Wypożyczenie/wynajęcie samochodu - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Auto Marianna

Notka

Auto Marianna Lubisz auta i motocykle? Fascynuje cię motoryzacja? Dołącz do forum Auto Marianna, podziel się swoją pasją i wiedzą.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2006-01-09, 19:23   #1
Marti_
Raczkowanie

GG do Marti_
Question

Wypożyczenie/wynajęcie samochodu

Czy ktos sie orientuje ile mniej wiecej kosztuje wypozyczenie auta na 1, 2 dni, moze 2 tygodnie??Czy cena zalezy od rodzaju auta?? Ciekawa jestem jak ceny kształutuja sie w rożnych miejscowosciach?? Acha..I czy wypożyczonym autem można jechac zagranice??
Stary 2006-01-09, 19:41   #2
Resident
Raczkowanie

Dot.: Wypożyczenie/wynajęcie samochodu

Wystarczy wpisac do wyszukiwarki wypozyczalnia samochodow, wypozyczanie samochodow albo rent a car. Na niektorych stronach sa cenniki. I tak, cena zalezy od klasy auta.
Stary 2006-01-09, 19:47   #3
Marti_
Raczkowanie

GG do Marti_

Ech..faktycznie google to wszystko znajda...Ale jestem ciekawa czy jest tu ktos kto korzystal z wypozyczenia auta??I czy byly przy tym jakies problemy, niespodzianki??
Stary 2006-01-09, 20:00   #4
Resident
Raczkowanie

Moj brat korzystal. Problemow nie bylo. Ale ceny w Polsce ponoc sa wyzsze niz w USA.
Stary 2006-01-09, 20:05   #5
Marti_
Raczkowanie

GG do Marti_

Dzieki Wlasnie rodzinka z USA przyjezdza, a chca sobie troche pozwiedzac...Ale dla "Amerykanów" to chyba Polska nie jest droga...
Stary 2006-01-09, 21:17   #6
Juda
Zakorzenienie

GG do Juda

Cytat:
Napisane przez Marti_
Dzieki Wlasnie rodzinka z USA przyjezdza, a chca sobie troche pozwiedzac...Ale dla "Amerykanów" to chyba Polska nie jest droga...
Nigdy nie wiadomo
A co do wypożyczania aut. Tak jak napisał Resident.
W mojej miejscowości jest tak, że wypożyczasz auto
(doba od 100 do 150 zł) w zależności jaką marką bedziesz jeździć.
No i dostajesz w pełni zatankowany samochód, ale musisz oddać, także w pełni zatankowany, czyli w takim stanie w jakim go dostałeś.

Nie wiem gdzie, ale obiło mi się ostatnio o uszy, że jakaś wypożyczalnia daje samochód z zatankowanym zbiornikiem i możesz oddać go z pustym.
Tylko, że wtedy pewnie i stawkę za wypożyczenie podnoszą...

W każdym razie, "dzisiaj nikt nic Ci za darmo nie da"
a jeśli jest z kimś, to znaczy, że cwana.
A gdy dostaje furii to jej się tylko tak zdaje...

Juda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-01-09, 21:56   #7
desti
Zakorzenienie

Ja wypozyczalam auto w Anglii i jestem bardzo zadowolona z firmy Europcar (xxx)... dostalismy za ta sama cene wieksze auto z klimatyzacja niz bylo zamawiane...

Przy wynajmnie radzilabym dokladnie obejrzec to co dostajemy i jezeli ma jakies rysy na lakierze albo na kolpakach lepiej to z data utrwalic na zdjeciach. Ogolnie dobrze sie samochodowi przyjrzec. Zeby potem nie bylo problemow.

Ogolnie ceny wynajmu w Polsce sa dosc wysokie jak prownywalam z innymi krajami. I jezeli rodzina korzysta w USA auto z automatyczna skrzynia lepiej sie o takie dowiedziec. Czasami bywaja dosc spore roznice w cenie w roznych wypozyczalniach jednak lepiej wziazc auto ze znanej firmy.
Ceny zaleza od wiekosci i klasy auta i wiadomo jezeli chce sie sporo jezdzic lepiej wynajac nieduze... mniej pali ... w wypozyczalniach powinny byc tylko diesle sa bardziej ekonomiczne

Dobrze poinformowac sie jak jest z ubezpieczeniem bo tam tez sa rozne mozliwosci i stawki... i wypozyczyc auto w opcji z pelnym bakiem... i tak tez potem sie oddaje
przy odbiorze auta placi sie przewaznie kaucje, ktora zwracaja gdy sie auto oddaje.

inne firmy: Avis, Sixt, Hertz, Alamo, National

Edytowane przez 0f4d7eb2e6c93082f74e89ef7f138a13b7c455c0
Czas edycji: 2016-06-21 o 09:35
desti jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-01-09, 22:04   #8
tygrysiatko18
Zadomowienie

tak jak pisala juda cena w polsce wynosi okolo 100-150 za dobe. ale wiadomo jak sie chce wypozyczyc na dluzej to mozna sprobowac targowac jakos cene swego czasu tez sie orientowalem w tym wypozyczaniu samochodow jak moj wujek ze stanow mial przyleciec ale okazalo sie ze jakis jego kolega z polski mu pozyczy auto no i sporo kasy zostalo zaoszczedzone
Stary 2006-01-09, 22:45   #9
Juda
Zakorzenienie

GG do Juda

Cytat:
Napisane przez tygrysiatko18
tak jak pisala juda cena w polsce wynosi okolo 100-150 za dobe. ale wiadomo jak sie chce wypozyczyc na dluzej to mozna sprobowac targowac jakos cene swego czasu tez sie orientowalem w tym wypozyczaniu samochodow jak moj wujek ze stanow mial przyleciec ale okazalo sie ze jakis jego kolega z polski mu pozyczy auto no i sporo kasy zostalo zaoszczedzone
Byłbyś dobry dla wujka to sam byś go woził!
Nic się nie starasz...

Stary 2006-01-09, 22:53   #10
tygrysiatko18
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Juda
Byłbyś dobry dla wujka to sam byś go woził!
Nic się nie starasz...
ciezko by to bylo wykonac 6 osob do Tico nie wcisne a co wujek prawajazdy nie ma? tylko bylo to dla niego straszne przezycie jezdzic po polskich trasach Lublin-Poznan stwierdzil ze polscy kierowcy to samobujcy
Stary 2006-01-09, 22:59   #11
Juda
Zakorzenienie

GG do Juda

Cytat:
Napisane przez tygrysiatko18
ciezko by to bylo wykonac 6 osob do Tico nie wcisne a co wujek prawajazdy nie ma? tylko bylo to dla niego straszne przezycie jezdzic po polskich trasach Lublin-Poznan stwierdzil ze polscy kierowcy to samobujcy
To nie Polscy kierowcy są samobójcami, ale same polskie drogi

ps. a co do "do tico nie wcisne"- ponoć "dla chcącego nic trudnego"

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-01-10, 07:54   #12
Marti_
Raczkowanie

GG do Marti_

Dzieki za pomoc u mnie tez nie bardzo chodzi w rachube wożenie rodzinki-jedno auto w domu na czterech kierowcow i kazdy ma cos pilnego zalatwic A rodzinka chce byc niezależna Ciekawa jestem tylko ich reakcji na nasze drogi Powiedza pewnie,ze od 20 lat nic sie nie zmienilo
Stary 2012-01-10, 09:37   #13
kkaassiiaa
Przyczajenie

Ja z rodzinką wynajmowałam kiedyś samochód w Krakowie. To była nieduża firma. Nazywała się Acecar (strona: xxx). przeglądając stronę to widzę że zmienili samochody. Mają bardzo przystępne ceny a co najważniejsze nie mieli żadnych ukrytych kosztów, żadnych dodatkowych dopłat, byłam zaskoczona bo to nie był pierwszy raz jak wynajmowaliśmy samochód. Depozyt trzeba dać ale to jak wszędzie. Ja polecam.

Edytowane przez Trzepotka
Czas edycji: 2016-05-21 o 11:08 Powód: Link.
kkaassiiaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-03, 20:16   #14
owieczkaa
Zakorzenienie

Ja generalnie w Polsce mam raczej złe doświadczenia - po pierwsze masakrycznie drogo, jak trafisz za 150 zł za dobę to sukces - ale tak jak ktoś pisał jak na 2 tygodnie to można negocjować. Po drugie są zawsze kłótnie o każdy mililitr paliwa, do tego od razu trzeba obejrzeć samochód z każdej strony, żeby nie było że np. jest wgniecenie, a potem powiedzą że to Twoja wina.

Co do zbiornika paliwa to każda wypożyczalnia ma własny system, najczęstszy to po prostu taki, że zostawiasz z taką ilością paliwa, z jaką zastałaś samochód.

Jeśli chodzi o jazdę za granicę to mam wątpliwości, ale trzeba spojrzeć na konkretną umowę z konkretną wypożyczalnią.

Ale za większy samochód z automatem to zapłacicie słono, lepiej niech rodzina zrobi sobie plan podróży, i wypożyczą na kilka dni i wtedy pozwiedzają najdalsze miejsca.

A no i sprawdźcie gdzie się oddaje, bo wiele firm dolicza opłaty za miejsce oddania.
Stary 2012-12-04, 09:32   #15
tanczaca_z_wiatrem
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez owieczkaa Pokaż wiadomość
Ja generalnie w Polsce mam raczej złe doświadczenia - po pierwsze masakrycznie drogo, jak trafisz za 150 zł za dobę to sukces - ale tak jak ktoś pisał jak na 2 tygodnie to można negocjować. Po drugie są zawsze kłótnie o każdy mililitr paliwa, do tego od razu trzeba obejrzeć samochód z każdej strony, żeby nie było że np. jest wgniecenie, a potem powiedzą że to Twoja wina.

Co do zbiornika paliwa to każda wypożyczalnia ma własny system, najczęstszy to po prostu taki, że zostawiasz z taką ilością paliwa, z jaką zastałaś samochód.

Jeśli chodzi o jazdę za granicę to mam wątpliwości, ale trzeba spojrzeć na konkretną umowę z konkretną wypożyczalnią.

Ale za większy samochód z automatem to zapłacicie słono, lepiej niech rodzina zrobi sobie plan podróży, i wypożyczą na kilka dni i wtedy pozwiedzają najdalsze miejsca.

A no i sprawdźcie gdzie się oddaje, bo wiele firm dolicza opłaty za miejsce oddania.
W firmach typu avis, hertz rzeczywiście jest masakrycznie drogo. Ten sam samochód kosztuje 4 razy drożej niż w lokalnych firmach. Dlatego jadąc za granicę nigdy nie korzystam z firm na lotnisku bo to kasa wyrzucona w błoto.

Z tym paliwem to powiem Ci, że ja nie miałam nigdy takich problemów więc ciężko mi coś powiedzieć. Raz w jednej firmie w Poznaniu miałam niesmaczną sytuację. Chłopaczek przywiózł mi samochód z 'pełnym' bakiem i miałam go oddać z pełnym. Wskaźnik pokazywał oczywiście, że jest full ale bak nie był pełen po zrobiłam kilka kilometrów i już spadło. Oddałam tak samo - wskazówka pokazywała na full. A on bezczelnie, że jedziemy na stacje sprawdzić paliwo i lał pod korek ile się tylko zmieści... Poczułam się potraktowana jak oszustka chociaż to oni mnie oszukali i byłam mocna zniesmaczona takim zachowaniem - podobno to u nich standard i zawsze tak robią...

Ostatnio jechałam za granicę Octavką z goldrent. Byliśmy w Szczawnicy z familią. Mówiłam Panu, że może chcielibyśmy pojechać na Słowację na 1 lub 2 dni. Powiedział, że nie ma problemu. Niby była za to jakaś opłata ale mówi, że to i tak blisko więc żebyśmy jechali bez stresu

Samochód sami oglądają. Robią to dużo dokładniej niż ja. Do tej pory nie miałam żadnej poważnej szkody, więc może dlatego nie miałam problemów. Raz mi się zdarzyło ale to była na prawdę mała rysa na dole zderzaka. Wystawał kawałek małego pniaka z trawy, nie zauważyłam i najechałam. Na zderzaku został ślad ale stwierdzili, że to tak małe że zrobią to sami i nic nie zapłaciłam.

Odnośnie tych zaskakujących cen to potwierdzam. Jest taka wypożyczalnia expres. Dobrze znana ponieważ nawet mój szef mi o niej mówił - w zasadzie to pytał dlaczego u nich nie biorę skoro mają takie dobre ceny. Korzystam służbowo z wypożyczalni stąd się orientujemy. Owszem ceny mają niezłe, na przykład Spark za 80 złoty. Pomijam, że to coś auta nawet nie przypomina i jest paskudne. Jak mój szef to zobaczył to opiernicz dostałam że przepłacam gdzie indziej... Zarezerwowałam więc tam samochód i co się okazało... Z 80 złotych zrobiło się prawie 250! Bo doszła jakaś opłata a przygotowanie, opłata za wynajem tutaj, opłata coś tam, opłata za ubezpieczenie, opłata za coś tam.... Dziękuje bardzo... Trzeba uważać.
tanczaca_z_wiatrem jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-09, 20:59   #16
szuszu123
Przyczajenie

Co do ceny to na przykład w tej wypożyczalni Ford Focus z 2008 roku kosztuje 140zł za dzień

Czas edycji: 2015-10-27 o 20:17 Powód: Link.
szuszu123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-21, 04:17   #17
Kamil_1991
Raczkowanie

Tak, z reguły cena jest uzależniona od klasy samochodu, np. w firmie Express z Krakowa samochód segmentu C kosztuje ok. 100 zł za dzień użytkowania. Za Fiata Bravo 1.4 z 2011 roku zapłaciłem jakieś 95 zł. Z tym, że akurat w moim przypadku ubezpieczyciel za to płacił bo babka skasowała nas na Zakopiance i poszło z OC sprawcy.

Cytat:
Napisane przez owieczkaa Pokaż wiadomość
do tego od razu trzeba obejrzeć samochód z każdej strony, żeby nie było że np. jest wgniecenie, a potem powiedzą że to Twoja wina.
Cytat:
Napisane przez tanczaca_z_wiatrem Pokaż wiadomość
Samochód sami oglądają. Robią to dużo dokładniej niż ja.
Przed wypożyczeniem spisuje się protokół i tam opisuje się wszystkie rysy i wgniecenia.

I uważajcie na kołpaki Jak zgubicie to trzeba dopłacić. Przynajmniej firma Express tak ma w umowie, że za nieoryginalnego kołpaka trzeba dać 80 zł a za takiego od producenta - 120 zł Jak już bierzecie samochód z kołpakami na kołach (w wypożyczalniach przeważnie są tańsze wersje wyposażeniowe, więc o alufelgach nie ma co marzyć) to lepiej je pościągać i zostawić w garażu albo przytwierdzić do felgi jakimś drucikiem. Bo szkoda płacić stówę za głupi kawałek plastiku.
Kamil_1991 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-23, 21:24   #18
tanczaca_z_wiatrem
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Kamil_1991 Pokaż wiadomość
Jak już bierzecie samochód z kołpakami na kołach (w wypożyczalniach przeważnie są tańsze wersje wyposażeniowe, więc o alufelgach nie ma co marzyć) to lepiej je pościągać i zostawić w garażu albo przytwierdzić do felgi jakimś drucikiem. Bo szkoda płacić stówę za głupi kawałek plastiku.
Nie no, bez przesady... Jak bym miała tak korzystać to najlepiej w ogóle wynająć samochód i nim nie jeździć.

Wiem, że łatwo wpaść na minę i można się przejechać (jak wszędzie) i to tylko zależy na kogo trafisz. Akurat w tym temacie łatwo się przejechać... Bo taki Pan Roman wpadnie sobie na pomysł a kupie se 2 Golfiki VI i zrobię wypożyczalnię samochodów A później się męcz z gościem bo albo auto padnie w szczerym polu po 100 kilometrach jazdy (oczywiście bez ubezpieczenia pomocy drogowej) albo będzie wymyślał niestworzone historie żeby ci tylko kaucji nie oddać... Co chwilę widzę jakieś nowe firmy które wynajmują auto "tylko teraz, już za 30 zł" ale ich żywot na szczęście jest krótki.

Kiedyś się zapytałam o co chodzi akurat z tymi kołpakami bo tam gdzie wynajmuje zawszę są jakieś takie plastikowe obrączki na tym. Może nie wygląda to pięknie ale za to nie muszę myśleć, że mi odpadną albo gwizdną. Tam gdzie ja wynajmuje czyli xxx tak robią. Jeszcze się nie zawiodłam i choćby po takich szczegółach widać różnicę... Tak też zrobiłam w swoim aucie, jak wymieniam opony to mi w zakładzie od razu to zapinają.

Czas edycji: 2016-05-21 o 11:09 Powód: Reklama.
tanczaca_z_wiatrem jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-07, 09:38   #19
Paletka44
Raczkowanie

Powiem Wam tak, dziewczyny jak już wypożyczać auto to ja bym się zdecydowała na większą firmę, a nie na małą. Z jednego prostego względu - wieksza pewność i lepszy samochód. Brałam kiedyś z małej wypożyczalni i dostałam 10-letniego Golfa, a jak oddałam to właściciel wykłócał się o ryskę na kołpaku. A potem brałam już samochody w Europcar i było w porządku. Zero stresu, że oddam samochód a komuś nie podpasuje np. jakiś odprysk na karoserii...
Paletka44 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-05-14, 05:06   #20
papla5
Przyczajenie

Może mi ktoś polecić jakąś firmę z tego wypozyczalnika ? Bo widziałem, że niektóre firmy dają zniżkę jak się przez ten serwis zamawia ale z kolei jak wypożyczać to chciałbym w jakiejś sprawdzonej wypożyczalni.
papla5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-08, 09:09   #21
n_bb
BAN stały

A czy ta wypożyczalnia umożliwi zwrot auta w innym mieście niż się wypożyczało?
n_bb jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-09, 11:40   #22
elennna
Raczkowanie

Tak, ale z góry powiem Ci, że tylko te większe wypożyczalnie. Mówię to z doświadczenia, bo wynajmowaliśmy auto w avis.pl w Krakowie a oddawaliśmy po tygodniu w Warszawie. Z tego co pamiętam, to nie było dodatkowych kosztów z tym związanych. Była to Mazda 6 z 2011 roku (na co dzień jeździmy w Irlandii) - wygodne i bezpieczne auto.

Czas edycji: 2015-10-27 o 20:15 Powód: Link.
elennna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-11, 10:41   #23
Aleksanndra77
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Marti_ Pokaż wiadomość
Czy ktos sie orientuje ile mniej wiecej kosztuje wypozyczenie auta na 1, 2 dni, moze 2 tygodnie??Czy cena zalezy od rodzaju auta?? Ciekawa jestem jak ceny kształutuja sie w rożnych miejscowosciach?? Acha..I czy wypożyczonym autem można jechac zagranice??
Zależy jakie auto chcesz to rożne ceny będą - cena jest zależna od marki, klasy auta itp. Ja wypożyczałam samochód w Krakowie i zapłaciłam za tydzień około chyba 400-500zł. Dokładnie nie pamiętam, bo dawno to było. Autko brałam w krakowie, ale od ogólnopolskiej firmy i jeśli dobrze pamiętam to było to carnet. Nie wiem niestety czy za granicę można nim jechać, bo ja tylko po mieście jeździłam, ale ogólnie za granicę to wypożyczałam auto w berlinie i chyba to było od europacar. Ale poszukaj na stronie, bo pewnie jest informacja gdzieś czy mozna podrózować autem wynajętym za granicę: xxx albo może do nich napisać? Szczerze powiem, że nawet nigdy nie zastanawiałąm się nad tym.

Czas edycji: 2015-10-27 o 20:22 Powód: Link.
Aleksanndra77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-26, 10:51   #24
ramona28
BAN stały

Siemka wszystkim!
Planuję w najbliższym czasie pojechać do Białegostoku (ma to związek ze zbliżającymi się świętem 1 listopada). Wiecie podróże po grobach i te sprawy. Szukam możliwości wynajęcia na 3 dni. Co proponujecie?
ramona28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-27, 09:57   #25
jagnapik
Raczkowanie

Sprawdź sobie xxx
Mają duży wybór. Podobno zadbane.
Najlepiej skontaktować się z nimi i dogadać czy będą mieli auta w tym okresie.

Czas edycji: 2016-06-21 o 16:05 Powód: Link.
jagnapik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-20, 17:15   #26
Meraf
Przyczajenie

Smile Dot.: Wypożyczenie/wynajęcie samochodu

Cóż każdy będzie chwalił swoje, jednak trzeba pamiętać, żeby nie dać się zwieść reklamie i obietnicami na temat pożyczanego auta.
Podstawa to przed wypożyczeniem:
1. Sprawdzić stan techniczny auta i w tym stan blachy, lakieru
2. Przeczytać dokładnie umowę wypożyczenia
3. Dopytać, czy auto oddajemy z pełnym bakiem oraz czy istnieje limit
kilometrów i ubezpieczenie samochodu!

<reklama>

Czas edycji: 2016-05-20 o 17:20
Meraf jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-03, 09:10   #27
Bojowni75
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez elennna Pokaż wiadomość
Tak, ale z góry powiem Ci, że tylko te większe wypożyczalnie. Mówię to z doświadczenia, bo wynajmowaliśmy auto w avis.pl w Krakowie a oddawaliśmy po tygodniu w Warszawie. Z tego co pamiętam, to nie było dodatkowych kosztów z tym związanych. Była to Mazda 6 z 2011 roku (na co dzień jeździmy w Irlandii) - wygodne i bezpieczne auto.
Zazdroszczę, że trafiliście dobrze. My się trochę nacięliśmy na te wypożyczalnie. Podstawili nam samochód, spisali protokół w którym było zaznaczone że bak pełen. My niestety tego nie sprawdziliśmy bo nam się spieszyło. Dopiero w drodze okazało się że w baku było praktycznie mało co paliwa. Trochę nasza wina że tego nie dopilnowaliśmy, ale jak się człowiekowi spieszy to tak jest. Teraz zawsze sprawdzamy wszystko dokładnie.

Teraz planujemy pobyt w okolicach lublina i szukamy wypożyczalni tam. Więc czasem małe wypożyczalnie samochodów mogą być lepsze niż duże.
Bojowni75 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-09, 15:17   #28
karolyna1984
Przyczajenie

Z reguły są, bo:
1. Mają niższe ceny
2.Mają mniej klientów, dlatego bardziej ich cenią (lepsza obsługa, skłonność do negocjacji, mniejszy formalizm)

wadą może być mniejszy wybór samochodów.
karolyna1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-10, 10:26   #29
ElciaBon
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Bojowni75 Pokaż wiadomość
Zazdroszczę, że trafiliście dobrze. My się trochę nacięliśmy na te wypożyczalnie. Podstawili nam samochód, spisali protokół w którym było zaznaczone że bak pełen. My niestety tego nie sprawdziliśmy bo nam się spieszyło. Dopiero w drodze okazało się że w baku było praktycznie mało co paliwa. Trochę nasza wina że tego nie dopilnowaliśmy, ale jak się człowiekowi spieszy to tak jest. Teraz zawsze sprawdzamy wszystko dokładnie.

Teraz planujemy pobyt w okolicach lublina i szukamy wypożyczalni tam. Więc czasem małe wypożyczalnie samochodów mogą być lepsze niż duże.
W Świdniku na lotnisku masz pełno sieciówek, tych małych i dużych. Ja nie polecam i nie korzystam z tych zagranicznych. Nie lubię dawać zarobić obcym. <reklama>

Czas edycji: 2016-06-15 o 19:14
ElciaBon jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-21, 09:41   #30
0f4d7eb2e6c93082f74e89ef7f138a13b7c455c0
Konto usunięte

Treść usunięta
0f4d7eb2e6c93082f74e89ef7f138a13b7c455c0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Auto Marianna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości