Pytanie Do Złośliwca - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Wirtualna Redakcja > Techniczne forum

Notka

Techniczne forum Forum techniczne - obszar całe forum. Tutaj można zgłaszać uwagi techniczne, problemy dotyczące całego forum, problemy z hasłem i dostępem i inne…

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-12-11, 16:19   #1
aleksandra999
Wtajemniczenie

Unhappy

Pytanie Do Złośliwca

Mam problem. Mam w domu dwa komputery sygnal internetowy dzielę przy pomocy Winroute PRO. Jak tylko dzielenie jest uruchomione z pierwszego komputera nie mogę wejść na Wizaż (resztę sieci moge przeglądać bez problemu).Z drugiego komputera natomiast da się wejść na forum.Problem w tym,że pierwszy jest mój...Dzieje się tak również przy zastosowaniu innych programów do dzielenia.Dodam,że problem dotyczy tylko Wizażu.

Edytowane przez aleksandra999
Czas edycji: 2005-12-11 o 17:07
aleksandra999 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-11, 17:41   #2
zlosliwiec
Przyjaciel Wizaz.pl

Dot.: Pytanie Do Złośliwca

A jak z ustawieniami cookies komputerów? Oba akceptują cookies?
zlosliwiec jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-11, 17:48   #3
aleksandra999
Wtajemniczenie

Tak,oba akceptują,teraz piszę z komputera z którym jest problem (program dzielący internet nie jest uruchomiony).Kłopoty zaczęły sie wczoraj rano kiedy wchodziłam na forum,wcześniej wszystko było ok.Kontaktowałam sie z ladminem sieci lokalnej,klął się na wszystkie świętości ,że nie grzebał w serwerze,w ustawieniach ,w niczym.Nie mam pojęcia o co może chodzić.Może Ty coś wymyślisz
Stary 2005-12-11, 17:57   #4
zlosliwiec
Przyjaciel Wizaz.pl

Poza usunięciem plików tymczasowych przeglądarki... nic nie przychodzi mi do głowy.
Stary 2005-12-11, 19:33   #5
aleksandra999
Wtajemniczenie

To zrobiłam w pierwszej kolejności...Cóż,dzięki za odpowiedź,jakoś sobie poradzę,mam nadzieję
Stary 2005-12-11, 19:38   #6
zlosliwiec
Przyjaciel Wizaz.pl

Sorry, ale nie wiem jak te komputery są połączone (problem z siecią?). Tak na odległość to raczej zgadywanka aniżeli pomoc
Stary 2005-12-11, 22:23   #7
aniolek-tasmanski
Administrator

aleksandrax

Tak jak napisal Zlosliwiec + sprawdz Serwer Proxy.

Za pomoca Serwer Proxy mozesz takze blokowac wybrane witryny na wybranych komputerach, blokada polega na wpisaniu www ( dozwolonych, lub zabronionych) do servera proxy a nastepnie ustawienia laczenia sie przez proxy na wybranych komputerach - ustawienia w przegladarkach, wiec sprawdz swoje ustawienia : Menu admin->Proxy Server, sprawdz tez Cache servera i liste programow ktore "nie lubia" WinRoute PRO.
Pisania duzo, ale znalazlam fajny opis gdzie znajdziesz wszystko:
http://ethernet.neostrada.pl/windows/winroutepro.html
WinRoute PRO ma taki server - wiec to moze byc przyczyna.
(Ja uzywan innego do blokowania gier, ale wszystkie dzialaja podobnie)

Tej blokady nie masz, poniewaz nie polaczylabys sie wcale z wizaz, ale jesli masz mlodszego "brata" to sprawdz czesem
dla pewnosci swoj Plik HOSTS znajduje sie tutaj:
(odkryj pliki ukryte)
C:\WINDOWS\system32\drive rs\etc\HOSTS - otworz za pomoca notatnika i sprawdz czy nie ma tam wpisu typu: 127.0.0.1 www.wizaz.pl
jest to przekierowanie " na ksiezyc" ktore ciezko wykryc, plik uwielbiany przez "wirusy" do blokowania najczesciej stron antywirusowych i wszelkich przekierowan na strony najczesciej "sex"
( powinien tam byc zazwyczaj tylko: 127.0.0.1 localhost)

HOSTS to swietny i szybki sposob na blokowanie roznych stron i bardziej skuteczny niz ten w IE, w ktorym szybciej omija sie haslo niz je zaklada.

aniolek
aniolek-tasmanski jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2005-12-11, 22:42   #8
aleksandra999
Wtajemniczenie

Aniołku
dziękuję za wyczerpującą wypowiedź
Nie mam młodszego brata,mieszkam sama więc jeśli ktoś korzystał by ze stron xxx to ja sama ,a tego sobie nie przypominam Chyba,że się alkoholizowałam,poczułam chuć i nic nie pamiętam
I nie korzystam z IE tylko z Mozilli.
Pozdrawiam
Stary 2005-12-12, 08:40   #9
aniolek-tasmanski
Administrator

Cytat:
Napisane przez aleksandra999
Aniołku
dziękuję za wyczerpującą wypowiedź
Nie mam młodszego brata,mieszkam sama więc jeśli ktoś korzystał by ze stron xxx to ja sama
.....
Aleksandra chetnie oddam Ci swojego, nie wymaga szczegolnie opieki 2 razy dziennie trzeba go karmic czyms slodkim, wtedy wyniesie smieci, poszuka pilota, i zepsuje kazdy romantyczy wieczor nazywajac Cie "mama"
Trzymac z dala od komputera i bedzie Oki

aniolek

Stary 2005-12-12, 11:18   #10
aleksandra999
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez aniolek-tasmanski
Aleksandra chetnie oddam Ci swojego, nie wymaga szczegolnie opieki 2 razy dziennie trzeba go karmic czyms slodkim, wtedy wyniesie smieci, poszuka pilota, i zepsuje kazdy romantyczy wieczor nazywajac Cie "mama"
Trzymac z dala od komputera i bedzie Oki

aniolek

Hmm...Gdyby bardzo mi się nudziło,odezwę się na PW
Pozdrawiam Ciebie i brata.
Stary 2005-12-17, 21:09   #11
Złośnica81
Zadomowienie

GG do Złośnica81

Podłączam się pod pytanie Aleksandry...
Mam neostradę, na zwykłym modemie z tepsy Wizaż działa bez problemu, natomiast gdy połączenie idzie przez router, otwierają się wszystkie strony oprócz Wizażu na obydwu komputerach.
Wizaż otwierał się na routerze przez pierwszą godzinę, potem przestał. Jeżeli ten problem nie zniknie, to niestety będę musiała się z Wizażem pożegnać, bo nie mogę odłączać drugiego komputera i cały czas przepinać na stary modem
Złośnica81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2005-12-17, 21:45   #12
zlosliwiec
Przyjaciel Wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez Złośnica81
Podłączam się pod pytanie Aleksandry...
Mam neostradę, na zwykłym modemie z tepsy Wizaż działa bez problemu, natomiast gdy połączenie idzie przez router, otwierają się wszystkie strony oprócz Wizażu na obydwu komputerach.
Wizaż otwierał się na routerze przez pierwszą godzinę, potem przestał. Jeżeli ten problem nie zniknie, to niestety będę musiała się z Wizażem pożegnać, bo nie mogę odłączać drugiego komputera i cały czas przepinać na stary modem
Proponowałbym zapoznać się z oprogramowaniem routera/firewallem, ponieważ wizaz.pl działa prawidłowo i całkiem standardowo; tylko działanie użytkownika może tak przekonfigurować programy, żeby jedna i jedyna witryna nie działała.

Złośliwy brat? Niedopieszczony TŻ?
Stary 2005-12-17, 21:52   #13
Złośnica81
Zadomowienie

GG do Złośnica81

Cytat:
Napisane przez zlosliwiec
Proponowałbym zapoznać się z oprogramowaniem routera/firewallem, ponieważ wizaz.pl działa prawidłowo i całkiem standardowo; tylko działanie użytkownika może tak przekonfigurować programy, żeby jedna i jedyna witryna nie działała.

Złośliwy brat? Niedopieszczony TŻ?
Podobnie jak Aleksandra, nie mam brata A TŻ daleko i nie miał szans namącić, ale jak nie znajdzie się inny winny to chyba faktycznie zwalę na niego

Firewalla nie mam (tylko standartową zaporę z Windowsa), a akurat oprogramowanie routera jest dla mnie czarną magią - ale postaram się jeszcze znaleźć kogoś, kto wie więcej niż ja.
Stary 2005-12-17, 22:19   #14
aleksandra999
Wtajemniczenie

Ja przestałam dzielić sygnał Utrudnia mi to życie jak cholera, muszę przyznać.Administrator sieci obejrzał Wizaż pod Linuxem i domniemywał,że wina leży po stronie ustawień forum.Wszystko inne działa perfect w wyjątkiem właśnie www.wizaz.pl.Wszystko siadło po ostatniej awarii.Podejrzewałam ,ze chodzi o routowanie sygnału i sprawdzalam w dwóch kafejkach internetowych,tam Wizaż też nie działał.
Stary 2005-12-17, 22:34   #15
Złośnica81
Zadomowienie

GG do Złośnica81

Cytat:
Ja przestałam dzielić sygnał Utrudnia mi to życie jak cholera, muszę przyznać.Administrator sieci obejrzał Wizaż pod Linuxem i domniemywał,że wina leży po stronie ustawień forum.Wszystko inne działa perfect w wyjątkiem właśnie www.wizaz.pl.Wszystko siadło po ostatniej awarii.Podejrzewałam ,ze chodzi o routowanie sygnału i sprawdzalam w dwóch kafejkach internetowych,tam Wizaż też nie działał.
Oj, nie wygląda to wesoło w takim razie. Ja niestety nie mogę zrezygnować z dzielenia sygnału.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2005-12-17, 23:45   #16
aleksandra999
Wtajemniczenie

Cytat:
Oj, nie wygląda to wesoło w takim razie. Ja niestety nie mogę zrezygnować z dzielenia sygnału.
Złośnico,wyłącz w opcjach przeglądarki w opcjach przeglądania obsługę języka Java script
Stary 2005-12-18, 01:30   #17
Złośnica81
Zadomowienie

GG do Złośnica81

Cytat:
Złośnico,wyłącz w opcjach przeglądarki w opcjach przeglądania obsługę języka Java script
Wyłączyłam, ale wizażu ciągle nie otwiera
Stary 2005-12-18, 08:16   #18
zlosliwiec
Przyjaciel Wizaz.pl

Cytat:
To bardzo dziwne, bo ja mam w domu i pracy komputery działające w sieci, z routerami i dość zaawansowaną konfiguracją sieci.

Sygnał jest dzielony wszędzie.

Nie ma problemów z odbiorem jakiejkolwiek strony działającej w http:// chyba, że sam wpiszę na wizaz.pl na listę zablokowanych stron w firewallu.

Dlatego proszę o:
- podanie rodzaju oprogramowania obsługującego dzielenie sygnału
- podanie nazwy firewall działającej w sieci

postaram się sprawdzić to i owo.

Stary 2005-12-18, 08:45   #19
zlosliwiec
Przyjaciel Wizaz.pl

Na chwilę zmieniłem ustawienia AJAX - proszę o próbę i informację

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2005-12-18, 10:43   #20
Złośnica81
Zadomowienie

GG do Złośnica81

Cytat:
Na chwilę zmieniłem ustawienia AJAX - proszę o próbę i informację
U mnie działa!
Stary 2005-12-18, 11:02   #21
zlosliwiec
Przyjaciel Wizaz.pl

Cytat:
U mnie działa!
Stary 2005-12-18, 11:54   #22
aleksandra999
Wtajemniczenie

Cytat:
Dzięki za pomoc U mnie dziala z wyłączonym czytaniem Javy,kiedy tylko włączę tą opcję nie mogę otworzyć nawet strony głównej Wizażu.Będę dzialać w takim razie bez Javy i już
Stary 2006-01-03, 01:12   #23
Złośnica81
Zadomowienie

GG do Złośnica81

Mój problem niestety powrócił - znów nie łączy mnie z Wizażem przez router
Stary 2006-01-03, 11:52   #24
zlosliwiec
Przyjaciel Wizaz.pl

Cytat:
Mój problem niestety powrócił - znów nie łączy mnie z Wizażem przez router
Wyrzuć router przez okno. Ewentualnie osobę, która ciągle zmienia jego konfigurację.
Stary 2006-01-03, 12:46   #25
primavera
Zakorzenienie

Z góry przepraszam, że takim drobiazgiem zawracam Złosiową przepracowaną głowę, ale być może jakaś wizazanka wie i mi odpowie: o co chodzi z tym "polecającym" w profilu? Jakoś tak nie mogę się doszukać odpowiedi, a nurtuje mnie to Dzięki i pozdrawiam
primavera jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-03, 13:47   #26
knotie
Rozeznanie

Cytat:
To bardzo dziwne, bo ja mam w domu i pracy komputery działające w sieci, z routerami i dość zaawansowaną konfiguracją sieci.

Aaaaaaaa, no to sie wyjasnila zagadka, czemu Nasz Kochany Zlosiu tak czesto jestes dla naszego dobra on-line A juz Cie podejrzewalam o maniactwo i pracoholizm Buziaki Kochany Adminie!
knotie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-03, 18:12   #27
sabi
Zadomowienie

GG do sabi

Cytat:
Napisane przez primavera
Z góry przepraszam, że takim drobiazgiem zawracam Złosiową przepracowaną głowę, ale być może jakaś wizazanka wie i mi odpowie: o co chodzi z tym "polecającym" w profilu? Jakoś tak nie mogę się doszukać odpowiedi, a nurtuje mnie to Dzięki i pozdrawiam
Ja co prawda nie Złoś i nie wiem czym równie przepracowana ale mogę odpowiedzieć na pytanie które Cię nurtuje :

http://www.wizaz.pl/forum/showthread...t=polecaj%B1cy

http://www.wizaz.pl/forum/showthread...t=polecaj%B1cy
Ain't so far down
sabi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-03, 18:38   #28
Złośnica81
Zadomowienie

GG do Złośnica81

Cytat:
Wyrzuć router przez okno. Ewentualnie osobę, która ciągle zmienia jego konfigurację.
Chętnie bym się go pozbyła, niestety się nie da A jego konfiguracji na 100% nikt nie zmienia (stoi u mnie...).
Stary 2006-01-03, 22:31   #29
primavera
Zakorzenienie

Sabi- dzięki Ale w sumie to wychodzi na to, ze nie wiadomo, o co chodzi tak za bardzo z tymi polecającymi
primavera jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-04, 09:12   #30
aniolek-tasmanski
Administrator

Cytat:
Chętnie bym się go pozbyła, niestety się nie da A jego konfiguracji na 100% nikt nie zmienia (stoi u mnie...).
Złośnica81

Dostep do konfiguracji routera ma kazdy komputer w sieci, przez IE mniej wiecej cos takiego: http://10.0.0.1 ( jak brama domyslna)
Hasla zazwyczaj standardowe, malo kto je zmienia.
Raczej cos jest za bardzo filtrowane (blokowane przez firewall - wiekszosc routerow ma firewall). Nie napisalas co to za router, wiec trudno zgadnac jakie ma funkcje. Moze byc to tez wina samej neostrady (cos na chwilke wylaczyli i nie przyznaja sie)

Czesto wchodze tutaj z sieci korzystajacej z neostrady, przez router, modem, switch-e, kilometry kabli, i proxy ktore celowo ma ustawienia blokowania niektorych www na wybranych komputerach.. i nigdy nie mialam problemu
Konfiguracja routera nie nalezy do latwych, czasem cos przestaje dzialc i nie wiadomo dlaczego. Mi czesto pomaga restart routera (modemu) a jak musze to cala siec ma na chwile wolne wtedy twardy restart z kasowaniem pamieci, ale juz nie sama.

PS. Jesli to konieczne, 2 komputery mozna polaczyc bez uzycia routera i oba beda mialy internet.

aniolek
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Techniczne forum

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości