![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
Pseudo-recenzje?
Jednym z moich ulubionych zajęć, nawet na koniec bardzo długiego dnia i wieczoru (jak dziś) jest przegląd nowych recenzji w KWC. I oto trafiam takie coś:
http://www.wizaz.pl/produkty/baza/ce...ername=karakan kolejne "recenzje" Karakana nie są lepsze. Czy jestem uprzedzona jakaś, czy może faktycznie niewiele wnoszą?.. Uff. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Pseudo-recenzje?
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Fajne też są pseudo-oceny. Np.:
http://www.wizaz.pl/produkty/baza/ce...ername=rachela "Zapach ładny, kolorek wygląda ślicznie", ale ... jedna gwiazdka ![]() Najgorsze jest to, że takie recenzje mają wpływ na średnią ocenę wystawianą kosmetykom. Jak trzeba sprawdzić 5 recenzji do kosmetyku będącego w centrum zainteresowania, to pół biedy. Ale np. czytać 30 albo 50, by sprawdzić, czy kogoś emocje czasem nie poniosły, albo stworzył recenzję tylko po to, by zobaczyc swój nick na KWC?... Uff... Chyba przydałby się jakiś apel o zdrowy rozsądek albo przypomnienie Kodeksu Pudernic ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Ta też fajna
![]() http://www.wizaz.pl/produkty/baza/ce...rname=Violarte W ogóle jedna recenzja na 3 minuty (średnio) to niezłe osiagnięcie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ogólnie coraz mniej podoba mi się wyciąganie tutaj konkretnych recenzji- moze czas pomysleć, czy nie rozwiązywac tego problemu inaczej, np. poprzez PW do jednego z góry 'wydelegowanego' ![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Pewnie, że można
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() 2.Rzastin, to doskonały pomysł, by nie roztrząsać tego rodzaju recenzji na forum ![]() ![]() ![]() Co do wartości edukacyjnej kiepskich recenzji, to sądzę, że można z niej ze spokojem zrezygnować na rzecz ważniejszej wartości, jaką wg mnie jest wiarygodność, rzetelność i obiektywizm zamieszczanych na KWC ocen ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pozdrawiam ![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
Dla jasności:
założyłam ten wątek NIE w celu krytyki recenzji kiepskich literacko, chaotycznych, niespójnych czy w inny sposób mało rzetelnych. To, na co zwróciłam uwagę, a co Maga już wycięła, nie było w ogóle recenzją, zawierało tylko informacje gdzie i za ile "recenzentka" dany produkt nabyła, ze zdawkowym bodajże "fajny"/"niefajny". Recenzje, które Maga litosciwie zostawiła są już w porównaniu z tamtą bardzo rozbudowane. ![]() Obiektywizm? Ten w ogóle nie jest w naszych recenzjach możliwy, z definicji. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Chciałam zapoczątkować dyskusję o sposobie zgłaszania takich wątków- tutaj, czy na priv, jak sądzicie?
![]() |
![]() |
#14 | |
Przyjaciel Wizaz.pl
|
Cytat:
Niezależnie od tego, czy jakieś tam delikatne konstrukcje psychologiczne będą tym faktem dotknięte ![]() Dlatego prowadzenie korespondencji na privach będzie tutaj raczej mało wydajne. Dodatkowo na otwrtym forum którykolwiek z opiekunów dobiera się do wątku i rozprawia z problemem. A na privie? ![]() Oraz najważniejsze - last but not least - recenzje w KWC nie są pisane jako prywatna korespondencja Joli do Asi. Dlaczego więc nie moglibyśmy o nich dyskutować na otwartym forum? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
nabija na KOPIĘ kopistów.
okrutnica jakaś... |
zresztą jeśli chodzi o priva to wiele osób nie ma niestety włączonej tej opcji
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Dobrze że Pixie odświeżyła temat,
bo chociaż nie jest nowy, to mamy ciągle nowe użytkowniczki ktorym warto przypomnieć, według jakich zasad gramy ![]() Po pierwsze, zależy nam - czyli Redakcji i społeczności uzależnionych ![]() Wyrażnie jest napisane, że ocena ma odnosić się do możliwie wyczerpująco wszystkich istotnych właściwości produktu, a nie tylko do tych o których sie podoba napisać recenzentce. Niestety, sporo osób trafia na wizaż zanim zapozna się z Kodeksem albo nie traktuje go poważnie, i ocenianiem kosmetyków zabija nudę albo myli katalog recenzji z forum plotkowym - i my takie przypadki traktujemy z całą powagą. Czyli wywalamy, bo na ilości nam nie zależy. I w dalszym ciągu prosimy o podsyłanie linków do recenzji, które nie spełniają zasad Kodeksu, obniżając tym samym wiarygodność i wartość całego katalogu. Nie widzę nic niestosownego w zamieszczaniu linków w tym miejscu - jeśli zostawiamy recenzję, to dyskusja zawsze ma wartośc dydaktyczną ![]() ![]() Argumenty o możliwości urażenia delikatnej psychiki autorek recenzji w ten sposób "wyciągniętych" w ogóle mnie nie przekonują i być może nawet uzupełnimy kodeks o zastrzeżenie że redakcja nie odpowiada za tego rodzaju uszkodzenia ;-) A przy okazji, korzystając z tego że Szefciu śledzi wątek : Złociutki ![]() 1. Przepraszam że z takim opóźnieniem ale lepiej późno niż wcale - dzięki za poprawki w linkach do kodeksu ![]() 2. jeszcze zauważ łaskawie, że linki w Kodeksie odsyłają do starego forum ![]() 3. taki pomysł > moze warto by link do kodeksu dołączać do standardowego maila z potwierdzeniem rejestracji dla nowego userka ? Coś w stylu "jesli chcesz dołączyć do grona recenzentow produktów kosmetycznych w naszym katalogu Kosmetyk WszechCzasów, prosimy o zapoznanie się i przestrzeganie Kodeksu Recenzentów " ![]()
![]() |
#17 | |
Przyjaciel Wizaz.pl
|
Cytat:
![]() Chyba, że ktoś umyślnie wyłączył... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ... i życie wizażowych modków stało się prostsze ![]() DZIĘKI ! ![]()
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
[QUOTE=zlosliwiec]Myślę, że jednak tutaj powinniśmy to zgłaszać. Na otwartym forum.
Niezależnie od tego, czy jakieś tam delikatne konstrukcje psychologiczne będą tym faktem dotknięte ![]() Dlatego prowadzenie korespondencji na privach będzie tutaj raczej mało wydajne. Myślałam o tym, by jednak załatwiać tego typu sprawy na priv ze względu na to, że być może publiczne rozprawianie się ze słabymi recenzjami zniechęciłoby przyszłe potencjalne recenzentki do udzielania się na KWC. Ale z drugiej strony, może właśnie podziała to na nie "wychowawczo" ![]() Generalnie jestem zdania, że musimy walczyć o jakość KWC systemowo ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Przyjaciel Wizaz.pl
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
" Chyba wszystkie jego wady (bo tylko wady posiada) zostały wymienione" mysle ze to jakos neiwiele wnosi... skoro wszystkie wady wymienione, a ja nei mam zamiaru ich znow wymieniac, to po co pisac recenzje? tylko zeby dodac sobie do ilosci??
no ale to mowilam tylko ja, niedoswiadczona i pewnie przewrazliwiona kasia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
BAN stały
|
Cytat:
co do blyszczyka szczypiacego w usta - z tego co widzialam szczypal nie ja jedna. ja zreszta tez wystawilabym takiemu blyszczykowi 1 gwiazdke. Bo uwazam, ze blyszczyk jest nie tylko po to zeby blyszczec, ale takze pielegnowac. No ale sa gusta i gusciki ![]() p.s. faktycznie nie zauwazylam jeszcze, zeby obgadana byla wizazanka z alergiczna cera, ktora daje jakiemus produktowi mniej gwiazdek, albo nawet tylko jedna, bo ja uczulil. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a moje przewrazliwenie jest chbya dlatego,ze kilkakrotnie czytalam kodeks i wzielam sobie do serca slowa mowiace o dokladnym opisaniu wlasciwosci, a tutaj praktycznie takowych[w etj recenzji]nie widzialam [w recenzji korektora szukalabym czzegos o kryciu, o trwalosci, kolorze, ewent. leczeniu] |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
z innej beczki:
czy ktos jest w stanie stwierdzic ktory tonik w kancu opisuje recenzentka?? http://www.wizaz.pl/produkty/baza/ce...name=nacioszek |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
napisałam po przydługim, przyznaję, wstępie, że chodzi mi o ten nagietkowy
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
http://www.wizaz.pl/produkty/baza/ce...ls&itemid=2833 Cytuję za Kodeksem Recenzentki (który w całości przeczytasz tu: http://www.wizaz.pl/produkty/kodeks.php) "ZANIM OCENISZ KOSMETYK: UPEWNIJ SIĘ, ŻE ZAMIERZASZ OCENIĆ WŁAŚCIWY PRODUKT - przeczytaj dokładnie opis kosmetyku, obejrzyj zdjęcie i porównaj z tym, który masz - NIE wpisuj recenzji przy innym, podobnym kosmetyku, gdy w katalogu nie ma dokładnie tego, który chcesz ocenić! (np. gdy zgłoszona jest odżywka do włosów do spłukiwania, nie oceniaj odżywki bez spłukiwania itp. W takim wypadku najpierw zgłoś kosmetyk do katalogu. - zanim napiszesz recenzję swojego kosmetyku, przeglądnij listę wszystkich produktów zgłoszonych w jego kategorii i listę wszystkich kosmetyków firmy, która go produkuje - często drobna różnica w nazwie oznacza, że jest to całkowicie inny produkt - bądź pewna, że oceniasz ten właściwy - jeśli masz wątpliwości, czy kosmetyk w KW jest tym samym produktem, który chcesz ocenić, zadaj pytanie na forum technicznym i zaczekaj z recenzją." |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
o.k. przeredaguję
![]() ale mam inny problem, z tym kremem z Mincera http://www.wizaz.pl/produkty/baza/ce...name=nacioszek - no bo 2 gwiazdki to za mało, bo w końcu opalił, i choć na trochę zmatowił, a te 3 wskazują, że oceniam go na "dobry", a tak nie może być, bo jednak po jego uzyciu stan cery się pogorszył. I cóż mam robić ![]() Edytowane przez nacioszek Czas edycji: 2005-08-17 o 00:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:34.