Dziwaczne zachowanie szefa - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-02-29, 21:43   #1
Melissandra
BAN stały

Dziwaczne zachowanie szefa

Witam, kilka dni temu znalazlam sie w dziwnej sytuacji, nie za bardzo wiem jak powinnam zareagowac. W mojej firmie pojawil sie niedawno nowy kierownik, w sumie nie mam z nim za duzo do czynienia, jednak czasem potrzebuje jego upowaznienia, wiec przychodze i pytam o konkretne przypadki.

Ostatnio zachowal sie dosyc dziwnie w moim mniemaniu. Podszedl i skrytykowal moja fryzure, stwierdzil ze woli mnie w rozpuszczonych. Nie jestem jakas jego kolezanka, nie wydaje mi sie zeby komentarze na temat mojego wygladu byly na miejscu. Odpowiedzialam mu cos ze nie mialam czasu ich ulozyc z rana i sobie poszlam. Pare dni pozniej kiedy rozmawialam z innym szefem znowu podszedl do mnie, doslownie wcial sie wpol zdania i widzac mnie stwierdzil "tak duzo lepiej". Mialam akurat warkocz, wzial go w reke i zahustal, mruknal cos pod nosem.

Nie zebym sie przejmowala takimi durnymi komentarzami, ale zrobilo mi sie zwyczajnie nieswojo. Czemu jakis obcy facet ma dotykac moich wlosow? Kolezanki z pracy twierdza, ze on probuje byc smieszny albo sie zaprzyjaznic, ale jak dla mnie to przekraczanie pewnych granic. Nie chce tez robic dramy bez powodu. Myslicie ze przesadzam?

Edytowane przez Melissandra
Czas edycji: 2016-02-29 o 21:47
Melissandra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-29, 22:18   #2
blambardziala
Raczkowanie

Dot.: Dziwaczne zachowanie szefa

Myślę, że nie przesadzasz i że szef wykorzystuje to, że jesteś jego podwładną. "Wolę cię w rozpuszczonych" - że co? Czemu miałoby cię to obchodzić? Nie jesteś ani jego dziewczyną, ani nawet koleżanką. Uskutecznia takie spoufalanie się przemieszane z protekcjonalnością, mocno nie na miejscu, wręcz obleśne. Na twoim miejscu nie dawałabym się dotykać gdybym nie miała na to ochoty, tym bardziej w pracy.
blambardziala jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-29, 22:27   #3
Melanchton
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Melissandra Pokaż wiadomość
Witam, kilka dni temu znalazlam sie w dziwnej sytuacji, nie za bardzo wiem jak powinnam zareagowac. W mojej firmie pojawil sie niedawno nowy kierownik, w sumie nie mam z nim za duzo do czynienia, jednak czasem potrzebuje jego upowaznienia, wiec przychodze i pytam o konkretne przypadki.

Ostatnio zachowal sie dosyc dziwnie w moim mniemaniu. Podszedl i skrytykowal moja fryzure, stwierdzil ze woli mnie w rozpuszczonych. Nie jestem jakas jego kolezanka, nie wydaje mi sie zeby komentarze na temat mojego wygladu byly na miejscu. Odpowiedzialam mu cos ze nie mialam czasu ich ulozyc z rana i sobie poszlam. Pare dni pozniej kiedy rozmawialam z innym szefem znowu podszedl do mnie, doslownie wcial sie wpol zdania i widzac mnie stwierdzil "tak duzo lepiej". Mialam akurat warkocz, wzial go w reke i zahustal, mruknal cos pod nosem.

Nie zebym sie przejmowala takimi durnymi komentarzami, ale zrobilo mi sie zwyczajnie nieswojo. Czemu jakis obcy facet ma dotykac moich wlosow? Kolezanki z pracy twierdza, ze on probuje byc smieszny albo sie zaprzyjaznic, ale jak dla mnie to przekraczanie pewnych granic. Nie chce tez robic dramy bez powodu. Myslicie ze przesadzam?
Ja powiedziałabym kategorycznie: proszę mnie nie dotykać, nie życzę sobie komentowania mojego wyglądu. Albo zapytałabym: męskimi uczesaniami też się pan tak ekscytuje czy jest pan po prostu seksistą?

Zaraz się zjawią Wizażowi prawacy i powiedzą Ci, że się powinnaś cieszyć z "komplementów" i "uwagi", a w pracy pewnie wyjdzie, że "nie znasz się na żartach", jeśli poważnie zareagujesz, ale, na Trygława, inaczej chyba męski szowinistyczny świat nie pojmie, że kobiety nie egzystują dla wizualnej czy innej satysfakcji mężczyzny, a w profesjonalnych relacjach obowiązują pewne standardy zachowania.
Stary 2016-02-29, 22:35   #4
Leszy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Melanchton Pokaż wiadomość
Zaraz się zjawią Wizażowi prawacy i powiedzą Ci, że się powinnaś cieszyć z "komplementów" i "uwagi", a w pracy pewnie wyjdzie, że "nie znasz się na żartach", jeśli poważnie zareagujesz, ale, na Trygława, inaczej chyba męski szowinistyczny świat nie pojmie, że kobiety nie egzystują dla wizualnej czy innej satysfakcji mężczyzny, a w profesjonalnych relacjach obowiązują pewne standardy zachowania.
WTH, kto?

Drukuję w czy de! Projekt: FoldaRap.
http://szczecin.tvp.pl/23874420/030216 24:20
http://szczecin.tvp.pl/23995784/120216 29:30
Leszy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-29, 22:52   #5
Melanchton
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Leszy Pokaż wiadomość
WTH, kto?
Prawacy
Stary 2016-02-29, 23:22   #6
Melissandra
BAN stały

Probowalam zrozumiec dlaczego on sie tak zachowuje, niestety bez efektow. Istnieje u nas co prawda dosc szczegolowy dress code w pracy, bo mamy do czynienia z klientami. Na pewno ktos by zwrocil uwage jakby ktoras przyszla do pracy z niemytymi 5 dni wlosami. Ja takim przykladem nie jestem. Po tej niefortunnej uwadze poszlam przyjrzec sie dokladniej w lustrze, bo moze to byl komentarz typu masz cos miedzy zebami. Nie wygladalam jakos tragicznie. W pracy mamy tez babki 40,50-letnie, niektore z nich z dosc lichymi wlosami, im tez takie teksty zapodaje? Moze niektore osoby sa niezreczne w kontaktach miedzyludzkich, ale to chyba nieoznacza ze mozna sobie komentowac cudzy wyglad jak sie chce. Zastanawialam sie czy nie zaniesc tego wyzej jesli sytuacja bedzie sie powtarzac
Stary 2016-02-29, 23:26   #7
201605051021
Konto usunięte

A ile szef ma lat i jakiej jest narodowosci?
201605051021 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2016-02-29, 23:37   #8
berenka
Zadomowienie

Szkoda, ze mu się w ogóle z tego uczesania tłumaczyłaś. Gdybyś zareagowała inaczej, to zapewne na dalsze akcje z dotykaniem włosów by sobie nie pozwolił.
Najpierw się zorientuj czy aby na pewno on uwag na temat ubioru czy fryzury Ci robić nie może (u swojego szefa), a potem, przy następnej akcji weź go sprowadź na ziemię, żadne tłumaczenia.

---------- Dopisano o 00:37 ---------- Poprzedni post napisano o 00:35 ----------

Chodzi mi bardziej o to,zebys się swojego szefa zapytała czy spełnaisz wymagania a propos fryzury i ubioru (aczkolwiek i możesz i z grubej rury, tylko wtedy juz będziesz musiała opowiedziec co i jak).
berenka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-29, 23:37   #9
Melissandra
BAN stały

Cytat:
Napisane przez eevone Pokaż wiadomość
A ile szef ma lat i jakiej jest narodowosci?

A bo ja wiem, wyglada jakby byl mniej wiecej w moim wieku, co do narodowosci urodzil sie w UK, moze ma jakis przodkow na bliskim wschodzie albo indie, ciezko mi stwierdzic
Stary 2016-03-01, 00:19   #10
skatex3
Obserwuję .

Może mu się spodobałaś, a nie wie jak cię poderwać i wali głupimi tekstami myśląc że w ten sposób plusuje u Ciebie.
Stary 2016-03-01, 06:05   #11
dezire
Zakorzenienie

Najprościej odpowiedz 'prosze tego nie komentowac'. Raczej nie szlam bym od razu wyzej bez proby dialogu.

2004 - Boisz się, że ludzie z internetu odnajdą cię w prawdziwym życiu.

2014 - Boisz się, że ludzie z prawdziwego życia odnajdą cię w internecie.

dezire jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-03-01, 07:28   #12
201803290936
Konto usunięte

Wyraź jasny i zdecydowany sprzeciw. Zareaguj. Jeżeli będzie ponawiał takie słowa i zachowania, to zgłoś wyżej. Najlepiej odnotuj sobie kiedy to dokładnie miało miejsce - na wszelki wypadek.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-01, 07:58   #13
201707171132
Konto usunięte

Nie wiem co obcy faceci mają na punkcie bawienia się włosami, ale znam to zjawisko. Zawsze mówiłam, że tego nie lubię (bo serio nie znoszę jak ktoś np. w pracy ma ręce pełne zarazków i zostawia mi je na włosach) i żeby tak nie robić, to wystarczyło.
201707171132 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-01, 13:59   #14
I am Rock
lokalna gwiazda

Cytat:
Napisane przez Melanchton Pokaż wiadomość
Prawacy
prawak

nie występuje w słowniku
I am Rock jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-01, 15:17   #15
kahoko hino
Zakorzenienie

Cytat:

nie przesadzasz. o ile komentarz 'bardziej mi się podobasz w jakiejś tam fryzurze' można jeszcze jako tako przełknąć, o tyle 'o, teraz dużo lepiej' i majtanie warkoczem - ja bym za to zwróciła uwagę, że sobie nie życzę, a za to drugie - spoliczkowała.
Cytat:
A bo ja wiem, wyglada jakby byl mniej wiecej w moim wieku, co do narodowosci urodzil sie w UK, moze ma jakis przodkow na bliskim wschodzie albo indie, ciezko mi stwierdzic
dlaczego mnie to nie dziwi

autorko, możesz mieć problemy z 'kulturowością' tego przełożonego. radziłabym, z doświadczenia w pracy z osobami z tego regionu, szukać nowej pracy.
kahoko hino jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-01, 15:27   #16
cholernarejestracja
Copyraptor

Cytat:
Napisane przez kahoko hino Pokaż wiadomość
nie przesadzasz. o ile komentarz 'bardziej mi się podobasz w jakiejś tam fryzurze' można jeszcze jako tako przełknąć, o tyle 'o, teraz dużo lepiej' i majtanie warkoczem - ja bym za to zwróciła uwagę, że sobie nie życzę, a za to drugie - spoliczkowała.

dlaczego mnie to nie dziwi

autorko, możesz mieć problemy z 'kulturowością' tego przełożonego. radziłabym, z doświadczenia w pracy z osobami z tego regionu, szukać nowej pracy.
No na pewno byś w nowej pracy spoliczkowała szefa za to, że dotknął Twoich włosów.

cholernarejestracja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-01, 15:55   #17
kahoko hino
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cholernarejestracja Pokaż wiadomość
No na pewno byś w nowej pracy spoliczkowała szefa za to, że dotknął Twoich włosów.

tak.

mamy nieco inne standardy, bo żyjemy w innych światach
Stary 2016-03-01, 16:04   #18
Melissandra
BAN stały

Cytat:
tak.

mamy nieco inne standardy, bo żyjemy w innych światach

Nie wiem w jakim swiecie Ty zyjesz, ale w moim po spoliczkowaniu szefa przy 100 kamerach wylecialabym na zbity pysk. Nie chce zmieniac bardzo dobrze platnej pracy, w ktorej dobrze sie czuje przez jakiegos dupka.
Stary 2016-03-01, 16:10   #19
kahoko hino
Zakorzenienie

Cytat:
Nie wiem w jakim swiecie Ty zyjesz, ale w moim po spoliczkowaniu szefa przy 100 kamerach wylecialabym na zbity pysk. Nie chce zmieniac bardzo dobrze platnej pracy, w ktorej dobrze sie czuje przez jakiegos dupka.
po tak seksistowskim teście i łapaniu za włosy jak najbardziej byłoby to uzasadnione. sprawdź sobie sexual harassment policy w swojej firmie.

jak dla Ciebie zarobki są ważniejsze niż fakt, że gościu jest seksistą i będzie Cię najprawdopodobniej przedmiotowo traktował oraz pewnie kontynuował te 'końskie zaloty', będące po prostu molestowaniem w miejscu pracy, to nie mamy o czym rozmawiać. tylko nie przychodź z płaczem, jak Cię po tyłku zmaca.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-03-01, 16:17   #20
201607111028
Konto usunięte

Po przeczytaniu Twojego pierwszego posta i odpowiedzi nasuwa mi się taka refleksja:
- zadałaś pytanie: "myślicie, że przesadzam?". Właśnie to chciałaś przeczytać, że przesadzasz, to nic takiego, tylko takie końskie zaloty no heheheszki?
- piszesz, że nie będziesz zmieniać pracy przez takiego dupka, ostro go też nie potraktujesz, bo przecież taka zarąbista atmosfera. Jesteś chociaż gotowa to gdzieś zgłosić? Bo w takim wypadku będzie to jedyną opcją. Więc co chcesz zrobić? Obawiam się, że "przepraszam, nie życzę sobie" nie przekona tego fagasa, bo wygląda on na typ "kobita mówi nie, myśli tak".

Przeszkadza Ci to? Czujesz się źle? Ostry sprzeciw lub zmiana pracy.
No ja innego rozwiązania w starciu z tym obleśnym panem nie widzę

Edytowane przez 201607111028
Czas edycji: 2016-03-01 o 16:19
201607111028 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-01, 16:31   #21
Melanchton
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez I am Rock Pokaż wiadomość
prawak ✕

nie występuje w słowniku
Let me google it for You!
Stary 2016-03-01, 16:34   #22
dezire
Zakorzenienie

Rezygnacja z pracy? Ej no powoli. W zyciu bym nie rezygnowala bez wykorzystania innych możliwości. To koles przegina.

2004 - Boisz się, że ludzie z internetu odnajdą cię w prawdziwym życiu.

2014 - Boisz się, że ludzie z prawdziwego życia odnajdą cię w internecie.

dezire jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-01, 16:35   #23
201607111028
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez dezire Pokaż wiadomość
Rezygnacja z pracy? Ej no powoli. W zyciu bym nie rezygnowala bez wykorzystania innych możliwości. To koles przegina.
No to piszę. Sprzeciwić się, zgłosić
201607111028 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-03-01, 17:03   #24
December12
Rozeznanie

Moim zdaniem zareagować trzeba, bo facet może sobie pomyśleć nie wiadomo co i nadal nadużywać władzy.
December12 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-01, 17:09   #25
januszpolak
Zakorzenienie

Aż mi ciśnienie skoczyło jak to przeczytałam xD Ja bym już przy pierwszym tego typu komentarzu odpowiedziała, że nie życzę sobie takich tekstów, a przy dotknięciu adrenalina uderzyłaby do głowy i byłoby "ostro" :P Zareagowałaś na tyle łagodnie, że jak zechce to na bank sobie znów pozwoli na to. Reagować, trzepnąć po łapie, odsunąć się, rzucić wulgarnie acz stanowczo, że ma wy...ać.
januszpolak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-01, 19:17   #26
kahoko hino
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dezire Pokaż wiadomość
ja nie powiedziałam, żeby od razu rezygnować. jedynie zauważyłam, że zmiana jego zachowania jest mało prawdopodobna, więc w imię komfortu psychicznego warto zacząć się rozglądać. a przy okazji pacana zgłosić i dać po łapach.
Stary 2016-03-01, 20:21   #27
Melissandra
BAN stały

Ten koles nie jest moim bezposrednim przelozonym, kieruje innym teamem. Mam z nim stycznosc tylko kiedy moj kierownik jest na lunchu, delegacji itd. Uwagi dotyczace niewlasciwego wygladu powinien przekazac mi moj przelozony. Tak sie sklada, ze niedawno mialam 6-miesieczne review, gdzie tez ocenia sie podejscie pracownika do dbania o siebie. Nikt nie mial zastrzezen. Podpytam dziewczyn z jego dzialu czy tez sie tak zachowuje w stosunku do kogos innego. I jesli takie zachowanie sie powtorzy, dam mu znac jasno i wyraznie, ze przekracza moja granice. On jest jeszcze na okresie probnym, ja nie, nie wiem czemu pozwala sobie na takie cos.

Edytowane przez Melissandra
Czas edycji: 2016-03-01 o 20:22
Stary 2016-03-01, 20:30   #28
kahoko hino
Zakorzenienie

Cytat:
Ten koles nie jest moim bezposrednim przelozonym, kieruje innym teamem. Mam z nim stycznosc tylko kiedy moj kierownik jest na lunchu, delegacji itd. Uwagi dotyczace niewlasciwego wygladu powinien przekazac mi moj przelozony. Tak sie sklada, ze niedawno mialam 6-miesieczne review, gdzie tez ocenia sie podejscie pracownika do dbania o siebie. Nikt nie mial zastrzezen. Podpytam dziewczyn z jego dzialu czy tez sie tak zachowuje w stosunku do kogos innego. I jesli takie zachowanie sie powtorzy, dam mu znac jasno i wyraznie, ze przekracza moja granice. On jest jeszcze na okresie probnym, ja nie, nie wiem czemu pozwala sobie na takie cos.
czyli to, że dwa razy puścił komentarz poniżej krytyki i raz przekroczył Twoją fizyczną granicę mu puścisz płazem? gratuluję
Stary 2016-03-01, 21:05   #29
201607040950
Konto usunięte

Cytat:
czyli to, że dwa razy puścił komentarz poniżej krytyki i raz przekroczył Twoją fizyczną granicę mu puścisz płazem? gratuluję
Z czym Ty masz problem? Jak jej pasi molestowanie, to niech ją maca dalej, ma prawo mieć na to ochotę i słowa nie duknąć, żeby się od niej odwalił.
201607040950 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-01, 22:38   #30
kahoko hino
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez adeedra Pokaż wiadomość
Z czym Ty masz problem? Jak jej pasi molestowanie, to niech ją maca dalej, ma prawo mieć na to ochotę i słowa nie duknąć, żeby się od niej odwalił.
no więc gratuluję jej wyboru w zgodzie z jej wewnętrznym 'ja'
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości