![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
nie chcę mieć dzieci
drogie Wizażanki,
jestem ciekawa Waszego zdania w kwestii zawartej w temacie: co sądzicie o osobach, które nie chcą mieć dzieci, wolą postawić na karierę/zabawę/po prostu coś innego? lepiej nie mieć dzieci, jeśli się ich nie chce, czy jednak zdecydować się na nie, bo instynkt na pewno przyjdzie z czasem, poza tym kto poda szklankę wody na staroć? (to bardzo popularny argument...) co do sformułowania tematu - postawiłam na przewrotność, ja na razie w tej kwestii się nie wypowiem, mam nadzieję, że zostanie mi to wybaczone ![]()
![]() |
#2 | |
Raczkowanie
|
Dot.: nie chcę mieć dzieci
Cytat:
![]() ![]() Edit: o proszę bardzo 10 sekund szukania i https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=271453 wystarczyło tylko wpisać w wyszukiwarce hasło; nie chce dzieci itp Edytowane przez Milka199 Czas edycji: 2012-05-11 o 14:11 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Nie chcesz mieć dzieci i jest to tylko i wyłącznie twoja sprawa. Mam do tego stosunek całkowicie obojętny, rób co chcesz ze swoim życiem. Fakt musisz się liczyć z tym, że kiedyś może ochota na dziecko nadejdzie, a ty już nie będziesz w stanie go urodzić. Taki przypadek znajomy mi się przypomniał gdzie kobieta nie chciała mieć dzieci albo czasu na nie nie miała, a po 40stce nagle chciała być matką. Niestety skończyło się to poronieniem zaawansowanej ciąży i traumą. Oczywiście nie musi tak być ale z pewnością trzeba się liczyć z konsekwencjami. A z tą szklanką na starość to jakaś bzdura jest, możesz mięć takie dzieci, które też ci tej szklanki nie podadzą .
![]() |
#4 | |
Mów mi Rosia :)
|
Cytat:
Zmuszanie się do posiadania dzieci jest dla mnie co najmniej niepoważne. A już robienie dzieci (sorry, ale to naprawdę brzmi przedmiotowo w tym akurat aspekcie, nie mogę tego nazwać inaczej) po to, żeby miał kto na starość podać szklankę wody uważam za skrajny egoizm. Potem czyta się o dziewczynach (pewnie i facetów też to dotyka) na wizażu, które nie mogą się wyrwać z domu, bo toksyczni rodzice nakazują im opiekę nad sobą... Edytowane przez rochelle_ Czas edycji: 2012-05-11 o 14:19 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#7 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ale już abstrahując od ludzi komentujących cudze decyzje, uważam, że lepiej nie mieć dzieci, jeśli się ich nie chce, bo można przede wszystkim im wyrządzić straszną krzywdę. Nie każdy jest stworzony do bycia rodzicem i nie widzę nic złego w tym, jeśli ktoś zamiast rodzenia i wychowywania dzieci pragnie podróżować/kształcić się/whatever - po prostu cieszyć się życiem bez dzieci. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
było było było już milion razy o tym ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Ja nie chce mieć dzieci i już zdążyłam usłyszeć, że mnie po☠☠☠☠☠☠☠iło, bo to przecież jest sens życia i takie tam.
![]() Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
A ja słyszę od kobiet, gdy jawnie mówię, że nie chcę mieć dzieci, że one nie miały tyle odwagi by się nie ugiąć pod presją rodzinną więc urodziły, a z czasem się przyzwyczaily do roli matek...przerażające, ale słyszane x razy...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
jestę wieszczę
|
Sądzę, że to indywidualna sprawa każdego człowieka i wychodzę z założenia, że nikomu się nie wpierniczam do życia osobistego i tego samego oczekuję od innych. Sama dzieci mieć nie chcę.
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną ![]() Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ja póki co dzieci nie planuję mieć, jakoś nie widzę siebie w roli matki. Mogę co najwyżej posiedzieć np z dziećmi przyjaciółki, ale nie dłużej niż parę godzin i najlepiej jakby w tym czasie spały... ![]() Ludzie mają w życiu różne priorytety, niektórzy stawiają na rozwój osobisty i pracę, i niekoniecznie chcą łączyć to z rodzicielstwem. Dla innych z kolei najważniejsze są dzieci. Nie widzę w żadnej z tych opcji niczego złego. Prawdą jest za to, że często zdarza się w rodzinie ktoś (zwykle ze starszego pokolenia), kto wywiera presję na młodych. No kiedy będziecie mieć to dziecko??? Przecież już rok, 2 miesiące i 5 dni po ślubie a wy NIC!!! ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
BAN stały
|
Ja o dzieciach myślałam negatywnie od czasu jak się stalam pełnoletnia. Mam obecnie 24 lata. Partner też nie chce dzieci. Mamy mała kawalerkę, ja chorobę genetyczną która przejdzie dalej. Nie nadajemy się na rodziców. Biorę pigułki gł z powodu endometriozy, blokuje miesiączkę więc szansę na ciążę są minimalne ale jeśli wpadniemy to zdecydujemy się na zabieg bo nie chce słyszeć że wypada urodzić a potem wychować a my mamy się grysc przez całą ciążę i po
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
BAN stały
|
Nie chcesz, nie masz, ja też nie chcę - nie mam. W czym problem?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
- może w niepewności wyboru? Sama mam 2 dzieci, moja siostra- dzieci nie ma i mieć nie będzie- też z wyboru; warto jednak by wybrać na partnera kogoś o podobnych poglądach w tej kwestii.
Ba, czasem jest tak, że myślenie może się zmienić diametralnie; koleżanka z pracy z mężem nr 1 dzieci mieć nie chciała i nie miała; teraz (a biologia goni i nie jest łatwo) desperacko dzieci mieć chce, a nie wychodzi; Nie wiem, mając lat 20 czy nawet 24 też dzieci mieć nie chciałam (nie tak w ogóle, ale nie szybko). Potem mi się odmieniło. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ba- pamiętam sytuację, która utkwiła mi w pamięci z czasów, gdy pracę zaczynałam lata temu: pracowała ze mną kobieta, która dzieci mieć nie chciała, mąż- także; tyle że panu w okolicach 40 się odwidziało, pani mieć nie mogła już dzieci (przedwczesna menopauza), pan rach ciach dzieciaka zrobił 22-latce i został szczęśliwym tatusiem, pani miała straszne poczucie oszukania, bo "nie tak się umawiali". Dużo osób zapomina, że życie to nie wieczne 20+. Edytowane przez madana Czas edycji: 2012-05-11 o 15:39 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
BAN stały
|
Do macierzystwa, jak do wszystkiego innego trzeba dojrzeć i czuć, że ma się ochotę i siłę zaopiekować nowym człowiekiem, wychować go, przekazać mu wartości. Niektórzy muszą się dobrze sami sobą zaopiekować, a co dopiero dzieckiem. Nie musisz mieć potomstwa, jeśli nie czujesz, że tego pragniesz.
Swiadome i głośne przyznanie się: nie, nie chcę mieć dzieci, bo nie czuję tego, jest o wiele bardziej dojrzałą postawą, niż miałabyś urodzić i skrzywdzić siebie, a dzieci dużo bardziej. Edytowane przez shansa Czas edycji: 2012-05-11 o 15:50 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Nie ma nic w tym złego
![]() Większość mężczyzn w pewnym momencie chciałoby mieć własne dziecko |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zadomowienie
|
Na wszystko przychodzi czas, po prostu u innych wcześniej u innych później. Niektórzy całe życie nie są gotowi do pewnych rzeczy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Dla mnie to nic dziwnego bo przecież nie każda kobieta musi widzieć siebie w roli matki. Osobiście mam silnie rozwinięty insttynkt macierzyński mimo młodego wieku i dla mnie to logiczne, ze za kilka lat stanę się matka, ale całkowicie rozumiem postawę odwrotna. Nie uważam żeby urodzenie dziecka było obowiązkiem każdej kobiety i to trochę smutne gdy ludzie komentują, zwłaszcza, ze np. Niekazda może je mieć a niekoniecznie ma ochotę o tym głośno mówić.
Sent from my SK17i using Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
Doskonale rozumiem niechęć wobec dzieci, sama nie znoszę dzieci, ich towarzystwa, no wszystkiego co z nimi związane, ale prawdą jest, że mam dopiero 22 lata i nie mówię "nigdy", bo po prostu tego nie wiem. Wiem tylko, że aktualnie dzieci nie znoszę
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Wtajemniczenie
|
Każdy sam układa sobie życie i jeżeli jest zdecydowany mieć dzieci albo nie mieć to jest inwidualna sprawa i partnera.Ludzi nie powinno się oceniać pod tym względem.
Jestem młodego wieku i uwielbiam dzieci ale nie jestem skłonna by mieć je w najbliższym czasie,za kilka lat się zdecyduje to jest pewne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
Moim zdaniem kobiety, które chcą mieć dzieci bo ,,kto im poda szklankę wody na starość" albo ,,bo MOŻE odezwie się w nich instynkt" to trochę egoistki.
A co, jeśli instynkt się nie odezwie? Współczuję takim dzieciom, naprawdę. Jeżeli nie chcesz mieć dzieci- nie miej ich. Jeżeli chcesz wydać na świat małą nową istotkę, połączenie genów kochających się ludzi, chcesz dać jej wszystko, co najlepsze i wychować na dobrego człowieka- wtedy dojrzałaś do macierzyństwa ![]()
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:39.