|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Czy waszym zdaniem istnieje coś takiego jak powszednienie miłości?
Witajcie, gdyż bardzo często słyszy się o tym co w pytaniu napisałam. Pytam z ciekawości. Dodatkowo także chciałabym się dowiedzieć jakie są oznaki dobrego przywiązania? Czy istnieje w związku coś takiego jak dobre przyzwyczajenie? Mam na myśli to, że do pewnych spraw / rzeczy się przyzwyczajamy, odziedziczamy o ile tak mogę to ująć pewne nawyki czy inne podobne sprawy po partnerze. Czy można pozytywnie przyzwyczaić się do jego obecności? Że jest, że mamy w nim wsparcie. Czy jednak przyzwyczajenie to przyzwyczajenie?
![]() Pozdrawiam Was wizażanki - Ps. jestem tu nowa, proszę o wyrozumiałość. Temat jest poruszony jedynie przez mą ciekawość, z natury jestem CIEKAWSKIE JAJKO. ![]() Edytowane przez TrocheOptymizmu Czas edycji: 2016-05-16 o 10:10 Powód: Złe sformułowanie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy waszym zdaniem istnieje coś takiego jak powszednienie miłości?
Cytat:
Dla mnie stałość pewnych rzeczy, obecność partnera w moim życiu, pewność zachowań, cech, rytuały codzienności to baza poczucia bezpieczeństwa. Tak, jestem do tego przyzwyczajona. Nie, nie powszednieje mi to. To jest jak skała, na której stoją stabilnie fundamenty związku.
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Jestem przyzwyczajona do mojego faceta. Do jego obecności, do niektórych specyficznych dla niego zachowań. Uważam, że pewna stałość w związku jest potrzebna, aby związek był udany. Ciągła huśtawka nie wróży nic dobrego.
Wymyślanie nowych rzeczy w formie np. wspólnego spędzania czasu-okej. Ale ciągłe nowości w zachowaniach czy totalna niemożność przewidzenia niektórych reakcji faceta to stała niepewność i rozchwiany grunt. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Co do waszych odpowiedzi - też tak sądzę, macie kompletną rację. ![]() Też jestem przyzwyczajona do tej stabilności ona daje mi poczucie zaufania, spokoju, bezpieczeństwa. Praktycznie znam każde reakcje mojego partnera. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Natomiast miłość plus przyzwyczajenie do drugiej osoby, wspólnych rytuałów, do tego, że wiadomo, czego się po tej drugiej osobie spodziewać... Nie widzę w takim przyzwyczajeniu niczego złego. Byłam kiedyś w takim związku, w którym wydawało mi się, że jestem zakochana, ale gdy z pewnych przyczyn zdecydowałam się go zakończyć, to uświadomiłam sobie, że najbardziej będzie mi brakować nie tej konkretnej drugiej osoby, ale naszej wspólnej rutyny, którą bardzo lubiłam. Wyjątkowo słabe podstawy do kontynuowania związku. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
No niestety, czasem tak jest...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
on tired little feet
|
Ja jestem w krótkim związku (1,5roku) ale też czuję to pozytywne przyzwyczajenie
![]() ![]()
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Dokładnie. Czasem ciężko te 3 rzeczy rozróżnić.
Ja mam coś takiego, że będąc w ramionach innego nadal brakowałoby mi mojego partnera, dziwne uczucie by było, że to nie są jego ramiona. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |||
BAN stały
|
Naprawdę, tak podstawowe pytanie, a tyle niewiedzy. Wygoogluj sobie "ile trwa stan zakochania" i poczytaj co bardziej naukowo ujęte artykuły.
@TrocheOptymizmu Cytat:
@thirky Cytat:
@TrocheOptymizmu Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
W odpowiedniej dawce "przyzwyczajenie" jest najpiękniejszą bazą, na której można spokojnie i w poczuciu bezpieczeństwa egzystować.
Ważne, aby był zachowany złoty środek, więc nie za mało nie za dużo tego przyzwyczajenia. Elementy zaskakiwania, entuzjazmu, nowych rzeczy muszą współistnieć z "bazą". ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
on tired little feet
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#12 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Jaka koncepcja? Nie kocham platonicznie mojego partnera. Wierzę w coś takiego jak reinkarnacja. Jakbym chciała poczytać o stanie zakochania to dawno bym to zrobiła.
---------- Dopisano o 03:56 ---------- Poprzedni post napisano o 03:55 ---------- Dokładnie. :-D |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Po prostu jesteśmy bardzo dopasowani, poznaliśmy się przypadkowo, z lekkością lecą nam razem lata... Jestem jego pewna. Chciałabym z nim spędzić życie. Będąc z innym w sercu nadal miałabym jego...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() To byś zachowała się obrzydliwie wobec nowego partnera. Jeśli kiedykolwiek się rozstaniecie (czego Ci nie życzę), to nie wchodź w inny związek dopóki uczucie do poprzedniego partnera nie wygaśnie.
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Może faktycznie nie zachowałem się w porzadku, ale absolutnie nie żałuję tej decyzji. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
No zdecydowanie nie było to w porządku, zwłaszcza jeśli nowy partner o wciąż silnym uczuciu do eksa nie wiedział. Ja bym miała bardzo duże pretensje, gdyby ktoś mnie potraktował jako łatkę, pocieszenie po związku, za którym wciąż tęskni.
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Miłość nie powszednieje, jak spowszednieje to już jej nie ma. Nawet po kilkudziesięciu latach ze sobą ,związek "żyje" ,są huśtawki emocjonalne, wahania nastrojów, drobne niepewności, sprzeczki... Miłość też ewoluuje , nie jest cały czas taka sama. Jest stan zakochania ,absolutnie cudowny ,który naturalnie , jeśli wszystko dobrze się potoczy ma szansę być podstawą zbudowania więzi i dojrzałego uczucia.Czasem jest więcej seksu ,czasem przyjaźni( z wiekiem , późnym ,mam nadzieję) a czasem jest równowaga.Tak więc w sferze uczuć cały czas jest ruch. Mogą spowszednieć niektóre zachowania.Są pewnie pary ,które zniszczyła rutyna. Ja tam lubię wiedzieć na czym stoję i uważam ,że rutyna,rytuały i przyzwyczajenia nie są złe( nie chodzi mi o mieszanie herbaty jak Miauczyński) Budują poczucie stabilizacji przez swoją powtarzalność, choć bardziej niespokojne duchy może znużyć.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:53.