|
|||||||
| Notka |
|
| Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Zadomowienie
|
Korbaczki
Przeszukałam forum, ale odpowiedzi nie znalazłam. Czy ktoś może wie jak sie robi tzw. korbaczki (nitki serowe) ?
|
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Korbaczki
Jadłam kiedyś te niteczki i bardzo mi smakowały. Moja koleżanka mieszka w okolicach Zakopanego i jak wracała z domku to zawsze przywoziła nam oscypki i korbaciki (tak mówiła na te niteczki). Niestety, nie wiem jak się je robi - ciocia koleżanki pilnie strzegła przepisu
|
|
|
|
|
#3 |
|
Zadomowienie
|
Tak!!! Są przepyszne!!! Tylko dlaczego przepisu nie ma?
Chętnie bym takie zrobiła . Ja spróbowałam tego przysmaku na Słowacji. To chyba typowo "górski" produkt . Uważam, że byłyby świetnym dodatkiem do wielu rzeczy.
|
|
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
Koleżanka góralka (a właściwie Orawianka) poleciła nam, aby nitki korbacika przeciągać przez lekko zaciśnięte zęby (mam nadzieję, że wiecie, o co mi chodzi?) - wtedy nitka dzieliła się na kilkanaście cieniutkich i fajnie się to żuło
Kolega z pracy też jadł korbaciki i powiedział, że już nigdy w życiu nie tknie tych włosów. Myślę, że to kwestia smaku - ja na przykład lubię wędzony oscypek, ale taki normalny mi nie smakuje. Tak samo z korbacikami -jednym smakuje, innym nie![]() Sama chętnie pokusiłabym się na zrobienie korbacików. |
|
|
|
|
#5 |
|
Zadomowienie
|
Faktycznie dzielą sie na jeszcze ciensze nitki. Ten serek wygląda jakby był przepuszczony przez maszynkę do mięsa (wklejam foto).
|
|
|
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
kusisz
|
|
|
|
|
#7 |
|
Wtajemniczenie
|
Może się mylę ale z tego co mi wiadomo jest to poprostu ser przepuszczony przez maszynke. Czy ktoś wyprowadzi mnie z błędu?
|
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#8 |
|
Zadomowienie
|
Być może i tak, ale to musi być specjalny ser. Ma taki typowy smak. Mmniam!
|
|
|
|
|
#9 |
|
Zakorzenienie
|
Cholender chce korbacika! Nawet nie wiedziałm, że takie coś istnieje ale jeśli jest podobne do oscypka hej!to chcem go!
|
|
|
|
|
#10 |
|
Zakorzenienie
|
Podobno w Realu sprzedają,pewnie w innych marketach też, ale jeszcze nie sprawdziłam. Mi smakowały bardziej te zwykłe, niż wędzone
|
|
|
|
|
#11 |
|
Raczkowanie
|
Ha! a ja mam w zamrażalce jeszcze jeden pęczek korbocli (tak mówią na ten przysmak górale z Nowego Bystrego). dostałam je w prezencie od zaprzyjaźnionych górali którzy byli ostatnio u nas z wizytą i postanowiłam je zamrozic
|
|
|
|
|
#12 |
|
Raczkowanie
|
mmm... niebo w gębie...
|
|
|
|
|
#13 |
|
Zadomowienie
|
Sylwi ! No nieładnie ! ależ mi apetytu narobiłaś
![]() Tak chyba w realu można je kupić, ale co dopiero samemu wyprodukować. P.S. Ja zamrażarkowy zapas wczoraj opróżniłam i baardzo mi ich brakuje ... .
|
|
|
|
|
#14 |
|
Zakorzenienie
|
No i na pewno te z super marketu nie smakują tak jak te oryginalne zrobione przez prawdziwych góral... ehhh... korbaciki... mniammm
|
|
|
|
|
#15 |
|
Wtajemniczenie
|
Ostatnio kupowałam je w Albercie, stoją przy jogurtach
i też je uwielbiam
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:37.

Chętnie bym takie zrobiła
. Ja spróbowałam tego przysmaku na Słowacji. To chyba typowo "górski" produkt
. Uważam, że byłyby świetnym dodatkiem do wielu rzeczy.