"Śmierć na raty" (onet.pl) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-02-27, 09:35   #1
Voodia
Wtajemniczenie

"Śmierć na raty" (onet.pl)

Przed chwilą przeczytałam artykuł "Śmierć na raty" na www.onet.pl:
http://wiadomosci.onet.pl/1314787,2678,kioskart.html

Jestem zszokowana. Dziwi mnie, że ktoś, kto dopuścił się morderstwa ma czelność narzekać na długość wyroku. Sam pozbawił kogoś możliwości długiego życia,prawdopodobnie jednocześnie trwale krzywdząc rodzinę ofiary- nie rozumiem jak w takim przypadku można kwestionować długość odsiadki.

Nie czuję litości, nie współczuję, nie mam miłosierdzia dla gwałcicieli, morderców, złodziei-oni nie mieli ich dla swoich ofiar. Nie wyobrażam sobie skrócenia kary do 15 (!!!) lat- jak w takiej sytuacji miałyby się czuć rodziny ofiar?

Dziewczyny, jestem bardzo ciekawa Waszych opinii na temat tego artykułu.
Voodia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-27, 09:56   #2
Little_Shee
Zadomowienie

Dot.: "Śmierć na raty" (onet.pl)

Krew się we mnie gotouje jak słysze, o przestępcach narzekających na swój los. Qrcze przecież nikt im tego nie narzucał. Popełniając przestępstwo liczyli się że dosięgnie ich jakaś kara. Ja też nie jestem za dożywociem, ludzie z taki wyrokiem, niepotrzebnie zajmują miejsce w więzieniach (przez co u Nas w Polsce mają być rozbudowane więzienia zamiast szpitali). Powinni przywrócić do łask karę śmierci albo wreszcie zrobić coś z tym chorym systemem sądownictwa. Jednak wg mnie dla gwałcicieli, pedofili, morderców jest jedna kara (wg zasady ząb za ząb).

A co mnie najbardziej wkurza, to te wszystkie wyroki z zawieszeniem, skracanie kary....wrrr... bezsensu. kary powinny być sztywne i tyle, a ludzie, którzy decydują się na popełnienie przestępstwa powinni być świadomi tego, że kara ich nie minie!!

moj emigrancki blog

my world
Little_Shee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-27, 09:58   #3
Kiya
Zakorzenienie

bulwersujący artykuł,również nie popieram ktoś kto zasłużył na kare powinien ją odsiedzieć do końca,co wiecej jestem za karą śmierci dla bezwzględnych seryjnych morderców.
Kiya jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-27, 10:03   #4
dora_angel
Zadomowienie

GG do dora_angel

Jeśli ktoś zabije z premedytacją nei zawacha zabić się drugi raz , śmierć za śmierć , kastracja za gwałt, a za pedofilie to chyba kastracja całych narządów płciowych. Moim zdaniem więzienie to guzik a nie kara , więzienie nie zmieni mordercy, gwałciciela czy pedofila i gdy wyjdzie z niego zrobi to samo. Chyba nie wierzę wogole w resocjalizację
Zaręczeni 19.12.2011r.
Małżonkowie 29.12.2012
dora_angel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-27, 10:05   #5
NIUNIA***
Rozeznanie

W większości zgadzam się z twoją opinią, dodam jeszcze od siebie, że przywrócenie kary śmierci (na życzenie skazanych) jest jedynie "pójsciem na łatwizne"- przezież właśnie po to zotali skazani na kare dożywocia, zeby pewne rzeczy przemyśleć-nie mówię o resocjalizacji, bo nie jestem pewna czy coś takiego jeszcze funkcjonuje,jeśli tak to pojedyńcze przypadki. Oni są skazanymi na wyroki wdł. mnie w ogóle nie poinni kwestionować jego "długości"...rozumiem , ze więzienia są przepełnione itd. ale wydaje mi się, ze nie tędy droga- nie poprzez kare smierci, czy też skracanie wyroków...
Mam nadzieje, ze nie zagmatwałam za bardzo
Stary 2006-02-27, 10:07   #6
Voodia
Wtajemniczenie

Ostatnio dość często rozmawiałam z TŻ na temat więzień, zastanawia nas jedna rzecz:dlaczego nikt nie wysyła więźniów do pracy? Nie podoba mi się fakt, że za moje pieniądze mają wikt i opierunek, nie mam najmniejszej ochoty sponsorować przestępców. Wystarczyłoby przecież znaleźć im jakieś zajęcie, np roboty publiczne: obywatele nie musieliby utrzymywać ich z własnych podatków, a i więźniowie mieliby zajęcie odwracające uwagę od egzystencjanych refleksji .
Stary 2006-02-27, 10:11   #7
nekome
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Voodia
Ostatnio dość często rozmawiałam z TŻ na temat więzień, zastanawia nas jedna rzecz:dlaczego nikt nie wysyła więźniów do pracy? Nie podoba mi się fakt, że za moje pieniądze mają wikt i opierunek, nie mam najmniejszej ochoty sponsorować przestępców. Wystarczyłoby przecież znaleźć im jakieś zajęcie, np roboty publiczne: obywatele nie musieliby utrzymywać ich z własnych podatków, a i więźniowie mieliby zajęcie odwracające uwagę od egzystencjanych refleksji .
jest w Polsce taki program pilotazowy - chyba w Zielonej Gorze /nie jestem pewna/- wiezniowie pracujanp. sprzatajac ulice,sa zatrudniani w prywatnmych firmach - gl. prace fizyczne, zarabiaja na siebie.
ale budzi to duzo protestow bo 'zabieraja prace' bezrobotnym.
nekome jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-27, 10:15   #8
Little_Shee
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Voodia
ostatnio też rozmawiałam na ten temat. Jest taki syf na ulicach mogliby ich do sprzątania zagnić. Z drugiej jednak strony zabraliby pracę "normalnym obywatelom". Czyli najlepiej znaleźć dla nich taką robotę, której nie podjąłby się ktoś innych.

Wkurza mnie jeszcze jedna rzecz, a mianowicie to, że oni w tych więzieniach mają lepiej niż niejeden człowiek w domu (siłownia, basen, świetlice itd). Qrde nieraz normalnego obywatela nie stać na to, żeby sobie na głupią siłownię poszedł a oni tu za darmochę mają. Ostatnio polscy więźniowie buntowali się, że na jedną celę przypada 4 więźniów (czy jakoś tak) i im za ciasno, a przy tym łamane są prawa człowieka. Cholera, a gdyby ich tak wsadzić to tych więzień arabskich, gdzie w małej klitce mieszka ze 20 więźniów, śpią na siedząco, na zmianę, oni przynajmniej znają smak słowa WIĘZIENIE, i myślę, że to jest najlepsza resocjalizacja dla nich. Po odsiedzeniu wyroku pomyślą trzy razy zanim coś zrobią mając w głowie perspektywę spędzenia iluś tam lat w więzieniu, gdzie panuje, syf, brud, ciasnota...

moj emigrancki blog

my world
Stary 2006-02-27, 10:16   #9
windykatorka
Zakorzenienie

GG do windykatorka

Ja chetnie gdybym miała możliwość,powróciłabym do dewizy"oko za oko,ząb za ząb".
Zgwałcił? Niech zajmą się nim w więzieniu.Zabił? Niech umrze na krześle.
Nie ma litości.On nie miał,więc czemu my mamy mieć.
Bezczelność.I jeszcze ktoś się na to godzi...
windykatorka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-27, 10:17   #10
windykatorka
Zakorzenienie

GG do windykatorka

Cytat:
Napisane przez nekome
jest w Polsce taki program pilotazowy - chyba w Zielonej Gorze /nie jestem pewna/- wiezniowie pracujanp. sprzatajac ulice,sa zatrudniani w prywatnmych firmach - gl. prace fizyczne, zarabiaja na siebie.
I właśnie dlatego,że zabieraja pracę bezrobotnym,nie podoba mi sie ten pomysł.
Stary 2006-02-27, 10:23   #11
NIUNIA***
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez windykatorka
I właśnie dlatego,że zabieraja pracę bezrobotnym,nie podoba mi sie ten pomysł.

Prawda jest taka, ze na te stanowiska pracy nie akurat zbyt wielu chętnych
Oczywiście, ze pierwszeństwo mają bezrobotni, ale przecież pracy jest całe mnóswo i wydaje mi się, ze można obie kwestie pogodzić...

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-02-27, 10:25   #12
Voodia
Wtajemniczenie

Pisząc o pracy dla więźniów miałam na myśli cięższe roboty, takie, na które nie ma zbyt wielu chętnych. Zdaję sobie sprawę, że na pewno pojawiłyby się protesty, że "zabierają" pracę bezrobotnym.
A z drugiej strony: po maturze nie dostałam się na wymarzone studia dzienne i zdecydowałam się na kursy w urzędzie pracy. Jeden z nich dotyczył aktywności na rynku pracy itd. Pani prowadząca któregoś razu powiedziała, że w naszym (białostockim) urzędzie pracy na niektóre prace fizyczne jest więcej ofert niż chętnych-bezrobotni wolą pozostawać na zasiłku niż się ich podjąć. Może to by było rozwiązanie (oczywiście tylko części) problemu?-wybierać z up te oferty, na które nie ma chętnych i te prace zlecać więźniom?
Stary 2006-02-27, 10:29   #13
cheer
Zakorzenienie

Ale biedactwo, co?? Popatrzcie co on musiał/musi znosić:

„Wolimy z tym raz na zawsze skończyć, niż tak pomału dogorywać – pisali więźniowie. – Po tak długim wyroku wyjść stąd mogą w najlepszym razie tylko zgrzybiali starcy i ludzie wewnętrznie zdruzgotani”. (...)

Kara śmierci jest hańbą dla demokratycznego państwa. Dożywocie zaś to skazanie człowieka na degenerującą egzystencję, forma tortury, eutanazji.

Ale okropna jest świadomość, że nigdy nie wiesz, kiedy wyjdziesz. Po 18, 25, 30 latach? Z psychologicznego punktu widzenia to bardzo trudne do zniesienia.

opowiadają, jakim piekłem są francuskie rozmównice więzienne, mówią o utrudnionych kontaktach między mężczyzną i kobietą, o niespuszczających ich z oka mordercach, o śledzących ich posępnymi spojrzeniami przestępcach seksualnych.

Ale w zamknięciu nagle z przestępcy stajesz się świadkiem. Przyglądasz się otoczeniu, które za wszelką cenę chce cię upodlić. W tej atmosferze narastają urazy, rodzi się przemoc, frustracje – drążą nas one niczym żółć, nie mogąc znaleźć ujścia. Ten świat robi wszystko, żebyś już nigdy nie mógł wrócić do społeczeństwa.

Ale mi go żal...

Stary 2006-02-27, 10:30   #14
windykatorka
Zakorzenienie

GG do windykatorka

Niby tak.A więźniowie chyba moga pracować za nic,za to bezrobotni pracowaliby za pieniądze w tym samym miejscu pracy?
Jest taka możliwość? Czy ja czegoś nie rozumiem?
Czy to co zarobia więźniowie idzie do kieszeni Państwa?
Stary 2006-02-27, 10:30   #15
Kiya
Zakorzenienie

no cóż ja ostatnio usłyszałam od kilku bezrobotnych że za mniej niż 1500 zł na rękę to on do pracy nie pójdzie,nie wspomne że ja od 5 lat pracuje za dużo mniejsze pieniądze
Kiya jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-27, 10:33   #16
Voodia
Wtajemniczenie

Cytat:
Niby tak.A więźniowie chyba moga pracować za nic,za to bezrobotni pracowaliby za pieniądze w tym samym miejscu pracy?
Ja widzę to tak, że więźniowie pracowaliby TYLKO na swoje utrzymanie.
Stary 2006-02-27, 10:34   #17
nekome
Zakorzenienie

Cytat:
z tego co wiem to nie idzie do Skarbu Panstwa bezposrednio ale sa ta pieniadze zarobione przez wieznia - ktorych najczesciej nie "zobaczy" i nie ma szans wydac na przyjemnosci bo np. sa sciagane w ramach zaleglych alimentow lub alimentow juz aktualnych. a to jest odciazeniem dla SP bo nie musi wydawac pieniedzy z funduszu alimentacyjnego.
Stary 2006-02-27, 10:34   #18
ona1981
Zakorzenienie

A słyszałyscie ostatnio o rozpiarwie niejakiej BESTII, który wgwałcił a pozniej zamordował młodą dziewczynę? Teraz oskarza rodziców owej dziewczyny o to, ze go obrazili i publicznie nazwali zwierzęciem. Chce ogromnego odszkodowania, oraz przeprosin. To dopiero szczyt bezczelności :/ I takie rzeczy się dzieją w naszym kraju :/
ona1981 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-27, 10:36   #19
windykatorka
Zakorzenienie

GG do windykatorka

Cytat:
Napisane przez nekome
z tego co wiem to nie idzie do Skarbu Panstwa bezposrednio ale sa ta pieniadze zarobione przez wieznia - ktorych najczesciej nie "zobaczy" i nie ma szans wydac na przyjemnosci bo np. sa sciagane w ramach zaleglych alimentow lub alimentow juz aktualnych. a to jest odciazeniem dla SP bo nie musi wydawac pieniedzy z funduszu alimentacyjnego.
Teraz rozumiem.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-02-27, 10:43   #20
Voodia
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ona1981
A słyszałyscie ostatnio o rozpiarwie niejakiej BESTII, który wgwałcił a pozniej zamordował młodą dziewczynę? Teraz oskarza rodziców owej dziewczyny o to, ze go obrazili i publicznie nazwali zwierzęciem. Chce ogromnego odszkodowania, oraz przeprosin. To dopiero szczyt bezczelności :/ I takie rzeczy się dzieją w naszym kraju :/
Coś słyszałam, ale bardzo ogólnikowo. Masz może jakiegoś linka, chętnie bym przeczytała coś więcej?
Stary 2006-02-27, 10:45   #21
dora_angel
Zadomowienie

GG do dora_angel

wygląda na to że więzniowie w naszym kraju mają o niebo lepiej niż studenci. Państwo ( czyli my ) opłaca domek i jedzonko a student musi się użerac z paskudna biurokracją żeby dostać choć 100zl na głupi akademik( notabene które są bardzo "przyjazne" )chore chore chore . Nic tylko wyjść z siekierą na ulice....
Zaręczeni 19.12.2011r.
Małżonkowie 29.12.2012
dora_angel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-27, 10:53   #22
ona1981
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Voodia
Coś słyszałam, ale bardzo ogólnikowo. Masz może jakiegoś linka, chętnie bym przeczytała coś więcej?
Niestety nie mam . W wiadomosciach o tym mowili kilka dni temu. Sprobuje coś znalezc, jak się uda to wtedy podam linka.
Stary 2006-02-27, 11:01   #23
Little_Shee
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ona1981
słyszałam. Takiego to po pysku lać ...wrrr... kiedyś też była sytuacja, że facet we własnej obronie postrzelił, włamywacza, czy kogoś tam kto go napadł. No i oczywiście kto poszedł siedzieć... ten napadnięty człowiek, bo bandzior stał się ofiarą... Jak to mówi mój tata u Nas w Polsce prawo jest dla przestępców i cwaniaków.

moj emigrancki blog

my world
Stary 2006-02-27, 11:06   #24
ona1981
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Little_Shee
słyszałam. Takiego to po pysku lać ...wrrr... kiedyś też była sytuacja, że facet we własnej obronie postrzelił, włamywacza, czy kogoś tam kto go napadł. No i oczywiście kto poszedł siedzieć... ten napadnięty człowiek, bo bandzior stał się ofiarą... Jak to mówi mój tata u Nas w Polsce prawo jest dla przestępców i cwaniaków.

Przykre Czy to nie jest ta sprawa, co skazali starszego człowieka, za to, ze zastrzelił wlamywacza?? Dziadek wtedy powiesił się w celi...
Stary 2006-02-27, 11:08   #25
kizia mizia
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ona1981
Słyszałam o tym.W tej sprawie najbardziej żenujace nie jest to że pojawiło się takie oskarżenie ale to że sąd w ogóle sie tym zajął..
kizia mizia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-27, 11:09   #26
Little_Shee
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ona1981
Przykre Czy to nie jest ta sprawa, co skazali starszego człowieka, za to, ze zastrzelił wlamywacza?? Dziadek wtedy powiesił się w celi...
możliwe, że to o to chodzi, nie pamiętam jak to dokładnie było.

moj emigrancki blog

my world
Stary 2006-02-27, 11:10   #27
nekome
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kizia mizia
Słyszałam o tym.W tej sprawie najbardziej żenujace nie jest to że pojawiło się takie oskarżenie ale to że sąd w ogóle sie tym zajął..
w obecnym stanie prawnym sad zajac sie musial.
Stary 2006-02-27, 11:16   #28
kizia mizia
Wtajemniczenie

Wiem . I to właśnie jest przykre.
kizia mizia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-27, 11:24   #29
Mirianka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nekome
Nekome u mnie na osieblu pare dni temu sprzątali ulice,torowali drogi w sniegu i wycinali lód ja jestem za tym,zeby oni tez coś robili-przynajmniej mają nad głową kogos kto ich pilnuje,a ile razy na osiedlu zostali zatrudniani bezrobotni-tylko sobie siedzieli i czekali az praca sie sama za nich zrobi byleby wypłate dostać na picie...

Mirianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-27, 15:21   #30
Aeterna
Zakorzenienie

Miałam się nie wypowiadać, ale, co tam..?!
Ja się nie wypowiem, ja..?!

Zastanawia mnie tylko, czemu ktoś dostając przykładowo kilkadziesiąt lat - sam sobie nie odbierze życia, tylko zwala to na innych. Skoro wiesz, ze wyrok dożywocia - to jak rak, koszmar (zgadzam się) - to czemu ktoś ma cię zabić. Można samemu przecież.
Nikt tu nikogo pod pistoletem nie trzyma...
Aeterna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości