|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Kawiarka białe plamki
Witam,
mam nadzieję, że udało mi się zamieścić zdjęcie: proszę o radę a raczej wyjaśnienie- co może być przyczyną białego osadu który pojawił się w kawiarce? Używam jej od wakacji i od samego początku pojawiały się białe plamki. http://www.freeimagehosting.net/t/rjodi.jpg Pozdrawiam Edytowane przez AktotoJA Czas edycji: 2014-01-02 o 18:16 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Kawiarka białe plamki
Jakość wody?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
zdjecie malo dokladne, ale wydaje mi sie, ze spokojnie wyczyscisz to zwyklym octem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Dzięki!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
Zwykły ocet może nie wystarczyć - wsyp tam ćwierć torebki spożywczego kwasku cytronwego, wlej trochę wrzątku (ciut powyżej poziomu kryształków) i poczekaj - możesz też poszorować myjką do naczyń (przez łyżkę, żeby nie dotykać bezpośrednio palcami, chyba, że w rękawiczce) - powinno zadziałać. Od zwykłego kamienia kotłowego różni się to coś tym, że są tam jeszcze osady pochodzące z kawy, które utrudniają rozpuszczanie się w słabych kwasach.
Jeszcze ogólnie a propos kawiarek - żeby działały optymalnie, trzeba co jakiś czas wymienić uszczelkę gumową (kupisz je w sklepie z kawiarkami, na ogół). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:08.