![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
TOKOFOBIA- lęż przed porodem :-/
Ja to chyba mam...
![]() bardzo chcę mieć dzidzie ale myśl o porodzie mnie paraliżuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: TOKOFOBIA- lęż przed porodem :-/
Cytat:
![]() Sam poród wspominam bardzo miło,owszem bolało ale nie było dramatu,mnie się podobało ![]() co mi pomogło oswoić strach - szczególowe informacje o tym,jak wyglada poród,czego sie na jakim etapie spodziewać,co wtedy dzieje sie z dzieckiem + w trakcie porodu mąż i dobra położna
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Pierwszego porodu to ja się nie bałam, bo nie wiedziałam, co mnie właściwie czeka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Nic specjalnego, w sumie nawet dośc hmm...przyjemny poród, a wiele widziałam, bo sporo czasu lezałam na patologii ciązy.
Ja rodzilam krótko, najpierw odeszły mi wody, więc pojechaliśmy do szpitala, a potem zaczęły się coraz mocniejsze skurcze. No cóż - BARDZO bolało, nie ma się co oszukiwać. Mnie poród zajął nieco ponad 3h, więc bardzo szybko, aż za szybko. Na sali przedporodowej chciało mi się wymiotować z bólu, cała się skręcałam, potem szybko trafiłam na porodówkę właściwą. Nawet prysznica na rozluźnienie w sumie nie zdązyłam dobrze wziąć, bo tak sie pod nim darłam, że położna kazała mi wejść na to loże do rodzenia. Potem jakoś też poszło, ale wrzeszczałam jak opętana. Teraz się z tego śmieje... ![]() Da się przeżyć i powiem Ci jedno - najważniejsze jest zdrowe dziecko, resztę zniesiesz ![]() Poczytaj może wątek: http://forum.gazeta.pl/forum/w,585,5...a_wesolo_.html |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
u mnie z kolei było dłuugo ,12h rozwierajacych i 2h partych ,zdazyłam prztestować prysznic,piłkę (kocham tę piłkę
![]() ![]() Co do bólu -boli,jasne,ze boli,ale wyrostek czy zęby dokuczyły mi bardziej.
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
hehehe się uśmiałam
![]() ![]() ja bede rodzić z 15 godzin ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() w kazdym razie po porodzie stwierdziłam,ze moge robic to czesciej ![]() ![]() chciałabym to mieć w pigułkach ![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
Ja zanim zaszłam w ciąze też panicznie bałam się porodu. Teraz jakos to mi przeszło, naprawde. Najważniejsze, żeby dzidziuś był zdrowy, a zresztą nie ja pierwsza i nie ostatnia. Jeszcze mam sporo czasu do porodu wiec moze strach pojawi się później, ale narazie nie panikuje i cieszę się ciaza.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() dziewczyny czy w Polsce to uzywaja jakiegos specjalnego lozka do rodzenia? kilka razy na wizazu pojawilo sie stwierdzenie"lozko do rodzenia" i sobie jakos nie umiem go wyobrazic? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
a ja sie balam porodu do samego momentu rodzenia i podczas porodu bałam sie parcia
![]() ![]() ![]()
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
dubel
Edytowane przez kotek81 Czas edycji: 2012-05-07 o 21:34 Powód: dwa razy ten sam post :brzydal: |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Ja tam porody całkiem fajnie wspominam - nawet się śmieję,z e rodzić to ja mogę co roku, tylko przydałby sie ktoś kto by za mnie te wszystkie dzieciaki wychował
![]() ja rodziłam na takim: (całkiem wygodny ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Ja tez wspominam porod bardzo milo, nawet te ostatnie bole, ale nie ma co sie oszukiwac, 1,5h rozwierajacych i 0,3h patrych jest do przezycia. Teraz boje sie, ze nastepny nie bedzie taki lajtowy
![]() a poza tym wczoraj urodzila moja kolezanka... i zazdroszcze jej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja swoj porod tez wspominam bardzo pozytywnie mimo iz tylko lezalam albo siedzialam na worku sako. musialam byc ciagle podpieta pod ktg przez oksytocyne i owiniecie pepowina co niestety bylo ucuazliwe. nawet puszczenie pawia milo wspominam ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() moja przyjaciolka za to wczoraj urodzila drugie dziecko w 54 minuty od przyjazdu do szpitala ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Gdy byłam w ciąży, panicznie bałam się porodu
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Gang Iren
|
Nie balam sie pierwszego porodu,byl bolesny,ale na szczescie krotki.Nie wspominam go zle,bo szybko zapomnialam o bolu.Drugiego porodu juz sie troche balam,a nie czulam wcale bolu,bo mialam ZZO,wiec nie bylo czego sie bac.
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
A może poczekaj najpierw aż w ciąże zajdziesz?
