Utyłam po zjedzeniu słodyczy ;/ - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-04-22, 10:20   #1
201605231458
Konto usunięte

Utyłam po zjedzeniu słodyczy ;/

Witam,

mam problem. Od prawie miesiąca się odchudzam - jestem wegetarianką, jednak jem dość różnorodnie. Piję też dużo wody i umiarkowanie ćwiczę (ok 2 h tygodniowo, na razie częściej nie mogę z powodu nie do końca doleczonej kontuzji) Waga spadła o 2 kg i od tygodnia stoi. 2 dni temu się trochę załamałam i zjadłam lody i chipsy. Następnego dnia waga wzrosła o 0,5 kg. Od 2 dni się pilnuję, ale to nieszczęsne 0,5 kg dalej jest ;/ Czy to możliwe, że utyłam? Mam popsuty metabolizm? Były to moje pierwsze słodycze (nie licząc okazjonalnej kostki czekolady ciemnej) od prawie miesiąca i nie powinnam przytyć - przynajmniej tak mi się wydaje. Czy tak zawsze jest,że nawet jak okazjonalnie się coś słodkiego zje, waga tak wzrasta na diecie?
201605231458 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-04-22, 11:14   #2
cava
Zakorzenienie

Dot.: Utyłam po zjedzeniu słodyczy ;/

Cytat:
Napisane przez Gaja_z_czekolady Pokaż wiadomość
Witam,

mam problem. Od prawie miesiąca się odchudzam - jestem wegetarianką, jednak jem dość różnorodnie. Piję też dużo wody i umiarkowanie ćwiczę (ok 2 h tygodniowo, na razie częściej nie mogę z powodu nie do końca doleczonej kontuzji) Waga spadła o 2 kg i od tygodnia stoi. 2 dni temu się trochę załamałam i zjadłam lody i chipsy. Następnego dnia waga wzrosła o 0,5 kg. Od 2 dni się pilnuję, ale to nieszczęsne 0,5 kg dalej jest ;/ Czy to możliwe, że utyłam? Mam popsuty metabolizm? Były to moje pierwsze słodycze (nie licząc okazjonalnej kostki czekolady ciemnej) od prawie miesiąca i nie powinnam przytyć - przynajmniej tak mi się wydaje. Czy tak zawsze jest,że nawet jak okazjonalnie się coś słodkiego zje, waga tak wzrasta na diecie?

Nie, to nie możiwe.
Co najwyzej:
- waga pokazuje raz tak a raz śmak co jest normalne bo to tylkoz wykłę wagi a nie miernik ideałów miar i wag z Svres

2. weszłaś w druga faze cyklu, lub jesteś tuż przed okresem.
Wtedy to normalne ze zwieksza sie apetyt a zwłaszcza na chipsy i okolice, ale wzrost wagi wynika jedynie z gromadzenia sie wody w organizmie.
To naturalny proces, Za przeproszeniem wysiusiasz te dodatkowe 0,5 a nawet do ponad 2 kilo (bo i tyle mozna zatrzymać wtedy wody) zaraz na początku miesiaczki.

Nie ma powodu nic z tym robić, odwadnianie na siłę w tym zcasie nie jest słuszne, moze tylko spaprać naturalną równowagę organizmu.

BTW- przestań schizować i sie ważyć ciągle. Waż się raz w miesiącu w tej samej fazie cyklu.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-05-13, 11:10   #3
578537b29e2e39e1d6e3dc9dfc9821e485b809af_62f97e73ceb2a
Konto usunięte

Dot.: Utyłam po zjedzeniu słodyczy ;/

Najważniejsze, że się ruszasz, ale nie przemęczasz (co przy kontuzji jest bardzo rozsądne, więc gratuluję i trzymam kciuki za Twoje zdrówko) Do tego zdrowe jedzenie i będzie dobrze.

Ale nie możesz się ważyć codziennie! Nawet gdybyś nie zjadła chipsów ani słodyczy, waga mogłaby Ci podskoczyć o pół kilograma i się utrzymać, bo wiele zależy od hormonów, dnia cyklu miesiączkowego, spożycia soli, wody itp. itd.

Trzeba się zdrowo odżywiać, ale ta paczka chipsów na pewno Cię nie zabije, po prostu nie jedz więcej takich rzeczy i będzie dobrze
578537b29e2e39e1d6e3dc9dfc9821e485b809af_62f97e73ceb2a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości