|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Nigdy nie wiem co odpowiedzieć, nieśmiałość
Napiszę tu o problemie wyczerpanym do granic możliwości. Chociaż myślę, że każdy przypadek jest inny. Mianowicie w tamtym roku skończyłam szkołę, obecnie pracuje w pewnym miejscu, mam staż. Jestem bardzo mocno nieśmiała, uwierzcie mi ja w ogóle się po sobie tego nie spodziewałam, zawsze byłam nieśmiała, małomówna, ale nie wiedziałam, że aż tak. W szkolę trzymałam się też z tymi spokojnymi i nikt nie dręczył mnie, że siedzę cicho, bo taka po prostu byłam i już, a tak poza tym nigdy nie było tak, że to tylko ja byłam nieśmiała. Najtrudniej jest w pracy, to działa w ten sposób, że ja nigdy nie wiem co powiedzieć
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Nigdy nie wiem co odpowiedzieć, nieśmiałość
Psycholog?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Byłam u psychologa, absolutnie nie widziała u mnie żadnego problemu, dawała mi do zrozumienia, żebym więcej do niej nie przychodziła, bo nie ma po co. Gdy powiedziałam jej, że mam problemy ze stresem powiedziała mi, że tak już jestem i nic na to nie poradzimy. Po tej wizycie kilka dni nie mogłam dojść do siebie.
Innego psychologa w moim miasteczku nie ma. Naprawdę ze mną jest aż tak źle? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
No to idź do
innego psychologa |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | ||
Przyczajenie
|
Cytat:
Myślę, że na siłę też nie ma co się zmieniać. Warto za to co jakiś czas przeczytać jakąś książkę, obejrzeć film, poczytać jakieś pierdoły w internecie. To z pewnością pomoże w rozmowie. Cytat:
![]() Edytowane przez MrEko Czas edycji: 2016-03-27 o 21:28 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Tego da się "nauczyć". Miałam podobnie za młodu, a bardzo pomogło przebywanie mi w gronie wyluzowanych, żartobliwych osób, z którymi złapałam dobry kontakt. W końcu ich sposób bycia przeszedł na mnie. Choć kluczowa tu jest akceptacja siebie i pozbycie się kompleksów, bo one baaardzo blokują.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
Nie musisz być wcale nie wiem jak śmiała, inteligentna i zabawna, żeby ludzie Cię lubili. Nie mówię, że brak pewności siebie nie jest problemem (bo jest i słusznie szukasz rozwiązania). Chodzi mi jednak o to, że Twoje odpowiedzi wcale nie muszą być zawsze bardzo wyszukane. Kiedyś też miałam problemy z nieśmiałością. Starałam się to zmienić i wydawało mi się, że każda moja wypowiedź powinna być fajna i zabawna. Efekty oczywiście były żałosne.
![]() Ktoś pyta żartobliwie, czy chcesz popitkę? Uśmiechnij się i odpowiedz "Tak, proszę". Kolega ucieszy się, że doceniłaś jego żart. Ktoś pyta o Twoje niezwykłe talenty. Może wystarczy przyznać, że nie wiesz i spytać tę osobę o jej talenty. Ludzie lubią, kiedy się ich słucha. A co do pewności siebie i dobrego samopoczucia... Możesz jak najbardziej poszukać innego psychologa. A jeśli nie, to może pomogłoby znalezienie jakiejś rzeczy, która sprawia Ci przyjemność i jesteś w tym dobra? Zapisanie się na treningi sportowe, zajęcia z malarstwa? Coś, co mogłabyś robić w grupie innych ludzi ale nie wymagałoby rozmawiania przez cały czas ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
sentimental animal
|
wiem, że to raczej słaba rada, ale mi pomógl alkohol
![]() w pracy to raczej słabo, ale jeżeli chodzi o ogólne przełamywanie się do ludzi to wychodzenie weekendami do knajpy na piwo dużo mi pomogło. po 2 piwach byłam już 2x bardziej otwarta, a po pewnym czasie po prostu przyzwyczaiłam się do dużej ilości ludzi wokół mnie i do prowadzenia luźnej konwersacji, że alkohol nie był już potrzebny ![]()
![]() |
#11 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Jesteś jeszcze bardzo młodą dziewczyną. za bardzo skupiasz się na tym, co pomyślą o Tobie inne osoby, zamiast zastanowić się na co sama masz ochotę. Myślę, że najlepiej oswajać się z ludźmi na gruncie zainteresowań. Nie wiem, np lubisz czytać książki, więc dyskutujesz sobie z ludźmi w necie na ten temat. To by rozwiązało Twój kolejny problem, czyli: Cytat:
Co do odpowiedzi na różne żarty, to w praktyce możesz odpowiadać jak najprostsze rzeczy. Ktoś Ci się pyta, czy chcesz popitkę, to wystarczy, że powiesz "jasne, dawaj", a już polowa osób uzna, ze to mega zabawne :P Albo ktoś pyta Ci się, jakie masz niesamowite talenty, no to nie wiem. Zależy, czy masz jakieś talenty, czy nie nie. Jak masz to możesz podać jakiś tam przykład (ja zawsze mówię, że potrafię godzinę kręcić hula -hoop :P), a jak myślisz, ze nie masz, to powiedz spokojnie, że ciągle szukasz siebie i zapytaj jakie ona ma :P jak dla mnie w takich sytuacjach istotne jest, żebyś miała jakąś jedną rzecz, dziedzinę, którą lubisz i w której czujesz się dobrze i fajnie jakby jeszcze to pomagało Ci poznawać innych ludzi. :P A prawda jest taka, ze nawet najdziwniejsze zainteresowania interesują jeszcze kogoś innego. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Ale w czym tak naprawde jest problem? Brakuje Ci znajomych albo przyjaciol? Ktos Cie zle traktuje?
Znam swietnych, spokojnych ludzi, ktorzy nie tylko nie sa dusza towarzystwa, ale jak ich dobrze nie znasz, to sobie za bardzo z nimi nie pogadasz. Nie widza w tym problemu i wlasciwie to przeszkadza tylko osobom, ktore na sile probuja sie z nimi zaprzyjaznic. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
BAN stały
|
Pocieszę Cię.
Kobieca nieśmiałość w naszym społeczeństwie jest nagradzana. To takie kobiece i urocze jak dziewczyna się zacina, peszy, rumieni. Wtedy facecikom włącza się tryb Rycerz na Koniu. To takie fajne i słodkie. Ty jesteś nieporadna - dziewczęca, a facetowi rośnie ego. Bo czuje się od Ciebie silniejszy. Teraz wyobraź sobie, że męska nieśmiałość w tym narcystycznym społeczeństwie jest karana. Nieśmiały facet szybko zdobywa przymiotniki na "c", "p", memeja, nieudacznik, no i kastrat. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Ja też często nie wiem jak reagować na takie 'błyskotliwie' żarciki w towarzystwie, którego nie znam zbyt dobrze.
![]() Ale nie jest to powód do zmartwień ani tym bardziej wizyt u psychologa. Bez przesady. Gdyby każdy chodził z takimi problemami do psychologa... ![]() Trzeba się pogodzić z pewnymi rzeczami. Warto popracować troszkę nad samooceną, ale w 100% osobowości nie zmienisz. Na pewno znajdą się ludzie o podobnym charakterze i właśnie w takim gronie się obracaj.
"(...)Wierzę, że śmiech jest najlepszym sposobem na spalanie kalorii. Wierzę w całowanie, dużo całowania. Wierzę w bycie silnym, gdy wszystko wydaje się być nie tak. Wierzę, że szczęśliwe dziewczyny to najpiękniejsze dziewczyny. Wierzę, że jutro jest kolejny dzień i wierzę w cuda". -Audrey Hepburn |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Muszę się jednak z tobą zgodzić, że faceci mają pod tym względem jeszcze gorzej. Edytowane przez 201712242137 Czas edycji: 2016-03-28 o 23:12 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | ||
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Zgadzam się jednak z Tobą, że osoby wystraszone i zdenerwowane mogą być odebrane jako niechętne do rozmowy. Ale jeśli dołączyć do tego miły uśmiech, to już zmienia postać rzeczy... ![]() Edytowane przez LikeYourSong Czas edycji: 2016-03-28 o 23:12 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Rozeznanie
|
W sumie mnie się często nie chce gadać z moimi współpracownikami o jakichś głupotach :P Ogólnie człowiek z wiekiem dość szybko się orientuje z kim chce mu się rozmawiać, a kim nie. :P
Jednak nieśmiałość zazwyczaj jest objawem braku pewności siebie i tak jest u autorki. To jest obawa przed tym co pomyślą o niej inni jak się odezwie. Zresztą brak pewności siebie nie jest aż tak strasznie dziwny u bardzo młodej dziewczyny w pierwszej pracy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Sorry, są żarty śmieszne, inteligentne i są też suchary, po usłyszeniu których nie wiadomo, czy się śmiać czy płakać, a Ty się zastanawiasz nad wizytą u psychologa ![]() hłe, Sebek" |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:20.