![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
![]() Coaching i zawód coacha
Witajcie. Szukałam podobnego tematu, ale wyszukiwarka znalazła mi tematy osób zainteresowanych korzystaniem z coachingu w roli klienta. A ja tymczasem chciałabym rozpocząć dyskusję o zawodzie coacha.
Czy któraś z Was się tym zajmuje? Jeśli tak, jaką przeszłyście drogę zawodową oraz "rozwojową", jakie szkolenia lub studia możecie polecić? Ja sama pracuję od kilku ładnych lat jako lektorka języków obcych oraz ostatnio jako trenerka - prowadzę m.in szkolenia motywacyjne i treningi kulturowe. Od jakiegoś czasu zainteresowałam się profesjonalnym coachingiem kariery oraz tak zwanym life coachingiem i chciałabym w niedalekiej przyszłości zajmować się tym zawodowo. Zależy mi na jak najlepszym przygotowaniu się merytorycznym do tej roli. Na rynku jest obecnie wiele kursów i szkoleń, ale boję się bylejakości - jako że sama zajmuję się szkoleniami, jestem bardzo uczulona na produkty marnej jakości, których niestety nie brakuje. Z doświadczenia wiem, że wysoka cena nie zawsze idzie w parze z jakością... Chętnie poczytam wypowiedzi osób obeznanych z tematem. Zapraszam do dyskusji. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Coaching i zawód coacha
Chętnie poczytam o doświadczeniach innych osób, bo ostatnio coaching coraz częściej chodzi mi po głowie. Tak w formie zainteresowań na razie. Ale może kiedyś?
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Mam tak samo. Raczej planuję jednak wykorzystać elementy coachingu w swojej przyszłej pracy i ew. w wolontariacie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Ja chciałabym zacząć się kształcić jak najszybciej. Niestety lato to trochę martwy sezon jeśli chodzi o branżę szkoleniową, więc pewnie uda się dopiero jesienią.
Myślałam o tych studiach, a w międzyczasie będę się przygotowywać sama. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Ps. przejrzyj jeszcze ofertę na stronie inwestycjawkadry.info.pl (musisz wyszukać po haśle), może coś Cię zainteresuje. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Dziękuję Ci bardzo. Inwestycjęwkadry śledzę na bieżąco
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Niedługo zaczynam studia coachingowe i już nie mogę się doczekać. W międzyczasie sama staram się dokształcać, czytam teorię i oglądam youtubowe nagrania z sesji. Może ktoś ma jeszcze coś ciekawego do polecenia?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Przejrzyj więc sobie te filmiki, są dostępne na YT. Edytowane przez Mammi90 Czas edycji: 2015-03-11 o 11:09 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
Ostatnio Filip Chajzer w Dzień Dobry TVN przyjrzał się kołczom bliżej
![]() http://dziendobry.tvn.pl/wideo,2064,...em,145029.html |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Hihi, no Filip w typowym dla siebie wydaniu
![]() Ale po prawdzie coaching i mentoring to dwie różne sprawy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
![]()
Halo? Czy są tutaj jeszcze dziewczyny zainteresowane tematem coachingu i rozwoju? Przeglądam forum na temat szkoleń, ale dziewczyny głównie piszą o kursach na paznokcie lub makijaż, a to jednak nie moja bajka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Cześć!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Wtajemniczenie
|
hej
![]() ja też jestem zainteresowana zawodem coacha. Macie jakieś pomysły gdzie zacząć? Jestem świeżo po studiach ekonomiczno-biznesowych i szukam stażu lub pracy ![]()
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Wydaje mi się, że musem jest szkoła lub studia coachingowe, a jeżeli chcesz pracować jako coach wewnętrzny, pewnie dobrze jest postudiować coaching w biznesie, na pewno nie zaszkodzi też akredytacja ICF lub Izby. Ogólnie warto jest dużo inwestować w swój rozwój, bo na początek konieczna jest solidna wiedza. Niestety wciąż jeszcze w wielu firmach pokutuje myślenie, że coach=trener wewnętrzny, a to dwie różne rzeczy.
Znam też osoby, które drogą awansu wewnętrznego zdobyły stanowisko coacha, ale i tu konieczne są moim zdanim kursy, szkolenia, a najlepiej dobra szkoła coachingowa. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Rozeznanie
|
Hej Wam, jestem początkującym coachem, więc dołaczam
![]() W Polsce widzę, że wielokrotnie ludzie nie wiedzą czym różni się coaching od szkolenia czy mentoringu. Nawet widziałam firmę, która miała napisane w ofercie,że coaching to forma indywidualnego szkolenia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Jestem właśnie na etapie kończenia studiów podyplomowych z tego zakresu. Świetna sprawa! Same studia bardzo dużo mi dały - pomijając wiedzę PRAKTYCZNĄ niezbędną do wykonywania tej profesji, dały mi wiedzę o samej sobie (emocjach, które mną rządzą itd.). Przykre, że coaching jest mylony z trenerką i mentoringiem , a "dzięki" osobom, które się ogłaszają się coachami, a tak naprawdę są pseudo specjalistami od wszystkiego i niczego w Polsce trwa nagonka na coachów/coaching. Moim zdaniem - niesłusznie. Kto choć raz miał do czynienia z coachingiem z prawdziwego zdarzenia, prowadzonego przez profesjonalistę, ten potrafi odróżnić coaching od ww. i może potwierdzić, że to jest niesamowita sprawa, niesamowita podróż w głąb siebie i inspiracja do działania
![]() Moim marzeniem jest, abym kiedyś była tak dobra w tym, by móc się z tego utrzymywać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
A wszyscy byli wykształceni w tym kierunku, często po psychologii... Ogólnie, strata pieniędzy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Konto usunięte
|
Prosba do osób zachwalajacych coaching - możecie wrzucić jakiś film z youtube z Waszym zdaniem naprawdę dobrym coachem?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Ci, których osobiście znam i mogłabym polecić się akurat nie youtube'ują
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Konto usunięte
|
Szkoda ale może ktoś inny podrzuci
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
U mnie w firmie kiedyś zorganizowali taką tam pogadankę z coachem. Nie wiem czy chcieli nas na serio zmotywować, czy po prostu dostarczyć rozrywki, w każdym razie to był niestety coach z tej grupy co to woli zacytować "jesteś zwycięzcą!!1" niż zadawać odpowiednie pytania czy co tam jeszcze porządny coach robi.:P W każdym razie nie była to udana sesja.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Myślę, że to jest ogromny problem tej branży, że różne nawiedzone jednostki psują opinię profesjonalistom. A skąd Klient ma wiedzieć, kto jest tak naprawdę sensowny a kto nawiedzonym "zwycięzcą"... ?Oczywiście w biznesie, zwłaszcza przy coachingu na wyższych szczeblach, Klienci są bardziej świedomi, ale i tak się zdarzaja, że firmy zatrudniają byle kogo i ludzie się zrażają.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Koleżanka, o której pisałam dwa lata temu pracuje w innym zawodzie, ale jest super fajną babka i uwielbiam z nią gadać ![]() Wysłane z mojego D5503 przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 18:28 ---------- Poprzedni post napisano o 18:27 ---------- Cytat:
![]() Wysłane z mojego D5503 przy użyciu Tapatalka |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Konto usunięte
|
A ja np nie wiem czy jestem chętna i gotowa, czy spotykalam oszolomow, czy coaching nie jest dla mnie. Dlatego całkiem serio nadal czekam na nagrania dobrego coachingu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Po prostu, coachowie zwykle mają marne pojęcie o dziedzinach w jakich doradzają. Ktoś, kto nigdy nie piastował kierowniczego stanowiska nie jest na przykład w stanie porządnie doradzić jak rozwiązywać problemy z tym związane. Może tylko wmawiać ci, że jesteś zwycięzcą i dopingować. Albo powiedzieć swoją opinię, która jednak pewnie będzie... Bzdurna? Zupełnie przypadkowa? Bo skąd taka osoba mogłaby niby wiedzieć lepiej. Albo na przykład zrobić krótki test psychologiczny i potem na niego podstawie powiedzieć, co powinieneś zrobić (przeżyłam). Coaching to strata czasu. Chyba, że jest prowadzony przez specjalistów w dziedzinie. Ale oni raczej zostają w swoich dziedzinach, żeby zarabiać konkretne pieniądze. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:54.