|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Doradzcie jakieś ciasteczka :-)))
Za tydzień muszę zrobić jakieś ciasteczka na zjazd absolwentów w mojej szkole. Dodam od razu, że dawno nic nie piekłam, chociaż nie jestem beztalenciem kulinarnym
![]() Szukam przepisów dość prostych, albo nie, wszystkich, przynajmniej wyzwanie będę miała ![]() Ciasteczka nie mogę zawierać kremów, bitej smietany, bo zepsują się szybko. No i muszą być smaczne ![]()
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Doradzcie jakieś ciasteczka :-)))
jesli chodzi o ciasteczka to z czystym sumieniem polecam ciasteczka serowe wg przepisu Mani199, znajedziesz je z łatwoscią w wizazowych przepisach. Bardzo łatwe, a jakie smaczne!!
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Znalazłam 2 przepisy ciasteczek z orzechami włoskimi.Może coś wybierzesz...
1.Batoniki miodowe: Czas:1 godz. Przygotowanie:35 min. Pieczenie:25 min. Temp.pieczenia:180stop.C Składniki na 10 sztuk:5 dag orzechów włoskich,5 dag orzechów laskowych,3/4 kostki margaryny,8 łyżek miodu,35 dag musli z orzechami i owocami i 10 dag pestek dyni. Przyrządzanie: 1.Orzechy posiekać.Margarynę rozgrzać w dużym rondlu,dodać miód i wymieszać.Wsypać musli,orzechy i pestki dyni. 2.Masę dokładnie wymieszać,przełożyć do formy do pieczenia,przycisnąć i wygładzić powierzchnię.Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temp.180 stop.C. 3.Upieczone ciasto wyjąć,pozostawić na 5-10 minut do ostygnięcia,po czym pokroić na wąskie prostokąty. ![]() 2.Torciki z orzechami i karmelem: Czas:3 godz. i 45 min. Przygotowanie:1 godz. i 30 min. Schładzanie:2 godz. Pieczenie:15 min. Temp. pieczenia:180 stop. C. Składniki na 50 sztuk:40 dag mąki,12 dag cukru,szczypta soli,skórka starta z cytryny,1 opakowanie cukru waniliowego,1 żółtko,25 dag masła,2 cl rumu,25 dag marmolady morelowej. Przyrządzanie: 1.Mąkę przesiać(1-2 łyżki odłożyć),dodać cukier,sól,skórkę z cytryny,cukier waniliowy,żółtko,rum,pokr ojone masło.Zagnieść ciasto i uformować kulę,owinąć folią aluminiową,włożyć do lodówki na 2 godziny. 2.Ciasto partiami rozwałkować na oprószoną mąką stolnicy na grubość 3 mm.Wycinać kółka i pierścienie tej samej średnicy.Ułożyć na blasze.Piec 10-15 minut w temp.180 stopni C.Gorące zdjąć z blachy i wystudzić. 3.Marmoladę rozgrzać,wymieszać na gładką masę.Posmarować nią kółka,nałożyć pierścienie,delikatnie przycisnąć.W środek włożyć jeszcze trochę marmolady. ![]()
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Ja także polecam ciasteczka serowe Manii. Na forum zdobyły dużą sławę. Są pyszne i proste w wykonaniu
![]()
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() p.s. zrób wersję z solą! ![]()
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Duńskie ciastka owsiane
3 szkl. mąki 1 szkl. płatków owsianych 1 szkl. cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka sody 1 kostka masła 1 szkl. fistaszków w kolorowej cukrowej polewie (tzw. kamyczków) Miękkie masło ręką połącz w misce z cukrem, cukrem waniliowym i sodą. Dodaj płatki owsiane i fistaszki, wymieszaj. Stopniowo dosypując mąke, zagnieć dość tłuste, ale zwarte ciasto. Ulep z niego kilka wałeczków o średnicy nie większej niż 2cm. Potnij je nożem na kawałki o długości 4 cm. Każdy kawałek spłaszcz w dłoniach tak, aby powstały ciasteczka o podłużnym, obłym kształcie. Piecz je w piekarniku nagrzanym do 170 st. C ok. 15 minut. Ciasteczka owsiane można przechowywać bardzo długo w szczelnie zamykanych metalowych puszkach. ----------- Ja zamiast formować wałeczki i kroić, odrywałam kawałki i formowałam kulki, które po spłaszczeniu układałam na blasze. Ciasteczka są naprawdę pyszne i szybkie w wykonianiu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Jeśli zależy Ci na czasie to są teraz do kupienia - w proszku masz składniki, do tego dodajesz wodę, jajka i olej, mieszasz i na 20 min do piekarnika. Nawet foremki masz w zestawie :P nie pamiętam jaka firma, ale próbowałam i są dobre jak na gotowce :P
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
Myślę że autorka wątku w ciągu tych 6 lat zdążyła już upiec niejedne ciasteczka.Ale co ja tam wiem.
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
A może wchodzi tutaj ciągle po nowe przepisy;p kto wie co ludziom w głowach siedzi
![]() Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Ciasteczka PIEGUSKI z kawałkami czekolady;D
Szybko się je robi i są przepyszne ![]() Zamiast kawałków czekolady można dodać orzechy lub... po prostu łyżeczkę kakao. Mniam!
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:40.