![]() |
#1 | |
Wtajemniczenie
|
Badania przed stosunkiemCytat:
![]() Sory, ale jakoś mnie to rozśmieszyło. Edytowane przez agusia_1 Czas edycji: 2006-01-11 o 13:52 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: o jakie badania poprosić faceta zanim pójdę z nim do łóżka?
W sumie nie ma się z czego śmiać... w dzisiejszych czasach... czemu nie, skoro nie ma sie pewności, co i z kim partner robił różne rzeczy w przeszłości.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez Marilyn Czas edycji: 2006-01-06 o 22:42 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
b
Edytowane przez AniaD Czas edycji: 2015-05-13 o 10:11 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Natomiast stawianie warunków "dawaj kwitek, albo nici z sexu" trochę mnie rozśmieszyło ![]() ![]() Jesli widziałaś "Drżące ciało" Pedro Almodovara, to z pewnością kojarzysz scenę, gdy niedoświadczony Victor pokazuje swojej przyszłej kochance plik dokumentacji medycznej, mającej świadczyć o tym, że jest zdrowy i się "nadaje" ![]() sorki, mgr piszę i akuart o tym filmie ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez Pomadka Czas edycji: 2006-01-14 o 14:07 Powód: Post po poscie!! |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Według mnie robienie badań jest bardzo rozsądne i świadczące o odpowiedzialności... nawet wielka miłość czasem się kończy, a czemu któs ma później żyć z "pamiątką" po ukochanym, który przed związkiem mógł prowadzić bardzo rozrywkowe życie? albo mógł być całkiem przykładny (więc to,że się go dobrze pozna nic tu nie pomoże, bo to nie będzie jego wina), ale mieć w przeszłości np. partnera który go zdradzał na prawo i lewo? i co, przez to nowy partner ma się też zarazić jakąś śmiertelną chorobą? a później podać ją jeszcze dalej w kolejnym związku?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
Fakt, że dobrze byłoby wiedzieć że partner jest zdrowy i jest to jak najbardziej rozsądne, ale zastanawiam się jak bym sama zareagowała gdyby mój mężczyzna poprosił mnie o zrobienie serii badań
![]() Na pewno jak Pan doktor wspomniał zanim zacznie się myśleć o współżyciu wypadałoby poznać przyszłego partnera i później wyjaśnić mu jak dla ciebie jest istotne zrobienie takich badań.
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Panie doktorze, jestem lekko zdegustowana pańską odpowiedzią. Nie ma pan prawa oceniać z kim, dlaczego i na jak długo się wiążę i idę do łóżka. To moja prywatna sprawa. A, że akurat wiem, że jest on żonaty i miał ok 10 kobiet w życiu, to się zastanawiam nad bezpeicznym seksem. Gramy w otwarte karty, ale to ma być przygoda, i tyle. Wystarczy takie wytłumaczenie? Mam nadzieję, że teraz nie wysle mnie Pan do spowiedzi?! Myślałam, że mogę tu liczyć na zdroworozsądkowe podejście i poważną radę, ale się pomyliłam. W każdym razie dziekuję za czas, jaki zainwestował Pan w udzielenie mi odpowiedzi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Killing me softly
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Lukrecjo, widać tego nie wyczułaś, ale wydźwięk całej wypowiedzi pana doktora jest mocno sarkastyczny. Świadczy o tym chocby pisanie o testach psychologicznych, czy zaświadczeniu o niekaralności. Ja prosiłam o profesjonalna poradę, a nie o osobiste przemyslenia typu "Bo ja nie wiem, jak bym zareagował po zlożeniu przez ew. kandydatki na TŻ podobnej propozycji.". To akurat mnie nie interesuje. I szczerze mówiąc bardzo się dziwię, że lekarz ginekolog nie potrafi udzielić takiej porady bez osobistych emocji...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
Klarrra jestem z Tobą.
Moim zdaniem nie ma nic dziwnego w tym, że partnerzy chcą przeprowadzić badania zanim zaczną ze sobą współżyć. Świadczy to jedynie o zdrowym rozsądku i odpowiedzialności. Bo miłość to przecież odpowiedzialność za drugą osobę. Nie wyobrażam sobie, aby mój partner mógł się na mnie obrazić za taką prośbę. Nawet jeżeli partner współżył wcześniej tylko z jedną kobietą, to jest możliwość, że się czymś zaraził. A ponadto, choć żyjemy w XXI wieku, nadal istnieje niebezpieczeństwo zarażenia się wirusem HIV w szpitalu czy u kosmetyczki. I nawet, jeśli takie prawdopodobieństwo jest niewielkie, to chyba lepiej się przebadać, aby mieć gwarancję, że jest się zdrowym. Ogromnie mnie cieszy, iż są tak odpowiedzialne osoby jak klarrra. Natomiast bardzo zaskoczyła mnie przepełniona ironią odpowiedź Pana ginekologa. Jestem w szoku, że LEKARZ mógł coś takiego napisać (bo sama jestem córką lekarza). Jestem nową wizażanką, ale już wiem, że sama nigdy nie zadam temu Panu żadnego pytania. Klarrra serdecznie Cię pozdrawiam. Gratuluję zdrowego rozsądku! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Aguśka, dziękuję, bo naprawdę zaczęłam się tu czuć nieco dziwnie... zwłaszcza, że też jestem tu nowa.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
|
Klarrra nie ma sprawy. A dziwnie powinien poczuć się Pan doktor...
Pozdrawiam Cię ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jeśli o mnie chodzi, uwazam, ze zupełnie inaczej sprawa wygląda, gdy partner sam mówi" kochanie, chce miec pewność, żeby Ciebie nie narazac" albo sam się bada po cichu, a zupełnie inaczej, gdy druga strona wychodzi z zadaniem okazania papierka, ze nia ma się HIV, kiły, rzezączki, żółtaczki i cholera wie czego jeszcze... Ale nie moja sprawa. Mnie by takie żądanie zastanowiło. Z mojej strony EOT |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
mnie to co napisal p.Doktor mocno zniesmaczylo.
pytanie bylo konkretne, moim zdaniem Klara bardzo rozsadnie podeszla do sprawy. rozsadnie i odpowiedzialnie. Jesli jej partner nie ma obiekcji to warto sie dowiedziec jakie te badania zrobic i na co by miec pewnosc i radosc z seksu. zwlaszcza jesli im obojgu psauje seks bez zobowiazan. a nie "jakos to bedzie", ze "na pewno niczym sie nie zaraze". zwlaszcza jak facet mial kilka partnerek wczesniej. To jest moim zdaniem lekcewazenie sprawy a jej zycie seksualne to jest tylko i wylacznie jej sprawa. Jesli Pan Doktor nie potrafi odpowiedziec na pytanie, niech nie odpowiada lub tez wskaze kogos, kto moze pomoc. A komentarz moim zdaniem byl nie dosc ze zbyteczny, to jeszcze nieprofesjonalny i w moich oczach mocno zostala podwazona wiarygodnosc dr Kazimierczaka Marilyn- wybacz, ale moim zdaniem nie nam sie zastanawiac jak jej partner bedzie sie czul. skoro dla obojga jest to tylko zabawa, oprzygoda, to ich sprawa i te badania to mysle ich dojrzale podejscie do sprawy jesli pomysli- o co ona mnie podejrzewa to jego problem, i nie widze najmniejszego powodu czemu klara mialaby go nie poprosic o badania(on moze zrewanzowac sie tym samym) Edytowane przez agusia_1 Czas edycji: 2006-01-07 o 23:40 Powód: post pod postem |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
|
Awia zdecydowanie zgadzam się z Twoją wypowiedzią.
A co do słów Marilyn, to Klarrra nic nie pisze o żądaniach (jak to Marilyn ujęła), tylko o prośbie do swojego partnera. Nie pisze też nic o "wszystkich możliwych badaniach na wszystkie możliwe choroby" (taki tylko był wydźwięk wypowiedzi dr Kazimierczaka). Nie chcę "robić" za adwokata Klarrry, po prostu poruszył mnie ten wątek. Bo jak to jest możliwe, że szydzi się z dojrzałości i odpowiedzialności? |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ale macie racje - nie moja sprawa ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
czemu specyficznie? bo dziewczyna nie boi sie mowic w prost i po imieniu?
bo nie zdaje sobie sprawy ze jesli ktos mial kilku partnerow moze byc chory na chorobty weneryczne i np o tym nie wiedziec? skoro ich zwiazek jest "wolny" i (jak zrozumialam) polega glownie na seksie, to nie mozna go postrzegac w kateorii dojrzaly/ niedojrzaly(odpowiedzialn y/nieodpowiedzialny) bo to nie zwiazek na lata...... naprawde nie rozumiem Marilyn Twojego punktu widzenia... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Może moje doświadczenia każą mi jednak inaczej widzieć odpowiedzialność. I odróżniać ją od troski o własny tyłeczek ![]() Dajmy spokój..miał być EOT a tu dalej nawijam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
uwazasz ze troska o siebie o swoje zdrowie jest naganna?
moim zdaniem to tez przejaw zdrowego rozsadku ![]() jak chcesz mozesz juz EOT natomiast ciagle bulwersuje mnie wypowiedz p. Doktora my mozemy sie rozwodzic nad ta kwestia z punktu widzenia laikow, ale zeby lekaz pozwolil sobie na ataka, publiczna wypowiedzi... :?: |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
|
Rozumiem, gdyby Pan doktor podał racjonalne argumenty za tym, aby nie robić takich badań. Ale Jego wypowiedź w ogóle nie mieści się w sferze nauki jaką jest medycyna.
Jeśli ktoś nie chce robić badań, to niech ich nie robi, jest to Jego prywatna decyzja. Ale nie powinien wówczas kpić z osób, które chcą mieć 100% pewności, iż ich partnerzy i one same są zdrowe. Sądzę też, że poproszenie partnera o przprowadzenie badań nie jest kwestią braku zaufania. Przykładowo: jeśli mój partner zrobi badanie na obecność wirusa HIV i nie pokazując mi wyników, powie, że wszystko jest OK, to ja mu uwierzę, bo mam do niego zaufanie. Ale jeśli takich badań nigdy nie robił, to jak ja mogę mu w tym zakresie ufać lub nie. Przecież on nie wie czy jest chory czy nie. Więc nie mieści się to w kategorii zaufania. A naprawdę, aby się zarazić wystarczy mieć jednego partnera (nawet gdy się zabezpiecza) albo można zarazić się w trakcie pobytu w szpitalu. Nawet jeśli jest niewielki odsetek takich przypadków, to zagrożenie istnieje. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Nie uważam podejścia Klarry za dziwne.
Był już kiedyś podobny temat, dot. podejścia w tej kwestii, wypowiadałam się w nim, więc tutaj nie będę się powtarzać: http://www.wizaz.pl/forum/showthread...hlight=badania |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Rozeznanie
|
Prawdę mówiąc też mnei zdziwiła odpowiedz p. Doktora... Takie trochę zbyt emocjonalne podejście do sprawy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
A mnie się spodobala
![]() ![]() Przykro mi, ale takie jest moje stanowisko w tej sprawie i nie bede chowala glowy w piasek tylko dla tego ze "wiekszosc" osob ktore akurat sie wypowiedzialy w tym watku sa nieco innego zdania. I to by bylo na tyle ![]() Pozdrawiam Nelllcia
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Ja tez uważam, że poproszenie o przebadanie się jest dobrym pomysłem. Może to nie jest romantyczne, ale jeszcze mniej romantyczne jest podłapać chlamydię czy inne świństwo od partnera, który był tego zupełnie nieświadomy.
"Była jednak za duża na złodziejkę, zbyt uczciwa na skrytobójczynię, zbyt inteligentna na żonę i zbyt dumna, by podjąć jedyną powszechnie dostępną damską profesję. Dlatego została wojowniczką. /T.Pratchett, "Blask Fantastyczny"/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zaświadczenie o niekaralności.........świ etne ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:24.