|
Notka |
|
Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Prośba do doświdczonych koleżanek - jak ćwiczyć?????
Witam! jestem nowa na tym forum, dlatego tez mam jeszcze braki dotyczace wiedzy o fitness. Przeczytałam dużo postów, ale mam tak mętlik w głowie i nic juz nie wiem
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Prośba do doświdczonych koleżanek - jak ćwiczyć?????
To nie ja jestem znawczynia, ale tak...
![]() Może na poczatku nie ćwicz aż tak duzo, zacznij od 45 min?? A jesli masz duzo czasu, to z czasem bedziesz cwiczyc wiecej. W linkowni masz linki do 8min buns, legs itp. Tam tez mzoesz duzo przeczytac o zdrowym odzywianiu i wybrac sobie cwiczenia rozne, bo piszesz ze amsz sztange.Dieta 1200 kcal jest jak najbardziej odpowiednia. Co do odzywiania staraj sie jesc dobre sniadanko, enegizujace, i do poludnia jakis owoc, czy cos slodkiego ( male co nieco oczywiscie) Nie zaszkodzi, zebys potem nie miala napadu na słodycze ![]() ![]()
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
To co napisała Pyra, plus
![]() Może jedz trochę więcej niż 1000-1200 kcal, jeśli chcesz ćwiczyć 1,5-2h? Myślę, że możesz sobie pozwolić na 1500 kcal, będziesz sporo spalać, poza tym regularne ćwiczenia przyśpieszą Ci metabolizm ![]() Ogranicz węglowodany, jedz wiecej białka: ser biały, soja, chude mięso, jajka, ryby. Masz sporo sprzętu w domu, to dobrze ![]() ![]() Powodzenia ![]()
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Pyra1990 i Grudniowa-szatynka mają rację, ale co do ćwiczeń tak na początek to radziłabym zacząć od 30 min - to najbardziej optymalne no i nie ma zakwasów:P poza tym zawsze możesz zwiększać czas, który będziesz poświęcała na ćwiczenia wtedy gdy będziesz czuła że jesteś już gotowa na te parę minut więcej. Pamiętaj - nie należy się przeforsowywać
![]() ![]() A co do diety to tu masz wszystko ładnie rozpisane (przynajmniej tak sądzę): http://www.wizaz.pl/smoczek_dieta.php ... ja z tego korzystam i jak narazie czuję się świetnie. Wyrzuciłam ze swojego menue biały chleb, słodycze, fast foody, ostatni posiłek około godzinki 18-19, ćwiczę codziennie 6 Weidera (czy jakoś tak to się pisze) i jeżdżę na rowerku treningowym, a ponadto robie ćwiczenia na pupcię i udka ![]() ![]() PZDR ![]()
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
O, nie widziałam jeszcze tej strony. Nie zgłebiam Wizażu oprócz forum i kwc
![]() Przydatna na początku. Może by tak ją dodać do zbioru linków?
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Dobry pomysł
![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
węglowodanów unikać nie wolno, są podstawowym źródłem energii. ich brach doprowadza organizm do osłabienia. Zapraszam do lektury:
http://fitness-cafe.net/weglowodany http://www.virtualtrener.com/dietetyka/weglowodany.php http://www.kulturystyka.bajo.pl/257,weglowodany.html http://www.medycynasportowa.pl/index...ul=weglowodany radziłabym ograniczyć spożycie białego pieczywa, smażenia na oleju, ogółem smażonych potraw, słodyczy!, fast foodów, może jeszcze ktoś coś dopisze (p.s. istnieje wątek, w którym dziewczyny powymieniały produkty tego rodzaju) ![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Atoska, więc tak:
http://zdrowezywienie.w.interia.pl/w...ny.htm#podzial http://www.mediweb.pl/nutrition/wyswietl_vad.php?id=204 http://www.dobradieta.pl/cukry.php http://www.twojadieta.info/artykul/weglowodany/ ... przejrzałam to i wydaje mi się że jest tam to czego szukasz o węglowodanach ![]()
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
suzana oczywiscie nie wolno ich calkowicie unikac.
Przed chwilka skonczylam lekturki rozne na necie na ten temat i poprostu nalezy unikac weglowodanów prostych (i tu chodzi o rzeczy ktore tY suzanko wymienilas). A jesc spokojnie weglowodany zlożone:P |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
nadmiar (niespalonych, niezużytych) węglowodanów również nie jest wskazany, ponieważ może po prostu się odłożyć. Wszystko o odpowiedniej porze dnia i w odpowiedniej ilości
![]() Jeśli ćwiczycie to zwróćcie uwagę na to kiedy jeść proste, a kiedy złożone węglowodany.
![]() |
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
Dzięki dziewczyny za wszystkie rady i podpowiedzi! J Poczytałam trochę informacji z podanych przez Was stron i mam nadzieję, ze uda mi się je wprowadzić w życie J
Taki wymyśliłam sobie dzienny jadłospis (proszę o skorygowanie go i wszelkie sugestie) Rano wstaję o 6, bo chodzę do pracy na 7. Rano w domu nic nie zjadam, bo się spieszę, po za tym nie mam apetytu o tej porze, ale do rzeczy: O godz. 7 jogurt jogobella light + łyżka otrębów Godz 10 – bułeczka pełnoziarnista z serkiem wiejskich lekkim + pomidor, lub pasztet z drobiu + pomidor, lub z gotowana wędliną z kurczaka Godz 13 – jabłko lub grapefruit Codziennie oczywiście 2 litry napoi (wody mineralnej, czy herbaty zielonej) Po pracy jestem w domu między 16 a17 więc wtedy główny posiłek obiad – ½ saszetki brązowego ryżu, lub kaszy z warzywami (mrożonki na patelnie usmażone na odrobinie oliwy z oliwek) do tego gotowana pierś z kurczaka lub filet rybny z mintaja gotowany na parze. Później odpoczywam do 18 i do ćwiczeń J kończę ćwiczenia ok. 19.30 . Dlatego zastanawiam się nad kolacją, bo jestem strasznym śpiochem i chodzę dość wcześnie spać w tygodniu między 21-22, dlatego nie wiem czy jest sens zjadać coś po ćwiczeniach i nie zdążę tego spalić i pójdę spać, a wtedy może mi się to odłożyć??? jak radzicie??? A co do ćwiczeń to myślę zaczyna od rozgrzewki karido czyli na orbiterku ale zastanawiam się czy skakać na nim 40min, czy 1 godz i po tej rozgrzewce ćwiczenia siłowe na poszczególne partie ciała i rozciąganie. Do tego mam zamiar dojąć z czasem, bo na razie zacznę od mniejszej ilości ćwiczeń. Myślę ćwiczyć 3-4 razy w tyg. Między ćwiczeniami 1 dzień przerwy. Co o tym myślicie????????????????? ? Dzięki dziewczyny za wszystkie rady i podpowiedzi! J Poczytałam trochę informacji z podanych przez Was stron i mam nadzieję, ze uda mi się je wprowadzić w życie J Taki wymyśliłam sobie dzienny jadłospis (proszę o skorygowanie go i wszelkie sugestie) Rano wstaję o 6, bo chodzę do pracy na 7. Rano w domu nic nie zjadam, bo się spieszę, po za tym nie mam apetytu o tej porze, ale do rzeczy: O godz. 7 jogurt jogobella light + łyżka otrębów Godz 10 – bułeczka pełnoziarnista z serkiem wiejskich lekkim + pomidor, lub pasztet z drobiu + pomidor, lub z gotowana wędliną z kurczaka Godz 13 – jabłko lub grapefruit Codziennie oczywiście 2 litry napoi (wody mineralnej, czy herbaty zielonej) Po pracy jestem w domu między 16 a17 więc wtedy główny posiłek obiad – ½ saszetki brązowego ryżu, lub kaszy z warzywami (mrożonki na patelnie usmażone na odrobinie oliwy z oliwek) do tego gotowana pierś z kurczaka lub filet rybny z mintaja gotowany na parze. Później odpoczywam do 18 i do ćwiczeń J kończę ćwiczenia ok. 19.30 . Dlatego zastanawiam się nad kolacją, bo jestem strasznym śpiochem i chodzę dość wcześnie spać w tygodniu między 21-22, dlatego nie wiem czy jest sens zjadać coś po ćwiczeniach i nie zdążę tego spalić i pójdę spać, a wtedy może mi się to odłożyć??? jak radzicie??? A co do ćwiczeń to myślę zaczyna od rozgrzewki karido czyli na orbiterku ale zastanawiam się czy skakać na nim 40min, czy 1 godz i po tej rozgrzewce ćwiczenia siłowe na poszczególne partie ciała i rozciąganie. Do tego mam zamiar dojąć z czasem, bo na razie zacznę od mniejszej ilości ćwiczeń. Myślę ćwiczyć 3-4 razy w tyg. Między ćwiczeniami 1 dzień przerwy. Co o tym myślicie????????????????? ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
w wielu wątkach przewija się temat posiłku potreningowego i niejedzenie po przynosi wiecej szkod niz pozytku, zalecane jest bialko typu - jajko, tunczyk, serek wiejski. Fajne artykuly znajduja sie w watku od Inch na gorze forum, polecam
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:26.