|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Oferta sieci, proszę o ocenę sytuacji
Kilka dni temu otrzymałam telefoniczna ofertę ze swojej sieci komórkowej. Aktualnie mam telefon na kartę. Zaproponowano mi abonament na korzystnych warunkach, o ciut lepszych niż dla nowego klienta - co naprawdę cenię, ponieważ często stali klienci nie otrzymują tak atrakcyjnych warunków umowy jak "nowi". Byłam w 90% zdecydowana na podpisanie umowy.... ale w ostatniej chwili okazało się, że wymagają oni ksero dowodu osobistego dla kuriera, kiedy ten przyjedzie z umową
![]() Pierwszy raz się spotykam z wymogiem ksera dowodu osobistego do zawarcia umowy ?! Tym bardziej, że nie jestem ich nowym klientem. W systemie maja moje dane takie jak pesel i nr dowodu , a kiedy dzwonią weryfikują dane osobiste, a nawet indywidualne hasło klienta - więc nie ma mowy, aby nie widzieli kim jestem... a taki właśnie mieli argument, że umowa jest podpisywana przez kuriera, i oni nie mają pewności czy jestem właściwą osobą (jeśli nie jestem, skąd bym znała poprawnie wszystkie dane w ich systemie?). Umowy do punktu wysłać nie mogą, skorzystać z tej oferty poprzez salon tez nie można, ponieważ to oferta indywidualna. Czy jestem przewrażliwiona? Czy spotkałyście się z taką sytuacją?
Edytowane przez aezn913 Czas edycji: 2012-11-24 o 16:41 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Oferta sieci, proszę o ocenę sytuacji
Ja bym zrezygnowała - skoro nie możesz w salonie stacjonarnym podpisać umowy, dopytać o wszystko to trochę dziwna sytuacja.
![]() Przy kurierze nie zdążysz przeczytać tego co podpisujesz.. a najczęściej najważniejsze rzeczy napisane są najmniejszym drukiem. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Mam 10 dni na odstąpienie od umowy, rozmowy są rzekomo nagrywane, znam nazwisko konsultanta i mogę złożyć zawsze reklamację... ale wiadomo jak to z tym bywa.
Dziwi mnie, że nie mogą wysłać tej umowy do salonu? Przecież to powinno być dla nich bez różnicy, ale byłam w stanie to jeszcze jakoś zrozumieć... ale po co im ksero dowodu osobistego, skoro moje dane mają w systemie? i ja im telefonicznie to potwierdzam i wszystko się zgadza ? Naprawdę , nie mam ochoty przekazywać swoich danych obcym ludziom ![]()
Edytowane przez aezn913 Czas edycji: 2012-11-24 o 17:03 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Szczerze - nie widze problemu, zawsze gdy podpisuje się umowę bezposrednio z siecia za pomocą kuriera nalezy okazac dowod osobisty -przekazac ksero.
Kurier ma na umowie Twoje dane i musi je zweryfikowac - zeby nikt za ciebie nie mogl podpisac umowy i wziac bez twojej zgody abonamentu - to chyba logiczne. Podpisujac KAZDĄ umowe czy to w banku czy o uslugi telekomunikacyjne wymagane jest ksero dowodu i okazanie orginalu.
nie bo tu nie ma nieba jest prześwit między wieżowcami a serce to nie serce to tylko kawał mięsa a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Pierwszy raz spotykam się, że ktoś wymaga ode mnie KSERO dowodu osobistego. Nie wymagano ode mnie tego nawet, przy kredycie, ani przy przedłużaniu innych umów - w tym również przez kuriera. Wydało mi się to po prostu dziwne, to raz, a dwa jeśli zależy im na kliencie powinni nie robić problemu z wysłaniem umowy do salonu... Może jestem przewrażliwiona ![]()
Edytowane przez aezn913 Czas edycji: 2012-11-24 o 17:26 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Z salonem to nie jest tak prosto z tego co sie orientuje, ze wzgledu na premię chociazby. czesto salony dzialaja na zasadzie franczyzy czyli nie należą do sieci.
W jaki sposób miałby ktoś wykorzystac Twoje dane z ksera?
nie bo tu nie ma nieba jest prześwit między wieżowcami a serce to nie serce to tylko kawał mięsa a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
Swoja drogą śmieszy mnie, że nie przyszło ci do głowy najprostsze rozwiązanie - przejść się do salonu sieci lub zadzwonić i spytać, czy faktycznie ktoś do ciebie dzwonił
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Wątpię, aby w salonie ktoś akurat wiedział, czy ktoś do mnie dzwonił z centrali z Warszawy. W końcu to ponoć oferta indywidualna. Tylko to już nie o to chodzi, że centrala z punktami sieci operatora, ze sobą nie współpracują, a tak być powinno...
lecz nigdy - a wiele umów w swoim życiu już podpisywałam - nie musiałam dołączać skanu dowodu osobistego do dokumentów. Nawet jako nowy klient gdziekolwiek. Nigdy. Dlatego wydało mi się to dziwne. Nie znam kuriera, nie mam gwarancji, że gdzieś tego nie zagubią i nie wpadnie to w ręce osób 3 , że ktoś moich danych nie wykorzysta, wystarczy pieczątka "notarialna" (a jak wiemy o wyrobienie pieczątki nie trudno) aby mieć prawomocny papier do jakiegoś przekrętu. Nie wydaje się mi to fajne, że ktoś ma dostęp do wszelkich moich najważniejszych danych ze zdjęciem. Przekazuje to nie wiem komu, nie wiem do kogo, bo nazwa operatora sieci X nic nie znaczy. I nikt potem za to nie odpowie imiennie. A tym bardziej wydało mi się to dziwne, że operator ma moje dane w systemie i jestem stałym ich klientem. Rozumiem, że komuś może się to wydać śmieszne ok. Natomiast mam wrażenie, że dziś dane osobiste dla ludzi to jest nic , w końcu podaje się je za darmo w internecie i nikogo to nie dziwi ![]()
Edytowane przez aezn913 Czas edycji: 2012-11-24 o 18:47 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
Wątek o tym był.
Wyjaśnij mi proszę, jak ktoś mając xero twojego dowodu zrobi... no właśnie, co? Do podpisania jakiejkolwiek umowy potrzebny podpis osobisty, nie - xero dowodu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Wyjaśniłam to pokrótce wyżej. Ja nie sądzę, że została bym oszukana, ale chodzi mi fakt - o łatwość wyciągania danych, przekazywanie to przez osoby trzecie nie mające nic wspólnego z całą sprawą, bo oczywiście każdy uważa, że to nic takiego.
Dlaczego obcym osobom mam przekazywać wgląd do moich danych... Nie dzięki.
![]() |
#11 | ||
... choć nie Westwood
|
Cytat:
Aha, na przyszłość- masz 10 dni na odstąpienie umowy, ale tylko jeśli nie zostaną wprowadzone zmiany na koncie. Warto o tym pamiętac. Cytat:
Poza tym... zmiana poprzez środki porozumiewania na odległość (czyli przez tel) ma inne warunki niż umowa podpisana w puncie przedsiębiorstwa. W tym drugim przypadku w ogóle nie masz możliwości odstąpienia. ---------- Dopisano o 20:49 ---------- Poprzedni post napisano o 20:48 ---------- A czemu mieliby nie wiedzieć? na pewno pracują na tym samym systemie i w nim powinna być adnotacja.
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak się składa że salony mają parcie na wykonanie limitu umów, przedłużeń , usług sieci- sprawdzają numer w bazie i dzwonią byle by tylko limit wyrobić. Przysyłają kuriera w telefonem, umową- a na niej jak sobie wydrukują jest tylko imię nazwisko i numer abonencki- danych jak pesel czy numer dowodu nie (chyba że się teraz zmieniło). Do W-wy musza odesłać komplet dokumentów więc dlatego Cię proszę o ksero. I uwierz ze jak zadzwonisz do Centrali to się okaże że jeszcze lepszą ofertę indywidualną możesz dostać, bo salony dają minimum, które im brakuje. Cos mi to pod Orange podchodzi ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
Ja nie dawno przechodziłam z karty na abonament, zostałam "podkupiona" przez konkurencję. Też musiałam kurierowi przekazać ksero dowodu, ale on nawet na to nie spojrzał, dał mi umowę, a ksero od razu spakował do dokumentów.
Niektóre z Was są w błędzie, bo pójście do salonu i załatwienie tam sprawy niczego nie rozwiązuje, ponieważ wyraźnie poinformowano mnie, że jeżeli podpiszę umowę w salonie, będę płacić 10zł miesięcznie więcej do abonamentu (to prawda, bo sprawdziłam). Ponadto, za to, że "podpisałam" umowę przez infolinię dostałam jakieś gratisy typu miesiąc netu za free i coś tam jeszcze. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
juz nie raz się w salonach komórkiowych z tym spotkałam, biorą dowód i kserują sami na miejscu
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
A nie możesz po prostu ksero tego dowodu włożyć do koperty i zalepić? W ten sposób kurier nie będzie miał w to wglądu. Przy tego typu umowach zazwyczaj robią ksero dowodu osobistego.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
ja tam nie widze w tym nic dziwnego. sama podpisywalam umowe w zeszlym tyg. w salonie. wiec teoretycznie mniej anonimowo i tez pan robil sobie ksero dowodu.
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
jeżeli chce się podpisać umowę z jakąś siecią telefoniczną przez internet/telefon to zawsze jest tam informacja, że trzeba przekazać kurierowi ksero dowodu
zresztą - jak ja podpisywałam umowy w salonie to też ode mnie brali ksero także nie wiem co Cię tak dziwi ps. nie może włożyć w kopertę ponieważ kurier to sprawdza przy przekazaniu umowy - to jest jego obowiązek i przy okazji takich umów podpisuje, że sprawdził wszystkie dane (to też musi sprawdzić i twój dowód i twoją umowę) ps.2 co za różnica czy schowa czy nie skoro wcześniej telefonicznie na pewno przekazała dane z dowodu (lub spisali dane poprzedni) i kurier tak czy siak ma w to wgląd (a kto mu zabroni w samochodzie sobie usiąść i poczytać umowy ?) bo znajdują się na umowie którą ze sobą przynosi panikujesz
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:04.