![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Kot niesikający...
Hej, nie bardzo wiem gdzie mam to wpisać...
Od wczoraj jestem właścicielką kociaka (6tyg.) wczoraj go przewiozłam do domku...wszystko jest dobrze, mały się cały czas bawi choć byłam przygotowana na to, że będzie zestresowany strasznie i nie będzie chciał opuścic kontenera...już je i pije wode, ale...odkąd go przywiozłam nie robił siku ani kupki...od ok 11h...czy to normalne? Wkładałam go do kuwety...sam też wchodził sobie ale się nie załatwiał...nawet na podłogę. Obeszlam całe mieskanie w poszukiwaniu kupo-siku ale nie ma nic...
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Kot niesikający...
Częstość wydalania to cecha osobnicza. Kotka moich rodziców sika 1-2 razy na dobę, kupka 1 raz na dobę. Kiedyś się zatkała ale nie pamiętam ile to trwało. Okazało sie, że miała piasek w pęcherzu - dostała zastrzyk i było ok.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Kociątko ma dopiero 6 tygodni,za wczesnie zostało odebrane kotce.Powinien byc przy matce do 12 tygodnia życia,wtedy uczy się od mamy że należy załatwiać się do kuwetki.Kotka małym kociętom robi masaż językiem brzuszka i wtedy kocięta wydalają siku i kupke.może twój kotek potrzebuje takiej pomocy,po zjedzeniu pokarmu pomasuj mu delikatnie brzuszek wilgotną letnią szmatką powinno pomóc.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Nie było możliwości, żeby kociak był jeszcze z matką? Koci dzieciak najlepiej, jakby z matką był do 12tyg.
A co do niesikania, możliwe, że kotek zestresowany. Kuwetka jest w łazience? Może puść wodę z kranu. Jeśli masz możliwość ustaw 2 kuwetki z różnym pisakiem (np. jedna z bentonitem, drugi ze ściółką drzewną), moja kotka do ściółki nie chciała się załatwiać, bo kopać nie mogła. Nasącz wacik ciepłą wodą i pomasuj brzuszek. Czy masz możliwość, żeby weterynarz zbadał kotka? Zapewne kociak jest zarobaczony. Najlepiej jakby do kociaka przyjechał wet, jednak takie wizyty są zazwyczaj droższe, jeśli nie masz takiej możliwości wybierz się z kotkiem sama. Co kotek je? Jest bardzo malutki, najlepiej jakbyś ugotowała mu kurczaka i zmiksowała z marchewką, z suchych bardzo fajne malutkie kuleczki ma Royal Canin Babycat, jest to karma przystosowana dla kociąt od 4tyg. życia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
problem w tym, że kociaki nie były w domu i nie siusiały do kuwety tylko zalatwialy sie na dworku...dzisiaj na 16:30 jestem umowiona do weterynarza na odrobaczenie i wywiad ogólny..z tego co wiem wlasciciel podawal im mięso z kurczaka, skórkę z kurczaka, i twarożek... Ja mu dałam w miseczkę wodę przegotowana, ale już ostudzoną, nasypalam mu Friskies Junior - suchą karmę...i nałożyłam odrobine twarożku...wode pije, twarożek je a na Friskiesa się wypiął...
co do masowania brzuszka - widziałam wczoraj jak się załatwiał sam (siku) na dworku zanim go zabrałam...więc nie wiem czemu jeszcze nie siusial...wsadzałam go kilka razy do kuwety ale on się w niej bawi ogonem zamiast używać jej do siusiania...
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
I dobrze zrobił, bo Friskies to syf.
![]() ![]() Takiemu maluchowi nie dawałabym suchego, tylko puszki - ale też żadne Whiskasy i Kitekaty, bo to nie są dobre karmy. Może trzymać siuśki do czasu wizyty na dworze. Jeśli się zacznie załatwiać poza kuwetą, nie krzycz, nie karz, jeśli jesteś na tyle zdesperowana to go łap i biegnij do kuwety - uwaga, gdy kot zacznie sikać, nie przestanie pomimo takiego przeniesienia, więc będziesz miała ścieżkę ![]() Jeden z moich kocurów w mniejszej kuwecie uwielbia się... czochrać. Gdy wsypiemy mu świeży żwirek (kuwety są wymieniane codziennie i myte bardzo gorącą wodą i płynem do mycia naczyń ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
ale przecież Friskies jest Puriny a słyszałam, że Purina to dobra karma...
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
Purina Purinie nierówna - najtańsze to syf.
Z puszek słyszałam, że Animonda jest dobra - chociaż ja puszkowa nie jestem, moje koty mają codziennie na wieczór mięso. ZNALAZŁAM!! https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=394243 ![]() Edytowane przez illuvies Czas edycji: 2010-05-31 o 10:35 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
Ja kupowałam Animonde Carny. Ma fajny skład.
Pod szyldem Puriny jest sprzedawany Friskas i Darling, są to bardzo słabe jakościowo karmy. Purina One sprzedawana w hipermarketach nie jest też warta swojej ceny. Dla sklepów zoologicznych i weterynarzy produkowana jest Pro plan, także tak jak illuvies pisze purina purinie nie równa. Jeśli nie masz możliwości kupic innej karmy na już, spróbuj rozmoczyć suche w wodzie, młode kociaki chętniej wtedy zjedzą. O wiele bardziej od puszek opłaca się samemu przyrządzać mokre jedzenie. Edytowane przez adzia'90 Czas edycji: 2010-05-31 o 10:45 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
no na juz nie mam mozliwosci ale wobec tego zaraz pojde ugotję mu piers z kurczaka i ją posiekam drobno....moze wtedy zbacze kupke w koncu..
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
Moja kotka miała 5 tyg jak do mnie trafiła. Nie mogła zostać przy matce, bo matka podobno zginęła (dziwna rodzina znajomej znajomych dlatego nie do końca wierze, bo kotka niby zginęła dzień po tym jak się dowiedzieli, ze wezmę małą jak podrośnie). Przez 3 dni mała piła tylko mleczko dla kociąt, nic nie chciała jeść, w końcu pojechałam do weta i się okazało, że ma koci katar i dlatego może nie mieć apetytu i wtedy lekarz powiedział, żebym ugotowała jej kurczaka i zmiksowała z odrobiną marchewki i mała zaczęła to tak szamać, że chyba za 3 dni chciała nadrobić!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
Byliśmy wczoraj u weterynarza. Pani powiedziała, że kotek jest zdrowy, a to że nie siusiał i nie robił kupki musi byc spowodowane stresem i że tabletka (na odrobaczenie) powinna załatwić sprawę.
Otóż jeszcze zanim mu dałam tabletkę było siusiu - szkoda tylko, że na kołdrę... Przeniosłam go zaraz potem do kuwety, ale tam nadal sie bawi...Więc na tej mokrej plamie położyłam chusteczke higieniczną, żeby siuśki wśiąknęły i włożyłam mu ją do kuwety.. Zobaczymy czy dzis się załatwi. Dałam mu dzisiaj rano tą tabletkę na odrobaczenie(choć łatwe zadanie to nie bylo). Problem jest teraz taki, że z kota niesikającego stał się kotem niejadkiem. Dałam mu w małych ilościach 2 różne karmy 2 różnych firm. Jedna z kurczakiem i ważywami druga z wołowiną i wątróbką. Żadnej nie ruszył. Wczoraj ugotowałam mu kurczka, zmieliłam i podałam - zjadł. Dziś już nie chce. Pije tylko wodę. Czy jeśli dalej tak będzie to mam znów iść z nim do wet?
![]() |
#13 |
Wtajemniczenie
|
Wczoraj mu dałaś tabletkę na robaki, a dziś nie chce jeść?
Ja bym uważała, po odrobaczaniu kocurków kilka lat temu wystąpiło zatrucie - robale ginęły, ale nie były wydalane z organizmu i rozkładając się wydzielały toksyny. Może to przesada, ale ja, "nauczona" doświadczeniem, bym się skonsultowała z wetem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
nie..tabletke dałam mu dzisiaj bo wet kazała dać przy pierwszym posiłku, czyli jak kot będzie na czczo...
![]() |
#15 |
Wtajemniczenie
|
Omg, ślepa kwoka ze mnie, przepraszam.
Może się obraził na jedzenie po tabletce? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Rozeznanie
|
ja już sama nie wiem co mu jest...chyba pójdę z nim jeszcze raz do weta...poza tym dzisiaj zauważyłam jak robił siusiu na podłogę...Nic by nie było w tym dziwnego gdyby nie to że przy siusianiu miałczał...wygląda mi to na zapalenie pęcherza..może spowodowane stresem...ale pewna nie wiem bo wiedze tą wziełam z internetu, że tak może byc...no i siku sikiem a kupki jak nie bylo tak nie ma...
Poza tym brzydko pachnie mu spod ogonka...myłam mu już pupe ze 2 razy dzisiaj i zapach ten znikał na chwile..potem się znów pojawiał... Nie rozumiem...tym bardziej, że wczoraj wet powiedziala, że kotek jest zdrowy...
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
idź do innego weterynarza i poszukaj dobrze po szafkach... Mój kot wzięty z piwnicy też się nie załatwiał do kuwety - za to do szafki i pod wannę bardzo chętnie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Wtajemniczenie
|
Zarejestruj się na miau.pl i tam popytaj dziewczyn, są tam naprawdę doświadczone kociary, które wiele przeszły
![]() Jeśli mieszkasz w sporym mieście, poszukaj na miau polecanego weta. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Rozeznanie
|
chyba tak zrobie...dzięki dziewczyny za jakąkolwiek pomoc
![]()
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
Jaką tabletkę na odrobaczenie dała wetka?Czy przed podaniem tabletki ważyłaś kotka?Mały kociak powinien dostać na odrobaczenie do pyszczka pastę specjalną dla kociąt a nie tabletkę-która jest dla 5 kg kota.Zmień weta.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Rozeznanie
|
Dała mu tabletkę o nazwie PRATEL. Kazała dać mu 1/4 tej tabletki (tabletka była już z podziałką na 4)Kotek nie był ważony. Dzwoniłam jeszcze do weta. Kazała masować mu brzuszek i okolice odbytu. I jak to nie pomoze to dać odrobinkę parafiny do pupy strzykawką. Ale.....
JEST KUPA!!!! poszedł do kuwety z 5 min. temu. Pogrzebal, pomiałczał i zrobił kuuuupkę. Dawno się tak nie cieszyłam ![]() Jestem podwójnie dumna. Że zrobił kupę i że wykonał to do kuwety ![]()
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
Moim zdaniem i tak dostał za dużo środka na odrobaczenie,obserwuj go uważnie,jakby co to można podać kleik z siemienia lnianego który działa osłonowo na jelita podrażnione pratelem.Cała tabeletka pratelu jest własnie na 5kg kota,nawet jak podałaś ćwiartkę to za dużo-kociątko chyba nie waży 1,25 kg?Zważ kotka na wadze kuchennej(ja tak ważyłam mojego jak był malutki żeby wiedzieć ile przybierał na wadze)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Przyczajenie
|
dziewczyny, spokojnie! male kocieta zwykle jak chca zalatwic swoje potrzeby to mialcza. dodatkowo jak chca zrobic kupke, biegaja po calym mieszkaniu z podwinietym ogonem, jak gdyby ktos im cos chcial zabrac spod ogona. takie reakcje sa normalne i nie ma co siac paniki. to samo jesli chodzi o kuwete. to swietny 'plac zabaw' dla kociat
![]() a jesli chodzi o karmy to zgadzam sie co do Whiskasa, ze to najwiekszy chlam jaki istnieje. natomiast uwazam, ze Friskies junior jest dosc dobra karma. ale moze co wlasciciel futrzaka, to inne zdanie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Wtajemniczenie
|
Gratuluję kupy!
![]() ![]() ![]() Brzmi to co najmniej dziwnie... ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Rozeznanie
|
powracam do sikania...z kota sikającego zrobił się kot sikający na pościel i na podłogę..ale nie do kuwety:/ nie rozumiem..tym bardziej że kupę zrobił wprost do niej...:/
wsadzam go do kuwety kilka razy dziennie, pokazuję, że tam się kopie itp. i nic...siku na podłogę..
![]() |
#26 |
Wtajemniczenie
|
Może mu żwirek nie odpowiada? Spróbuj z innymi, a jeśli wciąż nic, to może łap siuśki i zanieś do analizy?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Chilligirl nie jestes osamotniona w tym problemie - wiekszosc wlascicieli malych kotow ma obsikane lozko albo podloge pod nim. Z tych wszystkich madrych lektor wywnioskowalam ze dzieje sie tak poniewaz kazdego dnia znikamy z domu na kilka godzin i one wtedy z samotnosci, buntu i tak dalej wlasnie w wyro leja. Moj byl kotem sikajacym pod lozko z jakies 3 miesiace i sobie poradzilismy. Obsikana posciel zamocz w wodzie z octem przed praniem, ocet neutralizuje ostre zapachy wiec nie czujac sikow pewnie w te posciel juz nie siknie. Dalej zaopatrz sie w zjadliwy odswierzacz powietrza o zapachu cytrynowym - przed wyjsciem z domu mozesz psiknac koldre to moze go odstraszy - ja tak cala podloge dzien w dzien - najpierw octem potem odswierzaczem
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Rozeznanie
|
zrozumiałabym lanie w pościel jakby mnie nie było..ale specjalnie wziełam wolne w pracy na kilka dni, żeby z nim posiedzieć i poobserwować...
Ze 2 godziny temu mnie zaskoczył..Poszedł sam do kuwety, pogrzebał i zrobił pięeeekne siku ![]() ![]() ![]() mam tylko nadzieję, że będzie już tak dalej....a jak nie to spróbuję Twojego sposobu z tym octem ![]()
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
To gratulacje
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
postaw kuwetę w miejscu gdzie kot nasikał, powinno pomóc, na pewno załapie, jak już się w niej załatwi to potem możesz przestawić kuwetę w inne miejsce.
Jak nie poskutkuje to zbierz mocz strzykawką do zbadania. Niektóre koty lubią sikać na miękkie wrrrr.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:47.