![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Wredna babcia- co byście zrobiły?
Witam!
Chciałam się trochę wyżalić, bo ostatnio wydarzył się mały incydent, który nie daje mi spokoju. Babcia mojego męża, niedawno zapytała mnie dlaczego nasze dzieci przestały chodzić do przedszkola ( mają 3 latka i nie będę się rozpisywała na ten temat bo to nie ma tutaj znaczenia- choroby itp.) zaczęła wymyślać że będą "do tyłu" i że dzieci, które chodzą są "fajniejsze", więc wyraziłam swoje zdanie na ten temat ale mówiłam to głośno bo babcia słabo słyszy i poszłam. A przedwczoraj chcąc zanieść jej ciasto od progu usłyszałam: " Wynoś się!!! najpierw na mnie darłaś mordę a teraz jakby nigdy nic przynosisz mi ciasto. Wynoś się !!!!!!!!!!!" . Dostałam jak obuchem w łeb, popłakałam się opowiedziałam wszytsko teściowej (ogólnie ma z babcią przerąbane, mieszkają razem) i mężowi. Mąż poszedł Jej (babci) powiedzieć swoje że "nikt jego żony nie będzie tak traktował i że jak nie przeprosi straci wnuka". Ale Babcia i tak nie przeprosi taki wredny typ. I teraz nie wiem jak do tego wszystkiego podejść, jeździć tam czy nie? Teście nie są niczemu winni, mieszkają na dole a babcia rzadko schodzi ( jest schorowana). Chętnie bym jej odpowiedziała" że po 1. jakim prawem na mnie krzyczy po 2. ja się nie darłam tylko wyraziłam swoje zdanie głośno bo babcia słabo słyszy a po 3. Mordę to ma co najwyżej krowa a nie ja ! Ale ona szantażuje emocjonalnie że karetkę trzeba będzie wzywać itp. i nie wiem czy to olać czy nie pozwolić się tak traktować? ![]() Edytowane przez magnoliss Czas edycji: 2016-07-03 o 07:45 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
wańka wstańka
|
Dot.: Wredna babcia- co byście zrobiły?
Cytat:
Poza tym odpuściłabym sobie wygarnianie tej kobiecie, czy wchodzenie w jakąkolwiek dyskusję. Ile babcia ma lat ?
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Starsze osoby często odbierają jakiekolwiek podniesienie głosu jako atak, bo nie przyjmują do wiadomości ze są przygłusi. O ile mąż powinien cie wspierać, o tyle nie rozumiem zastraszania starej, schorowanej babci, że on jej wnuki zabierze i nigdy już nie pokaże. No bądźmy poważnymi ludźmi, po co takie histerie odwalac i się wzajemnie nakręcac.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Jest jedna zasada, która świetnie się sprawdza przy starszych ludziach: nie wdawać się w dyskusję. Starszej osobie nie wytłumaczysz, że masz inne zdanie, ona swoje wie i tylko niepotrzebnie sobie (i jej) będziesz psuć nerwy. Najlepiej po prostu jednym uchem wpuścić a drugim wypuścić to, co ona mówi, przytakiwać jej, a potem i tak robić to, co uważa się za słuszne.
Szczerze mówiąc dla mnie ta opisana przez ciebie sytuacja to typowa gównoburza o nic, po co robicie z tego taką aferę? Po co te teksty o straceniu wnuków?
![]() |
#5 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Ja rozumiem, że można się oburzyć, że ktoś mówi "morda", że wyolbrzymia pewne sprawy, ale to jest starsza osoba, która niekoniecznie może być nadal w pełni świadoma tego co robi. Często pewnych spraw już się nie wytłumaczy, nie zmieni. Uważam, że w tym wypadku trzeba zapomnieć i tyle. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
Jeźdź do teściów, do babci nie wchodź. Zresztą pewnie za jakiś czas jej przejdzie. Bez sensu nakręcać aferę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Autorko - teściów odwiedzaj, babcie ignoruj. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
Ty jesteś dorosła ? Zamiast beczeć jak dziecko, trzeba było powiedzieć babci to, co wypunktowałaś. Męża do niej wysłałaś żeby jej przygadał, serio ?
![]() ![]() I tak jak mówi phony - nie wdawać się w dyskusję ze starszymi osobami. Zwłaszcza kiedy jest to przedstawiciel typu wszystkowiedzacy uparciuch o krótkich nerwach. Przyjać do wiadomości opinię takiej osoby, powiedzieć, że ma się inne zdanie, nie dać się wciagnać w dalsze dyskusje i powrócić do konsumpcji szarlotki i pogaduszek o serialach, pogodzie czy czym tam taka osoba się aktualnie pasjonuje. Wiem co mówię, bo latami ćwiczyłam taka taktykę na moim teściu. Sprawdzone. Edytowane przez dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552 Czas edycji: 2016-07-03 o 11:40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
Moim zdaniem za bardzo poniosły Cię emocje.
![]() Nie myśl o tej sytuacji dopóki nie ochłoniesz. ![]() ![]() ![]() Na przyszłość. Nie wdawaj się w żadne dyskusje z babcią. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Ante Pante
|
zostawić i nie wdawać się w dyskusje z babcią. starsza osoba ma swój światopogląd i nie przegadasz. nie nakręcajcie dramy
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
o¤°`°¤o,¸¸¸,o¤°`°
|
Cytat:
![]() Jak już kilka osób pisało, babcie Twój podniesiony głos mogła odebrać inaczej. Poza tym nie wiadomo jakimi słowami wyrażałaś to swoje zdanie ![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
Gdzie ty tu widzisz napuszczenie na babcie? A komu żona ma powiedzieć że babcia męża ją zwyzywała? Sąsiadce? Kuzynce? Swojej mamusi? Dobrze że powiedziała mężowi, to on nie powinien w ten sposób reagować - nie powinien stawiać durnych ultimatum bo zna swoją babcie. Wystarczyłoby żeby krótko wyjaśnił sprawę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Jestem zdania że nie warto wdawać się w wielkie dyskusje czy kłótnie z takimi starszymi osobami, ale nie można też dać sobą pomiatać. Nie ważne ile osoba ma lat. Szantażowanie pogotowiem/chorobami jak się coś babci nie podoba jest straszne. Kiedy raz czy drugi zobaczy że rodzinka się boi, głaska ją a ona tu ma "władze" to będzie tak zawsze robiła. Wiek nie może usprawiedliwiać takich zachowań.
Mama mi opowiadała, że moja babcia (którą słabo pamiętam) też miała takie jazdy, że jak coś było nie po jej myśli to na poczekaniu mdlała/słabła i cuda się działa. Nie można dać się takiej osobie, bo można zwariować. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;6254633 1]Ty jesteś dorosła ? Zamiast beczeć jak dziecko, trzeba było powiedzieć babci to, co wypunktowałaś. Męża do niej wysłałaś żeby jej przygadał, serio ? ![]() ![]() I tak jak mówi phony - nie wdawać się w dyskusję ze starszymi osobami. Zwłaszcza kiedy jest to przedstawiciel typu wszystkowiedzacy uparciuch o krótkich nerwach. Przyjać do wiadomości opinię takiej osoby, powiedzieć, że ma się inne zdanie, nie dać się wciagnać w dalsze dyskusje i powrócić do konsumpcji szarlotki i pogaduszek o serialach, pogodzie czy czym tam taka osoba się aktualnie pasjonuje. Wiem co mówię, bo latami ćwiczyłam taka taktykę na moim teściu. Sprawdzone.[/QUOTE] No wyobraź sobie, że jestem dorosła, a komu miałam powiedzieć? to akurat nie uważam, że źle zrobiłam Szantażuje? to raczej Jej specjalność. Jakbym wyraziła swoje zdanie w niewłaściwy sposób, to nie pytałambym o radę, bo wtedy to babcia by miała rację że na nią nakrzyczałam, a tak nie było. Twoja odpowiedz nic nie wnosi wiec po co się udzielasz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Tutaj jesteś taka wyszczekana, czemu nie odpowiedziałaś tej staruszce co myślisz kiedy była do tego okazja ? Retorycznie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;6255902 6]No muszę sobie wyobrazić, że jesteś, bo uderzać w bek, bo babcia męża na ciebie nakrzyczała, to zbyt dojrzałe nie jest. Powiedzieć mężowi, a nasyłać go, żeby nagadał babci do słuchu, to też nie jest poważne.
Tutaj jesteś taka wyszczekana, czemu nie odpowiedziałaś tej staruszce co myślisz kiedy była do tego okazja ? Retorycznie.[/QUOTE] Z tym płakaniem to pewnie przesadziłam, ale no cóż czasami przeszłość daje o sobie znać i reaguję tak wbrew swojej woli.. ale to mało istotne. Nie nasyłałam męża (zresztą nigdzie tak nie napisałam, sama sobie to dodałaś), opowiedziałam mu cały incydent ,zrobił co uważał, bo słyszał wcześniejszą rozmowę z babcią przez którą to wszystko się wydarzyło.. Wyszczekana? W jakim miejscu? Chyba raczej nie jestem skoro pytam o radę Dziękuje za wszystkie rady. Oleję sprawę bo widzę, że większość z Was by tak zrobiła. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
o¤°`°¤o,¸¸¸,o¤°`°
|
Cytat:
![]() Udzielam się bo mam takie prawo ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#20 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Boooze, ale gownoburza (jak ktos slusznie zauwazyl).
