|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2005-11
Wiadomości: 18
|
ciasto z wiśniami - pycha!!!
Robiłam właśnie porządek w piwnicy i znalazłam zaprawy, o których już zapomniałam. Na szczęście owoce przechowały się super i dlatego upiekłam placek z wiśniami - prosty, szybki, mój ulubiony. Może i Wy się skusicie.
Podaję przepis: CIASTO Z WIŚNIAMI 2 szkl. mąki 1 kostka masła 8 łyżek cukru 1 słoik wiśni pestkowanych 2 jajka 2 torebki cukru waniliowego skórak z 1 cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na 1/2 godz. Następnie należy rozwałkować, ponakłuwać i podpiec. Polewa 2 szklanki kwaśnej śmietany 4 żółtka 1 cukier waniliowy 4 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej sok z 1 cytryny Łączymy wszystkie składniki polewy. Na podpieczony gorący placek układamy odcedzone wiśnie, które zalewamy mleczną polewą i wkładamy do piekarnika na 20 min. Placuszek jest świetny. U mnie znika jeszcze gorący. Smacznego |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2005-11
Wiadomości: 18
|
Dot.: ciasto z wiśniami - pycha!!!
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2005-06
Wiadomości: 502
|
Dot.: ciasto z wiśniami - pycha!!!
A w jakiej temp i jak dlugo podpiekac w obu seriach?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2005-11
Wiadomości: 18
|
Dot.: ciasto z wiśniami - pycha!!!
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2005-06
Wiadomości: 502
|
Dot.: ciasto z wiśniami - pycha!!!
Ok nastepnm razem wyprobuje. Dzięki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-04
Wiadomości: 4 720
|
Dot.: ciasto z wiśniami - pycha!!!
hej
ja tez robię takie ciasto, tzn. na podobnym spodzie, bo u mnie w domu dodaje sie jeszcze ok. 2 łyżek miodu, wtedy ciasto jest bardziej cięzkie a mniej kruche i trzymać w lodówce trzeba wtedy ok. 1 godziny, ale i tak najczęściej wkładamy do zamrazarki, żeby było szybciej ![]() ciasta nie rozwałkowuję, tylko ugniatam na blaszce palcami ale z wiśniami jeszcze nie robiłam, więc wczoraj wypróbowałam Twój przepis i teraz zajadamy już ostatnie kawałki, bardzoooo pyszne i gorąco polecam a natomiast robię na takim samym spodzie ciasto ze sliwkami i czarna porzeczką, układam połówki sliwek z kompotu (koniecznie skórkami do dołu) na to smaruje dzem porzeczkowy własnej roboty lub pastą porzeczkową pozostałą po odciśniećiu ich na sok (moja mama taka robi) i na wierzch juz tylko ubita piana z białek z mąką (+sok z cytryny, odrobina soli i cukru) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2005-11
Wiadomości: 18
|
Dot.: ciasto z wiśniami - pycha!!!
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-04
Wiadomości: 4 720
|
Dot.: ciasto z wiśniami - pycha!!!
białek tyle, żeby pokryc owoce, to zalezy od blachy, musiałabyś popróbowac, ja na okrągła tortownice ubijam ok. 5 białek, a mąki tez całkiem na oko - powiedzmy 1-2 łyżki,
moja mama może miec dokładniejszy przepis, ja wszystko w kuchni robie na oko ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2005-11
Wiadomości: 18
|
Dot.: ciasto z wiśniami - pycha!!!
Dziękuję. Następnym razem robię placek wg Twojego przepisu, tylko skąd teraz wezmę śliwki? Najwyżej zastąpię je innym owocem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-04
Wiadomości: 4 720
|
Dot.: ciasto z wiśniami - pycha!!!
ja biore z kompotu, odsączam dobrze i jest OK
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:55.