Borówki & champagne sabayon - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2006-01-12, 18:48   #1
^olka^
Rozeznanie
 
Avatar ^olka^
 
Zarejestrowany: 2006-01
Lokalizacja: Płock
Wiadomości: 528

Borówki & champagne sabayon


Polecam jakże prosty deser z kuchni francuskiej:

425 g borówki amerykańskiej (ewentualnie jagody)
4 żółtka
2 łyżki cukru pudru
1/2 szklanki szampana lub białego wina musującego (polecam: Moscato)

1. Włożyć borówki do salaterki lub pucharków i schłodzić w lodówce. Do naczynia ustawionego nad garnkiem z gotującą się wodą (na parze) wsypać cukier, żółtka, wlać szampan i ubijać energicznie na gęstą, puszystą, gładką masę.
2. Zalać nią borówki. Podawać natychmiast z domowymi herbatnikami.

Smacznego
^olka^ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-12, 19:32   #2
IlonaP
Zakorzenienie
 
Avatar IlonaP
 
Zarejestrowany: 2005-12
Wiadomości: 8 465
Dot.: Borówki & champagne sabayon

Ale narobiłaś mi smaku tyko gdzie ja teraz znajdę borówki amerykańskie mądralo?
__________________
IlonaP jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-12, 21:03   #3
^olka^
Rozeznanie
 
Avatar ^olka^
 
Zarejestrowany: 2006-01
Lokalizacja: Płock
Wiadomości: 528
Dot.: Borówki & champagne sabayon

Cytat:
Napisane przez IlonaP
Ale narobiłaś mi smaku tyko gdzie ja teraz znajdę borówki amerykańskie mądralo?
niestety mam ten sam problem o tej porze roku no ewentualnością są jakieś mrożone jagody, a tak jak już zaczęłam wątek kuchni francuskiej to polecam camembert w cieście francuskim oraz gulasz wołowy po prowansalsku.

a robiłyście może kiedyś croissanty? ciekawa jestem jak wychodzą, przepis mam, ale jakoś nie miałam kiedy wypróbować ...
^olka^ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:15.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.