Dziewczyno, ty 15 lat masz zeby ryczec i meza na babke nasylac? Starsze osoby takie sa, ze niektore rzeczy odbieraja inaczej itp. Podniesiony glos w 9/10 przypadkow odbierze normalnie bo slabo slyszy, ale raz uzna ze na nia krzyczysz. No i coz, peszek. Ja tez mowie glosno, bo moj dziadek slabo slyszy. Ale jak mu nie pasuje to, co mowie, to tez mi mowi zebym nie krzyczala. I coz, bywa, nie robie jakichs scen z tego powodu. Poza tym naprawde wdawanie sie z 70 czy 80letnia babcia na temat tego, czemu dzieci do przedszkola nie chodza - no serio? Kobieto, mowi ze beda opoznione itp, to sie przyjmuje na klate i nie komentuje, bo wiadomo, ze jej nie przegadasz. Ale nie, Ty musialas byc madrzejsza i tlumaczyc babci dlaczego Twoja decyzja jest sluszna. Dziwne, ze nie bylas taka odwazna zeby powiedziec babci to, co tam na koncu napisalas ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Konto usunięte
|
Z igły widły. Serio. Się wzajemnie nakręcacie zamiast odpuścić. Co to, za mało w życiu się nasłuchałaś inwektyw że morda od babci ugodziła cię do żywego? Serio?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
Zasmucę Cię.
Prędzej Ty masz mordę, a nie krowa. Krowa to szlachetne zwierzę, jak każde inne od człowieka. Nie szanujesz innych, ale Ciebie szanować ma każdy, nawet schorowana babcia. LOL Edytowane przez bbrownie Czas edycji: 2016-07-04 o 23:36 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Na podstawie jednego posta wywnioskować że nie szanuje innych, gratuluje wszechwiedzy i inteligencji ![]() ![]() morda 1. przednia część zwierzęcej głowy; pysk, paszcza; ze słownika jakby co ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zadomowienie
|
A ja czekam na odpowiedź na moje pytanie: dlaczego nie powiedziałaś babci tych 3 rzeczy cytuje:
"Chętnie bym jej odpowiedziała" że po 1. jakim prawem na mnie krzyczy po 2. ja się nie darłam tylko wyraziłam swoje zdanie głośno bo babcia słabo słyszy a po 3. Mordę to ma co najwyżej krowa a nie ja !" Edytowane przez Flashdance Czas edycji: 2016-07-05 o 08:58 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zadomowienie
|
a ja uważam, że babcia zasłużyła sobie na interwencje męża Autorki. Jeżeli wydawało jej się , że Autorka krzyczy, to mogła powiedzieć, żeby mówiła ciszej. Ale lepiej poczekać i ubliżyć komuś, że ma mordę. Babci chyba nie w smak, że jej rad nie chciano przyjąć i duma została urażona. Jeszcze Autorka z ciastem przyszła, więc babcia chyba widziała, że Autorka darzy ją sympatią.
Jedna Wizażanka oburzyła się tu, że Autorkę zabolały słowa o darciu mordy. No nie wiem, to chyba nie jest słowo pieszczotliwe. Może w pewnych środowiskach to codzienność... ---------- Dopisano o 11:06 ---------- Poprzedni post napisano o 11:05 ---------- za to ty szanujesz ludzi... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:21 ---------- Poprzedni post napisano o 13:16 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Dlatego uważam, że nikt nie zasługuje na takie porównania. Pozdrawiam ![]() A co tam se babcia twierdzi, ona zna ją lepiej ode mnie. Nie mnie to oceniać. Uważam jednak, że starszym ludziom (zwierzętom także) należy się szacunek i dużo zrozumienia. Jestem altruistką, tak mam. Edytowane przez bbrownie Czas edycji: 2016-07-05 o 12:31 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
"Czarna krowa w kropki bordo gryzła trawę kręcąc mordą. Kręcąc mordą i rogami gryzła trawę wraz z jaskrami." To też jest obraźliwe ? Jeśli chodzi o szacunek to uwierz mam go ogrom jeśli chodzi o starszych ludzi, ale także nie uważam, że wolno im mówić co ślina na język przyniesie, zwłaszcza jeśli nie było ku temu żadnego powodu.. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:32.