|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
Utyłam po zjedzeniu słodyczy ;/
Witam,
mam problem. Od prawie miesiąca się odchudzam - jestem wegetarianką, jednak jem dość różnorodnie. Piję też dużo wody i umiarkowanie ćwiczę (ok 2 h tygodniowo, na razie częściej nie mogę z powodu nie do końca doleczonej kontuzji) Waga spadła o 2 kg i od tygodnia stoi. 2 dni temu się trochę załamałam i zjadłam lody i chipsy. Następnego dnia waga wzrosła o 0,5 kg. Od 2 dni się pilnuję, ale to nieszczęsne 0,5 kg dalej jest ;/ Czy to możliwe, że utyłam? Mam popsuty metabolizm? Były to moje pierwsze słodycze (nie licząc okazjonalnej kostki czekolady ciemnej) od prawie miesiąca i nie powinnam przytyć - przynajmniej tak mi się wydaje. Czy tak zawsze jest,że nawet jak okazjonalnie się coś słodkiego zje, waga tak wzrasta na diecie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Utyłam po zjedzeniu słodyczy ;/
Cytat:
Nie, to nie możiwe. Co najwyzej: - waga pokazuje raz tak a raz śmak co jest normalne bo to tylkoz wykłę wagi a nie miernik ideałów miar i wag z Svres 2. weszłaś w druga faze cyklu, lub jesteś tuż przed okresem. Wtedy to normalne ze zwieksza sie apetyt a zwłaszcza na chipsy i okolice ![]() To naturalny proces, Za przeproszeniem wysiusiasz te dodatkowe 0,5 a nawet do ponad 2 kilo (bo i tyle mozna zatrzymać wtedy wody) zaraz na początku miesiaczki. Nie ma powodu nic z tym robić, odwadnianie na siłę w tym zcasie nie jest słuszne, moze tylko spaprać naturalną równowagę organizmu. BTW- przestań schizować i sie ważyć ciągle. Waż się raz w miesiącu w tej samej fazie cyklu.
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Dot.: Utyłam po zjedzeniu słodyczy ;/
Najważniejsze, że się ruszasz, ale nie przemęczasz (co przy kontuzji jest bardzo rozsądne, więc gratuluję i trzymam kciuki za Twoje zdrówko)
![]() Ale nie możesz się ważyć codziennie! Nawet gdybyś nie zjadła chipsów ani słodyczy, waga mogłaby Ci podskoczyć o pół kilograma i się utrzymać, bo wiele zależy od hormonów, dnia cyklu miesiączkowego, spożycia soli, wody itp. itd. Trzeba się zdrowo odżywiać, ale ta paczka chipsów na pewno Cię nie zabije, po prostu nie jedz więcej takich rzeczy i będzie dobrze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:21.