|
Notka |
|
Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Słuchać innych czy swojego głosu? Nie chcę iść na studia.
Skończyłam technikum nie chcę się więcej uczyć, kształcić itp a wszyscy dookoła mnie zmuszają. Mam już pracę na zlecenie (aktualnie) bo jeszcze jestem w trakcie matur. Chciałabym mieć stałą pracę, wszyscy co nie byli na studiach mówią abym poszła że to najlepszy czas w życiu, ciągła zabawa i mało nauki. Problem w tym że nie chcę się zapijać jak robi to większość (namawiają resztę do tego), balować do rana i przede wszystkim nie chcę się więcej uczyć. Ci co byli na studiach i wrócili na ten region żałują że stracili tyle lat, bo ciężko dostać odpowiednią pracę do swojego wykształcenia, zazwyczaj wykształcenie jest zaniżane wtedy są szanse aby zdobyć pracę. NIE ZAMIERZAM WYJEŻDŻAĆ do innego miasta na stałe.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | ||
na przekór do celu
|
Dot.: Słuchać innych czy swojego głosu ?
Jak sama piszesz, na studia namawiają Cię osoby, które same na nich nie były, więc i niewiele o nich wiedzą:
Cytat:
Ty niestety robisz to samo: Cytat:
A przechodząc do głównego tematu wątku: Nikt Cię do tego zmusić nie może. Posiadanie wykształcenia wyższego przez osoby dojrzałe i starsze postrzegane jest jako coś prestiżowego i wręcz gwarantującego zatrudnienie. Tak było, ale już nie jest. Tym bardziej, jeśli nie planujesz mieszkać w większym mieście. Dlatego nie daj się namówić, pamiętaj, że to Twoje życie, nikt inny go za Ciebie nie przeżyje. Masz prawo podejmować własne decyzje, nawet jeśli okażą się błędne - to Twoja sprawa. Tobie pewnie też nie zawsze podobają się decyzje innych, zatem Twoja decyzja im też ma prawo się nie podobać, ale nie mają prawa namawiać się do jej zmiany.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Słuchać innych czy swojego głosu? Nie chcę iść na studia.
Jeśli traktujesz studia poważnie to z balowaniem i zapijaniem nie ma to wiele wspólnego. Brak dyplomu może po latach blokować Ci awans w pracy. Rób jak chcesz, możesz teraz pracować, a np. studia dorobić później. Rób tak, jak Twoim zdaniem będzie dobrze dla Ciebie.
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
A jaki masz zawód po technikum? I jakie masz oceny?
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
Moi znajomi też nie chcieli iść na studia - po co im to? Technikum wystarczy. Skończyli w małym miasteczku,z dwójką dzieci, z mizerną pracą bez perspektyw za najniższą krajową, w starej rozpadającej się kamienicy z nieciekawymi sąsiadami.
Jeżeli nie chcesz iść na studia, to pomyśl nad kursami/szkoleniami. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Zależy jakie technikum. Nie oszukujmy się, po takiej administracji czy turystyce kwalifikacje tyłka nie urywają. Z drugiej strony, mój kolega poszedł do technikum poligraficznego i na prace po nim nie narzeka, ustawił się o wiele lepiej niż "studenci" pójdę na byle co i się poślizgam 3 lata
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
Jako ktoś kto zaraz skończy filozofię - żadne studia, żadne wykształcenie tak naprawdę dzisiaj nie gwarantują pracy. I działa to w dwie strony. Zarówno w przypadku kierunków nazywanych przyszłościowymi, jak i tych które są wyśmiewane, że tylko mnożą absolwentów. Dużo zależy od własnego podejścia i nastawienia. Jeśli lubisz swoją pracę, rozwijaj się w tym kierunku. Prawdą jest, że brak studiów w którymś momencie może blokować awans. Nie wiem, jakiego to rodzaju technikum, ale warto w przyszłości pomyśleć o studiach w takiej samej tematyce. Studia nie powinny być postrzegane jako gwarancja zatrudnienia, ale jako możliwość własnego rozwoju intelektualnego, ostatecznie studia to w dużej mierze praca naukowa. To czy i jak przekuje się to w praktykę zależy już tylko od chęci i podejściu do nauki. Wiem też, że bez sensu się zmuszać to studiowania i się prześlizgiwać przez jakiś kierunek tylko dla samego papieru, bo to mija się z celem i przyczynia się do takiej, a nie innej sytuacji absolwentów w ogóle. Jest ich coraz więcej i coraz mniej to znaczy. Pozdrawiam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
Nigdy nie bądź taka jak chcą tego inni bo to Ty będziesz nieszczęśliwa a nie oni.
Rób to co dla Ciebie najlepsze i skoro nie chcesz iść na studia to nie zmuszaj się bo nic Ci z nich nie wyjdzie skoro ich nie chcesz. Zaufaj własnej intuicji, ale jednocześnie Udowodnij, że jesteś dojrzała, zarabiaj, pracuj i pokaż, że wiesz co robisz. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Idź do pracy, odłóż pieniądze i idź zaocznie na studia. Niestety, takie są realia że w pewnym momencie już nie podskoczysz... bez papierka. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
W małych miastach nie bardzo jest gdzie tak znowu podskakiwać. Z moich znajomych, którzy zostali czy wrócili w moje rodzinne strony najlepiej "ustawili" się ci po zawodówkach i technikach właśnie. Fryzjer czy mechanik prędzej załapią pracę niż kolejny absolwent administracji czy zarządzania w momencie, w którym nie ma czym administrować ani zarządzać.
Edytowane przez casus_belli Czas edycji: 2016-05-19 o 22:34 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Ja jestem zdania, że jeśli nie chcesz się teraz więcej uczyć, to odpuść sobie. Z wiekiem może zapragniesz zacząć jakieś studia, i wtedy będziesz dojrzalsza i podjedziesz do nich poważniej. Ludzie nawet po 50-tece zaczynają studia, więc nie ma pospiechu. Za granicą to norma, że ludzi starsi zaczynają studia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:02.