Studio fitness w małym mieście - ma sens? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-12-22, 10:04   #1
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Studio fitness w małym mieście - ma sens?

Cześć dziewczyny w czerwcu kończę kurs instruktora fitness oraz studia na kierunku pedagogicznym. Oprócz tego robię trenera personalnego, i po tym wszystkim chciałabym zacząć dietetykę. Poza tym od kilku lat tańczę, aktualnie pole dance. W związku z tym wpadłam na pomysł aby otworzyć studio fitnessu w moim mieście, jednak mam wielkie obawy, że to nie wypali. U mnie w mieście (ok 12 tys mieszkańców) nie ma stricte fitnessu - są zajęcia "sportowe", gdzie ciągle robi się to samo. Ciągle dochodzi tam ktoś nowy, ktoś odchodzi (jest jedna duża grupa, nie ma przyrządów np. ciężarków, matę każdy nosi ze sobą), no i przez to poziom ciągle jest ten sam. No ale.. tam jest tanio - 50 zł od osoby za 4 wejścia miesięcznie. U mnie musiałoby być dożej, żeby opłacić czynsz, rachunki + pensja. Myślałam o takim rozwiązaniu - rano terapia ruchowa dla np. osób starszych (rozciąganie, delikatne ćwiczenia rozluźniające, relaksujące), po południu zajęcia taneczne dla dzieci i młodzieży, pod wieczór fitness/aerobik dla reszty. Do tego jeśli skończę dietetykę mogłabym mieć tam swój gabinet. Niestety boję się, że ludzie nie będą przychodzić, że będę musiała dopłacać do biznesu. Ciągle się waham, moi znajomi mówią "no nie wiem", "może", "nie znam się" i po prostu nie umiem podjąć decyzji. Co wy o tym myślicie?
201803111829 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-22, 10:20   #2
201803290936
Konto usunięte

Dot.: Studio fitness w małym mieście - ma sens?

Cytat:
Napisane przez _Tinkerbell Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny w czerwcu kończę kurs instruktora fitness oraz studia na kierunku pedagogicznym. Oprócz tego robię trenera personalnego, i po tym wszystkim chciałabym zacząć dietetykę. Poza tym od kilku lat tańczę, aktualnie pole dance. W związku z tym wpadłam na pomysł aby otworzyć studio fitnessu w moim mieście, jednak mam wielkie obawy, że to nie wypali. U mnie w mieście (ok 12 tys mieszkańców) nie ma stricte fitnessu - są zajęcia "sportowe", gdzie ciągle robi się to samo. Ciągle dochodzi tam ktoś nowy, ktoś odchodzi (jest jedna duża grupa, nie ma przyrządów np. ciężarków, matę każdy nosi ze sobą), no i przez to poziom ciągle jest ten sam. No ale.. tam jest tanio - 50 zł od osoby za 4 wejścia miesięcznie. U mnie musiałoby być dożej, żeby opłacić czynsz, rachunki + pensja. Myślałam o takim rozwiązaniu - rano terapia ruchowa dla np. osób starszych (rozciąganie, delikatne ćwiczenia rozluźniające, relaksujące), po południu zajęcia taneczne dla dzieci i młodzieży, pod wieczór fitness/aerobik dla reszty. Do tego jeśli skończę dietetykę mogłabym mieć tam swój gabinet. Niestety boję się, że ludzie nie będą przychodzić, że będę musiała dopłacać do biznesu. Ciągle się waham, moi znajomi mówią "no nie wiem", "może", "nie znam się" i po prostu nie umiem podjąć decyzji. Co wy o tym myślicie?
- Masz upatrzoną jakąś lokalizację?
- Jakie rodzaje działalności kwitną na tym terenie? (w sensie, że widzisz, że coś się już długo trzyma, są klienci)
- Widzisz, że osoby w tym miasteczku jakoś się próbują aktywizować ruchowo - ktoś biega, chodzi z kijkami?
- Jesteś w stanie jakoś rozeznać rynek - rozdać ankiety, zorientować się, czy ktoś specjalnie dojeżdża na takie zajęcia do innych miejscowości?
- W jakiejś bliskości do innych miasteczek jest ta miejscowość? Jak skomunikowana?
- Jaki jest stopień bezrobocia? Czy to prężnie rozwijająca się miejscowość, czy ludzie raczej wyjeżdżają, społeczność starzeje się?

Pogrubione: to wszystko miałabyś przeprowadzać sama?
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-22, 10:41   #3
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Cytat:
Napisane przez Doris1981 Pokaż wiadomość
- Masz upatrzoną jakąś lokalizację?
- Jakie rodzaje działalności kwitną na tym terenie? (w sensie, że widzisz, że coś się już długo trzyma, są klienci)
- Widzisz, że osoby w tym miasteczku jakoś się próbują aktywizować ruchowo - ktoś biega, chodzi z kijkami?
- Jesteś w stanie jakoś rozeznać rynek - rozdać ankiety, zorientować się, czy ktoś specjalnie dojeżdża na takie zajęcia do innych miejscowości?
- W jakiejś bliskości do innych miasteczek jest ta miejscowość? Jak skomunikowana?
- Jaki jest stopień bezrobocia? Czy to prężnie rozwijająca się miejscowość, czy ludzie raczej wyjeżdżają, społeczność starzeje się?

Pogrubione: to wszystko miałabyś przeprowadzać sama?
1. tak, rozglądam się za lokalami, jest kilka takich, które są odpowiednio blisko centrum, odpowiednie powierzchnią (nie za wielkie, żeby nie było problemów z ogrzaniem i nie za małe, żeby ludzie na siebie nie wpadali).
2 - z takich rekreacyjno - sportowych obiektów jest tylko basen i orlik, siłownia na powietrzu z tym, że uczęszczają na to głównie młodzi ludzie, raz na jakiś czas. Głównie chłopcy (bo na orliku nie ma np. kosza, siatkówki, są tylko bramki, więc jedyne co tam można robić to grać w piłkę i biegać. Na siłownię na powietrzu chodzi kilka osób, ale tylko jak jest ciepło, jak jest zimo, leje, to oczywiście pustki.
3. Tak, sporo starszych osób ma kijki. Dodatkowo mieszkam niedaleko miejscowości uzdrowiskowej i tam bardzo trudno dostać się na gimnastykę (kluby są organizowane przy uzdrowisku i zarezerwowane głównie dla ludzi którzy tam spędzają czas, prawie nie ma szans dostać się tam z zewnątrz) + dojazd to ok 10 zł w obie strony. Biegają głównie młodzi ludzie, kiedyś były warsztaty taneczne, ale odkąd wyjechała nauczycielka już ich nie ma. Moja babcia często mówi, że jej brakuje aktywności, ale sama nie chce nic robić. Poza tym, myślę że dla starszych osób takie zajęcia byłyby też fajne w celu socjalizacji - nowe koleżanki. Jeśli chodzi o osoby w moim wieku, to ćwiczą od czasu do czasu i wszystkie mówią to samo - brakuje im motywacji.
4. Sporo osób dojeżdża na różne zajęcia do miasta oddalonego o 40 km (bilet w obie strony to 15 zł x 4+ karnet to ok 100 zł ). Ja tak dojeżdżam 3 lata, wiem, że niektórzy jeżdżą tak na sztuki walki, gimnastykę artystyczną, taniec np. hip hop tylko w Kielcach.
5. Niedaleko Buska - Zdroju (ok. 20 km) i Kielc (40 km). Autobusy jeżdżą często, ale są drogie. Do tego ostatni autobus z Kielc jest o godzinie 20. Godzina zajęć (tańca, fitnessu) w Kielcach to 2 h spędzone w autobusie, czyli tak naprawdę 3 h wyjęte z życia + dojście na przystanek, czekanie na autobus, dojście do domu. Czyli jeśli ktoś kończy pracę o 18 to nijak nie da rady iść na zajęcia, bo nie wyrobi się na ostatni autobus.
6. Młodzi ludzie raczej wyjeżdżają na studia lub zakładają rodziny (bardzo dużo w mojej miejscowości kobiet które w wieku 18-20 lat zaszły w ciążę i siedzą na miejscu, pracuje tylko mąż). Większość młodych osób studiuje w Kielcach dziennie i wracają do domu (często widuję w autobusach). Osoby 30+ już są ustatkowane i się nie przeprowadzają.

i do pogrubionego - tak, sama. Jeśli wypali mi biznes to nie będę kontynuować nauki, więc będę miała czas na pracę.
Stary 2015-12-22, 11:04   #4
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
1. tak, rozglądam się za lokalami, jest kilka takich, które są odpowiednio blisko centrum, odpowiednie powierzchnią (nie za wielkie, żeby nie było problemów z ogrzaniem i nie za małe, żeby ludzie na siebie nie wpadali).
2 - z takich rekreacyjno - sportowych obiektów jest tylko basen i orlik, siłownia na powietrzu z tym, że uczęszczają na to głównie młodzi ludzie, raz na jakiś czas. Głównie chłopcy (bo na orliku nie ma np. kosza, siatkówki, są tylko bramki, więc jedyne co tam można robić to grać w piłkę i biegać. Na siłownię na powietrzu chodzi kilka osób, ale tylko jak jest ciepło, jak jest zimo, leje, to oczywiście pustki.
3. Tak, sporo starszych osób ma kijki. Dodatkowo mieszkam niedaleko miejscowości uzdrowiskowej i tam bardzo trudno dostać się na gimnastykę (kluby są organizowane przy uzdrowisku i zarezerwowane głównie dla ludzi którzy tam spędzają czas, prawie nie ma szans dostać się tam z zewnątrz) + dojazd to ok 10 zł w obie strony. Biegają głównie młodzi ludzie, kiedyś były warsztaty taneczne, ale odkąd wyjechała nauczycielka już ich nie ma. Moja babcia często mówi, że jej brakuje aktywności, ale sama nie chce nic robić. Poza tym, myślę że dla starszych osób takie zajęcia byłyby też fajne w celu socjalizacji - nowe koleżanki. Jeśli chodzi o osoby w moim wieku, to ćwiczą od czasu do czasu i wszystkie mówią to samo - brakuje im motywacji.
4. Sporo osób dojeżdża na różne zajęcia do miasta oddalonego o 40 km (bilet w obie strony to 15 zł x 4+ karnet to ok 100 zł ). Ja tak dojeżdżam 3 lata, wiem, że niektórzy jeżdżą tak na sztuki walki, gimnastykę artystyczną, taniec np. hip hop tylko w Kielcach.
5. Niedaleko Buska - Zdroju (ok. 20 km) i Kielc (40 km). Autobusy jeżdżą często, ale są drogie. Do tego ostatni autobus z Kielc jest o godzinie 20. Godzina zajęć (tańca, fitnessu) w Kielcach to 2 h spędzone w autobusie, czyli tak naprawdę 3 h wyjęte z życia + dojście na przystanek, czekanie na autobus, dojście do domu. Czyli jeśli ktoś kończy pracę o 18 to nijak nie da rady iść na zajęcia, bo nie wyrobi się na ostatni autobus.
6. Młodzi ludzie raczej wyjeżdżają na studia lub zakładają rodziny (bardzo dużo w mojej miejscowości kobiet które w wieku 18-20 lat zaszły w ciążę i siedzą na miejscu, pracuje tylko mąż). Większość młodych osób studiuje w Kielcach dziennie i wracają do domu (często widuję w autobusach). Osoby 30+ już są ustatkowane i się nie przeprowadzają.

i do pogrubionego - tak, sama. Jeśli wypali mi biznes to nie będę kontynuować nauki, więc będę miała czas na pracę.
Z opisu to wygląda całkiem nieźle.

Tylko co do ostatniego: nie rzucałabym się na tyle zajęć i nie łapała kilku srok za ogon (rodzajów zajęć). Całodzienny grafik = jeżeli zdarzy się kontuzja, choroba, to musisz odwoływać dużo zajęć. Zajęcia dla osób starszych - super, plus nieco bardziej intensywne zajęcia dla osób w różnym wieku. Dzieci bym sobie podarowała (coś się dziecku może stać - większa odpowiedzialność po prostu). Z czasem możesz rozszerzyć działalność i kogoś zatrudnić.

Edytowane przez 201803290936
Czas edycji: 2015-12-22 o 11:06
Stary 2015-12-22, 11:14   #5
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Cytat:
Napisane przez Doris1981 Pokaż wiadomość
Z opisu to wygląda całkiem nieźle.

Tylko co do ostatniego: nie rzucałabym się na tyle zajęć i nie łapała kilku srok za ogon (rodzajów zajęć). Całodzienny grafik = jeżeli zdarzy się kontuzja, choroba, to musisz odwoływać dużo zajęć. Zajęcia dla osób starszych - super, plus nieco bardziej intensywne zajęcia dla osób w różnym wieku. Dzieci bym sobie podarowała (coś się dziecku może stać - większa odpowiedzialność po prostu). Z czasem możesz rozszerzyć działalność i kogoś zatrudnić.
To też dobry pomysł Myślałam właśnie, żeby najpierw tylko taniec i fitness i dopiero potem dla seniorów, ale może masz rację z tym, żeby dzieci "odłożyć" Na razie to są czyste rozważania, bo i tak jeszcze studiuję a otwierałabym dopiero w sierpniu
Stary 2015-12-22, 11:48   #6
golgie
Zakorzenienie

GG do golgie

Sama od wielu lat siedzę w temacie i muszę Ci powiedzieć, że ma to sens, pod warunkiem, że lokalizacja jest dobra-wokół dużo młodych ludzi, czynsz niewygórowany, w miarę urozmaicony sprzęt-ciężarki, kettle, stepy, piłki, trampoliny (bardzo fajna sprawa), dobra kadra instruktorska- zapomnij o osobach nieśmiałych, bez doświadczenia w prowadzeniu zajęć-to pierwsze, co mi przyszło na myśl.

Moja fragrantica

WYMIANA
golgie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-22, 12:11   #7
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Cytat:
Napisane przez golgie Pokaż wiadomość
Sama od wielu lat siedzę w temacie i muszę Ci powiedzieć, że ma to sens, pod warunkiem, że lokalizacja jest dobra-wokół dużo młodych ludzi, czynsz niewygórowany, w miarę urozmaicony sprzęt-ciężarki, kettle, stepy, piłki, trampoliny (bardzo fajna sprawa), dobra kadra instruktorska- zapomnij o osobach nieśmiałych, bez doświadczenia w prowadzeniu zajęć-to pierwsze, co mi przyszło na myśl.
Sama prowadzę zajęcia na kółku zainteresowań na uczelni i nieskromnie powiem, że idzie mi całkiem nieźle (pod względem instruktorowania) - mówię głośno, wyraźnie, ale też jestem otwarta (czyli jak nie chcą wykonywać jakiegoś ćwiczenia które w sumie nie jest obowiązkowe to mogą wybrać inne o podobnym natężeniu wysiłku), wesoła, to nie jest tak, że rzucam komendę i mają robić a ja stoję, tylko mówię coś w stylu "super, dacie radę, jeszcze 4, 3, 2", ale też jestem stanowcza i robimy ćwiczenia do końca i nie ma, że tego im się nie chce, tamtego, i odpuszczamy. Dlatego myślę, że nieźle bym się sprawdziła na tym stanowisku. Oczywiście pomagam, układam jak mi coś nie wychodzi itd. Na początku myślałam właśnie kupić ciężarki, piłki, taśmy, skakanki (może uda mi się znaleźć używane), maty, i w miarę rozwoju firmy dokupować kolejne - stepy, kettle, tak jak mówisz
Stary 2015-12-22, 12:22   #8
golgie
Zakorzenienie

GG do golgie

Cytat:
Sama prowadzę zajęcia na kółku zainteresowań na uczelni i nieskromnie powiem, że idzie mi całkiem nieźle (pod względem instruktorowania) - mówię głośno, wyraźnie, ale też jestem otwarta (czyli jak nie chcą wykonywać jakiegoś ćwiczenia które w sumie nie jest obowiązkowe to mogą wybrać inne o podobnym natężeniu wysiłku), wesoła, to nie jest tak, że rzucam komendę i mają robić a ja stoję, tylko mówię coś w stylu "super, dacie radę, jeszcze 4, 3, 2", ale też jestem stanowcza i robimy ćwiczenia do końca i nie ma, że tego im się nie chce, tamtego, i odpuszczamy. Dlatego myślę, że nieźle bym się sprawdziła na tym stanowisku. Oczywiście pomagam, układam jak mi coś nie wychodzi itd. Na początku myślałam właśnie kupić ciężarki, piłki, taśmy, skakanki (może uda mi się znaleźć używane), maty, i w miarę rozwoju firmy dokupować kolejne - stepy, kettle, tak jak mówisz
Czyli, jak rozumiem, tylko Ty byś prowadziła (początkowo)zajęcia?
Jeśli już prowadziłaś zajęcia fitness, nie mylisz się, nie zapominasz o tym, co masz zrobić, masz dobrą pamięć ruchową i i charyzmę, to super. Chodzi właśnie o to by być pewnym tego, co się robi, energicznym i umieć ,,sprzedać" to ludziom. Do tego trzeba by wykombinować dobrą muzykę, polecam np. stronę:
http://www.move-ya.pl/shop/html/inde...ache=26&DID=34

Instruktor to bardzo fajne zajęcie, super, że coś działasz

Moja fragrantica

WYMIANA
Stary 2015-12-22, 12:31   #9
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

tak, na początek tylko ja, potem w miarę rozwijania się biznesu zatrudniłabym kogoś do np. nauki tańca dla dzieci.
Stary 2015-12-22, 12:55   #10
golgie
Zakorzenienie

GG do golgie

Aaa i na Twoim miejscu chyba zaczęłabym od normalnych zajęć fitness(np. tbc, abt,step) , a resztę wprowadziła w miarę rozwoju klubu. Fajnie, żeby zajęcia były zróżnicowane poziomem- mało intensywne, średnio i intensywne, wtedy każdy coś dla siebie znajdzie. Do tego wszystkiego reklama-ulotki itp., może radio?
Oczywiście tym lepiej im mniejsza konkurencja wokół (a najlepiej w ogóle:P)

Moja fragrantica

WYMIANA
Stary 2015-12-22, 13:09   #11
Wenress
Zakorzenienie

Na otwieraniu czegokolwiek własnego się nie znam ani trochę, ale zauważyłam, że jeśli instruktor jest naprawdę dobry, w sensie profesjonalny, zajęcia są ciekawe i jest super atmosfera to ludzie będą przychodzić. Widzę to po sobie i po innych dziewczynach spotykanych na siłowni, im lepszy instruktor tym więcej ludzi z uśmiechem idzie na zajęcia, nie ma nawet aż takiego znaczenia jaki to rodzaj zajęć Ba, ja sobie specjalnie wykupię karnet na 3msc na drugą siłownię, tak bardzo mi pasują konkretne osoby prowadzące konkretne ćwiczenia w obu miejscach....
Z drugiej strony jedna osoba raczej nie będzie świetnie prowadzić każdego typu zajęć, np babka od jogi ma taki przyjemny głos i atmosfera jest bardzo relaksująca, z kolei spinning prowadzi bardzo energiczna osoba i że tak powiem dość mocno nas ciśnie - nie wyobrażam sobie żeby one się zamieniły

Ćwiczę!
Wenress jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-22, 13:46   #12
201604251028
Konto usunięte

A jest u Ciebie jakiś MOSiR, z którym mogłabyś ewentualnie się dogadać, żeby zmniejszyć koszty wynajmu sali? Takie zajęcia są też w ich interesie, mają też dotacje, więc może wyszłoby taniej niż wynajem lokalu "od kogoś".
201604251028 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-22, 14:01   #13
golgie
Zakorzenienie

GG do golgie

Cytat:
Napisane przez yonce Pokaż wiadomość
A jest u Ciebie jakiś MOSiR, z którym mogłabyś ewentualnie się dogadać, żeby zmniejszyć koszty wynajmu sali? Takie zajęcia są też w ich interesie, mają też dotacje, więc może wyszłoby taniej niż wynajem lokalu "od kogoś".
To też dobry, bo bezpieczniejszy, pomysł.

Moja fragrantica

WYMIANA
Stary 2015-12-22, 14:18   #14
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Cytat:
Napisane przez golgie Pokaż wiadomość
Aaa i na Twoim miejscu chyba zaczęłabym od normalnych zajęć fitness(np. tbc, abt,step) , a resztę wprowadziła w miarę rozwoju klubu. Fajnie, żeby zajęcia były zróżnicowane poziomem- mało intensywne, średnio i intensywne, wtedy każdy coś dla siebie znajdzie. Do tego wszystkiego reklama-ulotki itp., może radio?
Taki miałam zamiar - najpierw podstawowe i potem ewentualnie rozeznać się w potrzebach i umiejętnościach poszczególnych osób i zaproponować im inne zajęcia, właśnie bardziej spersonalizowane.
I tak jak pisałam w pierwszym poście - w jedynym "studiu fitness" bo nie mam lepszego słowa, jest tylko jedna grupa i ciągle robią to samo (bez zwiększania obciążenia itd, wysiłku). Ja chciałabym w miarę rozwoju grupy zwiększać poziom
Cytat:
Napisane przez yonce Pokaż wiadomość
jest u mnie sala rekreacyjno-sportowa, ale jest na samiutkim końcu miasta, na wielkim zad*piu i podobno ma być zamykana bo nikt z niej nie korzysta.
Stary 2015-12-22, 14:46   #15
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

Ja mieszkam w raczej zapupiastej dzielnicy miasta (niby dość dużego, ale jedyne, co tu prosperuje, to chińskie buty i sklepy za 3 zł) i jest u nas taki klub fitness stricte dla kobiet (połączony ze studiem kosmetycznym, ale to nie ma znaczenia w tym temacie)- powiem Ci, że cieszy się on bardzo dużym powodzeniem. Mają tam różne zajęcia, zumby, cellulit atack, step i inne. Sama chętnie bym tam pochodziła, ale nie umiem wygospodarować na to czasu.
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-22, 15:07   #16
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;53882090]Ja mieszkam w raczej zapupiastej dzielnicy miasta (niby dość dużego, ale jedyne, co tu prosperuje, to chińskie buty i sklepy za 3 zł) i jest u nas taki klub fitness stricte dla kobiet (połączony ze studiem kosmetycznym, ale to nie ma znaczenia w tym temacie)- powiem Ci, że cieszy się on bardzo dużym powodzeniem. Mają tam różne zajęcia, zumby, cellulit atack, step i inne. Sama chętnie bym tam pochodziła, ale nie umiem wygospodarować na to czasu.[/QUOTE]

Mam w głowie nawet zajęcia FitMama byłyby skoncentrowane głównie na ujędrnieniu brzucha, ud, pośladków (oczywiście inne partie byłyby również ćwiczone, ale myślę, że po ciąży głównie te partie są obciążone)
Stary 2015-12-22, 15:29   #17
KlaudiaaaPe
Raczkowanie

Cytat:
Mam w głowie nawet zajęcia FitMama byłyby skoncentrowane głównie na ujędrnieniu brzucha, ud, pośladków (oczywiście inne partie byłyby również ćwiczone, ale myślę, że po ciąży głównie te partie są obciążone)
masz bardo fajne pomysły, widac, że chce Ci się działać 3mAM kciuki za realizację Twojego planu! Z taką energią na pewno Ci się uda
KlaudiaaaPe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-22, 16:11   #18
201607211025
Konto usunięte

Myślę, że ma to sens. W dużych miastach jest pełno takich fitnessów, a w małych jeżeli są, to najczęściej przy jakichś domach kultury itp, więc nie ma zbyt ciekawego wyboru.
201607211025 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-22, 16:24   #19
nelciak
Zadomowienie

A nie mozesz na poczatku wynajmowac sali gimnastycznej przy jakiejs szkole? Tak to dziala u mnie w malym miescie (24k mieszkancow). Pakowanie sie w wynajem wlasnego lokalu wydaje mi sie duzo ryzykowniejsze.
nelciak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-23, 22:31   #20
skazana_na_bluesa
.

nie dasz rady fizycznie pracować całe dnie. głupia choroba i następuje kaplica, bo nie ma kto ogarnąć zajęć i jesteś w plecy z zarobkiem.
do tego patrząc po moim mieście rodzinnym, większe wzięcie mają kluby z zajęciami i siłownią. zazwyczaj na zajęcia grupowe chodzą babki /chyba, że mowa o crossficie/, a faceci pociskają na maszynach i wolnych ciężarach. przy tak małym mieście obcinasz sobie na dzień dobry z połowę klientów.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-24, 06:51   #21
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Doszłam do wniosku, że lepiej ograniczyć zajęcia najpierw tylko terapia ruchowa (rano) a po południu /wieczorem fitnesy itp. Otwarcie w dużym mieście (Kielce) jest bez sensu, bo po pierwsze tam jest fitness na fitnesie, a po drugie, tak jak mówisz, funkcjonują siłownie + zajęcia grupowe. Jeśli biznes by się rozwinął to tak jak mówiłam, zatrudniłabym kogoś.
Stary 2015-12-24, 07:27   #22
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

Zrób risercz w konkretnym miejscu. U mnie kolejne inwestycje padają jak muchy, ale co się dziwić, jak otwierają bar z gyrosem obok mega popularnego i dobrze prosperującego kebaba. Czasami się zastanawiam, czy to ja jestem takim geniuszem marketingu, że jak tylko się dowiaduję, co nowego u nas otwarli, to szybko i trafnie przewiduję czas egzystencji, cy co.. Podpytaj miejscowych, szczególnie grupy docelowe. Sprawdź, czy mieszkają tam grupy docelowe. Sprawdź, czy jest coś takiego w pobliżu itd..
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-24, 07:51   #23
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Doszłam do wniosku, że lepiej ograniczyć zajęcia najpierw tylko terapia ruchowa (rano) a po południu /wieczorem fitnesy itp. Otwarcie w dużym mieście (Kielce) jest bez sensu, bo po pierwsze tam jest fitness na fitnesie, a po drugie, tak jak mówisz, funkcjonują siłownie + zajęcia grupowe. Jeśli biznes by się rozwinął to tak jak mówiłam, zatrudniłabym kogoś.
Tinker, najpierw popracuj w jakims sporym klubie jako instruktorka.
Naprawdę, bez sensu odkrywać samemu koło od nowa.
Podlukaj jak prowadzą zajęcia, czym się harakteryzują instruktorzy którzy sciągają "pełna salę"

2. czasami pełną sale robią specyficzne zajęcia, nawet jak instruktor mało kontaktowy i... nie umie liczyc bitów i trzymać tempa. Ale musi się starać i mieć wiedzę o tym co robi.
Ja na takie chodzę, sala pełna zawsze trzeba się zapisywać( ja np.z apisuję się przy wykupie kolejnego karnetu na pełen miesiąc w przód i nie mam z tym problemu tylko dlatego ze mam kanet open- osoby na multisporty, czy karnety na x wejśc sa zapisywane w drugiej kolejności iczasami "całują klamkę") mimo z einstruktorkę czasami mam ochotę zabić jak rob wszytko obok muzyki która... w sumie nie przeszkadza jej

3. Raczej nie uciągnisz tego sama (fizycznie zwyczajnie), dogadaj się z jeszcze kilkoma osobami które tez prowadziłyby zajecia oraz mogły robic zajecia indywidualne

4. Dobrze kombinujesz z zawężeniem typu zajęc na początek. Wcale nie jest głupim pomysłem pójście typowo w taniec np. , to może być fajna baza która pozwoli zgromadzić fundusze na przyszłośc i wystartownaie z typowym klubem fitnes, lub rozbudowywac to co jest.

Widze ze spokojnie utrymują się kluby typowo taneczne, kluby z tylko fitnesem, typowe "paczki" gdzie żadnych fitnesów nie ma.

Pewnie że największy biznes robia molochy full wypas, ale klub typowo pod kobiety tez ma sesn, bo wiele kobiet wstydzi się ćwiczyć przy mezczyznach np., lub czuje się bezpieczniej w tylko babskim klubie.

Pomysl o starszych kobietach. Teraz osoby starsze, po 50-60 + rż, sa bardzo aktywne, w moim klubie sa dla nich zajecia - pilates kręgosłup, ale musle żę na zajęcia taneczno-rechabilitacyjne tez by chodzili. Takie zajęcia raczej rano "oni" sa bardzo zajeci i "nie mają czasu"
Ale to duży target jest, większy teraz niż dzieci.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-24, 07:56   #24
201803290936
Konto usunięte

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;53896247]Zrób risercz w konkretnym miejscu. U mnie kolejne inwestycje padają jak muchy, ale co się dziwić, jak otwierają bar z gyrosem obok mega popularnego i dobrze prosperującego kebaba. Czasami się zastanawiam, czy to ja jestem takim geniuszem marketingu, że jak tylko się dowiaduję, co nowego u nas otwarli, to szybko i trafnie przewiduję czas egzystencji, cy co.. Podpytaj miejscowych, szczególnie grupy docelowe. Sprawdź, czy mieszkają tam grupy docelowe. Sprawdź, czy jest coś takiego w pobliżu itd..[/QUOTE]

Ja również co krok widzę tego typu "mnie się uda! wierzę w cuda!" inwestycje.
Stary 2015-12-24, 08:41   #25
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
Tinker, najpierw popracuj w jakims sporym klubie jako instruktorka.
Naprawdę, bez sensu odkrywać samemu koło od nowa.
Podlukaj jak prowadzą zajęcia, czym się harakteryzują instruktorzy którzy sciągają "pełna salę"

2. czasami pełną sale robią specyficzne zajęcia, nawet jak instruktor mało kontaktowy i... nie umie liczyc bitów i trzymać tempa. Ale musi się starać i mieć wiedzę o tym co robi.
Ja na takie chodzę, sala pełna zawsze trzeba się zapisywać( ja np.z apisuję się przy wykupie kolejnego karnetu na pełen miesiąc w przód i nie mam z tym problemu tylko dlatego ze mam kanet open- osoby na multisporty, czy karnety na x wejśc sa zapisywane w drugiej kolejności iczasami "całują klamkę") mimo z einstruktorkę czasami mam ochotę zabić jak rob wszytko obok muzyki która... w sumie nie przeszkadza jej

3. Raczej nie uciągnisz tego sama (fizycznie zwyczajnie), dogadaj się z jeszcze kilkoma osobami które tez prowadziłyby zajecia oraz mogły robic zajecia indywidualne

4. Dobrze kombinujesz z zawężeniem typu zajęc na początek. Wcale nie jest głupim pomysłem pójście typowo w taniec np. , to może być fajna baza która pozwoli zgromadzić fundusze na przyszłośc i wystartownaie z typowym klubem fitnes, lub rozbudowywac to co jest.

Widze ze spokojnie utrymują się kluby typowo taneczne, kluby z tylko fitnesem, typowe "paczki" gdzie żadnych fitnesów nie ma.

Pewnie że największy biznes robia molochy full wypas, ale klub typowo pod kobiety tez ma sesn, bo wiele kobiet wstydzi się ćwiczyć przy mezczyznach np., lub czuje się bezpieczniej w tylko babskim klubie.

Pomysl o starszych kobietach. Teraz osoby starsze, po 50-60 + rż, sa bardzo aktywne, w moim klubie sa dla nich zajecia - pilates kręgosłup, ale musle żę na zajęcia taneczno-rechabilitacyjne tez by chodzili. Takie zajęcia raczej rano "oni" sa bardzo zajeci i "nie mają czasu"
Ale to duży target jest, większy teraz niż dzieci.
1. chodziłam na fitness dłuższy czas, prowadzę zajęcia a'la fitness na uczelni w kółku sportowym.
2. Bity, rytm - ogarniam, mam z tego osobne zajęcia w szkole i zaliczenie.
3. W moim mieście większość idzie w kosmetykę, masaż albo weterynarie ale myślę, że jak już się trochę rozwinie i będzie pewna praca to ktoś się zainteresuje.
4. Myślałam właśnie o kobietach, a co do starszych osób to właśnie ta terapia ruchowa - rozciągania, ćwiczenia na stawy, kręgosłup itd. I raczej rano.
Stary 2015-12-24, 10:14   #26
Screen
Raczkowanie

U mnie w miasteczku (5 tys mieszkańców) rok temu dziewczyna otworzyła takie właśnie male studio fitness razem z chlopakiem, obydwoje maja po 20 lat, prosperuje to bardzo dobrze, prowadzą zajęcia grupowe, na które trzeba się zapisywać wcześniej. Dziewczyna wcześniej prowadziła w szkole zajęcia fitness wiec miala rozeznanie, no ale to zalezy od miasta bo u mnie właśnie ludzie sa dosyć aktywni. A chodzą do niej osoby w roznym wieku zakres 20-50 lat. Możesz na przykład na początku wynajmować sobie sale w jakiejs szkole tylko na.godziny na prowadzenie zajęć i Zobaczysz czy się to przyjmie
Screen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-24, 10:17   #27
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Screen Pokaż wiadomość
U mnie w miasteczku (5 tys mieszkańców) rok temu dziewczyna otworzyła takie właśnie male studio fitness razem z chlopakiem, obydwoje maja po 20 lat, prosperuje to bardzo dobrze, prowadzą zajęcia grupowe, na które trzeba się zapisywać wcześniej. Dziewczyna wcześniej prowadziła w szkole zajęcia fitness wiec miala rozeznanie, no ale to zalezy od miasta bo u mnie właśnie ludzie sa dosyć aktywni. A chodzą do niej osoby w roznym wieku zakres 20-50 lat. Możesz na przykład na początku wynajmować sobie sale w jakiejs szkole tylko na.godziny na prowadzenie zajęć i Zobaczysz czy się to przyjmie
Dobry pomysł.
Stary 2015-12-24, 19:32   #28
peach_passion
Zakorzenienie

w mojej miejscowości jakieś 7-8 lat temu otworzył się taki klub fitness dla kobiet. do tej pory dobrze prosperuje - trzeba się zapisywać na zajęcia i rezerwować miejsce, nie da się wejść z ulicy. moja firma współpracuje z tym fitnessem na zasadzie opłaconych zajęć dla pracowników, więc może później udałoby Ci się też nawiązać takie współprace
peach_passion jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-24, 21:07   #29
palomama
BAN stały

Mieszkam w małej miejscowości i jest u mnie taki mini klub fitness, właściwie jedna mała sala, w której są zajęcia z instruktorem... Zajęcia są kilka razy w tygodniu, po południu. Brzuch, pośladki, uda, pilates, coś na kręgosłup, taniec. Dla każdego coś się znajdzie.
Z tego co wiem to biznes się kręci i funkcjonuje bardzo dobrze. Prawie na każdych zajęciach jest pełna sala, a ludzie narzekają, że ciężko się pomieścić na tak małej sali. Popyt jest
palomama jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-24, 21:12   #30
LadyChatterbox
Zakorzenienie

Nie ludz sie ze udzwigniesz prowadzenie tego sama, kazdy organizm musi miec choc jeden dzien w tygodniu na odpoczynek.
LadyChatterbox jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości