|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
"Śmierć na raty" (onet.pl)
Przed chwilą przeczytałam artykuł "Śmierć na raty" na www.onet.pl:
http://wiadomosci.onet.pl/1314787,2678,kioskart.html Jestem zszokowana. Dziwi mnie, że ktoś, kto dopuścił się morderstwa ma czelność narzekać na długość wyroku. Sam pozbawił kogoś możliwości długiego życia,prawdopodobnie jednocześnie trwale krzywdząc rodzinę ofiary- nie rozumiem jak w takim przypadku można kwestionować długość odsiadki. Nie czuję litości, nie współczuję, nie mam miłosierdzia dla gwałcicieli, morderców, złodziei-oni nie mieli ich dla swoich ofiar. Nie wyobrażam sobie skrócenia kary do 15 (!!!) lat- jak w takiej sytuacji miałyby się czuć rodziny ofiar? Dziewczyny, jestem bardzo ciekawa Waszych opinii na temat tego artykułu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: "Śmierć na raty" (onet.pl)
Krew się we mnie gotouje jak słysze, o przestępcach narzekających na swój los. Qrcze przecież nikt im tego nie narzucał. Popełniając przestępstwo liczyli się że dosięgnie ich jakaś kara. Ja też nie jestem za dożywociem, ludzie z taki wyrokiem, niepotrzebnie zajmują miejsce w więzieniach (przez co u Nas w Polsce mają być rozbudowane więzienia zamiast szpitali). Powinni przywrócić do łask karę śmierci albo wreszcie zrobić coś z tym chorym systemem sądownictwa. Jednak wg mnie dla gwałcicieli, pedofili, morderców jest jedna kara (wg zasady ząb za ząb).
A co mnie najbardziej wkurza, to te wszystkie wyroki z zawieszeniem, skracanie kary....wrrr... bezsensu. kary powinny być sztywne i tyle, a ludzie, którzy decydują się na popełnienie przestępstwa powinni być świadomi tego, że kara ich nie minie!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
bulwersujący artykuł,również nie popieram ktoś kto zasłużył na kare powinien ją odsiedzieć do końca,co wiecej jestem za karą śmierci dla bezwzględnych seryjnych morderców.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Jeśli ktoś zabije z premedytacją nei zawacha zabić się drugi raz , śmierć za śmierć , kastracja za gwałt, a za pedofilie to chyba kastracja całych narządów płciowych. Moim zdaniem więzienie to guzik a nie kara , więzienie nie zmieni mordercy, gwałciciela czy pedofila i gdy wyjdzie z niego zrobi to samo. Chyba nie wierzę wogole w resocjalizację
![]()
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
W większości zgadzam się z twoją opinią, dodam jeszcze od siebie, że przywrócenie kary śmierci (na życzenie skazanych) jest jedynie "pójsciem na łatwizne"- przezież właśnie po to zotali skazani na kare dożywocia, zeby pewne rzeczy przemyśleć-nie mówię o resocjalizacji, bo nie jestem pewna czy coś takiego jeszcze funkcjonuje,jeśli tak to pojedyńcze przypadki. Oni są skazanymi na wyroki wdł. mnie w ogóle nie poinni kwestionować jego "długości"...rozumiem , ze więzienia są przepełnione itd. ale wydaje mi się, ze nie tędy droga- nie poprzez kare smierci, czy też skracanie wyroków...
Mam nadzieje, ze nie zagmatwałam za bardzo ![]()
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
Ostatnio dość często rozmawiałam z TŻ na temat więzień, zastanawia nas jedna rzecz:dlaczego nikt nie wysyła więźniów do pracy? Nie podoba mi się fakt, że za moje pieniądze mają wikt i opierunek, nie mam najmniejszej ochoty sponsorować przestępców. Wystarczyłoby przecież znaleźć im jakieś zajęcie, np roboty publiczne: obywatele nie musieliby utrzymywać ich z własnych podatków, a i więźniowie mieliby zajęcie odwracające uwagę od egzystencjanych refleksji .
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale budzi to duzo protestow bo 'zabieraja prace' bezrobotnym. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Wkurza mnie jeszcze jedna rzecz, a mianowicie to, że oni w tych więzieniach mają lepiej niż niejeden człowiek w domu (siłownia, basen, świetlice itd). Qrde nieraz normalnego obywatela nie stać na to, żeby sobie na głupią siłownię poszedł a oni tu za darmochę mają. Ostatnio polscy więźniowie buntowali się, że na jedną celę przypada 4 więźniów (czy jakoś tak) i im za ciasno, a przy tym łamane są prawa człowieka. Cholera, a gdyby ich tak wsadzić to tych więzień arabskich, gdzie w małej klitce mieszka ze 20 więźniów, śpią na siedząco, na zmianę, oni przynajmniej znają smak słowa WIĘZIENIE, i myślę, że to jest najlepsza resocjalizacja dla nich. Po odsiedzeniu wyroku pomyślą trzy razy zanim coś zrobią mając w głowie perspektywę spędzenia iluś tam lat w więzieniu, gdzie panuje, syf, brud, ciasnota... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Ja chetnie gdybym miała możliwość,powróciłabym do dewizy"oko za oko,ząb za ząb".
Zgwałcił? Niech zajmą się nim w więzieniu.Zabił? Niech umrze na krześle. Nie ma litości.On nie miał,więc czemu my mamy mieć. Bezczelność.I jeszcze ktoś się na to godzi... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Prawda jest taka, ze na te stanowiska pracy nie akurat zbyt wielu chętnych ![]() Oczywiście, ze pierwszeństwo mają bezrobotni, ale przecież pracy jest całe mnóswo i wydaje mi się, ze można obie kwestie pogodzić...
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
Pisząc o pracy dla więźniów miałam na myśli cięższe roboty, takie, na które nie ma zbyt wielu chętnych. Zdaję sobie sprawę, że na pewno pojawiłyby się protesty, że "zabierają" pracę bezrobotnym.
A z drugiej strony: po maturze nie dostałam się na wymarzone studia dzienne i zdecydowałam się na kursy w urzędzie pracy. Jeden z nich dotyczył aktywności na rynku pracy itd. Pani prowadząca któregoś razu powiedziała, że w naszym (białostockim) urzędzie pracy na niektóre prace fizyczne jest więcej ofert niż chętnych-bezrobotni wolą pozostawać na zasiłku niż się ich podjąć. Może to by było rozwiązanie (oczywiście tylko części) problemu?-wybierać z up te oferty, na które nie ma chętnych i te prace zlecać więźniom? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Ale biedactwo, co?? Popatrzcie co on musiał/musi znosić:
„Wolimy z tym raz na zawsze skończyć, niż tak pomału dogorywać – pisali więźniowie. – Po tak długim wyroku wyjść stąd mogą w najlepszym razie tylko zgrzybiali starcy i ludzie wewnętrznie zdruzgotani”. (...) Kara śmierci jest hańbą dla demokratycznego państwa. Dożywocie zaś to skazanie człowieka na degenerującą egzystencję, forma tortury, eutanazji. Ale okropna jest świadomość, że nigdy nie wiesz, kiedy wyjdziesz. Po 18, 25, 30 latach? Z psychologicznego punktu widzenia to bardzo trudne do zniesienia. opowiadają, jakim piekłem są francuskie rozmównice więzienne, mówią o utrudnionych kontaktach między mężczyzną i kobietą, o niespuszczających ich z oka mordercach, o śledzących ich posępnymi spojrzeniami przestępcach seksualnych. Ale w zamknięciu nagle z przestępcy stajesz się świadkiem. Przyglądasz się otoczeniu, które za wszelką cenę chce cię upodlić. W tej atmosferze narastają urazy, rodzi się przemoc, frustracje – drążą nas one niczym żółć, nie mogąc znaleźć ujścia. Ten świat robi wszystko, żebyś już nigdy nie mógł wrócić do społeczeństwa. Ale mi go żal... ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Niby tak.A więźniowie chyba moga pracować za nic,za to bezrobotni pracowaliby za pieniądze w tym samym miejscu pracy?
Jest taka możliwość? Czy ja czegoś nie rozumiem? Czy to co zarobia więźniowie idzie do kieszeni Państwa? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
no cóż ja ostatnio usłyszałam od kilku bezrobotnych że za mniej niż 1500 zł na rękę to on do pracy nie pójdzie,nie wspomne że ja od 5 lat pracuje za dużo mniejsze pieniądze
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
A słyszałyscie ostatnio o rozpiarwie niejakiej BESTII, który wgwałcił a pozniej zamordował młodą dziewczynę? Teraz oskarza rodziców owej dziewczyny o to, ze go obrazili i publicznie nazwali zwierzęciem. Chce ogromnego odszkodowania, oraz przeprosin. To dopiero szczyt bezczelności :/ I takie rzeczy się dzieją w naszym kraju :/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
wygląda na to że więzniowie w naszym kraju mają o niebo lepiej niż studenci. Państwo ( czyli my ) opłaca domek i jedzonko a student musi się użerac z paskudna biurokracją żeby dostać choć 100zl na głupi akademik( notabene które są bardzo "przyjazne"
![]()
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przykre ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Wtajemniczenie
|
Wiem . I to właśnie jest przykre.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
Miałam się nie wypowiadać, ale, co tam..?!
Ja się nie wypowiem, ja..?! ![]() Zastanawia mnie tylko, czemu ktoś dostając przykładowo kilkadziesiąt lat - sam sobie nie odbierze życia, tylko zwala to na innych. Skoro wiesz, ze wyrok dożywocia - to jak rak, koszmar (zgadzam się) - to czemu ktoś ma cię zabić. Można samemu przecież. Nikt tu nikogo pod pistoletem nie trzyma...
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:28.