|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Coś dobrego i taniego na Walentynki;)
Może polecicie jakiś przepisik na coś dobrego na ta okazję
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
![]()
ja proponuje serduszka w cukrze
![]() 50g mąki 250g masła 150g cukru pudru 100g mielonych orzechów 1 jajko Mąkę posiekać z masłem i cukrem. Dodać orzechy i jajko - wyrobić. Schłodzić w lodówce. Piec w 180st przez ok. 5min. Po upieczeniu obtaczać w cukrze. oczywiscie nalezy wykraiwac z wyrobionego ciasta serduszka ![]() ![]() buziale ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Dot.: Coś dobrego i taniego na Walentynki;)
no chyba ze wolisz mini paczusie
![]() ten przepis tez skas skopiowalam nie jest on mojego autorstwa ale zapewne bardzo smaczny a niedrogi i szybciutki ![]() 1 serek waniliowy 3 jajka 1,5 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia lub 0,5 łyżeczki sody ¼ szkl cukru Wszystko wyrobić mikserem na masę. Zrzucać łyżką (może być przy pomocy drugiej łyżeczki) na mocno rozgrzany tłuszcz. Wychodzi około 20 minipączusiów |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Świetne!! super są te przepisy... prosciutkie, taniutkie i juz nawet wyglądają smakowicie...slinka leci
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
a przede mna leżą nóżki z kuraka i tez nie wiem cop z nimi zrobic... Piekarnika niestety nie mam....
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Witam dziewczyny!
ja polecam Placuszki imbirowe w ksztalcie serca. Przepisz jest bardzo prosty i dla dwoch osób to około pół godz. pracy. Znacie moc imbiru? W walentynki nic dodac, nic ująć. Do miseczki wsypuje szklanke mąki, jedno jajko, odrobine mleka, 2 łyzki smietany,szczypta soli, lyzeczka cukru i ze 2 cm imbiru zetrzec na tarce(najdrobniejszej). mikserem wymieszac. Konsystencja powinna byc gęściejsza niz na nalesniki. na rozgrzany tłuszcz nakladac lyzeczka i formowac serduszka. Potem posypac cukrem pudrem, dzemem albo bita smiatana. Ja takie placuszki czesto robie dodajac cynamon i starte jabluszko. Są wtedy delikatniejsze i bardziej aromatyczne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
a co do tej kury...pokrojna drobne kawaleczki, podsmaz na oleja na patelni mozesz od razu przyprawic czym tylko sobie chcesz
![]() ![]() tu dodajesz co tylko chcesz wedlug gustu i smaku wiec inwencja tworcza mile widziana ![]() pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:14.