|
Notka |
|
Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
Pomocy, pies zwariował i zjada mieszkanie
Potrzebuję szybkiej pomocy dla koleżanki.
Wyprowadziła się dziś ze swoim chłopakiem i jego psem do nowego mieszkania, do miasta po drugiej stronie Polski niż mieszkali dotychczas. Przeprowadzka nastąpiła dzisiaj. Suka całą drogę dostawała w samochodzie świra, chociaż normalnie jeździła w nim spokojnie. Nie zareagowała na leki uspokajające. Teraz są w mieszkaniu, nowe, wyremontowane, za wszystkie szkody będą odpowiadać finansowo a suka rzuca się po mieszkaniu i usiłuje zjeść meble. Nie ma szans żeby zostawić ją tam samą chociaż na chwilę bo najpewniej nasika. Chłopak koleżanki lada chwila idzie do pracy a ona też powinna znaleźć pracę i zacząć zarabiać. Ale jak? Psa nie zostawią. Proszę Was o rady, jak postępować z psem, który do tej pory był posłuszny i myślący a teraz z powodu zmian i stresu zamienił się w niszczarkę i panikarę. Pomoc potrzebna na już ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
KOTerator
|
Dot.: Pomocy, pies zwariował i zjada mieszkanie
Tytułem mnie powaliłaś
![]() Może pomoże DAP do kontaktu, wizyta u weta po jakieś uspokajacze i zamknięcie psa w małym pomieszczeniu dopóki się nie uspokoi? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Tytuł specjalnie taki, miał zwrócić uwagę
![]() DAP na prawdę działa? Uspokajacze od weta dostała na drogę i nawet tego nie zauważyła ![]() Mam info z frontu, że pies widzi, że oni wychodzą do samochodu po rzeczy i zaraz wracają i zaczyna się trochę uspokajać chociaż nadal piszczy i płacze. No ale jest trochę lepiej. Zdaję sobie sprawę z tego, że tu najlepszym lekiem jest czas tylko boimy się, że czasu jest za mało. Albo, że znowu zacznie fiksować jak ukochany pan pójdzie za dwa dni do pracy i koleżanka zwyczajnie sobie z nią nie poradzi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
suce trzeba poświęcić czas, skoro ona nie umie sb poradzić sama z tą sytuacją (co w sumie dziwne nie jest) I nie panikować z powodu jej zachowania bo jej się Wasza panika udziela (to do właścicieli
![]() Spokojnie, tylko spokojnie ![]() 3mam kciuki
There's always two sides of every story Jeśli cały ten proces – transportu, ogłuszania, rzezi i krojenia mięsa na kawałki – jest czymś zupełnie dla nas naturalnym, to dlaczego rodzice z taką starannością chronią swoje dzieci przed przyglądaniem się temu? Juliet Gellatley |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
A może tak - spróbować często wychodzić, i wracać po coraz dłuższym czasie? Jak suczka jest spokojna, nagradzać ją i chwalić, ale tylko jeśli jest spokojna. Gdy szaleje nie zwracać na nią uwagi w miarę możliwości. Być może zachowuje się tak, by zwrócić na siebie uwagę - i dostaje to co chce, bo przecież państwo chodzą za nią krok w krok, krzyczą itp i co ważniejsze nie zostawiają jej samej. Dla niej ważniejsze.
Dlatego najlepiej spróbować wyjść najpierw na 10-15 minut, później pół godziny, i tak wydłużać czas. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Jeśli dziś to muszą po prostu przeczekać. Suczyna nie wie co się dzieje. Najpierw wszystko wynieśli z jej mieszkania, potem jechali, a jeszcze później wprowadzili ją do obcego mieszkania, ciągle wychodzą i zostawiają samą. Psica nie rozumie że muszą wnieść graty to się denerwuje.
Myślę, że parę dni, własna micha, własne spanie, suka pozna okolicę i się przyzwyczai. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
Kiedy niszczy, to doprowadzić ją stanowczo (ale spokojnie) do porządku, ale jak szaleje w takim sensie, że nerwowo biega i "świruje" to nie zwracać uwagi. Może brzmi to brutalnie, ale jest dla psa (i dla nas tym samym) lepsze - nadmierne przytulanie itp. zdenerwowanego psa najczęściej jedynie podkręca go w lękach. Nie chodzi mi oczywiście o to, by nie okazywać zwierzakowi czułości i uwagi. Ale nie na zasadzie "denerwuje się, to trzeba ją zagłaskać".
Zostawianie na krótki czas i wydłużanie stopniowo tego czasu jest dobrym pomysłem. Jak wychodzimy warto zostawić psu jakąś swoją rzecz - np. bluzę. Oby nie po praniu, chodzi o zapach. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
Jest lepiej
![]() Mamy nadzieję, że te kilka dni, które mają wystarczy, żeby się przyzwyczaiła i oswoiła z sytuacją. Dzięki za odpowiedzi, jak macie jeszcze jakieś fajne pomysły to piszcie, będziemy wdzięczni. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
Gdyby miała jakieś " zjadaniowe" próby (żucie kapcia itp) można spróbować, gdy się wychodzi dawać jej coś do pysznego, jak np. penis wołowy albo kostkę. Najlepiej zrobić to tak, by suczka znajdowała pyszny uspokajacz sama a nie dawać jej go w chwili gdy rozpacza, że ktoś wychodzi (by nie wzmocniło to sytuacji - pies histeryzuje=dostaje nagrodę).
No i myślę, że dużo-dużo smakołyków, gdy tylko jest grzeczna, by dobrze kojarzyła to mieszkanie. Na razie jest to dla niej obcy, nieprzyjemny teren, nic dziwnego że nie chce tam być ![]() A jak u niej z węszeniem? Moze pomogło by, gdyby w różnych częściach mieszkania rozrzucić smakołyki, by chodząc po mieszkaniu znajdowała pyszne niespodzianki? W końcu miejsce, gdzie można wywęszyć pyszniutkie kawałeczki kabanosików, ciasteczek, dropsów itp z pewnością musi wydać się fajniejsze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
przeczytałam i wiem o co chodzi ja ze swoim dość sporym psem często zmieniałam mieszkania i było różnie, najważniejsze to psa uspokoić i pokazać, że absolutnie się go nie porzuca i nie zostawia, my robiliśmy tak, że faceci wnosili rzeczy ja siedziałam z psem i układałam jego stare rzeczy, koce (nieprane) ze starymi zapachami i zabawki, obskrobał tylko jedne drzwi (ale to dlatego, że burza była i się gamoń wystraszył
![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:02.