Wiem, że mam problem - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-04-03, 18:34   #1
stelllla
Przyczajenie

Wiem, że mam problem

Dziękuję, że tu zajrzałaś! jestem mistrzynią świata w psuciu swoich związków. Ciągle myślałam, że to wina tylko i wyłącznie facetów, jednak teraz wiem, że to ja jestem problemem.
Zaczęłam się zastanawiać dlaczego i już wiem.... Mam obrzydliwie niską samoocenę. A może nawet nie mam jej wcale. Przez to jestem zazdrosna, w każdej kobiecie którą zna mój facet widzę rywalkę i z każdą się porównuję.
Ba wiadomo,że najłatwiej powiedzieć "nie rób tego" - ale niestety ciężej zrobić, Wiem, że nie mogę tak myśleć i robić, ale robię to. Ciągle myślę, że jestem niewystarczająco dobra i facet mnie rzuci. Co więcej gdy facet ma gorszy dzień, albo chociaż w rozmowie będzie odrobinę mniej miły niż zawsze od razu mam w głowie, że pewnie chce mnie rzucić.
Pisanie o tym to dla mnie duży sukces, że zlokalizowałam problem. Ale co z tego jak nie umiem się go wyzbyć. Winą jest na pewno moja niska samoocena i brak prawdziwej pewności siebie. Najdziwniejsze jest to że jestem atrakcyjna, podobam się facetom, jestem dość inteligentna, studiuję na prestiżowym kierunku. No wydawałoby się, że wszystko mam, a jednak nic to nie pomaga w polubieniu siebie.
Wiem, że wiele dziewczyn ma ten sam problem, wiem też, że wiele się z nim uporało w 100%. Dlatego proszę was o rady, co wy myślicie robiłyście i cokolwiek, by mi pomóc, być pewną siebie i lubiącą siebie. Ale tak permanentnie, wiem, że może to pomóc nie tylko mi.
Wiem, że jesteście naprawdę mocne w pomaganiu, dlatego zwracam się do was!
stelllla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-04-03, 18:47   #2
MrNobody6
Raczkowanie

Dot.: Wiem, że mam problem

Czego ci według ciebie brakuje że masz tak niską samoocenę ?
MrNobody6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-04-03, 18:50   #3
szynka_w_toscie
Zadomowienie

Ja mam podobnie jak Ty, ale od kiedy poznałam swojego TŻ, stopniowo ta samoocena mi się poprawia. Porostu widzę, że jesteśmy ze sobą od półtora roku, mieszkamy razem i widzi mnie bez makijażu, na kacu itp., a i tak mimo to ze mną jest. Najlepiej żebyś pogadała ze swoim TŻ i powiedziała mu o swoim problemie, na pewno Ciebie zrozumie i wesprze
szynka_w_toscie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-04-03, 18:59   #4
stelllla
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez MrNobody6 Pokaż wiadomość
Czego ci według ciebie brakuje że masz tak niską samoocenę ?
Chyba bycia nierealnie idealną
stelllla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-04-03, 19:02   #5
thirky
on tired little feet

Cytat:
Napisane przez szynka_w_toscie Pokaż wiadomość
Ja mam podobnie jak Ty, ale od kiedy poznałam swojego TŻ, stopniowo ta samoocena mi się poprawia. Porostu widzę, że jesteśmy ze sobą od półtora roku, mieszkamy razem i widzi mnie bez makijażu, na kacu itp., a i tak mimo to ze mną jest. Najlepiej żebyś pogadała ze swoim TŻ i powiedziała mu o swoim problemie, na pewno Ciebie zrozumie i wesprze
Najgorsza porada jaka można dać. Samoocena nie może zależeć od drugiej osoby. Co jak zerwiecie ze sobą? Co jak przez rok będziesz sama? Co jeśli w poszukiwaniu kolejnego księcia który sprawi że będziesz czuła się piękna trafisz na dupka który zrowna Cię z podłogą? Jej samoocena to jej kłopot a nie jej tz.
Autorko- terapia i przerobienie swoich problemów, najskuteczniejszy sposób.

I saw it first!’ squeaked Sniff, ‘I must choose a name for it.
Wouldn’t it be fun to call it Sniff? That’s so short and sweet.
thirky jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-04-03, 19:24   #6
tarkowska
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez thirky Pokaż wiadomość
Najgorsza porada jaka można dać. Samoocena nie może zależeć od drugiej osoby. Co jak zerwiecie ze sobą? Co jak przez rok będziesz sama? Co jeśli w poszukiwaniu kolejnego księcia który sprawi że będziesz czuła się piękna trafisz na dupka który zrowna Cię z podłogą? Jej samoocena to jej kłopot a nie jej tz.
Autorko- terapia i przerobienie swoich problemów, najskuteczniejszy sposób.
popieram
tarkowska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-04-03, 21:43   #7
adult90
Zadomowienie

Warto znaleźć dobrego, miłego ale konkretnego psychologa w mieście. Przychodzić do niego na rozmowy, opowiedzieć mu o swoich doświadczeniach, odbyć tych rozmów dużo.
Potem to przemyśleć, zastanowić się i spojrzeć z boku.
Jednym słowem - ujrzeć siebie w innym świetle.

Oraz spełniać się.
Zawodowo, towarzysko. Nie przejmować się nadmiernie zdaniem innym ludzi, ani własnego TŻ. Zwracać uwagę na swoje nastroje i swoje pragnienia. Odkryć co jest Twoją pasją i robić to.

I przede wszystkim: nie wchodzić w żaden związek dopóki ma się swoje problemy z samooceną, bo druga osoba niechcący jeszcze bardziej Ci ją obniży, lub będzie bodźcem pogłębiającym Twoje własne problemy, nawet jeśli będzie działała w dobrej wierze.
adult90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości