy (na mnie). Baiser jest w porządku, Blacka nie znam. Jeszcze fajna lilia jest w Donnie Villoresiego, ale z wyraźnym dodatkiem goździka.[/LIST]

Zapowiada się rewelacyjnie. Napisałam na pw

Biżu i ciuchy M, L, XL

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-08-10, 09:02   #12
dzika truskawa
Noc żywych, dzikich tru(p)skawek

ja moge sie podzielic funeral home, jak dla mnie zapach jest okropny

Rozpaczliwie poszukuję chociaż kropelki
:Guerlain Aqua Allegoria Rosa Blanca, Thierry Mugler A*Men: Pure Coffee, Pure Malt Creation, Pure Energy, Pure Wood, Ultra Zest
dzika truskawa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Perfumy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości