|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() dietetyka - studia
Witam. Jestem z okolic Poznania i to właśnie tu chciałabym studiować za rok. Dietetyka byłaby moim wymarzonym kierunkiem gdyby nie to, że poszłam na humana i już tego nie mogę zmienić.
![]() Mam 3 możliwości wyboru szkoły: a) Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu b) Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu c) AWF w Poznaniu. Po A i B zostałabym dietetykiem klinicznym, a po C - sportowym. Moje kolejne pytanie brzmi: co będę mogła robić po A i B, a co po C ? Bardzo prosiłabym o odpowiedzi. Meeeeega mi na tym zależy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: dietetyka - studia
1. Najpierw sprawdź jakie mają wymagania poszczególne uczelnie - jakich przedmiotów maturalnych wymagają... mi najbardziej logiczna wydaje się biologia. Maturę zdajesz za rok - do biologii mogłabyś zdążyć przygotować się.
2. Na dietetyce zwykle jest bardzo mało miejsc i nie jest łatwo się dostać. 3. Wydaje mi się, że wybierając wymienione przez Ciebie przedmioty będzie... ciężko jeśli interesują Cię dzienne studia. To, że jesteś na humanie nie oznacza, że nie możesz zdawać innych przedmiotów niż WOS/historia.
![]() |
#3 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ale zakładając że udałoby Ci się dostać z samą biologią, to czy poradzisz sobie na studiach z chemią, biochemią, anatomią? myślę że sensowne są opcje B i C, w zależności od tego w którym kierunku chciałabyś się rozwijać ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Żeby dostać się na dietetykę na UP potrzebna jest biologia lub chemia lub fizyka lub matematyka, plus język polski i obcy, a na UM biologia rozszerzona i chemia podstawa, nie orientuję się jakich przedmiotów wymagają na AWFie, ale na pewno znajdziesz takie informacje na ich stronie
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Właśnie to chodzi, że zasady sa kompletnie zmienione niż były rok temu. Mój rocznik jest króliczkiem doświadczalnym od samej podstawówki. Całkiem inna matura, a ze zmianą czegokolwiek jest wieeeeelki problem. Maturę z biologii czy chemii już nie mogę pisać jeśli nie jestem w klasie o tym właśnie profilu. Mogłam go zmienić na początku 2 klasy, ale niestety tego nie zrobiłam. Do pewnych rzeczy już jestem zmuszona. No chyba, że strzelę sobie kibla, albo pójdę rok później na studia, a przygotowywać się będę indywidualnie na maturę z biologii i chemii :P. A oczywiście to NIE WCHODZI W GRĘ.[COLOR="Silver"]
---------- Dopisano o 20:39 ---------- Poprzedni post napisano o 20:36 ---------- old cookie! Ale .. jesli chodzi o tą matematykę na UP to masz na mysli oczywiście rozszerzenie, tak ? Jeśli chodzi o AWF to nie mogę znależć żadnej konkretnej inforamcji na ten temat ![]() Edytowane przez Alicja9696 Czas edycji: 2014-02-18 o 19:41 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
Dziękuję za odpowiedź
![]() a wie może ktoś jak to jest z dietetyką na AWF ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
Byłam w identycznej sytuacji. Przez klasę humanistyczną, nie miałam jak zdawać biologii czy chemii na maturze. Byłam tym lekko załamana, ale na szczęście dowiedziałam się, że studia nie są jedyną drogą do tego, żeby zyskać kwalifikacje. ;D Także z polecenia poszłam na trzy-etapowy kurs na dietetyka w pakiecie od Polskiego Instytutu Dietetyki. Obecnie pracuje w zawodzie i mogę powiedzieć, że się spełniam.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:25.