|
|||||||
| Notka |
|
| Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
pytanie o operację kręgosłupa
Hej, chciałam się spytać czy któraś z was przechodziła operację kręgosłupa. Mam 21 lat i już od szkoły podstawowej męcze się ze skoliozą piersiowo lędzwiową czyli w kształcie litery S przy czym dolna część pleców jest bardzo usztywniona, tak,że zrobienie "kociego grzbietu" jest niewykonalne. Ostatnio staram się być bardziej aktywna i ćwiczyć, ale bóle pleców stają sie coraz bardziej uciążliwe, mimo , że staram sie nie nadwyrężać pleców. Wcześniej bywałam w sanatoriach i wisiało nade mną widmo operacji, ale nic z tego ostatecznie nie wyszło. Czy, któraś z was to przechodziła? Jak wygląda rechabilitacja ile trwa i jakie są koszty tego "zabiegu". Jestem ciekawa czy operacja niweluje skoliozę czy tylko ją zmniejsza, jak to wygląda kosmetycznie, jak jest w kwestji późniejszego bólu pleców. Będę bardzo wdzięczna za wszelkie informacje.
|
|
|
|
|
#2 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: pytanie o operację kręgosłupa
To chyba nie bardzo temat na fitness ale już spieszę odpowiedzieć.Ja jestem po operacji skoliozy właśnie piersiowo-lędźwiowej.Operację miałam w szóstej klasie podstawówki i niewiele już z tego pamiętam.Moje skrzywienie nie było takie znów duże,ale miałam już lekko widocznego garba.Operację przechodziłam w klinice w Zakopanem,wtedy jeszcze nic nie musiałam płacić.Moje skrzywienie po operacji znacznie się zmniejszyło,lecz nie zniknęlo całkowicie-aczkolwiek kiedy jestem ubrana,nie jest wogóle widoczne a i bez ubrania nie rzuca się w oczy-pod warunkiem,że staram się trzymać odpowiednią postawę.Po operacji nie chodziłam na rehabilitację,jedynie troszkę ćwiczyłam w domciu.W kwestii estetycznej-mam cieniutką bliznę przez całe plecy i drugą,dość brzydką na biodrze.Pierwszy tydzień po operacji nie był łatwy,póżniej już z górki,ale trzeba wziąść pod uwagę,że ja byłam jednak jeszcze dzieckiem i pewnie organizm szybciej się u mnie przystosował.Teraz nie mam najmniejszych problemów z kręgosłupem,mogę robić co chcę w granicach zdrowego rozsądku oczywiście(pewnie gimnastyka akrobatyczna odpada
),nie mam żadnych bóli.Ale na moim osiedlu jest jeszcze jedna dziewczyna po tej samej operacji-u niej były jakieś komplikacje lecz też jest już wszystko w porządku.Podsumowując-ja osobiście jestem zadowolona.
|
|
|
|
|
#3 |
|
Raczkowanie
|
No, niestety forum z medycyną estetyczną było już zamknięte i nie za bardzo wiedziałam gdzie to pytanie wrzucić
Dzieki za odpowiedz. Przypuszczam,że 6 klasa szkoły podstwowej to jednak duża róznica. Po twojej operacji kości jeszcze dużo czasu rosły, niestety w moim wieku są już całkiem usztywnione Teraz żałuje, że nie miałam tej operacji wcześniej. W obecnym moim stanie może być trudno, a i koszty są ważne, ech... Gdyby ktoś miał jeszcze jakiekolwiek inormacje to bardzo proszę dajcie znać.
|
|
|
|
|
#4 |
|
Przyczajenie
|
Moze zerknij na to forum http://scoliosis.myfreebb.com/
Przepraszam moderatorów,że pozwoliłam sobie wstawić link,ale myślę,że w tym przypadku będzie mi to wybaczone. |
|
|
|
|
#5 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Przyczajenie
|
Cieszę się,że moglam jakoś pomóc
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:47.

),nie mam żadnych bóli.Ale na moim osiedlu jest jeszcze jedna dziewczyna po tej samej operacji-u niej były jakieś komplikacje lecz też jest już wszystko w porządku.Podsumowując-ja osobiście jestem zadowolona.
Dzieki za odpowiedz. Przypuszczam,że 6 klasa szkoły podstwowej to jednak duża róznica. Po twojej operacji kości jeszcze dużo czasu rosły, niestety w moim wieku są już całkiem usztywnione
Teraz żałuje, że nie miałam tej operacji wcześniej. W obecnym moim stanie może być trudno, a i koszty są ważne, ech... Gdyby ktoś miał jeszcze jakiekolwiek inormacje to bardzo proszę dajcie znać.