![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Czy do dobry/realny pomysł na przyszłość? + Wasze szczere opinie
Witam. Jestem maniakiem zdobywania wiedzy, dobrego wychowania, pomocy innym. Długo zastanawiałam się nad zawodem dla siebie, w którym czułabym się spełniona. Mam naście lat, dlatego każda droga stoi przede mną jeszcze otworem.
Otóż chciałabym wyjechać do Anglii, tam wystudiować chemię, potem psychologię. W następnych kilku latach dorobić sobie na takich "mało znaczących" robotach, w tym czasie głównie zdobywać doświadczenie. Mój główny plan to założyć w Anglii szkołę z internatem dla dzieciaków z domu dziecka, tzn. trwałaby ona od dziesiątego do osiemnastego roku życia. Młodzi obowiązkowo wracaliby do swoich placówek na wakacje i wedle wyboru na święta bożego narodzenia i wielkanocy. Chciałabym, aby oprócz zwykłych przedmiotów uczyli tam np. wiedzy o zdrowym życiu/odżywianiu (moim zdaniem w szkołach za mało jest ten problem poruszany) i ogółem wiedzy życiowej, bo jak przyjdzie co do czego, to taka młodzież wychodzi ze szkoły i myśli, że wszystko będzie super i kolorowo. Wasze opinie, co o tym sądzicie...? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Czy do dobry/realny pomysł na przyszłość? + Wasze szczere opinie
To chyba nie ten dział. Załóż w dziale "praca i biznes" tam chyba będzie więcej zainteresowanych.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
A ta chemia to po to, żeby uczyć młodzież także eliksirów? :-P
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
[1=b4809afaa56db6a311327c0 2726ca47fcd5a35f9_61c7b08 22c9cb;57847076]A ta chemia to po to, żeby uczyć młodzież także eliksirów? :-P[/QUOTE]
Uf, czyli nie tylko mnie skojarzyło sie z Hogwartem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Ale to tak można w Anglii założyć sobie szkołę i uczyć młodzież jak żyć? Według swojego widzimisię? Czy takie placówki opiekuńczo-wychowawcze nie mają jakiś wytycznych konkretnych, według których dobiera się przedmioty, układa plan wychowawczy itd? Czy jak prywatne to samowolka? I po co tutaj ta chemia?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
[1=fbf4f81e41525779832788c d71e9a6a506251643_6580de1 7ecce4;57847651]Ale to tak można w Anglii założyć sobie szkołę i uczyć młodzież jak żyć? Według swojego widzimisię? Czy takie placówki opiekuńczo-wychowawcze nie mają jakiś wytycznych konkretnych, według których dobiera się przedmioty, układa plan wychowawczy itd? Czy jak prywatne to samowolka? I po co tutaj ta chemia?[/QUOTE]
No właśnie. Przecież jeżeli nauka do któregoś tan wieku (nie wiem jaki jest w Anglii) jest obowiązkowa to i muszą być programy nauczania.... A chemia to chyba faktycznie do eliksirow ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
A w jaki sposób chcesz na tym zarobić?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
A obowiązek szkolny jest do 16 r.z no więc nie ogarniam
![]() Edytowane przez anjia Czas edycji: 2016-03-23 o 18:16 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
Nie no, serio. Kto będzie płacił sierotom za prywatną wypasioną szkołę?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;57849081]Nie no, serio. Kto będzie płacił sierotom za prywatną wypasioną szkołę?[/QUOTE]
też mnie to frapuje. i kto będzie płacił pensje tym nauczycielom, obsłudze, która musi być 24h na dobe. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
A za studia w Anglii kto zapłaci
Czy wiesz ze rok studiowania kosztuje 9tys funtów Oczywiście możesz dostać pożyczkę na studia ale musisz mieszkać w UK 5 lat (mieć to udokumentowane )przed złożeniem wniosku o pożyczkę studencka Pomyslalas o tym? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A cały pomysł brzmi dla mnie bardzo naiwnie. Idź najpierw na jakiekolwiek studia, obojętnie w jakim kraju i spróbuj dostać JAKĄKOLWIEK pracę, chociażby na zmywaku, a potem snuj takie ambitne i odrealnione plany.
"(...)Wierzę, że śmiech jest najlepszym sposobem na spalanie kalorii. Wierzę w całowanie, dużo całowania. Wierzę w bycie silnym, gdy wszystko wydaje się być nie tak. Wierzę, że szczęśliwe dziewczyny to najpiękniejsze dziewczyny. Wierzę, że jutro jest kolejny dzień i wierzę w cuda". -Audrey Hepburn Edytowane przez Coco97 Czas edycji: 2016-03-23 o 18:38 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
SajzerSafu, w UK ludzie ciężko pracują fizycznie... więc na razie nie wybieraj się tam... skup się na studiach i dobrze przemyśl jaki kierunek wybierzesz aby odnaleźć się na polskim rynku pracy. Gdy wyspecjalizujesz się w czymś, dopiero myśl o jakichkolwiek zagranicznych wyjazdach.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
A nie lepiej psychologię i jakieś zarządzanie? Po co ta chemia? A mało znaczące= często mało płatne. Skąd weźmiesz funty na wybudowanie i założenie tego ośrodka? Z tego co wiem w UK obowiązek szkolny jest do 16 roku życia, a nie 18. Musiałbyś sprawdzić na ile to jest zgodne z prawem, na co możesz sobie pozwolić, a na co nie. Akurat taka młodzież ( Ci co znam) to opuszcza czasem szkołę, bo wie, że i tak będzie hmmm...niewesoło i nie warto się starać.
![]() |
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
Jak dla mnie plan jest bezsensowny i kompletnie nieprzemyślany.
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Zgadzam się.
To może być twój cel na przyszłość, ale musiałabyś normalnie pracować (w niezłej pracy), a około 50 MOŻE wyrobisz sobie zdolność kredytową do wybudowania/kupienia potrzebnego budynku. Nie wspomnę o tym, że to musiałaby być płatna szkoła, nie dla dzieci z domów dziecka, chyba że stać cię na utrzymanie ich wszystkich. Jest to realne marzenie jeśli jesteś córka Billa Gatesa, albo spadkobierczynią Hiltonów. Wtedy jak najbardziej... Chyba że dostaniesz dotację z Ministerstwa Magii, ale chyba trzeba mieć obywatelstwo UK. Naprawdę, fajny pomysł, tylko wybitnie nierealny... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zadomowienie
|
I jeszcze po co dzieci miałyby wracać do swoich placówek na okres wakacji i Świąt? Bo wiesz, trochę to bezsensu...
![]()
![]() |
#19 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
Sa jeszcze domy dziecka w UK?
Nawet jesli sa, to niedlugo moze ich juz nie byc. W krajach rozwinietych dazy sie do umieszczania dzieci w rodzinach zastepczych. Domy dziecka to domena biednych krajow. To juz predzej w Europie Wschodniej albo jakims Bangladeszu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Konto usunięte
|
Ciekawe marzenie, ale planem bym tego nie nazwała.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zadomowienie
|
Autorko, nie zrozum nas źle, nie chcemy Cię dobić, ale jeśli nie jesteś dzieckiem księcia Karola to raczej nie będzie Cię stać na tę szkołę. Plus musiałabyś ją bardzo dopracować (przykład z tymi dniami wolnymi).
Studia- kto za nie zapłaci? Weźmiesz kredyt ok, ale będzie trzeba go spłacać. Europa Zachodnia ma lepiej niż Polska, ale tam tez pieniądze/kasa/forsa/mamona/hajs nie rosną na drzewach.
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
pracuję z tym tematem na co dzień i dzieci odbierane rodzicom umieszcza się w rodzinie zastępczej. państwo płaci takiej rodzinie na utrzymanie takiego dziecka.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
to co piszesz nie sprawdzi się w systemie brytyjskim granice wiekowe ustalone przez ciebie są dośc przypadkowe w UK nie ma domów dziecka jakotakich; aczkolwiek istnieją tzw. children homes w przypadku dzieci osieroconych ważna jest edukacja odpowiednia do ich potrzeb- małe szanse, że byłabyś w stanie ją zapewnić w jednej placówce, której głównym kryterium byłoby sieroctwo/ nieuregulowana sytuacja prawna Zamiast snuć bajki na jawie dokształć się z zakresu psychologi dziecięcej, rozwojowej, z tematyki traumy; dowiedz się jak wygląda system szkolnictwa w UK itd.
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Skoncentruj sie na tym, co teraz, nauce. Moze zainteresuje cie jakis wolontariat?
![]() |
#28 |
Wtajemniczenie
|
Pomysl jest fajny,tylko niestety nierealny,po pierwsze finansowo a po drugie prawnie.
Bardzo dobrze Ciebie rozumiem ze chcialbys robic cos dla innych,cos co da im przyszlosc . Ja tez kiedys mialam plany a wlasciwie marzenia,i nie bylam w tym sama,bylysmy we cztery. Chcialysmy otworzyc osrodek ,cos w stylu agroturystyki ale do tego osrodka przyjezdzalyby kobiety/dziewczyny ktore sa w ciazy lub maja dzieci i chca odejsc od partnera/rodziny a nie wiedza jak to zrobic,i zeby mogly przemyslec swoje zycie,dostac porady prawne.Nikt by nie pytal dlaczego,po co,po prostu kazda kobieta dostalaby pomoc. W tym osrodku bylby hotel dla turystow,produkcja wlasnych wyrobow,mini przedszkole dla dzieci Marzenia sa naprawde piekne,tylko nikt nie bedzie pracowac za darmo,na takie przedsiewziecie potezeba kilka ladnych milionow na poczatek.Wiec niestety nasze plany poszly do lamusa. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Raczkowanie
|
Tez nie wiem, jak mialoby to wygladac finansowo. Panstwo dotuje takie przedsiewziecia? Sponsorzy?
Jak juz ktos wyzej pisal, idea ciekawa, ale planem nazwac tego nie mozna. Jestes w wieku, kiedy wszystko szybko sie zmienia, wiec wez poprawke na to, ze byc moze za pare lat Ci sie odwidzi. Same studia w UK uwazam za dobry pomysl.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
Ale jesteście.
Marzenia są zarąbiste. Jak byłam w Twoim wieku to marzyłam, że założę wydawnictwo, które będzie wydawało gazetę, która zmieni życie każdej kobiety, światowy zasięg :P Wcześniej miałam zdobywać światowe doświadczenie jako stewardessa. I co, że się nie da? Te plany pchnęły mnie do wielu innych ciekawych pasji, nauczyłam się 2 języków jeszcze w gimnazjum, chodziłam na kółko dziennikarskie. Mnie tam ten wątek rozczulił. Autentycznie.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:37.