|
Notka |
|
Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Prosak - czy to jest niebezpieczne
Witam, mam pytanie czy prusaki są niebezpieczne? Ja mam 2 na prawej powiece i pod prawym okiem 2, w sumie przyzwyczaiła się już do nich. Ale chce się dowiedzieć czy są niebezpieczne i jak można ewentualnie je usunąć.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Raczkowanie
|
![]() Cytat:
1.umyć ręce 2.załozyć rękawiczki jednorazowe (które jeśli nie są jałowe lepiej odkazić spirytusem-polać) 3.odkazić skórę (woda utleniona, spirytus) 4. igłą jałową 0,7 lub 0,8 nakłuć prosak w centrum, tak by przebić jego torebkę (najistotniejsze) 5. na palce wskazujące nawinąć chuteczki lub gazik i lekko nacisnąc z obu stron ruchem podbierającym, odkazić wazne! jeśli zawartość nie wyjdzie, znaczy to,że torebka nie była nakłuta wtedy trzeba powtórzyć nakłucie 6.żeby uchronic m-ce przed zakażeniem, można zastosowac maśc Tribiotic w saszetkach ( na sztuki w aptece) jest to kombinacja 3 antybiotyków WAŻNE: nalezy rozróżnić prosaki od gradówki (zaczopowanie gruczołów tarczkowych powieki): gradówka występuje na powiekach górnych, zwykle są to wieksze zmiany, bardziej grudkowe, prosaki mają wyraźny biały kolor i są ostro odgraniczone jeśli nie ma pewności co to jest trzeba się zglosic do kosmetyczki lub lekarza (gradówkę usuwa sie chirurgicznie) Edytowane przez Jassmine Czas edycji: 2009-11-18 o 09:49 Powód: uzupełnienie |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:55.