Jakie rolki do codziennej jazdy kupić? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Sporty letnie, zimowe i wydarzenia sportowe

Notka

Sporty letnie, zimowe i wydarzenia sportowe Forum dla miłośników sportów letnich i zimowych. Tu dowiesz się wszystkiego o tym jak przygotować się do sezonu. Poczytasz o nowinkach sportowych.

Narzędzia
Stary 2009-03-08, 16:23   #1
Efereet
Raczkowanie

Jakie rolki do codziennej jazdy kupić?

Chcialabym dowiedziec se jakie rolki polecaja specjalistki :) (firma, na co zwrócic uwage, z jaka cena sie liczyc itp)

Stoje przed wyborem: rolki czy rower zamiast autobusu.
Niestety rower niedawno mi sprzed domu ukradli i kilku moich znajomych potwierdzilo ze tez im rowery gina (wyglada na to ze w Holandii to norma jakas ;/) stwierdzilam, ze moze czas zainwestowac w rolki. Problem w tym, ze
a) nie umiem jezdzic (chociaz ladna pogoda sie robi, a park niedaleko, wiec moze to nie taki problem);
b) jak łatwo wywnioskowac z a) nic o rolkach nie wiem:)

No i wlaśnie, rowerem jezdzilam ok 20-30km/godz i dojazd zajmował mi ok 30-40min. Z jaka predkoscia mozna tak swobodnie na rolkach jezdzic (tak zeby sie lekko zmachac ale nie zziajac za bardzo)?

Czy na rolkach można jezdzic zima? (gdy mimo odśniezania sniegu troche napada jednak)

Chcialabym zainwestowac jak już w rolki dosc dobrej jakosci, tym bardziej, ze mialyby byc moim podstawowym środkiem transportu, do tego planowałabym komplet ochraniaczy (szczególnie na poczatek). Na jakie firmy i parametry zwrócic uwage? jakie ceny?

No i generalnie, czy zwolenniczki rolek uwazaja ze mozna nimi zastapic rower? (drogi w Holandii sa ladne i rowne w por. do polskich :D )

I może na cos jeszcze powinnam zwrócic uwage rozwazajac rolki? (rolki lub rower beda mi sponsorowane i na kilka miesiey bede na moj wybor skazana, wiec musze jakas sensowna decyzje podjac)

Baaaardzo bede wdzieczna za porady i pomoc)
Efee
Efereet jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-08, 16:53   #2
cbc6429be45513368b51b71e340d921ce6d338a3
Konto usunięte

Dot.: Jakie rolki do codziennej jazdy?

Dwa wątki o rolkach:
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...ighlight=rolki

I o wyborze:

Może znajdziesz w nich to, czego szukasz.
cbc6429be45513368b51b71e340d921ce6d338a3 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-08, 17:04   #3
Efereet
Raczkowanie

Hej Backie, dzieki za link, ale przegladalam te watki (no..ten zbiorczy tak pobieznie) przed naskrobaniem posta, ale generalnie poswiecone sa one jezdzie rekreacyjnej i (niewykluczone ze slepa jestem) nie znalazlam odp. na nutrujace mnie pytania
Stary 2009-03-09, 10:02   #4
Efereet
Raczkowanie

Podbijam w nadziei, ze jakas rolkomaniaczka na ten wątek się natknie :)
Iiii... skrobnie cos na priv lub tutaj:D
Stary 2009-03-10, 01:48   #5
zico
Raczkowanie

Miałem okazję jeździć w Holandii - w Groningen, wiem jakie trasy tam są. Na rolkach można jechać i 40km/h, ale zależy to od techniki jazdy i sprzętu. Trzeba się też oczywiście nauczyć.
Minimum to taki Rollerblade Spark PRO, koniecznie wersja PRO. Może nawet Rollerblade Activa XT. Ochraniacze - wygodne, Rollerblade, Powerslide - jakieś firmowe oraz kask.
Zimą - jak jest sucho, to da radę. Jak jest mokro - to jest już problem.
Na co zwracać uwagę? Jakość, wygoda, kółka twardsze i takie 84mm minimum. Bo będziesz pokonywać często te trasy.

profesjonaliści we wrotkarstwie (jazda na rolkach):
http://www.wrotkarstwo.pl

zico jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-10, 08:57   #6
Efereet
Raczkowanie

Dzieki wielkie za wyczerpująca odpowiedz.
Stary 2011-08-25, 13:03   #7
pulcherija
Zadomowienie

rolki agresywne ! damskie ! gdzie znaleźć?

czy ktokolwiek spotkał się z rolkami do jazdy agresywnej ( gdzies na necie bądz w sklepie) w rozmiarze 39? wszędzie są męskie

64,5
kg --> 55 kg

pulcherija jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-08-25, 13:40   #8
v-x-n
Wtajemniczenie

Dot.: rolki agresywne ! damskie ! gdzie znaleźć?

Bajki opowiadasz. Sama kilka lat temu kupowałam rolki w rozmiarze 38 - na hedonskate zdaje się, firma USD. Mniejsze rozmiary są rzadziej spotykane, ale to nie znaczy, że ich nie ma. Sprawdzaj allegro, różne sklepy, wysyłaj do nich maile - ja jakoś bez problemu kupiłam, chociaż trochę się naszukałam.

A jak koniecznie chcesz mały rozmiar, to może dziecięce: http://www.asport.pl/p/18106,205/rol...er-powerslide/

Do tego.. Co znaczy, że wszędzie są męskie? A co, chcesz rolki w różowym kolorze lub w kwiatuszki???
[ Biegam ] 10 - 15 - 20 - hM - 30 - M
v-x-n jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-25, 14:49   #9
pulcherija
Zadomowienie

nie , nie chce w kwiatuszki , chodzi mi tylko i wyłącznie o rozmiar ; ) właśnie przeglądnęłam te z USD i aktualnie jakos nie ma rozmiarów... ale może faktycznie napisze do nich maila dzieki za odp

64,5
kg --> 55 kg

Stary 2011-08-25, 18:57   #10
v-x-n
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez pulcherija Pokaż wiadomość
nie , nie chce w kwiatuszki , chodzi mi tylko i wyłącznie o rozmiar ; ) właśnie przeglądnęłam te z USD i aktualnie jakos nie ma rozmiarów... ale może faktycznie napisze do nich maila dzieki za odp
Spróbuj porozsyłać maile do sklepów, popytać, niech Ci doradzą. Ja normalnie noszę rozmiar 36 i kupiłam najmniejszy dostępny (czyli 38), bo - jak mi powiedziano - to raczej kwestia sznurowania, zresztą jak w zwykłych rolkach. Faktycznie po zasznurowaniu nie czułam różnicy, więc możesz śmiało kupować większe. (albo szukać dziecięcych jak już sugerowałam, myślę, że na początek (?) byłyby wystarczające).

PS: Ja miałam USD Classic Throne II, zupełnie podstawowy model, najtańszy. Chyba już go nie sprzedają (może all?). Jak coś to polecam hedona, naprawdę fajna obsługa - pomogli mi złożyć rolki (składałam wszystko od podstaw - miałam but Usd, płozę Kizer i tak dalej), wszystko przyszło skręcone, porządnie zapakowane i z kilkoma wielkimi naklejkami Swego czasu działało też forum hedonskate, na którym łatwo było dostać jakąś radę - może tam zapytaj? Na pewno więcej tam pasjonatów jazdy agresywnej niż na wizażu
[ Biegam ] 10 - 15 - 20 - hM - 30 - M
v-x-n jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-25, 20:40   #11
pulcherija
Zadomowienie

dzięki ! w ogóle to dopiero zaczynam jeździć ... początki są trudne ale totalnie mi się to spodobało! dzięki za wszystkie rady :P

64,5
kg --> 55 kg

Stary 2012-07-20, 13:58   #12
grzesiek91
Przyczajenie

Podepnę się do tematu. Pomożecie wybrać rolki? Wpadły mi w oko dwa modele:

http://bladeville.pl/p/rolki/k2/k2-fit-78-m-2012-12154

http://bladeville.pl/p/rolki/powersl...ban-2012-11331

Słyszałem że to dobre marki, ale zupełnie się na rolkach nie znam. Nadadzą się do nauki jazdy?

