Za mało czy wystarczająco? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Notka

Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-03-27, 18:48   #1
nikiriki
Przyczajenie

Talking

Za mało czy wystarczająco?

Heej, biorę się od jutra na poważnie za siebie. Czas w życiu coś na serio osiągnąć i spełnić marzenia, a więc także zadbać o figurę Jak myślicie, czy wykonywanie Tiffany - boczki (1 i 2 części), Mel-B - brzuch, nogi, pośladki oraz Chodakowskiej - brzuch, a także bieganie codziennie (z wyjątkiem niedzieli, dnia regeracyjnego), to za mało czy może wystarczająco? Po ilu mogą się pojawić pierwsze efekty? Wiem, że u każdego inaczej to wygląda, ale przy takim natężeniu ćwiczeń ile może mi zająć zobaczenie pierwszych efektów?
nikiriki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-27, 19:32   #2
LadyLynn
Raczkowanie

Dot.: Za mało czy wystarczająco?

za dużo jak na początek moim zdaniem, jeśli wcześniej nie miałaś nic wsplnego z bieganiem polecam wychodzić na marszobiegi tak 3x w tygodniu, inacej po trzech dniach się zniechęcisz kompletnie i nic z Twojej silnej motywacji nie wyjdzie...
Stary 2016-03-27, 22:15   #3
żurawinka
Zakorzenienie

Biegając codziennie szybko nabawisz się kontuzji, a przynajmniej jest duże prawdopodobieństwo że tak się skończy. Zadbaj o odpowiednie rozgrzanie mięśni i rozciąganie po.
U mnie po 2 miesiącach biegania, ćwiczeń i roweru było widać wyraźne efekty jeśli chodzi o ujędrnienie ciała i spadek wagi o 4 kg ( nie miałam nadwagi ale tu i tam było mnie za dużo) czyli tyle ile potrzebowałam żeby poczuć się świetnie i wyjść w krótkich spodenkach na ulicę

żurawinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-28, 09:42   #4
AgaPrzerwa
Raczkowanie

Za dużo jak na początek. Nabawisz się zakwasów i stracisz motywację.
Polecam do tego zerknąć na : dieta oxy jadłospis pdf

Edytowane przez AgaPrzerwa
Czas edycji: 2016-04-22 o 23:10
AgaPrzerwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-28, 19:54   #5
sunsun1
BAN stały

również uważam, że jak na początek to stnaowczo za dużo.. może zacznij od tych z tiffany i mel b ale kazdego dnia inny zestaw, potem stoponiowo dołączaj i na początek może co 2 dzien?
sunsun1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-28, 19:58   #6
staska_stasia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez AgaPrzerwa Pokaż wiadomość
Za dużo jak na początek. Nabawisz się zakwasów i stracisz motywację.
Akurat zakwasy nie są wyznacznikiem tego, czy było za dużo czy nie ;-)

A tak poważnie to jak dla mnie jest to trochę bez ładu i składu. Co do ćwiczeń MelB to szczerze mówiąc wątpię w ich jakąkolwiek skuteczność jeśli idzie o rzeźbę. Może są dobre na tydzień-dwa, potem już za mały ciężar, żeby robić jakikolwiek progres i po prostu macha się bezsensownie nogami i łapami. Zresztą podobnie myślę o Tiffany, boczki to kwestia diety i hormonów, a nie kręcenia nimi Chodakowska- nie wiem, nie ćwiczyłam z nią poszczególnych partii, spróbowałam raz skalpela, ale wybrałam inne sporty.

Musisz się na coś zdecydować. Jeśli ma to być bieganie- to 3 razy w tygodniu starczy w zupełności. Do tego ogólnorozwojówka (jest bardzo dużo ćwiczeń dedykowanych biegaczom, które wzmacniają te partie mięśni, które są najbardziej narażone na kontuzje) i rozciąganie.
Ale nawet przy bieganiu 3 razy w tygodniu można się uszkodzić, więc czasem warto zrobić sobie więcej regeneracji.

Poza tym pytając o efekty zapominasz o diecie. W wakacje czasem jeżdżę tygodniowo po 300-400 km na rowerze, a jakoś kilogramy mi nie lecą, bo źle jem. Ćwiczenia powinny być dodatkiem, a nie drogą samą w sobie.

No i na koniec- nie spiesz się do szybkich efektów, bo z doświadczenia wiem, że to też szybki sposób na łapanie kontuzji.
staska_stasia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-29, 07:10   #7
nikiriki
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez staska_stasia Pokaż wiadomość
Poza tym pytając o efekty zapominasz o diecie. W wakacje czasem jeżdżę tygodniowo po 300-400 km na rowerze, a jakoś kilogramy mi nie lecą, bo źle jem. Ćwiczenia powinny być dodatkiem, a nie drogą samą w sobie.
O diecie nie zapominam, chociaż nie wspomniałam o tym tutaj. Rzecz jasna, zero słodyczy, fast foodów itd.
Dzięki za pomoc
Stary 2016-03-29, 08:16   #8
staska_stasia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nikiriki Pokaż wiadomość
O diecie nie zapominam, chociaż nie wspomniałam o tym tutaj. Rzecz jasna, zero słodyczy, fast foodów itd.
Dzięki za pomoc
To akurat jeszcze nie jest dieta, poważnie mówię.
Chodzi o to, by jeść w sposób zbilansowany. Odpowiednia ilość białek, tłuszczy, węglowodanów. Wycięcie słodyczy, fast foofów itd. to początek, ale mam nadzieję, że skoro nie zapominasz o diecie, to masz to ogarnięte.

Dalej jednak polecam skupić się na jednym konkretnym rodzaju aktywności fizycznej i do tego dobierać sobie pozostałe, uboczne, ale pełniące funkcję służebną. Jest duża różnica między kimś, kto raz w tygodniu jedzie przejechać się 10 km na rowerze, więc te całe ćwiczenia wzmacniające nie są mu aż tak potrzebne, bo na takim dystansie nie poczuje kręgosłupa czy nóg, a ciało będzie miało czas na regenerację, a osobą, która jeździ (lub biega) regularnie.
staska_stasia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-29, 11:25   #9
nikiriki
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez staska_stasia Pokaż wiadomość
To akurat jeszcze nie jest dieta, poważnie mówię.
Chodzi o to, by jeść w sposób zbilansowany. Odpowiednia ilość białek, tłuszczy, węglowodanów. Wycięcie słodyczy, fast foofów itd. to początek, ale mam nadzieję, że skoro nie zapominasz o diecie, to masz to ogarnięte.

Dalej jednak polecam skupić się na jednym konkretnym rodzaju aktywności fizycznej i do tego dobierać sobie pozostałe, uboczne, ale pełniące funkcję służebną. Jest duża różnica między kimś, kto raz w tygodniu jedzie przejechać się 10 km na rowerze, więc te całe ćwiczenia wzmacniające nie są mu aż tak potrzebne, bo na takim dystansie nie poczuje kręgosłupa czy nóg, a ciało będzie miało czas na regenerację, a osobą, która jeździ (lub biega) regularnie.
Chyba muszę jeszcze dopracować dietę hahaha Nie mam tylko ogarnięte w jakich ilościach mniej więcej jeść, ale to pół godziny i dieta będzie na nowo gotowa Ćwiczenia także zmienię, bardzo dziękuję za pomoc
Stary 2016-03-30, 10:01   #10
Agnesia86
Przyczajenie

Zacząć z grubej rury fajne ale szybko poczujesz, że przegięłaś, zacznij od około miesiąca wdrożenia, ogólno rozwojówki, niech organizm Ci się przyzwyczai, a bieganie na początek to 2-3dni w tygodniu max, daj stawą odpocząć, polecam parki itd bo asfalt niszczy kolana szczególnie przy przeciętnych butach.
Agnesia86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-30, 10:37   #11
OPaulina
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez nikiriki Pokaż wiadomość
Heej, biorę się od jutra na poważnie za siebie. Czas w życiu coś na serio osiągnąć i spełnić marzenia, a więc także zadbać o figurę Jak myślicie, czy wykonywanie Tiffany - boczki (1 i 2 części), Mel-B - brzuch, nogi, pośladki oraz Chodakowskiej - brzuch, a także bieganie codziennie (z wyjątkiem niedzieli, dnia regeracyjnego), to za mało czy może wystarczająco? Po ilu mogą się pojawić pierwsze efekty? Wiem, że u każdego inaczej to wygląda, ale przy takim natężeniu ćwiczeń ile może mi zająć zobaczenie pierwszych efektów?
Specjalistą nie nie jestem,ale wydaje mi się, że postawilas sobie zbyt wysoko porpzeczkę. Taki wysiłek dla organizmu nie jest dobry. zZdecydowanie ograniczyłabym te aktywności

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-03-31, 12:31   #12
moniq222
Raczkowanie

plany duże, ale mało realne na poczatek. trzeba zaczynać powoli, ale regularnie, a później zwiększać ilości ćwiczeń.
moniq222 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-04-14, 19:42   #13
BlackRoze
Zadomowienie

czyli od czego zacząć wg was? bieganie nie wchodzi w rachubę, bo nie mam rano czasu na to, podobnie wieczorem, pracuję. chodzi mi o jakieś ćwiczenia w domu, mój cel 10 kg schudnąć
Stary 2016-04-15, 09:56   #14
Pudel123
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez BlackRoze Pokaż wiadomość
czyli od czego zacząć wg was? bieganie nie wchodzi w rachubę, bo nie mam rano czasu na to, podobnie wieczorem, pracuję. chodzi mi o jakieś ćwiczenia w domu, mój cel 10 kg schudnąć
od diety. Nie musisz ćwiczyć, żeby schudnąć, a wymówki o braku czasu, są bez sensu - zawsze można znaleźć chwilę do biegania wystarczy się ubrać i wyruszyć w teren, tak samo do dywanówek.

89,9->73,2

spinoholiczka

[COLOR="Gray"]thriatlon - finished!
Pudel123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-04-15, 13:40   #15
201605170931
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez BlackRoze Pokaż wiadomość
Ja jak moja poprzedniczka polecam przede wszystkim dietę, a jeśli chodzi o ruch, co by ciało było jędrne - ćwiczenia z yt z Mary Helen Bowers. Program na daną partię ciała trwa od 10 do 15 minut, wydaje się milutkie i przyjemniutkie, ale wbrew pozorom potrafi dać niezły wycisk, jeśli ktoś wcześniej nie ćwiczył
201605170931 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości