Jak sobie poradziæ z nienormaln± sytuacj± w domu? - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyj±tkowe miejsce, w którym podzielisz siê emocjami, uczuciami, zwi±zkami oraz uzyskasz wsparcie i porady spo³eczno¶ci.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2016-04-01, 18:24   #1
BritAward
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 35

Jak sobie poradziæ z nienormaln± sytuacj± w domu?

Post piszê, poniewa¿ czujê, ¿e sobie nie radzê i mam potrzebê "wygadania" siê komu¶. Przyjació³ce i ch³opakowi nie chce, bo siê wstydzê, a sami takich problemów nie maj±, wiêc pewnie nie bêd± mnie w stanie zrozumieæ.

Nigdy zbyt kolorowo w domu nie mia³am. Zacznê od tego, ¿e mój ojciec zostawi³ mnie i moj± mamê gdy mia³am 3 latka, zupe³nie siê mn± nie interesuje, czasem napisze do mnie na portalu spo³eczno¶ciowym, ale naprawde bardzo rzadko. Potem moja mama zwi±za³a siê z moim ojczymem i urodzi³ siê mój przyrodni brat. I tutaj zaczyna siê dla mnie piek³o. Ojczym zanim wyjecha³ do pracy do Niemiec narobi³ masê k³opotów mojej mamie, marnowa³ pieni±dze na picie z kolegami, ba³am siê zawsze w podstawówce wieczorami, ¿e wróci pijany i bêdzie awantura. Raz nawet by³a wzywana policja przez moich s±siadów, bo napi³ siê i zachowywa³ siê naprawde bardzo agresywnie. Wy³ama³ w domu drzwi, prawie pobi³ s±siada i moj± babciê. Pi³ bardzo du¿o i marnowa³ ostatnie pieni±dze, na które moja mama ciê¿ko pracowa³a. Potem wyjecha³ do pracy do Niemiec ¿eby poprawiæ sytuacje w "rodzinie". Tam jeszcze wiecej pi³, marnowa³ pieni±dze na swoje zachcianki i ich mojej mamie nie przesy³a³, musia³a utrzymywaæ 3 osób za 1200 z³. Jeszcze dodam, ze czêsto by³y k³ótnie, wyzwiska. Nie pamietam ile razy us³ysza³am od matki i od niego, ze jestem ☠☠☠☠☠☠☠nieta, po☠☠☠ana i inne. Mój brat tez. Wiele razy p³aka³am i cos sobie robilam. Potem mia³ wypadek. Odbi³o siê to na mnie okropnie, do tej pory to wszystko sie ci±gnie. Ogromne koszty leczenia, stres i zamartwianie siê. By³am wtedy w gimnazjum. W koñcu wróci³ do "domu". By³o jeszcze gorzej. I tak jest do teraz. Meczy mnie to, jest mi wstyd, nie mam ochoty do ¿ycia i jedyne, czego chce to wyjechaæ juz na studia. Zalega w domu, ca³y czas og³ada telewizje, a jak ktos spróbuje mu nie daj Boze prze³±czyæ na inny kana³ to przeklina, wyzywa, szarpie. Nie pracuje, ma niepe³nosprawn± praw± rêkê i niepe³nosprawno¶æ (chyba) drugiego stopnia. Dzisiaj na przyk³ad us³ysza³am, ¿ebym sobie uwa¿a³a, bo mi ☠☠☠☠☠☠☠nie w mordê. Od mamy tez czêsto s³yszê, ze jestem okropna (nie chce powtarzaæ tych s³ów). Coraz cze¶ciej mam ochotê cos sobie zrobiæ, a nikomu tez nie chce o tym mowiæ, bo mi wstyd. Czuje sie gorsza. Chce zacz±æ normalnie ¿ycie, nie wiem czemu moja mama z nim jest. Mój brat tez cierpi. Co ja mam zrobiæ, ¿eby sobie z tym poradziæ?
BritAward jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2016-04-01, 18:46   #2
hoacynka
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 430
Dot.: Jak sobie poradziæ z nienormaln± sytuacj± w domu?

Cytat:
Napisane przez BritAward Poka¿ wiadomo¶æ
Post piszê, poniewa¿ czujê, ¿e sobie nie radzê i mam potrzebê "wygadania" siê komu¶. Przyjació³ce i ch³opakowi nie chce, bo siê wstydzê, a sami takich problemów nie maj±, wiêc pewnie nie bêd± mnie w stanie zrozumieæ.

Nigdy zbyt kolorowo w domu nie mia³am. Zacznê od tego, ¿e mój ojciec zostawi³ mnie i moj± mamê gdy mia³am 3 latka, zupe³nie siê mn± nie interesuje, czasem napisze do mnie na portalu spo³eczno¶ciowym, ale naprawde bardzo rzadko. Potem moja mama zwi±za³a siê z moim ojczymem i urodzi³ siê mój przyrodni brat. I tutaj zaczyna siê dla mnie piek³o. Ojczym zanim wyjecha³ do pracy do Niemiec narobi³ masê k³opotów mojej mamie, marnowa³ pieni±dze na picie z kolegami, ba³am siê zawsze w podstawówce wieczorami, ¿e wróci pijany i bêdzie awantura. Raz nawet by³a wzywana policja przez moich s±siadów, bo napi³ siê i zachowywa³ siê naprawde bardzo agresywnie. Wy³ama³ w domu drzwi, prawie pobi³ s±siada i moj± babciê. Pi³ bardzo du¿o i marnowa³ ostatnie pieni±dze, na które moja mama ciê¿ko pracowa³a. Potem wyjecha³ do pracy do Niemiec ¿eby poprawiæ sytuacje w "rodzinie". Tam jeszcze wiecej pi³, marnowa³ pieni±dze na swoje zachcianki i ich mojej mamie nie przesy³a³, musia³a utrzymywaæ 3 osób za 1200 z³. Jeszcze dodam, ze czêsto by³y k³ótnie, wyzwiska. Nie pamietam ile razy us³ysza³am od matki i od niego, ze jestem ☠☠☠☠☠☠☠nieta, po☠☠☠ana i inne. Mój brat tez. Wiele razy p³aka³am i cos sobie robilam. Potem mia³ wypadek. Odbi³o siê to na mnie okropnie, do tej pory to wszystko sie ci±gnie. Ogromne koszty leczenia, stres i zamartwianie siê. By³am wtedy w gimnazjum. W koñcu wróci³ do "domu". By³o jeszcze gorzej. I tak jest do teraz. Meczy mnie to, jest mi wstyd, nie mam ochoty do ¿ycia i jedyne, czego chce to wyjechaæ juz na studia. Zalega w domu, ca³y czas og³ada telewizje, a jak ktos spróbuje mu nie daj Boze prze³±czyæ na inny kana³ to przeklina, wyzywa, szarpie. Nie pracuje, ma niepe³nosprawn± praw± rêkê i niepe³nosprawno¶æ (chyba) drugiego stopnia. Dzisiaj na przyk³ad us³ysza³am, ¿ebym sobie uwa¿a³a, bo mi ☠☠☠☠☠☠☠nie w mordê. Od mamy tez czêsto s³yszê, ze jestem okropna (nie chce powtarzaæ tych s³ów). Coraz cze¶ciej mam ochotê cos sobie zrobiæ, a nikomu tez nie chce o tym mowiæ, bo mi wstyd. Czuje sie gorsza. Chce zacz±æ normalnie ¿ycie, nie wiem czemu moja mama z nim jest. Mój brat tez cierpi. Co ja mam zrobiæ, ¿eby sobie z tym poradziæ?
Bardzo Ci wspó³czujê.
Ile masz lat?
Mo¿e wyprowad¼ siê na studia?
Wynajmij pokój, w weekendy i po zajêciach id¼ do pracy i jako¶ powinna¶ daæ radê .
Masz jakie¶ oszczêdno¶ci na pocz±tek? Mo¿e dorabiaj sobie w wolnym czasie, w wakacje, ¿eby pó¼niej by³o Ci ³atwiej?
I nie przejmuj siê tym co mówi±, maj± problem ze sob±, a roz³adowuj± frustracje na Tobie.
Nie my¶l ¼le o sobie, bo to nie Twoja wina

hoacynka jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2016-04-01, 19:01   #3
BritAward
Raczkowanie

Mam 17 lat. Dopiero za dwa lata bêdê mog³a siê wyprowadziæ na studia.
Stary 2016-04-01, 19:12   #4
hoacynka
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 430

Cytat:
To du¿o czasu . Nie masz innego krewnego u którego mog³aby¶ zamieszkaæ? Albo jaka¶ stancja? Wiem ¿e jak ja chodzi³am do LO, to jedna dziewczyna mieszka³a na stancji, ale nie s±dzê, ¿e skoro jest taka sytuacja, to chêtnie dadz± Ci na ni± pieni±dze.
Ew jest opcja alimentów, ale nie wiem jak w praktyce wygl±da ich wywalczenie, pewnie nie za ³adnie.

Niestety najprawdopodobniej bêdziesz musia³a siê przemêczyæ, ale nie daj sobie wej¶æ na g³owê.
Masz jak±¶ przyjació³kê, ch³opaka, który by³by dla Ciebie wsparciem w trudnych chwilach?

hoacynka jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2016-04-01, 19:33   #5
alina 85
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 3

Cytat:
Do 18 lat pozostajesz pod w³adz± rodzicielsk±. Je¿eli mog³aby¶ zamieszkaæ u kogo¶ z Twoich krewnych, to ten krewny móg³by zostaæ dla Ciebie rodzin± zastêpcz±. Otrzyma³by wtedy pieni±dze z PCPR oraz móg³by wyst±piæ w Twoim imieniu o alimenty od obu rodziców (tak¿e od ojca). Je¿eli miejsce pobytu ojca nie jest znane, reprezentowa³ go bêdzie kurator.
Stary 2016-04-01, 20:44   #6
BritAward
Raczkowanie

Mam i ch³opaka, i przyjació³kê, ale bardzo siê wstydzê im o tym powiedzieæ, bo sami maj± wspania³ych rodziców. Watpiê, ¿eby mnie zrozumieli.

I niestety wiem, ze muszê wytrzymaæ jeszcze tych kilka lat. Ale bardzo mnie to meczy.
Stary 2016-04-01, 21:17   #7
squirrelqa
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 6 906

Bardzo Ci wspó³czujê sytuacji.
Niestety praktycznej rady na szybkie wyj¶cie z tej chorej atmosfery nie jestem w stanie Ci daæ, bo jej po prostu nie znam. Ale mam do Ciebie jedno pytanie: czy gdyby¶ mia³a mo¿liwo¶æ przeprowadzenia siê do obcej rodziny zastêpczej przynajmniej na okres do usamodzielnienia siê, to czy by¶ skorzysta³a z takiej okazji? Sama lub z bratem.

(Pytam o to w kontek¶cie pozostawiania dzieci z niewydolnymi rodzicami, mimo ¿e dzieje im siê krzywda. Ale jednak "to rodzina" )

squirrelqa jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e

REKLAMA
Stary 2016-04-01, 21:28   #8
BritAward
Raczkowanie

Skorzysta³abym, chcia³abym chocia¿ na chwilê siê od tego wszystkiego oderwaæ.
Stary 2016-04-02, 11:13   #9
bluebluesky
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 573

Wspolczuje ci strasznie! Niestety ta patologiczna sytuacja bardzo odbila sie na twoim zdrowiu psychicznym. Dobrze by bylo, zebys myslala o swojej przyszlosci. Ona bedzie nalezec tylko do ciebie! Za dwa lata bedziesz mogla wreszcie sie wyprowadzic na studia i zaczac zyc dla siebie. Dasz rade! Pisz jesli bedziesz potrzebowac wsparcia!
Stary 2016-04-02, 19:55   #10
Djuno
Regulator reniferów

Wiadomo¶ci: 3 155

Przemoc s³owna to te¿ przemoc i nikt nie ma prawa jej stosowaæ.
Nie jestem w stanie ci nic doradziæ, ale mo¿e spróbowa³aby¶ zadzwoniæ na Niebiesk± Liniê?
http://www.niebieskalinia.pl/
Mo¿na te¿ napisaæ do nich maila.
Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Intymnie

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2016-04-02 20:55:59

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:22.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.