Z góry dziękuję!
grzesiek91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-18, 19:04   #13
201706121151
Konto usunięte

Pomoc w wyborze rolek

Dziewczyny, jest tu któraś znająca się na rolkach? Planuję kupić sobie rolki, ale nie wiem kompletnie w jakich cenach można znaleźć coś dobrego. Chciałabym przeznaczyć na nie z 350 zł, czy znajdę coś nadającego się? Zamierzam w nich jeździć rekreacyjnie, dla przyjemności, chcę trochę schudnąć. Na co powinnam zwracać uwagę przy wyborze? Może są jakieś konkretne modele, które mogłybyście mi polecić? Proszę o pomoc .
201706121151 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-18, 19:20   #14
Annowa
Przyczajenie

Dot.: Pomoc w wyborze rolek

Cytat:
Napisane przez LaFleurBlanche Pokaż wiadomość
Dziewczyny, jest tu któraś znająca się na rolkach? Planuję kupić sobie rolki, ale nie wiem kompletnie w jakich cenach można znaleźć coś dobrego. Chciałabym przeznaczyć na nie z 350 zł, czy znajdę coś nadającego się? Zamierzam w nich jeździć rekreacyjnie, dla przyjemności, chcę trochę schudnąć. Na co powinnam zwracać uwagę przy wyborze? Może są jakieś konkretne modele, które mogłybyście mi polecić? Proszę o pomoc .
ja się nie znam, ale też chętnie się dowiem

Bo warto trenować i zdrowo jeść!
Annowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-19, 13:03   #15
201706121151
Konto usunięte

Dot.: Pomoc w wyborze rolek

Halo halo?

Edytowane przez 201706121151
Czas edycji: 2013-04-19 o 17:10
201706121151 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-28, 12:02   #16
bartekkunak
Przyczajenie

Trochę drogie. O wiele lepsze ceny znajdziesz xxxx
Kupiłem tam rok temu rolki rekreacyjne, gdyż dopiero zaczynam jeździć i do dziś nie mam z nimi żadnych problemów. Jeśli miałbym Ci polecić jakieś marki to zastanów się nad zakupem czegoś z Rollerblade, K2 lub Roces.

Edytowane przez aniolek-tasmanski
Czas edycji: 2014-03-28 o 14:54 Powód: link
bartekkunak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-30, 11:01   #17
rozettaw
Przyczajenie

gdzie szukać dobrych rolek 35

Witam,
nie wiem gdzie się zwrócić z tym problemem. szukałam już w internecie, ale zajęło mi to dużo czasu a nic nie wniosło..
w decathlonie przymierzałam rolki dla dorosłych oxelo 36, ale czułam, że są nieco za duże, tj. musiałam tak jakby spinać stopę by się nie przesuwała podczas jazdy. Przymierzyłam też rolki młodzieżowe, regulowane 34-37 i były ustawione na rozmiar 35. O wiele lepiej mi się w takich jeździło, czułam, że stopa i but bardziej "stanowią jedność". Jednak rolki te posiadały system hamowania diabolo a wolałabym zwykły hamulec z gumy żeby się nauczyć hamować samodzielnie. Zależy mi też na tym żeby móc jechać do przodu, skręcać oraz móc jechać do tyłu.
gdzie zatem szukać fachowej porady co do wyboru rolek oraz czy znacie może jakieś dobre rolki dostępne w rozmiarze 35?
rozettaw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-30, 23:00   #18
AdHd1986
Rozeznanie

