|
Notka |
|
Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
Lokalizacja: Czasami Londyn,czasami Hiszpania-aktualnie Lidzbark Warmiński.
|
![]() Jakie konto bankowe w Hiszpanii?
Pomozcie ,dziewczyny kochane,prosze!
Jade niedlugo do Hiszpanii na Costa del Sol do pracy(na czarno,na razie)Bardzo chcialabym zalozyc tam sobie konto w banku(np.w BBVA lub Solbank),ale nie wiem,czy moge bez ,,permiso di residencia") Dziekuje z gory caluje Was wszystkie-Aga ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jakie konto bankowe w Hiszpanii?
Nie wiem,jak jest teraz.Kilka lat temu można było założyć konto na paszport,musiałabyś zapytać w banku,który wybierzesz.Ale nie martw się,nawet jeżeli przyjeżdżasz na czarno,możesz złożyć wniosek o przyznanie numeru N.I.E.Z tym numerem nie powinno być problemu
![]()
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Hej
Ja siedze w Hiszpani juz chwilke (trzy lata) ![]() Co do konta, to z tego co sie orientuje przy pracy na czarno bedzie raczej trudno. Zeby wystapic o przyznanie numeru NIE musisz miec powod - umowe o prace lub cos w tym stylu, a bez NIE konta nie zalozysz. Jesli jednak chcesz probowac to w jakims "miedzynarodowym" banku moze byc latwiej niz w BBVA. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Witaj.Po wejściu Polski do Unii zmieniło się to troszkę i można złożyć wniosek o N.I.E. nie posiadając ani pracy ani umowy o pracę.Numer N.I.E. nie jest bowiem równoznaczny z przyznaniem tarjeta de trabajo y residencia.
![]() Co do banków to też nie jestem pewna. ![]()
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Hej
Jedno pytanko dodatkowe, jesli mozna ![]() Bo np. wiem , ze do Wloch nadal jest wymagane zezwolenie na prace (czyli wiza) i wydawalo mi sie ze tu jest podobnie.
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Z tego co wiem ,aby dostać sam numer N.I.E nie potrzeba nic,gdyż tak jak pisałam jest to tylko twój numer identyfikacyjny i nie jest on równoznaczny z otrzymaniem zezwolenia na pracę.Jeśli chcesz wyrobić sobie ten numer to musisz iść na komisariat policji z ważnym paszportem, i wypełnić odpowiedni wniosek.Po około 3 miesiącach powinni cię zawiadomić ,że dostałaś permiso de residencia i masz się zgłosić w określonym terminie złożyć odcisk i dać zdjęcia.Po kilku tygodniach odbierzesz tarjetę.
![]()
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
Dzis dostalam wreszcie papiery, uff..., przyznano mi residencie, teraz czekam na papier w ktorym podadza date zgoszenia sie na "odbicie palucha" do "tarjety", gdy skladalam papiery do numeru nie i calej reszty musialam miec "patronamiento" czyli zameldowanie. teraz czekam do 1 maja czyli dnia, w ktorym Polacy maja otrzymac pozwolenie na prace w Hiszpanii, oczywiscie Ci z rezydencja i wszystkimi papierami, oby tak bylo!Pzdr z okolic Valencii!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Cześć Majka-witaj wśród hiszpańskich emigrantek
![]() ![]()
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Fresa z tym numerem N.I.E.to do końca tak nie jest jak mówisz.Może w Madrycie tak , ale nie w Barcelonie.Tutaj zeby otrzymać ten numer potrzebowałam mieć certyfikat zameldowania .A żeby załozyc konto musisz mieć numer N.I.E.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Fresa z tym numerem N.I.E. tO wcale nie jest tak prosto.Może u was w Madrycie tak , ale nie w Barcelonie.Zeby otrzymać ten numer musisz mieć zameldowanie.A zeby założyć konto w banku musisz mieć numer.I taka ko łomyja , co region to co innego.A na taki numer też sie trochę czeka .Wakacje miną a dziewczyna dalej nie bedzie miała ani numeru ani konta.Chociaż w BBVA JEST NAJŁATWIEJ I MOZE SIĘ UDAC NA PASZPORT.POZDRAWIAM
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Wiem ,po dokładne informacje najlepiej udać się do odpowiedniego oddziału comisaria de policia.My już mamy permanente i nie wymagali od nas przy odnawianiu empadronamiento,ale tak jak mówisz,może też zależy to od tego w jakim mieście.Konto też założyliśmy już dawno,pierwsze od razu po przyjezdzie tutaj,wtedy jeszcze można było na paszport,a teraz to już raczej nie.Po prostu trzeba iśc do wybranego banku i się dowiedzieć,innej możliwości nie ma
![]()
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
Konto bankowe w dalszym ciagu mozna sobie zalozyc majac tylko paszport, moja znajoma zrobila tak pare dni temu i nie bylo problemow! Pzdr.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
Fresa
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Cześć Majkaaa
![]() ![]() ![]() ![]() Jaką masz pogodę ,bo tu zimno znowu,a wiatr taki silny wieje,że nie chce się nosa za drzwi wystawiać ![]() Pozdrawiam ![]()
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
Fresa!
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Majka bardzo się cieszę,że dostałaś juz pozwolenie,będziesz mogła podjąć już od zaraz legalną pracę.Aha,jeśli znajdziesz pracodawcę,to wcale nie musisz czekać na tarjetę-możesz dać alta w SS na podstawie listu,w którym zawiadomili cię o przyznaniu pozwolenia na pracę
![]() ![]() Pozdrawiam,tu też dosyć ciepło ,w słońcu powyżej 20 stopni,ale wiatr cały czas nie chce nas opuścić.Zyczę ci powodzenia w poszukiwaniu pracy ![]()
![]() |
#17 |
Przyczajenie
|
Dzieki! Mozesz zdradzic gdzie mieszkasz w Hiszpanii i ile czasu juz tu jestes? Ja przyjechalam do Hiszpanii prawie dwa lata temu, mieszkam ze swoim chlopakiem w pueblo oddalonym kilka kilometrow od Valencii. Moj chlopak pracuje juz od ponad roku, firma zrobila mu permiso de trabajo, wiec mial duzego farta, pracuje mu sie dobrze, jest zadowolony, teraz kolej na mnie. Forum odwiedzam najczesciej w niedziele, wiec szybko Ci raczej nie odpisze, ale odpisze na pewno. Besitos!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Fajnie,że jesteście tu razem,wtedy jest zawsze łatwiej,można wspierać się nawzajem
![]() Nie szkodzi,że możesz bywać tylko w niedzielę-zawsze jak będziesz to się odezwij ![]() ![]()
Edytowane przez Fresa Czas edycji: 2008-01-24 o 16:50 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:45.