dietetyka - studia - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-02-17, 15:32   #1
Alicja9696
Przyczajenie

Exclamation

dietetyka - studia

Witam. Jestem z okolic Poznania i to właśnie tu chciałabym studiować za rok. Dietetyka byłaby moim wymarzonym kierunkiem gdyby nie to, że poszłam na humana i już tego nie mogę zmienić. Chciałam się zapytać, osób zorientowanych w tym temacie, czy mam jakieś szanse aby dostać się na ten kierunek, skoro na maturze będę pisać podstawową matematykę i angielski oraz rozszerzony polski lub WOS ?
Mam 3 możliwości wyboru szkoły:

a) Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
b) Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
c) AWF w Poznaniu.

Po A i B zostałabym dietetykiem klinicznym, a po C - sportowym.
Moje kolejne pytanie brzmi: co będę mogła robić po A i B, a co po C ?

Bardzo prosiłabym o odpowiedzi. Meeeeega mi na tym zależy
Alicja9696 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-17, 17:48   #2
Stokrotek90
Wtajemniczenie

Dot.: dietetyka - studia

1. Najpierw sprawdź jakie mają wymagania poszczególne uczelnie - jakich przedmiotów maturalnych wymagają... mi najbardziej logiczna wydaje się biologia. Maturę zdajesz za rok - do biologii mogłabyś zdążyć przygotować się.
2. Na dietetyce zwykle jest bardzo mało miejsc i nie jest łatwo się dostać.
3. Wydaje mi się, że wybierając wymienione przez Ciebie przedmioty będzie... ciężko jeśli interesują Cię dzienne studia. To, że jesteś na humanie nie oznacza, że nie możesz zdawać innych przedmiotów niż WOS/historia.
Stary 2014-02-17, 22:27   #3
bedeliciuos
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Alicja9696 Pokaż wiadomość
Witam. Jestem z okolic Poznania i to właśnie tu chciałabym studiować za rok. Dietetyka byłaby moim wymarzonym kierunkiem gdyby nie to, że poszłam na humana i już tego nie mogę zmienić. Chciałam się zapytać, osób zorientowanych w tym temacie, czy mam jakieś szanse aby dostać się na ten kierunek, skoro na maturze będę pisać podstawową matematykę i angielski oraz rozszerzony polski lub WOS ?
Mam 3 możliwości wyboru szkoły:

a) Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
b) Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
c) AWF w Poznaniu.

Po A i B zostałabym dietetykiem klinicznym, a po C - sportowym.
Moje kolejne pytanie brzmi: co będę mogła robić po A i B, a co po C ?

Bardzo prosiłabym o odpowiedzi. Meeeeega mi na tym zależy
żeby się dostać pewnie przyda się biologia i chemia.
ale zakładając że udałoby Ci się dostać z samą biologią, to czy poradzisz sobie na studiach z chemią, biochemią, anatomią?

myślę że sensowne są opcje B i C, w zależności od tego w którym kierunku chciałabyś się rozwijać
bedeliciuos jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-17, 22:40   #4
old cookie
Zakorzenienie

Żeby dostać się na dietetykę na UP potrzebna jest biologia lub chemia lub fizyka lub matematyka, plus język polski i obcy, a na UM biologia rozszerzona i chemia podstawa, nie orientuję się jakich przedmiotów wymagają na AWFie, ale na pewno znajdziesz takie informacje na ich stronie

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

8.07.2010r. <3
old cookie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-18, 19:39   #5
Alicja9696
Przyczajenie

Właśnie to chodzi, że zasady sa kompletnie zmienione niż były rok temu. Mój rocznik jest króliczkiem doświadczalnym od samej podstawówki. Całkiem inna matura, a ze zmianą czegokolwiek jest wieeeeelki problem. Maturę z biologii czy chemii już nie mogę pisać jeśli nie jestem w klasie o tym właśnie profilu. Mogłam go zmienić na początku 2 klasy, ale niestety tego nie zrobiłam. Do pewnych rzeczy już jestem zmuszona. No chyba, że strzelę sobie kibla, albo pójdę rok później na studia, a przygotowywać się będę indywidualnie na maturę z biologii i chemii :P. A oczywiście to NIE WCHODZI W GRĘ.[COLOR="Silver"]

---------- Dopisano o 20:39 ---------- Poprzedni post napisano o 20:36 ----------

old cookie!
Ale .. jesli chodzi o tą matematykę na UP to masz na mysli oczywiście rozszerzenie, tak ?
Jeśli chodzi o AWF to nie mogę znależć żadnej konkretnej inforamcji na ten temat

Edytowane przez Alicja9696
Czas edycji: 2014-02-18 o 19:41
Stary 2014-02-18, 20:09   #6
old cookie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Alicja9696 Pokaż wiadomość

old cookie!
Ale .. jesli chodzi o tą matematykę na UP to masz na mysli oczywiście rozszerzenie, tak ?
Jeśli chodzi o AWF to nie mogę znależć żadnej konkretnej inforamcji na ten temat
niekoniecznie, może być podstawa, może być rozszerzenie, po prostu są inaczej punktowane tak zdaje się było przynajmniej w poprzednich latach

8.07.2010r. <3
old cookie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-19, 15:59   #7
Alicja9696
Przyczajenie

Dziękuję za odpowiedź może jest jeszcze dla mnie jakaś szansa.

a wie może ktoś jak to jest z dietetyką na AWF ?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2025-01-28, 14:16   #8
rabiegasylwia
Przyczajenie

Byłam w identycznej sytuacji. Przez klasę humanistyczną, nie miałam jak zdawać biologii czy chemii na maturze. Byłam tym lekko załamana, ale na szczęście dowiedziałam się, że studia nie są jedyną drogą do tego, żeby zyskać kwalifikacje. ;D Także z polecenia poszłam na trzy-etapowy kurs na dietetyka w pakiecie od Polskiego Instytutu Dietetyki. Obecnie pracuje w zawodzie i mogę powiedzieć, że się spełniam.
rabiegasylwia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości