Rozszczep wargi i dziąsła - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Chirurgia plastyczna

Notka

Chirurgia plastyczna Interesujesz się chirurgią plastyczną? Poddałaś się zabiegowi lub go rozważasz? Dołącz do nas. Podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-08-26, 13:11   #1
kiya83
Raczkowanie

Rozszczep wargi i dziąsła

Witam, Właśnie urodziłam piękną córeczkę. Niestety przez całą ciążę nie wiedziałam że córcia ma rozszczep wargi i dziąsła. Teraz juz po przejściu przez pierwszy szok i pozytywnie nastawiona przez lekarzy w szpitalu zaczynam szukać drogi wyjścia z tego. Czy jest ktoś z Bydgoszczy kto to już przechodził? Szukam polecanych lekarzy szpital. Czy wykonywaliście to prywatnie czy na kasę chorych? Poprostu potrzebuje każdej informacji gdzie można sie zgłosić żeby pomóc córeczce.
Pozdrawiam
kiya83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-29, 11:33   #2
kapka
Zadomowienie

Dot.: Rozszczep wargi i dziąsła

kiya-
Podpinam się pod pytanie.Jestem w 39 t.c., tydzień temu dowiedzieliśmy się z TŻ, że synek na 90% urodzi się z rozszczepem wargi.
Bardzo proszę o jakiekolwiek info na ten temat- leczenia, rechabilitacji- na necie jest owszem troche informacji na ten temat, ale w życiu to troszeczke inaczej wygląda(jak np. wygląda karmienie?).
dziękuje i pozdrawiam..

LIVE,LOVE,LIFT.

:5
kapka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-30, 12:35   #3
kiya83
Raczkowanie

Hej,nie wiem w jakimstopniu bedzie rozszczep u ciebie ale mu sobie dajemy rade z karmieniem. dlatego ze małej rozszczep konczy sie ok 1cm od usteczek. reszta podniebienia jest cała. przy odpowiednie pozycji je z piersi smoczki tez tylko jeden typ wchodzi w gre ale nie te specjalne tylko najzwyklejsze takie spłaszczone tez oczywiscie wkładane do buzki tak zeby smoczkiem zatkac otwartą na podniebienie dziurke od nosa. Jak narazie to ja wiem tyle ze mam całą liste specjalistow do przebycia. Pełno skierowań i ciężką decyzje gdzie i czy na kase chorych operować moją Oleńkę.Czy moze lepiej prywatnie. Różne są recenzje dotyczące szpitali i lekarzy. Mam na miejscy w bydgoszczy szpital ktory to operuje ale i mase sprzecznych opini o nim. Wiekszosc poleca IMiD w Wawie ale treminy długie.Pozdrawiam i życze łatwego porodu.
Stary 2011-08-31, 10:24   #4
kapka
Zadomowienie

Słyszałam dobre opinie o Polanicy Zdrój..ale tak jak piszesz, ile szpitali tyle opinii.
Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedź, życzę dużo cierpliwości i zdrowia dla małej Oleńki.

LIVE,LOVE,LIFT.

Stary 2011-08-31, 12:09   #5
joaaa83
Rozeznanie

Moja siostrzenica ma rozszczep wargi i podniebienia. Miała mieć operację w Polanicy, ale pojechali jeszcze na konsultację do Centrum Zdrowia Dziecka do Warszawy i zdecydowali się na Centrum. Inaczej ten rozszczep ocenili w Polanicy (trochę zbagatelizowali sprawę), a inaczej w Centrum. Jedź do Centrum do Warszawy i nie daj sobie wmówić, że tak samo dobrze przeprowadzą operacje (u mojej siostrzenicy będzie kilka) u Ciebie w mieście, czy gdzie indziej. Centrum to naprawdę dobry szpital.

Po operacji stosuj na bliznę Dermatix. Drogi, ale daje rewelacyjne efekty, jeśli chodzi o tego typu blizny.

Nie słyszałam, aby ktoś leczył "prywatnie" rozszczep. To nie powiększanie piersi.
joaaa83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-31, 14:25   #6
kiya83
Raczkowanie

Hej, co dzien zbieram mase nowych informacji. Prywatnie leczą tekie schorzenia i to bardzo często. Własnie dowiedziałam sie o P.prof.Dudkiewicz która pracowała albo nadal pracuje w IMiD ale ma tez swoja prywatna klinike pod warszawa. Zastanawiam sie nad tym rozwiazaniem. Mam jeszcze do rozwazenia Polanice Zdrój, narazie szukam jakiegos kontaktu do osob ktore tam robily zabiegi, no i oczywiscie kwestia ceny, nie bede sepic na coreczce no ale sa tez jakies granice moich mozliwosci.
Stary 2012-03-05, 20:38   #7
martucha2
Przyczajenie

Witaj. Ja sama mam rozszczep wargi i podniebienia i polecam IMiD w Warszawie. Byłam pod opieką prof. Dudkiewicz i jestem zadowolona, Pani Dudkiewicz jest naprawde mila i kompetentna osoba. Spotkałam wielu ludzi po operacjach rozszczepu w różnych szpitalach i musze powiedziec ze zabiegi wykonane w IMiDzie daja najlepsze efekty jesli chodzi o wyglad i mowę. Powodzenia w drodze ktora musicie przejsc i pamietajcie aby wpoić swoim dzieciom poczucie wartości bo rozszczep wcale nie przekresla szans na normalne życie.
martucha2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-08, 14:55   #8
kapka
Zadomowienie

My juz jesteśmy 2 miesiace po pierwszej operacji.Wybralismy IMiD w Warszawie i jesteśmy b.zadowoleni , gdyby ktoś potrzebował jakichkolwiek informacji-polecam się na przyszłość proszę pisać na PW

LIVE,LOVE,LIFT.

Stary 2013-04-05, 09:17   #9
Biel07
Przyczajenie

Mega serdecznie zapraszam do odwiedzenia stronki na Facebooku - Cleft Poland !! Złączmy się ) Zobaczmy swoje zdjęcia, życie, pasje ) Bądźmy razem ) Serdecznie pozrawiam )) ;* Ps. Napiszcie parę słów na tablicy o sobie, ja już to zrobiłam )
Biel07 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-26, 14:16   #10
maaarcelus
Przyczajenie

Witam. Jestem studentką 3. roku logopedii i zbieram materiały do pracy licencjackiej, pod tytułem "Opieka medyczna nad dziećmi z rozszczepem". Będę niezmiernie wdzięczna rodzicom za wypełnienie krótkich ankiet, które są oczywiście anonimowe i posłużą jedynie w celach badawczych.
W swojej pracy chciałabym ukazać stosunek (a czasem jego brak) polskiej służby zdrowia do problemów, z jakimi borykają się rodzice dzieci z rozszczepami.
Będę niezmiernie wdzięczna za każdą wypełnioną ankietę i z góry dziękuję za poświęcony czas.
http://www.survio.com/survey/d/M2T2Y0O8J4Q5D6V7M

---------- Dopisano o 15:14 ---------- Poprzedni post napisano o 15:13 ----------

Witam. Jestem studentką 3. roku logopedii i zbieram materiały do pracy licencjackiej, pod tytułem "Opieka medyczna nad dziećmi z rozszczepem". Będę niezmiernie wdzięczna rodzicom za wypełnienie krótkich ankiet, które są oczywiście anonimowe i posłużą jedynie w celach badawczych.
W swojej pracy chciałabym ukazać stosunek (a czasem jego brak) polskiej służby zdrowia do problemów, z jakimi borykają się rodzice dzieci z rozszczepami.
Będę niezmiernie wdzięczna za każdą wypełnioną ankietę i z góry dziękuję za poświęcony czas.

---------- Dopisano o 15:16 ---------- Poprzedni post napisano o 15:14 ----------

Witam.
Jestem studentką 3. roku logopedii i zbieram materiały do pracy licencjackiej, pod tytułem "Opieka medyczna nad dziećmi z rozszczepem". Będę niezmiernie wdzięczna rodzicom za wypełnienie krótkich ankiet, które są oczywiście anonimowe i posłużą jedynie w celach badawczych.

maaarcelus jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Chirurgia plastyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości