![]() |
#1 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 787
|
Szczê¶cie? Czyje wa¿niejsze?
Hej,mam do Was pytanie.Mo¿e Wasze odpowiedzi sk³oni± mnie do jaki¶ nowych przemy¶leñ i spojrzê na sprawê z innej perspektywy. Czym kierujecie siê w ¿yciu,przede wszystkim swoim szczê¶ciem i zadowoleniem czy te¿ zawsze patrzycie na innych? Jasne,³atwo mówiæ,¿e trzeba kierowaæ swoim ¿yciem,tak,¿eby by³o szczê¶liwe,ale co je¶li,¿eby to zrobiæ,musia³aby¶ przy okazji zraniæ najbli¿szych? Przecie¿ to jednocze¶nie boli i Ciebie i jak wtedy siê cieszyæ? Co s±dzicie o takich sytuacjach? Ja w swoim ¿yciu mo¿e i przesadnie patrze i martwiê siê o innych,bardziej ni¿ o siebie,dlatego w du¿ym stopniu rezygnujê z decyzji,które mo¿e i mi wysz³yby na dobre,ale innych mog³yby zraniæ. Wiem,¿e to niedobrze,ale jak to inaczej rozegraæ? Czy siê w ogóle da.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usuniête
|
Dot.: Szczê¶cie?Czyje wa¿niejsze?
swoim.
Ja jestem w moim ¿yciu najwa¿niejsza, i to mi ma byæ dobrze. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 5 580
|
Cytat:
A co do twoich rozterek: kto zadba o Ciebie, jak nie Ty sama? Nie dogodzisz ca³emu ¶wiatu. Zawsze bêdzie kto¶ niezadowolony. Zdrowy egoizm i asertywno¶æ s± potrzebne. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
Lokalizacja: Magiczna kraina Narnia, gdzie¶ na Latarnianym Pustkowiu...:)
Wiadomo¶ci: 6 518
|
Najbli¿si, je¶li Ciê kochaj± to równie¿ chc± Twego szczê¶cia. Staram siê tyle dawaæ od siebie, ile dosta³am od kogo¶. Je¶li kto¶ mnie nie szanuje i nigdy nie szanowa³ to siê nim nie przejmujê.
Jednak wype³niam swoje obowi±zki wobec tych, którzy mnie kochaj± i którym co¶ zawdziêczam, nawet je¶li to nie do koñca jest przyjemne i mi to nie pasuje. Zawsze jednak staram siê zachowaæ w³asne zdanie, nie mo¿na pozwoliæ ¿eby kto¶ nam co¶ narzuca³.
![]() Edytowane przez syklamen Czas edycji: 2016-04-11 o 08:41 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 939
|
Dla mnie hierarchia jest nastêpuj±ca:
1. Szczê¶cie osób, które kocham (3 osoby), 2. Moje szczê¶cie (1 osoba), 3. Szczê¶cie pozosta³ych osób (7 mld osób). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 713
|
Szczerze, kiedy¶ patrzy³am na innych szczê¶cie. Bo jak ja zrobiê tak i tak, to jako¶ im ¿ycie utrudnie,uraze czy inne ☠☠☠☠☠☠☠ety.
Teraz ? Robiê du¿o dla siebie, patrzê najpierw na siebie a pó¼niej na innych. ¯ycie by mi przez palce uciek³o gdybym martwi³a siê o to co pomy¶l± o mnie inni. Owszem, mam najbli¿sze mi osoby i dla nich, zrobiê wszystko absolutnie,ale nie kosztem w³asnego szczê¶cia. W sensie, nie po trupach. A akurat te najbli¿sze mi osob± je¶li widz± ze jestem szczê¶liwa, to ciesz± siê razem ze mn±, kibicuja mi ( na odwrót jest tak samo) i to siê nazywa mi³o¶æ wed³ug mnie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 4 538
|
Teraz ju¿ moje stawiam na pierwszym miejscu; przekona³am siê, ¿e ja mogê roztrz±saæ siê nad innymi, ale oni nie odp³ac± mi tym samym, dlatego najwa¿niejsze jest moje szczê¶cie, a potem dopiero ca³ej reszty.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 593
|
Poczytaj Ayn Rand. Na przyk³ad "Cnotê egoizmu".
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
Dziêkujê za polecenie ksi±¿ki,my¶lê,¿e na pewno po ni± siêgnê,chwytam siê wszystkiego
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Pyskatka
Wiadomo¶ci: 2 832
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#11 |
on tired little feet
Wiadomo¶ci: 6 200
|
Ja stawiam szczê¶cie osób które kocham nad swoim i zawsze dobrze siê to koñczy
![]()
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 552
|
Kiedy¶ liczy³o siê dla mnie g³ównie szczê¶cie mi najbli¿szych (rodzina, partner) i co do partnerów to ¼le na tym wysz³am przy pierwszym. Kto¶ jest dla Ciebie najwa¿niejszy, a potem znika zupe³nie. Teraz stawiam na zdrowy egoizm (te¿ polecam "Cnotê..."), jako tako wychodzi
![]() A co do innych to stosujê zasadê "nie rób drugiemu..." i tego siê trzymam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 939
|
A mo¿e nie warto byæ osob± stawiaj±c± swoje szczê¶cie na pierwszym miejscu? Gdy sami siebie stawiamy na pierwszym miejscu, nie mamy prawa oczekiwaæ, ¿e kto¶ inny bêdzie stawia³ nas na pierwszym miejscu. Bêd±c egoistami otaczamy siê egoistami. Nie kochaj±c nikogo mamy gwarancjê, ¿e nikt nas nie bêdzie kocha³. Uwa¿aj±c nasze szczê¶cie za najwa¿niejsze budujemy ¶wiat, w którym nie ma miejsca na szczê¶cie, w tym na nasze szczê¶cie. Chyba, ¿e szczê¶ciem tym jest du¿a kwota na koncie lub odpowiednio wysoki poziom konsumpcji...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 6 904
|
Cytat:
Ale¿ warto. Cz³owiek nieszczê¶liwy albo taki, który siebie mocno nie kocha, nie bêdzie umia³ dawaæ szczê¶cia innym i kochaæ innych. Egoizm mo¿e byæ zdrowy i niezdrowy. Ten zdrowy to w³a¶nie mi³o¶æ do siebie. A z konsumpcj± ma to niewiele wspólnego |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 43 642
|
Swoim plus T¯ (mniej wiêcej na równi i taka wzajemno¶æ bêdzie dopóki T¯ daje mi szczê¶cie, dba o nasz zwi±zek). Plus oczywi¶cie naszych zwierzaków.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
po drugiej stronie szafy
Wiadomo¶ci: 41 748
|
A ja nie potrafiê jednoznacznie odpowiedzieæ na to pytanie. Wszystko zale¿y od sytuacji, od osób, które chc± moje plany i zachcianki wyhamowaæ, lub uniemo¿liwiæ. Czasem siê uginam, bo dochodzê do wniosku, ¿e w danej sprawie szczê¶cie bliskich jest dla mnie istotniejsze ni¿ moje plany, czasami nie ma opcji, ¿eby mnie od tego czego chcê odwie¼æ. S± rzeczy bardziej i mniej wa¿ne, s± takie, których zrealizowanie wymaga³oby ugiêcia siê bliskich, ale s± te¿ takie, które wymaga³yby ich skrzywdzenia. Walczê o swoje, ale nie bez ogl±dania siê na tych, którzy ze mn± to ¿ycie tworz±.
![]() |
#17 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 907
|
Dla mnie stwierdzenie: Dbam przede wszystkim o w³asne szczê¶cie brzmi koszmarnie egoistycznie. Gdyby wszyscy tak robili, to nie by³oby ludzi wbiegaj±cych do p³on±cych budynków, ¿eby kogo¶ z nich wyci±gn±æ... My¶lê, ¿e wszyscy jeste¶my po³±czeni i nie umiem odpowiedzieæ na postawione pytanie. Po prostu pod±¿am za tym, co czujê, ¿e powinnam zrobiæ. Nie chodzi mi o powinno¶ci narzucone przez prawo, spo³eczeñstwo, opiniê publiczn±, czy rodzinê. Chodzi mi o to wewnêtrzne poczucie, to co¶ we mnie, co mi mówi dok±d mam i¶æ. Nazywam to Panem Bogiem. Z reszt± nawet w Biblii napisali: "Kochaj bli¼niego swego, jak siebie samego.". Nie bardziej, nie mniej. Przypomnia³a mi siê te¿ taka scena z filmu: https://www.youtube.com/watch?v=LJS7Igvk6ZM
Edytowane przez MistrzyniDrugiegoPlanu Czas edycji: 2016-04-11 o 12:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
on tired little feet
|
Cytat:
![]() Te¿ nie rozumiem stwierdzenia ¿e MOJE SZCZESCIE JEST NAJWAZNIEJSZE.
I saw it first!’ squeaked Sniff, ‘I must choose a name for it. Wouldn’t it be fun to call it Sniff? That’s so short and sweet. Edytowane przez thirky Czas edycji: 2016-04-11 o 13:12 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Konto usuniête
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
on tired little feet
|
Argument z doopy, czy tam jest religia czy nie.
![]() |
#21 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:18 ---------- Poprzedni post napisano o 14:16 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Konto usuniête
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 552
|
Cytat:
Zdrowy egoizm ró¿ni siê nieco od patrzenia wy³±cznie na swoje szczê¶cie - tu chodzi o patrzenie g³ównie na swoje szczê¶cie i osi±ganie tego nie czyim¶ kosztem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Konto usuniête
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
on tired little feet
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#26 |
Konto usuniête
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | ||
po drugiej stronie szafy
Wiadomo¶ci: 41 748
|
Cytat:
![]() Daj spokój, do Ciebie ten argument nie trafia, do kogo¶ innego owszem. Ludzie maj± ró¿ne priorytety i ró¿ne drogowskazy, którymi siê kieruj± w ¿yciu. Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#28 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 557
|
Moje z regu³y bo to moje ¿ycie wiec ja mam byæ w nim szczesliwa ale czasem odpuszczam. Zalezy od sytuacji.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 907
|
Cytat:
---------- Dopisano o 16:07 ---------- Poprzedni post napisano o 16:05 ---------- No có¿. Jakbym napisa³a, ¿e w jakiej¶ innej ksi±¿ce by³o, to by by³o spoko. Po prostu przysz³o mi to do g³owy, bo zajmujê siê czesto czytaniem Biblii i ró¿nych pism ¶wiêtych i po prostu ta tematyka mnie interesuje. Zwyk³e skojarzenie, ale oczywi¶cie trzeba wy¶miaæ. I nie ma tam ¿adnego formu³owania prawdy niepodwa¿alnej. Lito¶ci. Nadinterpretacja level hard. To w ogóle nawet nie by³ ¿aden "argument", po prostu przyk³ad, spostrze¿enie. Edytowane przez MistrzyniDrugiegoPlanu Czas edycji: 2016-04-11 o 15:15 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:17.