|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Jak poradzić sobie z wredną teściową?
Witam potrzebuje rady bo już sama nie wiem co mam z tym wszystkim robić. Więc od jakiegoś czasu jestem obgadywana przez swoją teściowe (jaki to nierób ze mnie, jak mój mąż schudł przy mnie itp.). Mówi tak nie tylko do znajomych ale i rodziny. Wstyd mi pokazywać się gdziekolwiek bo nie wiem jakich kłamstw naopowiadała. Nie chce chodzic i prostować tego co gada, rozmawiałam z mężem ale on każe mi się tym nie przejmować, tylko że ja tak nie potrafie tego olać. Jak myślicie co powinnam zrobić?
|
|
|
|
|
#2 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Jak poradzić sobie z wredną teściową?
utłuc darmozjada
. Ciężka sprawa bo przeciwko słowu się nie obronisz - jak w rodzinie / wśród znajomych będziesz prostowała to pewnie pomyślą że jest coś w tym bo mówisz na ten temat. Może spróbuj żartu: np. przy rodzinnym stole "Asia mi powtórzyła że mamusia powiedziała że Tadziu przeze mnie schudł. Ma mamusia rację : uprawimy seks 2 razy dziennie to przez to." Albo konfrontacja: Asia mi powiedziała...., następnym razem jak mi mama coś zarzuci to proszę mi powiedzieć a nie rozpowiadać plotki po znajomych". Kiedyś czytałam jakąś książkę nt radzenia sobie z toksycznymi ludźmi. Poszukaj w necie. |
|
|
|
|
#3 |
|
po drugiej stronie szafy
|
Olać totalnie i z uśmiechem prezentować wasze małżeńskie szczęście. Wstydząc się i unikając ludzi pokazujesz im, że ona ma rację, że coś jest na rzeczy.
|
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
|
Jestem cichą osobą a do niej się nie odzywam i jakoś nie chce się odzywać, więc nie wiem jak mam ten problem rowiązać
|
|
|
|
|
#5 |
|
po drugiej stronie szafy
|
No i jeszcze Twój mąż mógłby powiedzieć swojej rodzicielce, że nie życzy sobie takich plotek. Ale to powinien zrobić on.
|
|
|
#6 |
|
Wredny kotecek
|
Ale czemu wg niej nierób? Uzasadnij:P Nie powinna cię obsmarowywać po ludziach to oczywiste ale też raczej z powietrza jej się te zdanie o tobie nie wzięło:P
|
|
|
|
|
#7 |
|
Konto usunięte
|
jeżeli jesteś cicha i spokojna to powiedz mężowi żeby to załatwił. Jak nie załatwi to przestańcie chodzić na rodzinne imprezki do niej do domu i nie zapraszajcie plotkary.
|
|
|
|
|
#8 |
|
Rozeznanie
|
obgadywanie za plecami to zwykłe tchórzostwo. W oczy Ci teściowa nie powie bo się boi odzewu, dlatego właśnie powinnaś z nią porozmawiać. Zapytaj o co jej chodzi, powiedz, że jeśli ma uwagi niech do Ciebie je kieruje, a jak nie przestanie, zerwiecie stosunki, skoro jesteś taka niedobra. I porozmawiałabym z mężem, że jednak powinien zająć stanowisko i też mamusi powiedzieć, co o sprawie myśli.
|
|
|
|
|
#9 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:06 ---------- Poprzedni post napisano o 17:02 ---------- Cytat:
Edytowane przez milagros89 Czas edycji: 2014-01-16 o 18:04 |
||
|
|
|
|
#10 |
|
Wredny kotecek
|
Ja miałam (a właściwie może i mam) problem z teściem, chociaż zupełnie innej natury. Zwracanie uwagi powodowało foszki u niego więc postanowiłam oszczędzić sobie nerwy i tam nie jeździć z okazji innych niż święta
Tobie radzę to samo
|
|
|
|
|
#11 |
|
Zakorzenienie
|
Po pierwsze Twoja rozmowa z teściową. Musisz z nią porozmawiać i wytłumaczyć sytuację. Po drugie rozmowa Twojego męża z teściową. On też musi jej wytłumaczyć, że po pierwsze to nie ładne i nie eleganckie. I wszelkie takie sprawy powinny zostać w waszym gronie.
Nawet jeśli nie pracujesz to ONA nie ma prawa tak Cię obgadywać.
|
|
#12 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:19 ---------- Poprzedni post napisano o 17:14 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#13 |
|
Konto usunięte
|
Porozmawiaj na ten temat ze swoim mężem. Niech to on pomówi ze swoją mamą o całej sprawie. Staraj się tym nie przejmować, nie unikaj ludzi, zachowuj się normalnie.
|
|
|
|
|
#14 |
|
Konto usunięte
|
Widzę, że jesteśmy w baaardzo podobnej sytuacji.
Dla mojej już niedługo Teściowej też jestem nierobem, leniwą babą itd. U niej jest tak, że kobiety są od gotowania, sprzątania i ogrodu (plus wszystko inne co się da, łącznie z remontami i paleniem w piecu), a panowie nie muszą nic ponad porąbać drzewo, a już w ogóle żeby nie zbliżali się do kuchni. W moim domu za to, rodzice dzielili się pracą, gotowali często wspólnie, razem sprzątali itd. Również uznaję, że jakoś trzeba te obowiązki między sobą dzielić, bo co jak zachoruję? Dom zarośnie brudem, mężczyzna z głodu umrze albo ledwo żywa będę musieć sama wszystko ogarniać? I tak było, gdy straciłam dziecko - pretensje Teściowej (wyszło po latach, że o to), że nie miałam posprzątane, pozmywane podłóg (dom 180 m2), obiadu przyszykowane, w piecu rozpalone. Co byłam w stanie robić, to robiłam. 30 kg buraczków na sałatki zetrzeć to też kupa roboty, którą na szczęście mogłam robić na siedząco. Ale żeby cokolwiek było docenione... Niestety, nie poradzę Ci, co możesz z tym zrobić. Ja zaczęłam ignorować to, że ma jakiś problem do mnie, że nie chce, abym wychodziła za jej syna. To Twoje życie i nie możesz pozwolić by ktoś Ci je zatruwał. Traktuj ją życzliwie, spokojnie i nie przejmuj się jej bajkami. Kto chce, ten zobaczy jaka jest prawda. Czas wszystko zweryfikuje. |
|
|
|
|
#15 |
|
Zakorzenienie
|
Autorko, nie przejmuj się, ogranicz kontakt, rozmawiaj normalnie i rób swoje. Mam w rodzinie podobnie wredna s.u.k.ę obgaduje wszystkich do wszystkich, ale już się wszyscy na niej poznali i nikt nie traktuje jej poważnie.
|
|
|
|
|
#16 |
|
Raczkowanie
|
Nie wstydź się, bo nie masz czego, nic złego nie zrobiłaś i masz czyste sumienie. Jeśli Ci zależy na kontaktach z teściową to powinnaś zebrać siły i z nią porozmawiać, zaangażuj do sprawy męża, powiedz mu (jeszcze przed rozmową z teściową) jak Cię cała sytuacja dotyka i że oczekujesz od niego wsparcia. Po konfrontacji z teściową sprawa powinna się wyjaśnić. Niech ona jasno powie co jej na sercu leży, Ty też.
Jeśli rozmowa nie oczyści atmosfery, to będziesz mogła z czystym sercem zerwać z nią kontakt albo baaardzo mocno ją ograniczyć. |
|
|
|
|
#17 |
|
Konto usunięte
|
Może przy nastepnej imprezie rodzinnej powiedz do meża z uśmiechem "widzisz jak ty masz źle? Masz żonę nieroba, nie gotuje ci, nie dba o ciebie, aż biedaku schudłeś"
|
|
|
|
|
#18 |
|
Raczkowanie
|
Jak jej pomagałam to i tak było źle. Dla niej to pewnie musiałabym siedzieć cały dzień w domu i wymyślać jakieś prace. Myślę że ludzie już ją znają ale ile osób jej wierzy to nie wiem. Mąż ma z nią porozmawiać więc zobaczymy jak to się potoczy. Chce mieć nadzieję że odczepi się wkońcu ode mnie i przestanę sobie nerwy psuć.
|
|
|
|
|
#19 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() (taki żarcik na poprawienie nastroju ?
|
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#20 |
|
Marszałkini II RP
|
Współczuję, że tak prymitywna i żałosna osoba jest Twoją teściową. Ja na Twoim miejscu traktowałabym ją jak powietrze.
Tym co mówi do ludzi się nie przejmuj, bo to ona wychodzi na tym gorzej niż Ty, a na pewno jeśli ktoś ma choć odrobinę rozumu myśli swoje i widzi jaką osobą jest Twoja teściowa. Ale co na to wszystko Twój mąż? Nie reaguje na to? |
|
|
|
|
#21 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#22 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
na uroczystości rodzinnej powiedziałabym -popatrz kochanie ,jak żona o ciebie dba.nie roztyłeś niezdrowo,jak 90% żonatych :brzyda ludziom ust nie zamkniesz,jak będa chcieli to wynajdą coś innego.l: ---------- Dopisano o 21:08 ---------- Poprzedni post napisano o 21:06 ---------- Cytat:
Ciesz się,że nie słyszysz co myślę ![]() *** Opowiadając obcym ludziom o swoich problemie ,musisz liczyc sie z tym,że 20% ma gdzieś twój problem,a 80 % cieszy się z twojego kłopotu. *** Jestem jak dziki Mustang. Jesli mnie oswoisz ,na zawsze będę Twoja. |
||
|
|
|
|
#23 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#24 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
swoje dzieci wychwala pod niebiosa a innych ludzi ma w głębokim poważaniu. Nieraz przy mnie gadała o innych ludziach jacy to oni nie są, ale prawda jest taka że trzeba pilnować własnego nosa a nie żyć życiem innych ludzi.A z reszta rodziny mam dobry kontakt. |
|
|
|
|
|
#25 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Poza tym, dlaczego Twój mąż radzi Ci nie przejmować się tym, co jego mama o Tobie mówi? On uważa, że to nie ma znaczenia, bo i tak się rzadko z nią widujecie, a rodzina swoje wie? Czy też uważa, że Ty przesadzasz i/lub on zwyczajnie boi się powiedzieć mamie „stop”, mimo że wie, że ona źle robi?
|
|
|
#26 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Edytowane przez milagros89 Czas edycji: 2014-01-16 o 23:29 |
|
|
|
|
|
#27 |
|
Zakorzenienie
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#28 |
|
ma zielone pojęcie
|
A często się z teściową widujecie? Utrzymujecie z nią kontakt? Czy widujecie się tylko przy okazji, na jakichś większych imprezach rodzinnych u innych krewnych?
|
|
#29 |
|
Raczkowanie
|
Odkąd się do niej nie odzywam prawie się z nią nie widuje.
|
|
|
|
|
#30 |
|
ma zielone pojęcie
|
To może warto powiedzieć jej wprost, że jeszcze jednak głupia akcja z jej strony i przestaniesz z nią w ogóle utrzymywać kontakt?
A jak znowu Cię obgada, to faktycznie się z nią nie kontaktować? Rozumiem, że to bardzo niefajne, gdy ktoś ciągle mówi rodzinie kłamstwa na Twój temat, ale jeśli krewni jej zbytnio nie wierzą, a Ty się z nią nie spotykasz, to w sumie nie ma co się aż tak bardzo przejmować. Gorzej byłoby, gdyby np. Twój Tż nalegał na kontaktowanie się z teściową albo gdyby rodzina myślała, że ona mówi prawdę.
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:18.

.

Tobie radzę to samo

(taki żarcik na poprawienie nastroju
swoje dzieci wychwala pod niebiosa a innych ludzi ma w głębokim poważaniu. Nieraz przy mnie gadała o innych ludziach jacy to oni nie są, ale prawda jest taka że trzeba pilnować własnego nosa a nie żyć życiem innych ludzi.