![]() coo do porodu to leżalam w szpitalu po terminie i mnie dopadlo ![]() zle nie bylo. Bolu nie pamietam. Na pewno nie byl to jakis paralizujacy bol i nie do wytrzymania. Porod wspominam dobrze i nie balam sie go bo pierwszy raz nie wiedzialam czego mam sie bac. teraz jestem w drugiej ciazy i tez sie nie boje,wrecz nie moge sie doczekac ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Kochana nie chcę być niemiła, ale czy Ty przypadkiem nie przesadzasz? Jeszcze nawet nie jesteś bądź nie wiesz, że jesteś w ciąży, a już założyłaś trzy wątki. Wiem, że chęć posiadania dziecka może być przeogromna i przysłonić wszystko naokoło, ale rozczarowanie jest bardzo bolesne, a w Twoim przypadku, to nawet więcej niż bardzo! Postaraj się troszkę oderwać myśli od dzidziusia, zając się czymś innym bo do porodu to masz jeszcze kawał czasu!!! Życzę Ci z całego serca zafasolkowania, ale czasami trzeba długo poczekać i bez zbędnego nakręcania każda pojedyncza kreska czy @ jest małą tragedią.. Obyś nigdy nie musiała się o tym przekonać, ale życie piszę inne scenariusze.. Gdybym ja zaszła w ciąże w 1 c. s. to miałabym ROCZNE DZIECIĄTKO a jestem w 15 t.c. ...
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Kochane jak oswajałyście się z myslą o porodzie? Ja obecnie jestem w 21 tc i staram się nie myślec o szczegółach bo, aż mi się gęsia skórka pojawia. Moja mama i teściowa rodziły przez cesarskie cięcie, więc nie mam jak z nimi pogadac. Dwie koleżanki rodził naturalnie i mówią mniej więcej tyle; bolało cholernie ale warto było i jak zobaczysz maleństwo to o wszystkim zapomniesz
![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Rece mi opadaja
![]() Jeszcze w ciazy nie jesteś, zadajesz pytania 5 minut po seksie czy już zaszłaś, a teraz sobie wyobrażasz czarne scenariusze z porodem. Moze jakieś wakacje? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Ja sie balam bardzo i nastawialam na bol ogromny- w rezultacie do szpitala trafilam z pelnym rozwarciem i nie bylo czasu na przebranie w koszule do porodu... Bo w domu no owszem bolalo ale
Nie bylo strasznie a mi przeciez polozna wyraznie powiedziala ze bedzie bolalo tak ze nie bede mogla chodzic i miwic z bolu... A ja caly czas chodzilam i gadalam ![]() Drugi porod- blizniaki sn tez super wspominam Ale wazma sprawa- mysle ze trzeba rozgranizyc pomiedzy fobia a naturalnyl lekiem ktory towarzyszy wiekszosci kobiet- a potem w ciazy im blizej rozwiazania to maleje....
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja osobiscie z porodem sie nie oswajalam jakos szczegolnie, w sumie najlepszym wyjsciem bylo o tym nie myslec. tez chodzilam na szkole rodzenia, ale w sumie tylko dla papierka ze tz moze ze mna rodzic ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zadomowienie
|
Ja w sumie rodziłam prawie 17h. 16h miałam skurcze bo rozwarcie zatrzymało się na 3cm i nie chciało iść dalej ale jak zobaczyłam położną idącą do mnie z oksytocyną to momentalnie dostałam partych i po 30minutach synek był już ze mną. Z porodu najgorzej wspominam pustą ciemną salę i to, że byłam sama bo mój TŻ bał się byc przy porodzie a wsparcie bliskiej osoby naprawdę pomaga. Teraz po 4 latach jestem znowu w ciąży i TŻ wie, że nie ma wyjścia i będzie przy mnie w tej ważnej chwili. Jak chodzi o ból to bolało i to bardzo ale gdy było po wszystkim to szybko o nim zapomniałam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
mnie paniczny strach przed porodem dopadł w siódmym miesiącu ciąży, potem jakoś mi przeszło i jak przyszło co do czego to nawet nie zdążyłam się zestresować dobrze a Mały już był na świecie. Najbardziej bałam się partych i słusznie jak się okazało, ale trwały one 20 minut i przeżyłam
![]()
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
djmoniska znamy sie z innego forum, ale mniej drastycznego
![]() Ja rodziłam pierwsze dziecko 10 godzin. Skłamałabym gdybym powiedziała że nie bolało. Miałam bóle krzyżowe i jeśli któraś z Was miała to wie o czym mówię. Ale mimo to wspominam bardzo miło. Jak zobaczy się maleństwo to zapomina się o bólu. Piękna chwila, nic nie jest jej w stanie przebić. Najważniejsze aby dziecko było zdrowe. Gorzej wspominam pobyt w szpitalu po porodzie niz sam poród. Staram się teraz o drugie i mam nadzieje że będzie tak jak przy pierwszym- bez komplikacji. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 19:26 ---------- Poprzedni post napisano o 19:25 ---------- czy ktoś wspomoże przyszłą mamusię i kliknie na ten link? proszę o pomoc [reebok_b]592474[/reebok_b] |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:04.