|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
!!Kolorowe pisanki!!!
Proszę napiście jakimi domowymi i naturalnymi sposobami, np. łuskami od cebuli, farbujecie jajka
![]()
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Re: !!Kolorowe pisanki!!!
Ja już tego nie robię, ale kiedyś kolorowałam jajka właśnie gotując z łupinami cebulowymi (lub trzymając dłużej w chłodnym wywarze, już bez gotowania). Kolory wychodziły od słomkowego, przez bursztynowe i ceglaste czerwienie, po zrudziały brąz. A jak udało mi się dostać jajka o białych skorupkach, farbowałam szpinakiem i sałatą (śliczny wiosenny jasny zieloniutki
![]() ![]() ![]() Fajny uszaty ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
[i]Witaj,jeśli nie Chcesz wykorzystać gotowych,dostępnych barwiników do pisanek,Możesz uzyskać określone kolory, gotując jajka w wywarze z roślin, i tak:
kolor żółty- Uzyskujemy z liści brzozy,olchy,suszonych kwiatów jasków polnych,drewna morwy; kolor pomarańczowy- marchew i dynia; kolor niebieski-wykorzystujemy owoce tarniny; kolor fioletowy-dają płatki ciemnej malwy; kolor zielony-pokrzywa, liśc ie jemioły; kolor czerwony-kora dębu,owoce czarnego bzu,suszone jagody ![]()
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
cielkawe skad mam wziąsc owoce tarniny i płatki ciemnej malwy ??
![]() ja w sobote wymuchałam 10 wydmuszek -az mi oczy z orbit wychodziły ![]() mozna tez wymuchac wnętrznosci strzykawka ale mnie pierwszej jajko wybuchło wiec wolałam tradycyjne metody ![]() córka malowała jak szalona ,teraz mamy je w wielkim wazonie ![]() pzd rpaula |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
polecam "metode serwetkowa"
moja siostra dostala caly taki zestaw to ozdabiania jajek, polega to na tym, że z takich kolorowych np. siwatecznych serwetek (takich co sie skladaja na 4) wycina sie np kurczaczka i czy jakis tam inny wzorek co tam jest, jajko malujemy farba w kolorze takim jak tlo tego wzorka z serwetki, czekamy az wyschnie, potem musimy uzyc kleju, w tym zestawie jest taki specjalny klej- podład ale mysle ze mozna uzyc innego jakiegos smarujemy jajko klejem i przyklejamy wzorek, wygladzamy, potem warto przykryc jakas wartwa ochronna, moze byc np. lakier bezbarwny. moze akurat ktos wykorzysta ten sposob. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Można też listki np. zielonej pietruszk,koperku albo inne polozyć na jajku,dokladnie( !!! ) tak żeby się nie przesuwały obciągnąc starą rajstopą i zagotować w łupinach cebuli. Efket jest dości ciekawy
![]()
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Wczoraj, po wielkich swiatecznych porzadkach i mnie naszlo na robienie pisanek (srodek nocy, ale mialam ochote
![]() Wykorzystalam lakiery do paznokci, takie o juz podejrzanej konsystencji, wstazki, tiul, cekiny i guziki ![]() Calkiem ladne te moje pisanki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Ja co roku robie inne
![]() W zeszłym były wstążki i piórka, w tym roku mam ochotę na koraliki, np coś takiego |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
[i]
![]() ![]() ![]()
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Marta napisał(a):
> ... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
a jak sie robi takie jajeczka
![]() ![]() ![]()
![]() |
#13 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Mam takie zdjęcia z wątku o inspiracjach wielkanocnych
![]() Malujesz wzorek na jajku, robisz dziurki w miejscach gdzie są większe koraliki, farbujesz jajko na jakiskolorek. Nawlekasz na koniec nitki nieduzy koralik i wciągasz przez dużą dziurę na dole jajka (te po wydmuchiwaniu) i przeciągasz przez jedną z dziurek. Nawlekasz koralik który ma być na zewnątrz na nitkę i przeciągasz ją znów przez te samą dziurkę, koralik powinien sę trzymać. No i powtarzasz operacje przy wszystkich dużych koralikach. Później między nimi przeciągasz nitki i nawlekasz na nie małe koraliki. W każdym razie ja tak rozumiem te zdjęcia i będę wg nich próbować ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
A jak zrobić te dziurki w wydmuszce, żeby nie pękła??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
ja dziury robie igłą ,ustawiam ją na czubku jajka i delikatnie uderzam w igłe tuczkiem do mięsa
![]() jelsi chce ja powiekszys ustawiam igłe obok juz zrobionej dziurki i uderzam. zrobiłam 12 wydmuszek metodą tradycyjną ![]() koleżanka robi metodą strzykawkową czyli jedna dziura wkładamy w dziure strzykawkę i delikatnie wtłaczamy powietrze do jajka -może wybuchnąc ![]() pzdr paula |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Chodzi o te diurki przy których maja byc koraliki?
No, jakoś dałam radę, tylko przy pierwszym trochę jeszcze wyczucia nie miałam ![]() Używam takiej dośc grubej igły, a jajko trzymam w dłoni tak żeby opierało się całą skorupką (mniejsze ryzyko, że pęknie) i po prostu wbijam igłe, ale ostrożnie. jak dziurka za mała to wbijam jeszcze raz tuz obok poprzedniej. Przypomnialo mi się, że mam jajka do zafarbowania ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Re: !!Kolorowe pisanki!!!
Hallo, nie wiem czy dobrze robie odswierzajac ten watek, ale chyba dzis slepa jestem bo nie widze jakos konkretnego watku ze sposobami zdobienia... A jesli jest taki to moze mnie osiweccie
![]() Moj sposob na jajeczka ![]() Potrzebne: Zafarbowane na jakikolwiek kolor jajka, lupinka z niezafarbowanego jajka (mozna zostawic gdy suie robi salatke) Kawaleczki niezafarbowanej lupinki przyklejamy zwyklym klejem na zafarbowane jajko. Powstaje taki dalmatynczyk ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
My w tym roku robimy pisanki tylko w wywarze z łusek cebuli. Niektóre czyste brązowe, niektóre ze wzorami z roślin. Bardzo ładnie to wygląda. No i ja mam zamiar dorobić kilka wydmuszek z muliny.
![]() |
#19 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#20 |
Przyczajenie
|
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Dot.: !!Kolorowe pisanki!!!
Ja robiłam wydmuszę,ale do szkoły
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:33.