|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Objawy infekcji-wymaz ujemny
Od prawie 3 tygodni odczuwam dość silne pieczenie sromu, dyskomfort i pobolewanie w podbrzuszu. Lekarz zlecił posiew, który wyszedł ujemny. Wobec tego stwierdził, że nic mi nie jest i zalecił jedynie probiotyki. Tymczasem czuję się coraz gorzej. Zastosowałam się do zaleceń więc raczej nie ma mowy o błędzie. Nie wiem co to może być skoro infekcji brak...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
BAN stały
|
Dot.: Objawy infekcji-wymaz ujemny
Skoro w posiewie nie wyszyły ci bakterie to prawdopobnie infekcja ma podłoże grzybicze. Sprawcami takich infekcji są grzyby Candida tzw patogeny oportunistyczne - normalnie występują w pochwie, ale problem pojawia się kiedy brak 'dobrych' bakterii i grzyby zaczynają się niekontrolowanie rozrastać. Lekarz ma rację, że w walce z kandydozami pochwy najważniejsza jest dieta i suplementowanie probiotykami ginekologicznymi. Natomiast w przypadku, kiedy infekcja jest bardzo zaostrzona, a objawy uprzykrzają ci życie to dobrze byłoby opanować sytuację lekami przeciwgrzybiczymi. Najlepsze są te na receptę, ale jest jeden specyfik w mniejszej dawce dostępny od ręki (Gynoxin optima). Polecałabym jednak wybrać się do ginekologa i poprosić wprost o receptę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:21.