![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Świąteczna chwilówka - tak, czy nie?
Na każdym kroku reklama pożyczki, w TV reklama pożyczki pomieszana z reklamą zabawek. Czy na prawdę ludzie zaciągają kredyty/chwilówki na Święta, że w tym okresie jest taka wzmożona reklamowa akcja?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
BAN stały
|
Dot.: Świąteczna chwilówka - tak, czy nie?
Też niezbyt sobie wyobrażam, że można się posunąć do tak głupiego zadłużenia się, ale najprawdopodobniej firmy pożyczkowe niestety wiedzą, co robią, reklamując się właśnie w okresie przedświątecznym.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Generalnie zastanawia mnie to, że wiele osób jest przeciwnikiem chwilówek a jednak wszędzie jest ich pełno i ciągle pojawiają się nowe firmy. Do tego już doszło, że w Internecie pojawiają się różnego rodzaju porównywarki jak pożyczkowa sowa, czy innego rodzaju rankomaty tylko po to by ułatwić ludziom zaciągnięcie kredytu na różne okazje.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
wańka wstańka
|
Znam osoby, które w ten sposób finansowały święta.
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Obawiam się, że niestety tak. A już od połowy października moja skrzynka pocztowa jest pełna ofert na karty kredytowe - wyraźnie starają się wepchnąć ludziom jak najwięcej pieniędzy, żeby poszaleli na święta, a potem w styczniu płacz.
![]() Okropne to jest, nienawidzę ducha konsumpcji, który zawładnął całym okresem przedświątecznym.
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
skoro reklamują to znaczy, że się im opłaca a żeby się opłacało to ktoś musi te chwilówki brać - przykry wniosek jest taki, że najwyraźniej ludzie faktycznie biorą "świąteczne chwilówki"
![]() |
![]() |
#7 |
BAN stały
|
Branie chwilówek na Święta - mało rozsądne. Święta można bardzo skromnie urządzić: bez choinki, tylko jakiś malutki stroik, bez prezentów (albo tylko bardzo skromne prezenty dla dzieci), jedzenia też nie za dużo, żeby się nie zmarnowało i żeby po Świętach nie wyrzucać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cześć zaciąga na jedzenie, bo np. Rodzina się do nich zwala na święta, a oni nie chcą na biedakow wyjść, żeby kupić exclusiv jedzonko w hurtowej ilości muszą wspomagać się chwilówka. Część bierze na prezenty. Żeby spełnić czyjes życzenie albo żeby nie kupić prezentu tańszego niż x. Słyszałam dziś reklamę że w sklepie rtv agd można kupić coś na raty, a spłacać dopiero po świętach. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
zjesz teraz spłacisz po świetach.
mam nadzieję że nigdy coś tak głupiego nie wpadnie mi do głowy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Znam to! Kuzyna rodzice- matka na rencie, ojciec na emeryturze i 40.000pln pożyczki na weselicho! Bo jedyny syn! Nosz urwał nać! Jak można, mając 30lat na karku, pracę na etat i skończone niezłe studia (w sensie, że koleś raczej pracę znajdzie w zawodzie) zgodzić sie, zeby rodzice majacy ze 2 tysiace na zycie miesięcznie wzieli 40.000 pln pozyczki?! I nie spłacić tego za nich?! Ale oni tez z tych co biora chwilówki na nowy TV na świeta. Wysłane z mojego SM-J710F przy użyciu Tapatalka
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
A to nie jest tak, że jak są Święta to każdy chce je mieć? Poczuć się lepiej? I myślę, że jeśli ktoś zanim pożyczy pieniądze dobrze sprawdzi z jakimi kosztami to się wiąże. Przeliczy czy będzie go stać na spłatę. Porówna oferty w porównywarkach. Zobaczcie w pozyczkowej sowie jest napisane jakie są warunki czarno na białym. I można taką pożyczkę zaciągnąć świadomie. I potem ją oddać. 500 zł to czasami na prawdę duży zastrzyk gotówki i człowiek może czuje się po prostu lepiej.
Edytowane przez myszka2508 Czas edycji: 2017-12-18 o 10:38 Powód: reklama |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Ja nie wiem jak można wyluzować w święta nad talerzem z pierogami jeśli nad głową wisi groźba jakiegoś długu do spłacenia
![]() ![]() Dla mnie zasada prosta - nie stać mnie to nie kupuję i nie udaję bogatego żeby się pokazać, kompletnie nie imponują mi takie osoby. Wręcz mi ich żal. Pożyczyć to ja sobie mogę książkę od koleżanki ![]()
![]() |
#14 | |
BAN stały
|
Cytat:
Edytowane przez laisla Czas edycji: 2017-12-17 o 21:23 Powód: reklama w cytacie |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
wańka wstańka
|
Dla niektórych to chwilowka po to, by mieć święta czyt Choinke, jedzenie, prezent dla dziecka.
Sent from my SM-G935F using Tapatalk
![]() |
#16 |
hakuna matata
|
Treść usunięta
Edytowane przez Timon i Pumba Czas edycji: 2023-12-18 o 23:48 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
BAN stały
|
Cytat:
i to jest nic innego jak łatanie dziury w statku plastrem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
I biznes chwilówek na tym się kręci.
![]() |
![]() |
#19 |
BAN stały
|
nie no jasne. ja właśnie do tego się odnosiłam w mojej poprzedniej wypowiedzi... że wzięcie chwilówki, bo ktoś "chce mieć święta" rzadko kiedy jest dobrym rozwiązaniem.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Reklama chwilówki przed świętami.
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
nie dziwi mnie to. Każdego miesiąca zaciąga się ok. 1 miliard zł kredytów konsumpcyjnych, dlatego wierzę, że w okresie świątecznym liczba ta wzrasta
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu. Narysuj mi coś 23/6 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po co zaciągać chwilówkę i spłacać dwa razy tyle, skoro można przez cały rok po prostu odkładać? I nie trzeba kupować nowej choinki co rok, nie musi też być duża. Nigdy nie zrozumiem pożyczek na wakacje, święta, nowe sprzęty kiedy stare jeszcze działają. Jeśli chcę nową lodówkę, to zamiast wziąć chwilówkę i widzieć efekt natychmiast zakładam kopertę, piszę LODÓWKA na niej i wkładam sobie 200zł miesięcznie aż uzbieram na coś fajnego. Rozumiem pożyczkę na lodówkę kiedy stara się zepsuje, wiadomo. Albo zaistnieje nagła sytuacja, no pieniądze nie rosną na drzewach. Ale po co i na co brać nowy telewizor na raty skoro stary jeszcze działa. Tu 40zł, tam 30, tam 100 i naprawdę takie raty dobiją człowieka. TLDR; Nie rozumiem brania chwilówek na artykuły nie pierwszej potrzeby.
![]() |
![]() |
#23 |
BAN stały
|
Jeżeli ktoś już faktycznie ma taki problem z gotówką, to lepiej się dwa razy zastanowić, zanim się podejmie konkretną decyzję, bo może się okazać, że spłata pożyczonych pieniędzy będzie katastrofą. Nie wiem, porównanie ofert albo znalezienie jakiejś alternatywy?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
Nie no zastanowić się to na pewno, tylko dla niektórych jednak pieniądze to takie Bożki i jak je widzą to się nie zastanawiają nad konsekwencjami.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Chyba na Business Insider czytałam o tym raport i jednak ludzie w Polsce masowo ich nie biorą, a Święta finansują albo z wydatków bieżących albo z oszczędności. Co do samych takich chwilówek- są wyliczenia pokazujące, że osoby, które je biorą przestają być wypłacalne w okolicach maja i wtedy nawiedza je komornik. Firmy wiedzą, że prędzej zajmą cudzy majątek niż pożyczka zostanie spłacona i na tym polega ich zysk i w tym ich interes dlatego tak intensywnie się reklamują, tym bardziej,że ilość potencjalnych klientów w naszym kraju nadal jest dość mała.
![]() |
#27 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
a na spłacenie chwilówki im wystarczy?
![]() |
#29 |
wańka wstańka
|
Ą ktoś powiedział, że chwilowka to dobry czy rozsądne wybór?
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
nie, ale tłumaczenie brania chwilówki chęcią kupienia choinki i prezentów dla dzieci to dla mnie kosmos, bo jeśli kogoś nie stać na sztuczną choinkę czy tanią zabawkę, to tym bardziej nie będzie stać na spłacenie zadłużenia.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:21.