![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Ślub cywilny i kościelny
Czy branie osobno ślubu cywilnego i kościelnego jest czymś nie normalnym ? Z chłopakiem postanowiliśmy wziąć za trzy miesiące ślub cywilny organizując przy tym małe przyjęcie (toast, obiad, tort), gdzie zaproszonych jest 17 osób i jakieś dwa lata później ślub kościelny ale już z weselem (bo na obecną chwilę nie mamy funduszy na wesele). Czy to jest jakieś dziwne bo po reakcji mamy i osób z jej strony zaczynam się zastanawiać nad tym?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Ślub cywilny i kościelny
często słyszałam o takim rozwiązaniu
![]() ![]() ![]()
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Odpowiem ci z własnego doświadczenia
![]() my w kwietniu zaczelismy sie zastanawiac nad cywilnym i przegadaliśmy czy robimy cywilny czy koscielny wesele czy bez... i wyszło tak ze w maju zaklepalismy nasza wymarzoną date w USC i równo po 6latach razem staliśmy się małżeństwem ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Szczerze- nie pojmuje. Wydaje mi się, zawsze mi się tak wydawało, że ślub kościelny jest dla katolików. Mamy obowiązki względem organizacji do której należymy (w tym wypadku KK i życie wg jego zasad) mamy więc i profity (w postaci ślubu kościelnego w tym wypadku).
A tu co? (Współ)żyjecie, mieszkacie ze sobą, żyjecie wg KK w konkubinacie a potem ślub kościelny? Po co wam ślub w obrządku kościoła, którego zasad nierespektujecie? Nie lepiej sobie odpuścić tę całą szopkę? Gdyby Bóg się dla was liczył i przysięga przed Nim, to zrobilibyście po ślubie spotkanie przy kawie i ciastku. Ja tu widzę tylko chęć szopki. Bo kościelny ładniejszy czy coś tam. A i jeszcze jedno: nie obrażaj się. Ja nie oceniam, w sumie to co robisz to Twoja sprawa i nie, nie jestem katoliczką ![]() Pozdrawiam. Edytowane przez Opulka Czas edycji: 2013-01-07 o 15:57 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Hej, my braliśmy w 2010 ślub cywilny w tego samego powodu co Wy...a teraz w lipcu bierzemy koscielny. Dla mnie nic w tym dziwnego. Nie przejmuj się!
![]() ---------- Dopisano o 18:35 ---------- Poprzedni post napisano o 18:27 ---------- Opulka myślę, że gdyby cała otoczka ślubu kościelnego była tańsza to nie byłoby ślubów cywilnych. A nie oszukujmy się, że wesele małe ale raczej każdy chce mieć, suknia, garnitur, opłaty to wszystko kosztuje. Nas nie było na to stać najzwyczajniej, a kredyt na ślub nie wchodził grę. I racja chcieliśmy mieć 'ta szopkę' ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Em...
![]() Dużo jest na sali osób z podobnie głębokim systemem wartości, tj.: mam się załamać, czy koleżanka wyżej jest po prostu niechlubnym wyjątkiem? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
kolejny raz na Wizażu wałkowany ten sam temat
![]()
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 | |
Work, work, work
|
Cytat:
![]() Niemniej jednak dla mnie osobiście nie ma nic zdrożnego w tym, każdy robi, jak uważa. Jedni biorą tylko cywilny, inni od razu konkordatowy, inni oba w jakimś tam odstępie czasu. Ja jakiś czas temu brałam konkordatowy, a teraz nie wiem, jak bym postąpiła, zapewne inaczej.
*** Szukasz oryginalnego prezentu na ślub, urodziny, rocznicę, komunię albo chrzciny? *** Projektowanie i realizacja indywidualnych zamówień: prezentów rocznicowych, podziękowań dla gości, figurek na tort, kolczyków, magnesów itp. Ta reklama pokazywana jest pod 3 255 postami tego użytkownika na forum. Jak założyć taką reklamę? (klik!) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
Chyba nie do końca dobrze mnie zrozumiałaś. Nie robię sobie szopki z Boga tylko "szopką" nazywam umownie wesele, które chcieliśmy mieć. To po pierwsze.
Po drugie, zgadzam się, że przysięgam przed Bogiem, ale właśnie jest to sprawa tylko mojego sumienia a i nie ide do ołtarza ot tak, tylko przystępuje do spowiedzi. I oto wyznaję grzech jakim jest życie wspólne po ślubie cywilnym. Nie spinaj się tak po prostu. Każdy robi jak uważa za stosowne. Nie oceniam nikogo i nie chcę żeby ktoś oceniał mnie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Słyszałam już że ludzie tak robią. Dla mnie to troche dziwne , bo wygląda to tak że że ślub religijny staje sie jakims traktowanym dowolnie pretekstem do wesela co dla mnie podważa sens jego zawierania.
Edytowane przez Dione Czas edycji: 2013-01-07 o 18:21 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
potworkowa
|
ja jestem pół roku po cywilnym, kościelny w lipcu. cywilnego miało nie być, ale po rozmowach zawarliśmy go z wygody, bo na świat miała przyjść nasza córeczka, więc żeby od razu miała nazwisko taty
![]() ![]() argument wiary jest inwalidą, bo nawet babcia opowiadała, że dawniej brało się najpierw cywilny, a potem kościelny. przecież między '45 a '93 nie było konkordatu w Polsce i ludzie żyli i śluby brali ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:47 ---------- Poprzedni post napisano o 20:43 ---------- Niestety, chyba masz rację. Nie wiem czy chce odwiedzać te wątki do których mnie zachęcasz- koleżanka MartitaS swoją postawą (która na moje trąci hipokryzją jak menel gorzałą) skutecznie mnie odstraszyła. Ja chyba nie chce się naocznie przekonać, że takich ludzi jest więcej.... Edytowane przez Opulka Czas edycji: 2013-01-07 o 19:52 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
hmm.. ja sama bym się wstrzymała i wzięła jeden ślub, ale dwa zupełnie mi nie przeszkadzają. Gdyby mieszkanie z osobą, którą się kocha przed ślubem było największym grzechem ludzi, to byłoby super
![]()
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Zgadzam się. Ale ja nie pisze na temat mieszkania przed ślubem dwojga kochających się ludzi, tylko na temat pewnej postawy, gdzie, jak już ktoś pisał, przysięga przed Bogiem jest tylko pretekstem do weselicha i postawy "a co mi tam i tak się wyspowiadam".
Bo do mieszkania przed ślubem nic nie mam, wręcz przeciwnie ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Jak komuś zależałoby na ślubie kościelnym jako na sakramencie, to by go po prostu wziął za wszelką cenę, bez patrzenia na to, czy stać mnie na wesele czy nie. Wesele nie jest obowiązkową składową ślubu. Jako ciekawostkę opowiem historię moich znajomych (dodam - bardzo religijnych, u których żadne wspólne mieszkanie czy współżycie bez ślubu nie wchodziło w rachubę). Mieli początkowo zaplanowany ślub konkordatowy + wesele na lipiec. Byli w trakcie szukania mieszkania i akurat trafiła się okazja - znaleźli mieszkanie. Bardzo zależało im na programie "rodzina na swoim". Postanowili więc szybko wziąć ślub cywilny, by załapać się na to mieszkanie. I tak zrobili. Wzięli ślub cywilny w marcu, potem kupili mieszkanie. A ślub kościelny w lipcu. Tyle, że oni, po ślubie cywilnym NIE zamieszkali razem, nie podjęli współżycia seksualnego. Czekali z tym wszystkim do ślubu kościelnego. Dla nich ślub cywilny to był tylko papier, dokument. Nie nosili obrączek Nie wiedzieli o ślubie cywilnym ich znajomi czy dalsza rodzina, a na ceremonii obecni byli tylko młodzi, mama PMki, ja (jako świadek) i mój TŻ (jako drugi świadek). Za "prawdziwy ślub" ci ludzie uznali ten kościelny. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Podziwiam takie osoby z tak głęboką wiarą, w postanowieniu jednak prawda jest taka ze takich par można zliczyć na palcach pewnie
![]() ![]() ![]()
Miłość zaczyna się wtedy, kiedy szczęście drugiej osoby staje się ważniejsze niż twoje. Edytowane przez Kohnelia20 Czas edycji: 2013-01-07 o 20:47 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
potworkowa
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Przyczajenie
|
[QUOTE=Opulka;38507300]Muszę Cię zmartwić: spowiedź nie jest po to, żebyś Ty sobie planowała grzech (życie po ślubie cywilnym) z myślą "a potem przystąpie do spowiedzi i będzie okej". Nie będzie okej: ieodzownym warunkiem dobrej spowiedzi jest żal za grzechy Szczera skrucha. Jak można odczuwać ww. skoro już na wstępie planuje się z rozmysłem "zrobie źle, potem się wyspowiadam"? Planujesz coś, o czym wiesz, że będziesz tego szczerze żałować? Spowiedź jest po to, że jak popełnisz błąd, to możesz go naprawić. Ale błędy mają to do siebie że nie są planowane, ot, każdemu zdarza się pobłądzić. Ty natomiast kompletnie odwracasz pojęcia. I jeszcze jedno: kto Ci zabroni mieć wesele po cywilnym? To chyba nie jest prawnie zabronione...
Zazdroszczę Opulka życia w czystości i bez grzechu. Jak widać nie jestem tak idealna jak Ty, ale dobrze mi z tym. Nie podchodziłam i nie podchodzę do tego w sposób że spowiedź i będzie cacy. Najwyraźniej mamy inne podejście do wiary itd. Ślubu cywilnego nie będę żałować i na 100% nie powiem że żałuję podczas spowiedzi bo to byłoby kłamstwo. Biorąc ślub cywilny myśleliśmy o kościelnym 'kiedyś'. To 'kiedyś' już ma konkretną datę i bardzo się z tego cieszę. Na szczęście trafiłam na księdza który zrozumiał nasze powody i z radością zapisał nas na konkretny termin ślubu. Nie usłyszałam od niego ani jednego słowa potępienia. Ode mnie tyle w tym temacie. Pozdrawiam! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() I nie, nie jestem bez grzechu. Ale mam odwagę się do tego przyznać, nie robię sobie żartów z przysięgi przed Bogiem, nie udaje kogoś kim nie jestem- w tym przypadku katoliczki. Jeśli deklarujesz się jako wyznawczyni danej religii (w tym przypadku katolicyzmu) to postępuj jak wyznawczyni tej religii. W innym przypadku, cóż, zwykła dulszczyzna i hipokryzja się kłania. No i powiedziałabym też, brak szacunku do religii katolickiej i Boga w którego katolicy wierzą, skoro robisz sobie z rzeczy która jest dla katolików (prawdziwych katolików) ważna- zwykłe przedstawienie. I faktycznie, chyba nie ma nic więcej do dodania w tym temacie. verumka- gratuluje znajomych, fajnie wiedzieć, że są jeszcze na świecie ludzie którzy naprawde robią tak, jak się deklarują! ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Rozeznanie
|
A ja tak czytam i czytam i w raz nie widze sensu brania slubu cywilnegk a potem za rok czy dwa koscielnego?
![]() ![]() Wiec argument ze nie ma kasy na ten koscielny wiec teeaz cywilny jest smieszny bo ja juz bym wolala zaoszczedic ta kase na poczet tego koscielnego i zrobic raz a dobrze. Jesli nie dyktuja tego kroku wzgledy finansowe,nie widze sensu w takim posunieciu,cywilnym a rok po koscielny??! Po co sie pytam?
![]() |
#21 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Takie zwyczaje ludzkie w kwestii są istotne, ale chyba nie aż tak, jak zasady religijne wyznania, do którego przynależymy? Zasady, które, jak wierzymy, dał Bóg? Porównywanie zasad Kościoła z kolorem sukni jest chyba więc trochę nie na miejscu. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Zgadzam się z dziewczynami, bierzesz ślub cywilny mając świadomość że mieszkanie i współżycie z mężem będzie grzechem, podejmujesz się tego, grzeszysz z premedytacją ale "to nic" bo się wyspowiadasz przecież z tego za 2 lata, przed ś.kościelnym i będzie ok. Zrozumiałabym gdybyś biorąc ślub cywilny miała wątpliwości dotyczące wiary czy była osobą niewierzącą i po 2 latach byś wróciła do katolicyzmu, żałowałabyś tych 2 lat przeżytych w grzechu; albo sytuacja którą opisała verumka - ślub cywilny, ale z zamieszkaniem razem i seksem czekasz na kościelny - ale z tego co piszesz nic takiego nie wynika. Fragment Twojej wypowiedzi który podkreśliłam i pochyliłam wykazuje że ta spowiedź będzie nieważna!! Radzę wrócić do podstaw katechizmu i przypomnieć sobie "5 warunków dobrej spowiedzi" według Kościoła Katolickiego: punkt 2. żal za grzechy; oraz 4. szczera spowiedź; i zastanowić się jak to się ma do Twojego podejścia. Co prawda współżycie przed ślubem kościelnym zostało uznane za grzech w średniowieczu (jeśli dobrze pamiętam), bo wcześniej nie było to grzechem ![]() Zostałam wychowana w wierze katolickiej. Ufam że "KTOŚ" tam na górze jest, ale nie zgadzam się z postawą Kościoła jako instytucji wobec pewnych kwestii, z pojęciem że współżycie z ukochaną osobą to grzech, że antykoncepcja to grzech. Dlatego też nie mogę z czystym sumieniem nazwać się katoliczką. W tym momencie mojego życia nie byłabym w stanie przełamać się i zdecydować na ślub kościelny, wyspowiadać się księdzu tylko "dla karteczki", bo współżycia z TŻ nijak nie żałuję więc nie ma podstawowego warunku spowiedzi, a bez wyznania tego "grzechu" spowiedź przecież i tak by była nieważna. I jeszcze "co łaska" która coraz częściej ma swój cennik ![]() Wzięłam z TŻ ślub cywilny, w przeciwieństwie do wielu osób z mojego otoczenia nie uległam społecznej presji, że przecież tak bez kościelnego to ludzie będą gadać itp. itd.. Ślub cywilny też może być pięknym wydarzeniem, wzruszenie przy składaniu przysięgi i nakładaniu obrączki ![]() No i było oczywiście z "szopką" ![]() ![]() Nie potępiam tych którzy mimo wspólnego mieszkania chodzą do spowiedzi, komunii i planują ślub kościelny, to ich sumienie, ich życie. Ale myślę że czasem warto się zastanowić co robimy z wiary w Boga, co z respektu wobec zasad kościoła, za którego wyznawców się uważamy, a co jest przedstawieniem pt. "co ludzie powiedzą". |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() "W zgodzie z własnym sumieniem" - to najważniejsze chyba wyrażenie odnoszące się do tego tematu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Rozeznanie
|
moim skromnym zdaniem"
a) jesli ktoś nie chce mieć slubu kościelnego, sprawa jest oczywista - bierze cywilny b) jeśli ktoś chce kościelny: b1 - czeka, aż go będzie stać i bierze albo konkordatowy albo cywilny i kościelny w tym samym terminie b2 - nie chce czekać, bierze kościelny i wesele takie, na jakie go stać choć rozumiem, że ktoś może chcieć w kwietniu cywilny, za rok w sierpniu kościelny, tak nie rozumiem po co (było się w narzeczeństwie jakiś czas to co, nie można wytrzymać nieco dłużej?) nikt nikomu nie zabrania życia razem czy osobno przed ślubem, tylko własne przekonania są tu granicą, ale nie wiem - którą rocznicę świetować? kwietniową cywilną? sierpniową rok późniejszą? obie? po co i na co?
![]() |
#26 |
Przyczajenie
|
Na początku planowaliśmy ślub kościelny na październik tego roku, no ale nie wyszło. Postanowiliśmy więc wziąć w tym roku tylko cywilny. Też normalnie nie bralibyśmy w krótkim odstępie czasu dwóch ślubów, no ale chcemy wziąć ten ślub cywilny z dwóch powodów, bo już chcemy i po części też dlatego, że chłopak pracuje w Niemczech i jak przekroczy dopuszczalną kwotę zarobku na rok to musi im oddać jakąś cześć zarobionych pieniędzy, a nie jest to mała kwota.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Rozeznanie
|
A jak wasz slub wplynie na jego zarobki?
![]()
![]() |
#28 |
potworkowa
|
zapewne zarobki podzielą się na pół, bo już nie będzie sam siebie utrzymywał
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
zielony stworek
|
My juz po cywilnym, za niedlugo koscielny.
Zaraz po zareczynach (w czerwcu 2012)zaczelismy planowac slub- najpierw chcielismy wlasnie konkordatowy i do tego male przyjecie weselne na sali. No,ale niestety jak doszlo do szukania sali to okazalo sie oczywiscie,ze prawie zadna nie miala juz terminu na 2012,a te co mialy nie zorganizuja nam tak malej uroczystosci,bo im sie to nie oplaca. Oboje nie rozumiemy tego zwlekania ze slubem po zareczynach- my bardzo chcielismy byc razem, mamy najblizszy mozliwy termin w kosciele by wspolgral z wolna sala,a bez przyjecia slubu sobie nie wyobrazamy- to wyjatkowa chwila w zyciu mlodych i chcemy ja odpowiednio swietowac ![]() Naprawde zanim nie szukalismy sali nie sadzilam,ze to bedzie problem zorganizowac wesele w max 6 miesiecy, obiad w restauracji jak najbardziej, ale w przyjeciem do rana juz gorzej. No i nie ukrywamy,ze slub tez wplynal na roczne rozliczenie podatkowe- za granica malzenstwa maja spory zwrot z racji zmiany stanu cywilnego ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:16.