Dot.: gdzie szukać dobrych rolek 35

Cytat:
Napisane przez rozettaw Pokaż wiadomość
Witam,
nie wiem gdzie się zwrócić z tym problemem. szukałam już w internecie, ale zajęło mi to dużo czasu a nic nie wniosło..
w decathlonie przymierzałam rolki dla dorosłych oxelo 36, ale czułam, że są nieco za duże, tj. musiałam tak jakby spinać stopę by się nie przesuwała podczas jazdy. Przymierzyłam też rolki młodzieżowe, regulowane 34-37 i były ustawione na rozmiar 35. O wiele lepiej mi się w takich jeździło, czułam, że stopa i but bardziej "stanowią jedność". Jednak rolki te posiadały system hamowania diabolo a wolałabym zwykły hamulec z gumy żeby się nauczyć hamować samodzielnie. Zależy mi też na tym żeby móc jechać do przodu, skręcać oraz móc jechać do tyłu.
gdzie zatem szukać fachowej porady co do wyboru rolek oraz czy znacie może jakieś dobre rolki dostępne w rozmiarze 35?
ja jeżdżę na K2 są rewelacyjne, wygodne, noga się dobrze trzyma. Co do rolek oxelo - nie polecam. Nie polecam żadnych rolek, które nie są firmy: K2, Rollerblade czy Roces. Zwłaszcza zwróć uwagę na to żeby but był wygodny, zapinany na rzep, klamrę i oczywiście wiązany. Nie warto na rolkach oszczędzać. Kiedyś kupiłam takie byle jakie, nie dało się na nich jeździć. Na K2 robię jakieś 20 km i nie bolą mnie stopy. co do hamowania - ja go wcale nie używam, nawet pozbyłabym się go zupełnie. Jeździłaś już kiedyś na rolkach?
Stary 2014-04-03, 21:15   #19
Koczek_
Raczkowanie

ciekawy watek
a jak sie ma jazda na rolkach do formowania sylwetki???
Czyli jak rolki to K2???
Koczek_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-05, 09:47   #20
AdHd1986
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Koczek_ Pokaż wiadomość
ciekawy watek
a jak sie ma jazda na rolkach do formowania sylwetki???
Czyli jak rolki to K2???
Do sylwetki? no na pewno uda i pośladki są ładnie wyrzeźbione, mocne. Poza tym ciągle napinasz mięśnie brzucha i grzbietu, żeby utrzymywać równowagę, do tego się dotleniasz (dobrze robi na skórę). Aha i pomarańczowa skóra znika Rolki to ćwiczenia aerobowe więc z pewnością coś schudniesz - tylko musi być rozgrzewka, bo będą zakwasy.
Co do rolek, to rozmawiałam z moimi kolegami rolkarzami, oni powiedzieli, że jak mam wydawać na byle co to lepiej sobie odpuścić... mieli rację, mam porównanie, bo jeździłam na kiepskich rolkach... zero przyjemności, ból stóp, odciski... 1/3 trasy którą teraz robię w 20 minut robiłam prawie godzinę.
Polecali mi właśnie K2, Rollerblade. Jako że właśnie K2 znalazłam w fajnej promocji - z ponad 480 zł przecenione na 285 zł to właśnie je wybrałam. Jestem bardzo zadowolona, super trzymają stopę, nic nie obciska, nie boli, nie mam żadnych odcisków, stopa jest super wentylowana, jeździ się płynnie.
Stary 2014-04-06, 13:16   #21
Koczek_
Raczkowanie

super,dzieki za info.
Jaki masz model tych rolek???
Koczek_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-06, 13:27   #22
AdHd1986
Rozeznanie

mam zwykłe, tzw, fittnesówki do jazdy rekreacyjnej
Stary 2014-05-29, 09:57   #23
citrus_45
Przyczajenie

Exclamation moje pierwsze rolki

Proszę o radę w zakupie rolek (w Łodzi). W ogóle się na nich nie znam i nie wiem gdzie je też kupić. Mogę poświęcić na nie do 300 zł
To ma być jazda rekreacyjna, miłe spędzanie czasu.
Również trochę sportu a to prawda, że można wyrzeźbić sylwetkę? m.in. pośladki?
Szaleć na nich jeszcze tak nie będę bo aż tak dobrze jeszcze na nich nie umiem jeździć.
Co polecacie?

Edytowane przez citrus_45
Czas edycji: 2014-05-29 o 10:23
citrus_45 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-30, 08:50   #24
paula689
Rozeznanie

GG do paula689 Send a message via Skype™ to paula689
Dot.: moje pierwsze rolki

podbijam pytanie

Zapuszczam włosy
35-40-45-50-55-60-65
paula689 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-30, 11:32   #25
Jakkolwiek
Wtajemniczenie

Jest temat rolkowy i dziewczyny tam piszę, że takie tanie rolki są do doopy. Też chciałam kupić sobie takie do 300zł, ale teraz już sama nie wiem co robić :/ Nie stać mnie na wypasione rolki za 600zł, ale z drugiej strony kupować byle co to też nie jest dobre rozwiązanie. Myślałam o Spokey Breeze, bo są ładne i mają małe, miękkie kółka, tak jak chciałam.

Edytowane przez Jakkolwiek
Czas edycji: 2014-05-30 o 11:35
Jakkolwiek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-31, 08:27   #26
citrus_45
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Jakkolwiek Pokaż wiadomość
Jest temat rolkowy i dziewczyny tam piszę, że takie tanie rolki są do doopy. Też chciałam kupić sobie takie do 300zł, ale teraz już sama nie wiem co robić :/ Nie stać mnie na wypasione rolki za 600zł, ale z drugiej strony kupować byle co to też nie jest dobre rozwiązanie. Myślałam o Spokey Breeze, bo są ładne i mają małe, miękkie kółka, tak jak chciałam.

To proszę o link ale tam pewnie nie będzie gdzie je mogę kupić.
A co do ceny ja sądzę, że jest dobra dla początkujących. Wiadomo, że czym droższe tym lepsze, ale te za 300 zł jak na razie muszą mi wystarczyć.

Właśnie jaka firma , jakie kółka itp.
Proszę o tą radę.
citrus_45 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-31, 19:12   #27
milutek
Wtajemniczenie

Ja swoje roleczki kupiłam jakiś czas temu w Intersporcie, firma Rollerblade, kosztowały chyba 350 zł, na moje potrzeby są super. I myślę, że dla każdej osoby początkującej do jazdy rekreacyjnej będą się dobrze spisywać. Z tego co widzę na ich stronce są teraz nawet w promocji, przecenione z 399 na 299 zł.
Stary 2015-03-24, 09:14   #28
bysiaseb
Przyczajenie

Smile szukam rolek w przedziale cenowym 100-350 Złl - prosze o pomoc

witajcie

szukam rolek w przedziale cenowym 100-350 Zł

myślę nad tymi:

Slalom Blackwheels 38
Keira SPOKEY
FITNESS Venom II

prosze o opinie ewentualnie o doradzenie jakis innych

z gory serdecznie dziekuje

pozdrawiam
gabrysia
bysiaseb jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-25, 12:37   #29
Basia342
Przyczajenie

Dot.: Jakie rolki do codziennej jazdy kupić?

Bladerunner phaser jest akurat do 300 zł, mają 2 wersje kolorystyczne, czarną i białą na Stylowyrower.

Edytowane przez Basia342
Czas edycji: 2015-08-25 o 12:39
Basia342 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-06, 21:05   #30
AdHd1986
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez citrus_45 Pokaż wiadomość
Proszę o radę w zakupie rolek (w Łodzi). W ogóle się na nich nie znam i nie wiem gdzie je też kupić. Mogę poświęcić na nie do 300 zł
To ma być jazda rekreacyjna, miłe spędzanie czasu.
Również trochę sportu a to prawda, że można wyrzeźbić sylwetkę? m.in. pośladki?
Szaleć na nich jeszcze tak nie będę bo aż tak dobrze jeszcze na nich nie umiem jeździć.
Co polecacie?
Polecam przejść się do sklepu gdzie możesz przymierzyć rolki, poszukać K2, Rollerblade, poprzymierzać - zwykłe do jazdy tzw fittnes. Zapamiętać które były najwygodniejsze, oraz jaki rozmiar był właściwy (najlepiej brać nieco większe, żeby stopa mogła pracować), odpalić allegro i poszukać okazji - często się trafiają.

Cytat:
Napisane przez Jakkolwiek Pokaż wiadomość
Mi odradzano Spokey. Na rolki nie musisz wydawać 600 zł tym bardziej, jak jeździsz dla funu nie profesjonalnie. Polecam allegro, ja kupiłam super rolki w mega przecenie (całkiem nowe, został ostatni rozmiar i puścili dużo taniej).
Pozdrawiam

Nowe wątki na forum Sporty letnie, zimowe i wydarzenia sportowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości